Ottomoottorin "oikea" pyörimissuunta

4 kommenttia

Olen joskus kuullut sellaisen asian että joku venäläinen moottori (UAZ?) pyörisi "vääräään" suuntaan?? Osaisikohan joku sanoa että miksi suunta olisi väärä, eli olisiko nykyään "yleiselle" pyörissuunnalle joku tekninen/taloudellinen syy???

  
 • Eipä ole tullut tuotakaan ajateltua, vaikka olen ajellut "väärin" päin pyörivän moottorin voimin reilut 100 000 km. Nyt kun ajattelen, tulee mieleeni perinteinen takavetokonstruktio, jossa edullisemman pyörimissuunnan määrää mahdollisimman yksinkertainen vaihteisto ja perävälitys. Etuvetoisessa poikittaismoottorisessa autossa moottorin pyörimissuunnalla ei ole niin väliä, koska moottorin voi laittaa keulalle kummin päin vain. Useimmiten moottori on kuitenkin asennettu niin, että pyörimissuunta on perinteinen ja vaihteisto edestä päin katsottuna moottorin oikealla puolella. Suurin syy tämän konstruktion yleisyyteen on arvaukseni mukaan se, että näin kytkinvaijeri (tai muu kytkimen) käyttölaite pysyy mahdollisimman lyhyenä vasemmalta ohjattavissa autoissa.

  Se väärin päin pyörivä moottori oli minulla tekniikaltaan vahvasti Mitsubishi-sukuisessa Hyundai Sonatassa. Mitsun lisäksi myös Honda teki väärin päin asennettuja moottori-vaihteistoyhdistelmiä, ellen aivan väärin muista.

  Muuten, 50-luvun Messerschmitt-kääpiöautolla peruutettiin käynnistämällä moottori uudelleen eri pyörimissuuntaan.

    
 • Tuota syytä ei ole tiedossa, onko siihen olemassakaan muuta syytä kuin vakiintunut käytäntö? Eikös Saab 96 V4:ssäkin moottori pyörinyt "vastapäivään"?

    
 • Fiat 600:n moottori pyörii eri suuntaan kuin Fiat 850:ssä. Syynä on ilmeisesti vain se, ettei kusiaiseen olisi liian helppoa vaihtaa tehokkaampaa moottoria. Siitähän olisikin tullut 42 sae hv:n moottorilla melkoinen asvaltinrullaaja.

    
 • Lainaus:
  22.10.2004 klo 20:42 nimim Erkki kirjoitti
  Nyt kun ajattelen, tulee mieleeni perinteinen takavetokonstruktio, jossa edullisemman pyörimissuunnan määrää mahdollisimman yksinkertainen vaihteisto ja perävälitys. Etuvetoisessa poikittaismoottorisessa autossa moottorin pyörimissuunnalla ei ole niin väliä, koska moottorin voi laittaa keulalle kummin päin vain. Useimmiten moottori on kuitenkin asennettu niin, että pyörimissuunta on perinteinen ja vaihteisto edestä päin katsottuna moottorin oikealla puolella.


  Tarkoitetaankohan kysymyksessä moottorin väärinpäin pyörimisellä sitä, että tuleeko kanki ylös pako- vai imupuolelta..?

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit