Hitaasti ajavat...turvallisuusriski ?

826 kommenttia
1679111228
 • Jotenkin täällä keskustelussa nopeususkovaisten leiristä paistaa ilkeästi läpi itsekäs asenne; Kun ajan korkeintaan suurinta sallittua ja yleensä varmuuden vuoksi vähän alle helvetinmoista jonoa perässä vetäen, en tee mitään väärää, voin heittää aivot narikkaan välittömästi siellä jonon keulilla.

  Tällöin minun (jonon keulilla..)ei tartte katsella peileihin eikä välittää muista, riittää kun tuijotan nopeusmittaria ja olen hyvä siten hyvä kansalainen.

  Voin ajella jonon keulilla vaihtelevalla nopeudellakin..

  VÄLITTÄMÄTTÄ tippaakaan muista, ajelemalla vaihtelevalla nopeudella aiheuttaen haitariliikettä, jonossa kärjessä olen hyvä ja yhteiskuntakelpoinen MALLIKANSALAINEN (-kunpa muutkin olisi yhtä fiksuja kuin minä siellä jonon edessä ) ...  Sitten nämä samat vatipää-kotipoliisit jonon keulilla alkaa heiluttamaan nyrkkiä, vilkuttamaan valoja tms. niille jotka ei alistu näiden tahtoon vaan ajavat omaa rytmiään ( = Nopeusrikolliset!) ohittamalla nämä "malli-ihmiset".

  Em. vatipään ajaessa jonon keulilla, ajaen välillä suurinta sallittua ja välillä alle sen, EI TARVI NÄKÖJÄÄN PASKAAKAAN välittää siitä tunnelmasta, Fiiliksestä jonka omalla itsekkäällä, joustamattomalla ajotyylillä aiheuttaa!!  Jotenkin tuntuu vielä yhteinen nimittäjä näille tyypeille päätellen heidän kalustostaan (JA AJOTAVASTA!!) olevan se, että he ei työkseen juurikaan liiku teillä ja vuosittaiset ajomäärät on korkeintaan jotain 20-30000km.

  Edellä kuvatulle hiihtäjäsakille voin kertoa tässä suoraan sen, että minä tarkkailen jonkin aikaa jonon dynamiikkaa, ja sitten menen niin monesta autosta ohitse kuin tarve vaatii välittämättä jonon veturin mielenosoituksista tippaakaan muuten, kuin korkeintaan moikkaamalla sille takaisin keskisormella. Ihan sitä saatte mitä tilaatte.

  Usein tällaisessa jonossa ei auta edes pitkänkään turvavälin jättäminen, joka tarkoittaa sitten 100km/h alueella 40-60km/h haitarimatkavauhtia!! Sitä olen yrittänyt hyvin usein, mutta ei auta!

  Koskaan pitkillä matkoilla en vedä pumpaten jonoa(kumma kyllä.?) Ei minun tarvi ihmetellä koskaan että minua ohitetaan ja mulkoillaan ohittajien toimesta? Miksiköhän.  Miten se on niin mahdottoman vaikeaa ajaa jonon kärjessä tasaista vauhtia rajoitusten puitteissa?

  Ja ennenkaikkea, miten se on niin vaikea tajuta jonon veturina oman nopeuden vaihtelun merkitystä muiden liikkumiseen jonossa takana? -Ai niin, kun ajaa siellä jonon keulilla alle rajoituksen, eihän siellä ole mitään moraalista vastuuta enää takanatulevista.

  Pyydän, pysykää pumppaajat poissa pääteiltä ja käyttäkää mahdollisimman paljon sivuteitä, niin kaikilla on paljon parempi olla.

    
 • Opelixi:

  740 GLE:

  Äänestetäänkö seuraavaksi siitä, miten pitää ajaa, että ei tarvitse ottaa muita huomioon?


  Noh, kommentillani tarkoitin lähinnä tieliikennelain kohtaa missä hitaasti kulkevan ajoneuvon on annettava tietä. Toronto alias mikä lie, viittasi tuolla huomion ottamisella siihen, että "ettei pysty aina pitämään suurinta SALLITTUA nopeutta.".


  Joo, en suinkaan väitä vastaan sinulle, enkä Torontolle, vaan kokosinkin eri suunnista katsovat kommenttinne yhteen osoittaakseni, että kaikkien olisi hyvä ottaa muut huomioon :smile:

    
 • Maastovälitys:

  vatipään ajaessa jonon keulilla, ajaen välillä suurinta sallittua ja välillä alle sen, EI TARVI NÄKÖJÄÄN PASKAAKAAN välittää...


  Tiellä saa vetää jonoa ja metron kassalla tai portaissa saa tunaroida toisten tiellä niin paljon kuin haluaa ilman rangaistuksen pelkoa. Muut ehtivät määränpäähänsä aikanaan, ja mihinkäs heillä voisi olla kiire, kun ei itselläkään ole?  Siitä huolimatta sekä jonon ohittaja, että metroon jonon ohi kaidetta pitkin laskeva vastaavat ohituksestaan ihan itse, ei heitä siihen kukaan pakottanut.  Pitää olla lupa ajaa juuri niin hitaasti kuin katsoo tarpeelliseksi, mutta minuakin ärsyttää joidenkin täysin muista piittaamatta hitaasti ajavien tapa sovittaa sankarin sädekehää päällensä, vaikka oikeasti ovatkin vain äärimmäisen itsekkäitä. Ei vaarallisia, vain itsekkäitä, vaikka usein siitä muita syyttävätkin.

    
 • Maastovälitys:

  Kun ajan korkeintaan suurinta sallittua ja yleensä varmuuden vuoksi vähän alle helvetinmoista jonoa perässä vetäen, en tee mitään väärää, voin heittää aivot narikkaan välittömästi siellä jonon keulilla.
  Olet tavallaan ymmärtänyt väärin mitä nopeusrajoitus tarkoittaa. Mopoissa sen ylittäminen vaatii teknisiä muutoksia, autoissa vain raskaan kaasujalan. Silti molemmat ovat kiellettyä.  Jonomuodostelman nimi on ruuhka. Et oikeastaan muuta voi kuin ottaa yhteyttä kansanedustajaasi ja pyytää häntä poistamaan pullonkauloja ja nostamaan nopeusrajoitusta.  moikkaamalla sille takaisin keskisormella.
  Jos syyllistyt rikokseen (ylinopeus tai vaarallinen ohitus ) ja syytät siitä muita, niin ehkä olisi hyvä vaan lähteä 3 minuuttia aikaisemmin liikkeelle. Keskisormen näyttäminen osoittaa henkistä heikkoutta.  Miten se on niin mahdottoman vaikeaa ajaa jonon kärjessä tasaista vauhtia rajoitusten puitteissa?
  Kaikki eivät ole yhtä hyviä kuljettajia kuin sinä. Kaikilla ei ole yhtä hyvää autoa kuin sinulla. Kaikilla ei ole yhtä hyvät terveydelliset edellytykset, tai yhtä paljon rahaa kuin sinulla. Yritä hyväksyä se että olet paljon parempi, ja ne muut ovat huonompia. Silloin ymmärrät miksi he ovat edessäsi hitaampina.

    
 • CS2800:

  Maastovälitys: Kun ajan korkeintaan suurinta sallittua ja yleensä varmuuden vuoksi vähän alle jonoa perässä vetäen, en tee mitään väärää, voin heittää aivot narikkaan välittömästi siellä jonon keulilla.

  ..... Yritä hyväksyä se että olet paljon parempi, ja ne muut ovat huonompia. Silloin ymmärrät miksi he ovat edessäsi hitaampina.
  Tuohon sen voisi kiteyttää, hehheh  Maastovälitys: Miten se on niin mahdottoman vaikeaa ajaa jonon kärjessä tasaista vauhtia rajoitusten puitteissa?  Kirjoittajalla on lievää suurempi ristiriita kyllä tuossa kohdassa, kun vertaa tuohon alussa lainattuun, jossa hän kirjoitti "korkeintaan suurinta sallittua ja varmuuden vuoksi vähän alle". Eikös se ole just rajoitusten puitteissa ajamista? Tasaisesti ajaminen on tietysti oma vaatimuksensa, mutta mikä todennäköisyys on, että aina osuisi joku pumppaaja? Minusta oikeasti todella pieni, joten miksi nostaa silloin(kaan) mekkalaa?  Tikunnokkaan on nyt nostettu ikäihmiset tai "muut vammaiset". Jos jonomuodostelma on helvetinmoinen, niin vain hyvin kärjessä ajavat tietävät mistä oikeasti on kyse, muut enimmäkseen spekuloivat ja keksivät mielestään hyviä haukuttavia vaihtoehtoja veturikokelaaksi. Jotenkin tällainen ajattelumalli tuntuisi paistavan läpi ainakin.  Kuinka monta siellä kärjessä ajavaa oikeasti pitäisikin "syyllistää" (ja mistä ), koska 1 autohan ei jonoa tee? Mikäs niitä vaivaa, jotka eivät pääse ohi siitä ikäihmisestä, tai "muuten vammaisesta"? Vai onko siellä kärjessä sittenkin vaikka raskas ajoneuvoyhdistelmä?  Jos tie on sellainen, ettei pääse henkilöautosta mukamas ohi, niin ehkä se rajoituskin on sitten tarkoituksella juuri sellainen, jota siellä alkupäässä ajetaan "korkeintaan suurinta sallittua ja varmuuden vuoksi vähän alle"? Varmaan hätähousut aiheuttavat enemmän harmia siellä häntäpäässä jonoa, pumppausta muodostaen ja täpäriä ohituspaikkoja ns. hyödyntäen? Jospa ajamalla ""korkeintaan suurinta sallittua ja varmuuden vuoksi vähän alle" (sen tieluokituksen ja laadun mukaisesti asetetun), koko jono etenisi kaikista ripeimmin ei yrittämällä väkisin ajaa omasta mielestään sujuvammin? Vaivaako niitä lähempänä kärkeä ajavia joku merkillinen "tyydyn tilanteeseen" -tauti? Mitäs syyllistämistä keksitte heille sitten?  Jos joku ajaa syystä tai toisesta reilusti alle sallitun, kaikki annetut ohjeet väistämisestä, vaikka sitten kohteliaisuussyistä ovat tietysti paikallaan monestikin. Mutta edelleen, mikä on todennäköisyys, että tuo tapaus olisi aina iäkäs tai "muuten vammainen"? Ehkä sitä suhteellisuudentajuakin voisi lisätä liikenneuskovaisten joukossa laajemminkin? Ja pyytää vähentämän mielikuvituksen käyttöä!

    
 • CS2800, en ehkä ole Maastovälityksen kanssa samaa mieltä kaikista asioista, mutta en kyllä ole aivan samaa mieltä sinunkaan kanssasi. Jos joku ei osaa ajaa tasaista nopeutta, niin silloin hänen olisi syytä kulkea bussilla. Toki pienen nopeudenmuutoksen joskus ymmärrän, mutta viimeksi eilen edelläni ajoi vanhempi naiskuski, joka 80 km/h alueella ajoi pitkää jonoa perässä vetäen 55 km/h - 90 km/h. Minä olin ensimmäinen, joka hänestä ohi pääsi. Tämän ohituksen jälkeen hän heti ajoi hetken 90 km/h, eli alkoikin yhtäkkiä saavuttamaan minua, vaikka juuri ennen ohitusta hän ajoi 55 km/h. Tällaiselta ihmiseltä pitäisi ottaa ajokortti pois vlittömästi. Kenelläkään ei ole oikeutta häiritä näin paljon liikennettä. Tällainen ajotapa myös osoittaa, että henkilöllä ei ole tarvittavaa ajokykyä liikenteeseen. Ja nämä tapaukset eivät ole mitään harvinaisuuksia Suomen teillä.    
 • Ajattelija2011:

  ....Tällaiselta ihmiseltä pitäisi ottaa ajokortti pois vlittömästi. Kenelläkään ei ole oikeutta häiritä näin paljon liikennettä. Tällainen ajotapa myös osoittaa, että henkilöllä ei ole tarvittavaa ajokykyä liikenteeseen. Ja nämä tapaukset eivät ole mitään harvinaisuuksia Suomen teillä.
  Voi että sentään!  Toivottavasti joku poliisi lukisi tätä palstaa, edes kerran ja vastaisi, mitä hän a) haluaisi b) voisi tehdä, kun tuollaisen kanssa joutuisi tekemisiin.

    
 • Maastovälityksellä menee sekaisin vatipäät ja normaalit autoilijat. Kannattaisikohan miettiä liikenteen dynamiikkaa?  Vatipää (mielenkiintoinen termi) on ehkä mielestäni henkilö, joka ei huomioi muita, ei liikenteessä, tai muullakaan elämän alueella.

  Mutta jos, ajat maantiellä täsmälleen rajoituksen mukaan, mitä tapahtuu, kun joku saavuttaa sinut, mutta ei mene ohi? Ensinnäkin se saavuttaja on ajanut ylinopeutta, mutta ei nyt puututa siihen. Entä kun seuraava auto saavuttaa, eikä mene ohi jne? Nämä autot eivät jatka ajoaan täsmälleen samalla nopeudella kuin sinä. Se on käytännössä melkeinpä mahdotonta. Välillä väli kasvaa, välillä supistuu. Mitä useampi auto on jonossa, sitä suuremmaksi "pumppausliike" kasvaa ja pahin se on jonon viimeisellä. Mutta tästä pumppauksesta saatetaan syyttää täysin viatonta jonon ensimmäistä, joka saattaa ajaa täysin rajoitusten mukaan. Minkä virheen jonon ensimmäinen tekee? Kertokaa minulle.    

 • Ihan vain edelleen muistuttaakseni, että olet kovasti vaatimassa muilta lain noudattamista kun puhutaan "hitaan väistämisestä". Mutta esim. ylinopeustapauksissa asia ei ole, etenkään omalla kohdallasi niin nokonnuukaa.
  En ole vaatimassa lain noudattamista, vaan muistuttamassa teille jeesustelijoille, että on olemassa muitakin lakeja, kuin nopeusrajoitukset. Minä en ole väittänyt itseäni pyhimykseksi, vaan olen rehellisesti myöntänyt rikkovani lakia ajamalla usein pientä ylinopeutta ja liikenteen sujuvuutta lisäämällä joustanut muissakin säännöissä.
  Millä sinä perustelet tuollaisen? Yksien pitäisi "noudattaa" ja toisten tarvitsisi vain "soveltaa"?
  Minä en vaadi muita noudattamaan sääntöjä, vaan ihmettelen jonon vetäjien joustamattomuutta ja sitä, että miksi nämä ns. lainkuuliaiset eivät noudata muita lakeja.
  Vanhukset hiiteen liikenteestä!
  Sinulle aihe on ilmeisen herkkä. Kukaan ei ole vaatinut vanhuksia pois liikenteestä, vaan ainoastaan sellaiset joiden ei lainkaan mukaan siellä kuuluisi olla ratin takana.
  Karavanaareille omat kaistat tai painukaa ainakin sivuteille!

  Omilla kaistoilla kaikki tosiaan ratkaistaisiin.

  Sinä rekkakuski, väistä nyt vähän!

  (jos Opelixin tyyliin tehtäisin kampanjaa :tongue: )
  Voisitko enää enempää ymmärtää (tarkoituksella) väärin?

    
 • Poni:

  Mitä useampi auto on jonossa, sitä suuremmaksi "pumppausliike" kasvaa ja pahin se on jonon viimeisellä. Mutta tästä pumppauksesta saatetaan syyttää täysin viatonta jonon ensimmäistä, joka saattaa ajaa täysin rajoitusten mukaan. Minkä virheen jonon ensimmäinen tekee? Kertokaa minulle.
  Voisikohan jonon perillä tuntuva pumppausliike johtua joskus myös jonossa tapahtuvista ohituksista? Ihmettelen, mistä hervottoman pitkän jonon viimeinen voi tietää pumppauksen johtuvan nimenomaan veturin ajotavasta.  Jos ajat täysin rajoituksen mukaan jonoa keräten, syyllistyt sentään vain yhteen paheeseen. Itse saatan ajaa karvan yli sallitun, jolloin jonoa kerätessäni syyllistyn peräti kahteen virheeseen, joista kummastakaan ei ilmeisesti pääse eroon toisen synnin kasvamatta.

    
 • 01480:

  Uusilla kartoilla varustettu navigaattori laskee ajan nopeusrajoitusten mukaan,jos on aikaisemmin perillä joutuu ajamaan ylinopeutta.
  Häpeätkö omia kirjoituksiasi vai miksi vaihdat jatkuasti nimimerkkiä? Tuo on jo viides nimimerkki kuukauden sisällä.  Ja väittämäsi navigaattorista on huuhaata.

    
 • Kumppani:


  Tikunnokkaan on nyt nostettu ikäihmiset tai "muut vammaiset".
  Johtuisikohan siitä, että tämän keskustelun aiheena olevat hidastelijat ovat pääsääntöisesti niitä ikäihmisiä? Vammaisista en ole huomannut kenenkään kirjoittavan enkä ole huomannut kenenkään yhdistävän ikäihmisiä vammaisiksi.  Kumppani:


  Jos jonomuodostelma on helvetinmoinen, niin vain hyvin kärjessä ajavat tietävät mistä oikeasti on kyse, muut enimmäkseen spekuloivat ja keksivät mielestään hyviä haukuttavia vaihtoehtoja veturikokelaaksi. Jotenkin tällainen ajattelumalli tuntuisi paistavan läpi ainakin.
  Juuri kerroin tuoreen esimerkin, kun olin neljäntenä jonossa ja sivuutin jonon veturina toimivan vanhan pariskunnan. Aika usein sen veturin lopulta pääsee näkemään, vaikka ajaisi vähän kauempanakin jonossa.  Kumppani:


  Kuinka monta siellä kärjessä ajavaa oikeasti pitäisikin "syyllistää" (ja mistä ), koska 1 autohan ei jonoa tee?
  Mahdotonta sanoa prosentteja, mutta aika usein.  Kumppani:


  Mikäs niitä vaivaa, jotka eivät pääse ohi siitä ikäihmisestä, tai "muuten vammaisesta"? Vai onko siellä kärjessä sittenkin vaikka raskas ajoneuvoyhdistelmä?
  Vilkas vastaantuleva liikenne aiheuttaa sen, että ohituspaikat Suomen kapeilla, mutkaisilla ja risteyksiä täynnä olevilla valtateillä ovat harvassa.  Kumppani:


  Jos joku ajaa syystä tai toisesta reilusti alle sallitun, kaikki annetut ohjeet väistämisestä, vaikka sitten kohteliaisuussyistä ovat tietysti paikallaan monestikin. Mutta edelleen, mikä on todennäköisyys, että tuo tapaus olisi aina iäkäs tai "muuten vammainen"? Ehkä sitä suhteellisuudentajuakin voisi lisätä liikenneuskovaisten joukossa laajemminkin? Ja pyytää vähentämän mielikuvituksen käyttöä!
  Sinä et selvästikään kykene tarkastelemaan asiaa objektiivisesti. Väittämät perustuvat omalla kohdallani puhtaasti omiin havaintoihin.

    
 • Avaruusvektori:


  Voisikohan jonon perillä tuntuva pumppausliike johtua joskus myös jonossa tapahtuvista ohituksista? Ihmettelen, mistä hervottoman pitkän jonon viimeinen voi tietää pumppauksen johtuvan nimenomaan veturin ajotavasta.
  Olet oikeassa, ehdottomasti näin on. Kuvaamani tilanne oli kuitenkin kuvitteellinen siinä mielessä, että ohituksia ei tapahdu. Näinhän ei todellisuudessa ole.  Siitä huolimatta, mikäli "turvavälit" olisivat riittävät, niin ennakoinnilla ainakin voimakkaampi pumppausliike olisi vältettävissä ohituksista huolimatta.

  Iso osa jonojen pumppausliikkeestä johtuu liian pienistä välimatkoista ja huolimattomasta ajotavasta. Tarkoitan siis sitä, että herätään huomioimaan liikennettä vasta, kun edellä ajavan jarruvalot lämmittävät omaa otsaa.

    
 • Poni:


  Iso osa jonojen pumppausliikkeestä johtuu liian pienistä välimatkoista ja huolimattomasta ajotavasta.
  Uskaltaisin olla samaa mieltä. Monesti jo yksi riittävä väli jonossa vaimentaisi pumppaamista huomattavasti. Siksi onkin inhottavaa, että liian pitkä väli houkuttelee ohittajia, jotka syystä tai toisesta majoittuvat siihen.    
 • Opelixi:

  Johtuisikohan siitä, että tämän keskustelun aiheena olevat hidastelijat ovat pääsääntöisesti niitä ikäihmisiä? Vammaisista en ole huomannut kenenkään kirjoittavan enkä ole huomannut kenenkään yhdistävän ikäihmisiä vammaisiksi.
  Dementikko, törttöilijä ja milloin mitäkin... Noin yleistetysti lainausmerkki-auki:vammainen:lainausmerkki-kiinni, koska sinä ja monet muut kirjoittajat käsittelette (ikä- )ihmisiä ja oletettuja sairauksia tai vaivoja nipussa. Jotenkin se vain rivien välistä paistaa, että annatte ymmärtää. Sinun kohdallasi: vanhastaan.  Opelixi:

  Juuri kerroin tuoreen esimerkin, kun olin neljäntenä jonossa ja sivuutin jonon veturina toimivan vanhan pariskunnan. Aika usein sen veturin lopulta pääsee näkemään, vaikka ajaisi vähän kauempanakin jonossa.
  Kyse onkin siitä, miten usein tilanteita sinullekin tulee. Kirjoittamasi perusteella et muihin tilanteisiin joutuisikaan. En vain usko!  Totta mooses joskus sinullekin on sattunut, jollet nyt sitten keksinyt tuota tilannettakin, mutta sitten laitetaan niin värilasia päähän, että. Liioittelua määrissä on kuviteltavissa ja havaittavissa tämän osion kirjoituksissa. Eri tavoin.  Väittämät perustuvat omalla kohdallani puhtaasti omiin havaintoihin.  Kuinka monta siellä kärjessä ajavaa oikeasti pitäisikin "syyllistää", koska 1 autohan ei jonoa tee?  Opelixi:

  Mahdotonta sanoa prosentteja, mutta aika usein.
  Edes kaksi autoa ei ole jono minun mielestäni, kun nyt saivarrellaan. Sinun mielikuvituksellasi siellä on sitten kaikki ensimmäisen perässä tulevat kuskeja joilta pitäisi ottaa kortti pois? Mikään muuhan ei voi selittää tilannetta, vai?  Opelixi:

  Vilkas vastaantuleva liikenne aiheuttaa sen, että ohituspaikat Suomen kapeilla, mutkaisilla ja risteyksiä täynnä olevilla valtateillä ovat harvassa.
  Kyllä sellaista voi liikenteessä sattua, joskus. Siellä voi olla myös keltaisia viivoja ja kaikkea jänskää muutenkin. Niiden tieolosuhteiden ja yhtä monenlaisen kuskin kanssa, kuin on autojakin liikenteessä, kanssa on vain elettävä kuitenkin.  Opelixi:

  Sinä et selvästikään kykene tarkastelemaan asiaa objektiivisesti.
  :lol:  Jos edes jotenkin olisit yrittänyt saada ylimääräiset ilmat pois noista monista kirjoituksistasi, samoin moni muu, niin voisitte väittää kirjoittaneenne jotenkin objektiivisesti itsekin.  Ainahan voi hermojen mennessä kaivaa kännyvideokameran esiin. Jotkut tuntuvat pitävän niitä käynnissä koko ajosuorituksen ajan ihan varmuuden vuoksi?!

    
 • Avaruusvektori:

  Poni:

  Iso osa jonojen pumppausliikkeestä johtuu liian pienistä välimatkoista ja huolimattomasta ajotavasta.


  Uskaltaisin olla samaa mieltä. Monesti jo yksi riittävä väli jonossa vaimentaisi pumppaamista huomattavasti. Siksi onkin inhottavaa, että liian pitkä väli houkuttelee ohittajia, jotka syystä tai toisesta majoittuvat siihen.
  Sitä vartenhan niitä välejä pidetään, että sinne mahtuu. Olisi toivottavaa, että myös edelläsi ajavat pitäisivät välejä, jolloin ohittajat siirtyisivät yhä eteenpäin, eivätkä odottaisi ohituskaistaa tai jonon purkautumista muuten. Tässä pari päivää sitten tiiviinpuoleista jonoa ohittaessani jouduin menemään ulkohuussin vetäjän eteen. Rupesi naurattamaan kun kuski, jolla ei ollut ajoneuvoyhdistelmällään mitään realistisia ohitusaikeita tai mahdollisuuksia, alkoi huitomaan että pois siitä mun välistä. Ja ohituskaistan alkaessa perään liimautui suurella ylinopeudella jonossa aiemmin ohittamani skoda, joka ei aiemmin tehnyt elettäkään napsiakseen edellä ajavia hyvillä ohituspaikoilla. Suoritin oman ohitukseni rauhassa loppuun kunnes oikealla oli väli, sillä en ala kiihdyttämään selkeille sakkoluvuille tuollaisten vuoksi spedejen vuoksi.  Olen ajatellut noiden jonojuna-ajelijoiden olevan kuskeja, joilla kyllä riittää uskallus ajaa ylinopeutta, mutta ei taidot ohittamiseen. Ne ovat toinen puoli ruuhkien muodostumista, mutta omien taitojen mukaanhan se on elettävä. Voisivat silti huomioida että liikenteessä on meitä taitavempiakin.

    
 • Kumppani:


  Dementikko, törttöilijä ja milloin mitäkin... Noin yleistetysti lainausmerkki-auki:vammainen:lainausmerkki-kiinni, koska sinä ja monet muut kirjoittajat käsittelette ikäihmisiä niin nipussa myös.
  En muista kertaakaan kirjoittaneeni liikenteessä olevista "dementikoista" enkä "vammaisista". Dementiaa tosin tavataan useimmin ikäihmisistä.  Kumppani:


  Opelixi:
  Juuri kerroin tuoreen esimerkin, kun olin neljäntenä jonossa ja sivuutin jonon veturina toimivan vanhan pariskunnan. Aika usein sen veturin lopulta pääsee näkemään, vaikka ajaisi vähän kauempanakin jonossa.


  Kyse onkin siitä, miten usein tilanteita sinullekin tulee. Kirjoittamasi perusteella et muihin tilanteisiin joutuisikaan. En vain usko!
  Kysehän oli siitä kuinka usein jonon veturi on ikäihminen. Sinä kiistät, että se useimmiten on ikäihminen, minun ja monen muun omakohtaiset kokemukset osoittavat päinvastaista.  Kumppani:


  Totta mooses joskus sinullekin, mutta sitten laitetaan niin värilasia päähän, että. Liioittelua on siis selvästi havaittavissa tämän osion kirjoituksissa.
  Valitettavasti ei tarvitse liioitella.  Kumppani:


  Kuinka monta siellä kärjessä ajavaa oikeasti pitäisikin "syyllistää", koska 1 autohan ei jonoa tee?

  Opelixi:
  Mahdotonta sanoa prosentteja, mutta aika usein.


  Edes kaksi autoa ei ole jono minun mielestäni, kun nyt saivarrellaan. Sinun mielikuvituksellasi siellä on sitten kaikki ensimmäisen perässä tulevat sitten kuskeja joilta pitäisi ottaa kortti pois?
  Milloin olen esittänyt jonon veturilta tai sen sen perässä ajavilta otettavaksi korttia pois? Vähemmällä kiihkolla tulisi sinullekin vähemmän lukuvirheitä.  Kumppani:


  Opelixi:
  Vilkas vastaantuleva liikenne aiheuttaa sen, että ohituspaikat Suomen kapeilla, mutkaisilla ja risteyksiä täynnä olevilla valtateillä ovat harvassa.


  Sen kanssa meidän on liikenteessä vain elettävä sitten.
  Huomaatko kuinka ensin pidit mahdottomana ajatusta, että ensimmäinen auto voisi olla syyllinen jonon muodostumiseen ja nyt sitten tyydyt toteamaan tuollaista.  Meidän ei tarvitse tyytyä vallitsevaan tilanteeseen, koska on olemassa vaihtoehtoja miten nykyiselläkin tieverkolla voidaan jonoja lyhentää ja siksihän täällä keskustellaan!  Kumppani:


  Opelixi:
  Sinä et selvästikään kykene tarkastelemaan asiaa objektiivisesti.


  :lol:
  Se parhaiten nauraa jolla on vahvin lääkitys. On tässä vuosien mittaan tullut huomattua, kuinka näet välittömästi punaista, kun puhutaan ikäkuljettajista. Sen sijaan, että näkisit heissä minkäänlaista ongelmaa, niin jokaisessa keskustelussa käännät huomiota nuoriin kuljettajiin, kuten tässäkin ketjussa.  Totuus on se, että ikäkuljettajat ovat kasvava riski liikenteessä halusit sitä tai et. Ja kuten aikaiemmin jo totesin, niin tähän ongelmaryhmään ei nopeusvalvonta ja satunnaiset puhallutukset tehoa, koska ikäkuljettajat tunnetusti noudattavat rajoituksia, liiaksikin ja ajavat myös muita ikäryhmiä harvemmin humalassa.

    
 • just drive:

  Tässä pari päivää sitten tiiviinpuoleista jonoa ohittaessani jouduin menemään ulkohuussin vetäjän eteen. Rupesi naurattamaan kun kuski, jolla ei ollut ajoneuvoyhdistelmällään mitään realistisia ohitusaikeita tai mahdollisuuksia, alkoi huitomaan että pois siitä mun välistä.
  Ehkä käymälän kiskoja halusi pitää edellään riittävän turvalliseksi katsomansa välin. Hän luultavasti tulkitsi, että tulit siihen pidemmäksi aikaa ajelemaan. Jos näin olisi ollut hänellä olisi ollut vain kaksi vaihtoehtoa: tyytyä liian lyhyenä pitämäänsä väliin parasta toivoen tai hidastaa nopeuttaan välin palauttamiseksi. Tuossa vaiheessa hidastaessa jättämäsi väli hänen takanaan oli jo saatettu ajaa kiinni, mikä vääjämättä johtaa pumppaamiseen.  Siis meidän jonossa ajelijoiden, joilla ei ole ohittamisen meininkiä tulisi pitää niin pitkää väliä, että jonon kanssa samaa keskinopeutta ajellessa ihan pieni haitariliike tai yksittäinen ohittaja ei kutistaisi edessämme olevaa väliä liiaksi. Lisäksi mitä lyhemmillä väleillä muut ajavat sitä pidempi väli itse on pidettävä.

    
 • Opelixi:

  En muista kertaakaan kirjoittaneeni liikenteessä olevista "dementikoista" enkä "vammaisista". Dementiaa tosin tavataan useimmin ikäihmisistä.Dementiaa tosin tavataan useimmin ikäihmisistä.
  Minä viittaa usean, sinunkin, kirjoittajan antamasta vaikutelmasta. Ihan turhaan yrität siis sievistellä sinäkin.  Opelixi:

  Kysehän oli siitä kuinka usein jonon veturi on ikäihminen. Sinä kiistät, että se useimmiten on ikäihminen, minun ja monen muun omakohtaiset kokemukset osoittavat päinvastaista.
  Kaikenlaisesta sinullakin varmasti on kokemusta, mutta minä edelleen epäilen niiden taajuutta.  Opelixi:

  Valitettavasti ei tarvitse liioitella.
  Edelleen epäilen vahvasti.  Opelixi:

  Milloin olen esittänyt jonon veturilta tai sen sen perässä ajavilta otettavaksi korttia pois?
  Siltä sinusta kuitenkin taitaa tuntua, että pitäisi. "Perhanan tunarit taas matkassa". Noinhan sinua(kin) voi lukea. Jos olisit kirjoitellut täällä vähemmällä kiihkolla ja värilaseilla, niin ehkä olisi tilanne toinen!  Etkö ole esittänyt, että monesti moiset "hitaat kuskit" ovat kuitenkin sellaisia, jotka eivät saisi oikeasti ajaa liikenteessä ja usein ovat siksi mm. jonojen vetureina ja siksi heiltä olisi syytä ottaa kortti pois? Yhtenä konstina, tietenkin. Sattuvat vielä olemaan ikäkuskeja, kas vain.  Opelixi:

  Huomaatko kuinka ensin pidit mahdottomana ajatusta, että ensimmäinen auto voisi olla syyllinen jonon muodostumiseen ja nyt sitten tyydyt toteamaan tuollaista.
  En minä ole pitänyt mitään "mahdottomana", höh. Mutta jono tulee useammasta autosta edelleen. Sinähän pyyhkäisit ohi varmaan heittämällä, mutta mitä edustavat ne, jotka "kiltisti" jäävät sen ekan perään muodostamaan juuri sitä jonoa? Ja kuinka usein tilanne on edes sellainen, että jono olisi hetkellistä pidempi todellisuudessa. Odottelu kun voi myös tuntua "ikuisuudelta".  Pointti edelleen on se, etten yhtään epäile etteikö sinun kaltaisesi kuski, siellä jonon hännillä tuskaillessasi, keksii "taas tuollaisia aiheuttajiakin" tilanteelle. Just drivea lainatakseni "helvetinmoisista jonoista", niin tuskin edes joka kerta saat selville todelliset syyt jonolle, tai edes sille millaisia kuskeja siellä kärjessä menee. Samaan nippuun vaan: paskat tiet ja lisääntyvä määrä "riskikuskeja" taas, tai jotain, niin ja onnettomat päättäjät jne. Sehän se on se sinun punainen vaatteesi.  Opelixi:

  Meidän ei tarvitse tyytyä vallitsevaan tilanteeseen, koska on olemassa vaihtoehtoja miten nykyiselläkin tieverkolla voidaan jonoja lyhentää ja siksihän täällä keskustellaan!
  Silloin kun täällä jonoja muodostuu. Harvaan asuttu maa jossa suurin liikennetiheys rajoittuu maantieteellisesti oikeastaan hyvin pienille alueille. Viikonloppuna meno- ja paluuruuhkien jonot tulevat vain yksinkertaisesti isosta autojen määrästä, samoin etelässä työmatkaliikenteessä.

  Tuskin Kaliforniassa saadaan vanhuksilla 8-kaistaisia teitä viikolla aamuisin ja töiden jälkeen tukkoon (kun puhutaan oikeista ruuhkista).  Etkös sinä asunut jossakin pohjoisessa?  Opelixi:

  On tässä vuosien mittaan tullut huomattua, kuinka näet välittömästi punaista, kun puhutaan ikäkuljettajista. Sen sijaan, että näkisit heissä minkäänlaista ongelmaa
  Ei ikäkuljettajista, tai ikäkuljettajien mahdollisista ongelmista kirjoittaminen aiheuta punaisen näkemistä. Vain ja liki aina tyylit, joilla kirjoitetaan, mm. sinun.  Opelixi:

  Totuus on se, että ikäkuljettajat ovat kasvava riski liikenteessä halusit sitä tai et. Ja kuten aikaiemmin jo totesin, niin tähän ongelmaryhmään ei nopeusvalvonta ja satunnaiset puhallutukset tehoa, koska ikäkuljettajat tunnetusti noudattavat rajoituksia, liiaksikin ja ajavat myös muita ikäryhmiä harvemmin humalassa.
  Vai oikein noudattavat rajoituksia. No eikös se nyt ole yleisesti ottaen tarkoituskin ja koskee kaikkia ikäryhmiä, samoin kuin selvinpäin ajaminen? Mikään noista ei itsessään aiheuta kyllä jonojakaan, joten juuri siinä mielessä tämä "keskustelu hitaista kuskeista" onkin niin merkillistä.  Ja vielä rautalankaa: en ole pannut hanttiin ajatukselle tihentää vaikka lääkärintarkistuksia ja miksei ajokokeitakin, jotta erilaisista, myös ikäihmisillä esiintyvistä syistä muodostuvat mahdolliset rajoitukset ajokykyyn saataisiin seulottua. Mutta sehän sinulle pitäisi ollakin selvää jo.

    
 • Kumppani:

  Opelixi:
  En muista kertaakaan kirjoittaneeni liikenteessä olevista "dementikoista" enkä "vammaisista". Dementiaa tosin tavataan useimmin ikäihmisistä.


  Minä viittaa usean, sinunkin, kirjoittajan antamasta vaikutelmasta. Ihan turhaan yrität siis sievistellä sinäkin.


  Vilkas mielikuvitus ei toki aina ole pahasta, mutta kun Kumppani "näkee" olemattomia tila-auto-Volvojakin muiden kirjoituksissa, niin paha on mennä syyttämään muita Kumppanin saamista vaikutelmista! :sunglasses:  Että vähän voisi yrittää skarpata tuota luetun ymmärtämistä ja vastailla vain todellisiin kirjoituksiin, eikä oman mielikuvituksen tuottamiin oletettuihin merkityksiin, joita Kumppanin tuotoksissa turhan usein tapaa.

    
 • Kumppani:


  Minä viittaa usean, sinunkin, kirjoittajan antamasta vaikutelmasta. Ihan turhaan yrität siis sievistellä sinäkin.
  Kuten FARwd jo totesikin, niin ei oikein jaksa oikoa sinun kuvitelmiasi. Yritä pitää kuvitelmasi omana tietonasi ja keskity jatkossa siihen, mitä on sanottu ja mitä ei.  Kumppani:


  Opelixi:
  Kysehän oli siitä kuinka usein jonon veturi on ikäihminen. Sinä kiistät, että se useimmiten on ikäihminen, minun ja monen muun omakohtaiset kokemukset osoittavat päinvastaista.


  Kaikenlaisesta sinullakin varmasti on kokemusta, mutta minä edelleen epäilen niiden taajuutta.
  Kuka on puhunut taajuudesta? Kyse on kokoajan ollut hidastelijoista ja niistä valtaosa on ikäihmisiä.  Kumppani:


  Opelixi:
  Valitettavasti ei tarvitse liioitella.


  Edelleen epäilen vahvasti.
  Eipä tule minulle yllätyksenä. Sinä olet epäillyt tähän asti jokaista sanaani. Sitten, kun olen lyönyt faktat pöytään, niin kuittaat sen joko sanomalla, että olkoot sitten niin tai vaikenet kuin muuri.  Kumppani:


  Opelixi:
  Milloin olen esittänyt jonon veturilta tai sen sen perässä ajavilta otettavaksi korttia pois?


  Siltä sinusta kuitenkin taitaa tuntua, että pitäisi.
  Jälleen perustit puheesi omiin kuvitelmiisi. Ei tuollaisen kanssa jaksa keskustella, joka kärsii hallusinaatioista.  Kumppani:


  "Perhanan tunarit taas matkassa". Noinhan sinua(kin) voi lukea. Jos olisit kirjoitellut täällä vähemmällä kiihkolla ja värilaseilla, niin ehkä olisi tilanne toinen!
  Niin, minulle kyllä riittää, että hidastelijat antavat tietä ja seuraavat peilejä. En ole missään vaiheessa vaatinut keneltäkään terveeltä korttia pois. Toki edellytykset kuljettaa autoa ei välttämättä ole olemassa, jos ei kantti riitä hyvissäkään olosuhtiessa ajamaan lähelle suurinta sallittua, mutta tähän arviointiin olenkin toivonut parannusta lääkärien ja viranomaisten taholta.  Vastaavan toivomuksen ovat myös tutkijalautakunnat useasti esittäneet  Kumppani:


  tuskin edes joka kerta saat selville todelliset syyt jonolle, tai edes sille millaisia kuskeja siellä kärjessä menee.
  En ole väittänytkään, että saisin aina selville syyn. Mutta lähes poikkeuksetta, kun syy on selvinnyt, niin ratin takaa on löytynyt iäkäs kuljettaja. Siis, kun kyseessä on ollut henkilöauto. Onhan vetureina toki ollut myös traktoreita, karavaanareita, jotka ovat ensimmäiseksi onnistuneet saalistamaan rekan peräänsä jne.  Kumppani:


  Samaan nippuun vaan: paskat tiet ja lisääntyvä määrä "riskikuskeja" taas, tai jotain, niin ja onnettomat päättäjät jne. Sehän se on se sinun punainen vaatteesi.
  Kyseessä on puhdas fakta. Tiet eivät ole seuranneet liikennemäärän kehitystä, liikenteessä on entistä enemmän riskikuskeja ja päättäjät ovat onnettomia. Ei tässä ole kysymys mistään punaisista vaatteista toisin kuin sinulla näyttää verenpaine nousevan välittömästi, jos joku kritisoi ikäkuskeja.  Kumppani:


  Opelixi:
  Meidän ei tarvitse tyytyä vallitsevaan tilanteeseen, koska on olemassa vaihtoehtoja miten nykyiselläkin tieverkolla voidaan jonoja lyhentää ja siksihän täällä keskustellaan!


  Silloin kun täällä jonoja muodostuu.
  Nyt taas muutit mielesi, äsken totesit, että "Sen kanssa meidän on liikenteessä vain elettävä sitten".  Kumppani:


  Harvaan asuttu maa jossa suurin liikennetiheys rajoittuu maantieteellisesti oikeastaan hyvin pienille alueille.
  Niin, eikö olekin hassua, että näin harvaan asutussa maassa saadaan jonoja aikaiseksi?  Kumppani:


  Viikonloppuna meno- ja paluuruuhkien jonot tulevat vain yksinkertaisesti isosta autojen määrästä, samoin etelässä työmatkaliikenteessä.
  Joo, nyt ei ole kysymys mistään kehäteiden arkiruuhkasta, vaan ihan tavallisesta liikenteestä maantiellä.  Kumppani:


  Etkös sinä asunut jossakin pohjoisessa?
  Tampereen yläpuolella eli sinusta katsottuna pohjoisessa.  Kumppani:


  Opelixi:
  On tässä vuosien mittaan tullut huomattua, kuinka näet välittömästi punaista, kun puhutaan ikäkuljettajista. Sen sijaan, että näkisit heissä minkäänlaista ongelmaa


  Ei ikäkuljettajista, tai ikäkuljettajien mahdollisista ongelmista kirjoittaminen aiheuta punaisen näkemistä. Vain ja liki aina tyylit, joilla kirjoitetaan, mm. sinun.
  Hah hah, sama miten on aihetta sivuttu, niin välittömästi olet tullut huutomerkkien kanssa mukaan keskusteluun, kun on perätty ikäkuskeille tarkempia kokeita ym.  Kumppani:


  Opelixi:
  Totuus on se, että ikäkuljettajat ovat kasvava riski liikenteessä halusit sitä tai et. Ja kuten aikaiemmin jo totesin, niin tähän ongelmaryhmään ei nopeusvalvonta ja satunnaiset puhallutukset tehoa, koska ikäkuljettajat tunnetusti noudattavat rajoituksia, liiaksikin ja ajavat myös muita ikäryhmiä harvemmin humalassa.


  Vai oikein noudattavat rajoituksia. No eikös se nyt ole yleisesti ottaen tarkoituskin ja koskee kaikkia ikäryhmiä, samoin kuin selvinpäin ajaminen?
  Kirjoitinko tosiaan noin epäselvästi, että et ymmärtänyt taaskaan yhtään mitä tarkoitin?  Kumppani:


  Mikään noista ei itsessään aiheuta kyllä jonojakaan, joten juuri siinä mielessä tämä "keskustelu hitaista kuskeista" onkin niin merkillistä.
  Niin, ylinopeus ja rattijuopumus ei aiheutakaan jonoja, vaan ne ikäkuljettajat, jotka ajavat alle rajoituksen.  Kumppani:


  Ja vielä rautalankaa: en ole pannut hanttiin ajatukselle tihentää vaikka lääkärintarkistuksia ja miksei ajokokeitakin, jotta erilaisista, myös ikäihmisillä esiintyvistä syistä muodostuvat mahdolliset rajoitukset ajokykyyn saataisiin seulottua. Mutta sehän sinulle pitäisi ollakin selvää jo.
  Heh, sinullehan sitä rautalankaa on kertynyt kasoittain... No hyvä, että et enää vastusta, sillä aikaisemmin olet niin tehnyt. Myönnä nyt, että ikäihmisillä noita rajoitteita suurimmaksi osaksi on.

    
 • 01480:

  Opelixi:
  01480:
  Uusilla kartoilla varustettu navigaattori laskee ajan nopeusrajoitusten mukaan,jos on aikaisemmin perillä joutuu ajamaan ylinopeutta.


  Häpeätkö omia kirjoituksiasi vai miksi vaihdat jatkuasti nimimerkkiä? Tuo on jo viides nimimerkki kuukauden sisällä.

  Ja väittämäsi navigaattorista on huuhaata.

  Haittaakse?
  Onko sinun nimi Opelixi, minä olen luullut että se on sarjakuvasankari.
  Nykyaikainen navigaattori ei todellakaan ole huuhaata.
  Ei tarvitse kirjoittaa omalla nimellä, mutta jatkuva nimimerkin vaihtelu ei ole kovin fiksua. Etkö halua seisoa väitteidesi takana, kun jatkuvasti sitä vaihdat?  Suosittelen, että tutustut hieman tarkemmin siihen navigaattoriisi sillä se ei varmasti laske matka-aikaasi nopeusrajoituksien perusteella tai sitten se ei ole nykyaikainen.

    
 • Poni:

  Entä kun seuraava auto saavuttaa, eikä mene ohi jne? Nämä autot eivät jatka ajoaan täsmälleen samalla nopeudella kuin sinä. Se on käytännössä melkeinpä mahdotonta. Välillä väli kasvaa, välillä supistuu.


  Tilanne halkeaa tässä valintatilanteeseen.  Jos takaa tuleva kakkonen jättää riittävästi tyhjää tilaa seuraavaksi takaa tulevalle kolmoselle tehdä oma valintansa, ei numeroille 1. ja 2. aiheudu toimenpiteitä.  Jos takaa tuleva ajaa niin lähelle, että myöhemmin paikalle osuvalla numero 3. menettää oman valinnan mahdollisuutensa, silloin numero 1. heittää numeron 2. edellensä.  Poni:

  Mitä useampi auto on jonossa, sitä suuremmaksi "pumppausliike" kasvaa ja pahin se on jonon viimeisellä. Mutta tästä pumppauksesta saatetaan syyttää täysin viatonta jonon ensimmäistä, joka saattaa ajaa täysin rajoitusten mukaan. Minkä virheen jonon ensimmäinen tekee? Kertokaa minulle.


  En ole vielä nähnyt tilannetta, jossa jonon ensimmäisenä ajava ei voisi hankkiutua eroon jonosta. Sellaisia tilanteita olen nähnyt paljon, joissa hän ei välitä.  Useamman ajoneuvon harvaa jonoa pystyy ajamaan satoja kilometrejä kesäistä valtatietä keräämättä jonoa, mutta silloin pitää jonon käytännössä sopia toimintatavasta jo lähtiessä. Mutta ei ole mitään syytä, miksi samaa toimintatapaa ei voisi noudattaa myös tuntemattomien kuljettajien kanssa?  Muita ei vissiin kiinnosta ajaa häiveajoa stealth-moodissa siten, ettei muiden tarvitse optimitapauksessa reagoida minuun millään tavoin?

    
 • Miksi jonon tekemisestä syytetään ensimmäistä autoa, joka ajaa hitaasti jonon kärjessä. Seuraava auto ja sitä seuraavat autothan ne jonon tekevät.

    
 • Opelixi:

  Kuten FARwd jo totesikin, niin ei oikein jaksa oikoa sinun kuvitelmiasi. Yritä pitää kuvitelmasi omana tietonasi ja keskity jatkossa siihen, mitä on sanottu ja mitä ei.
  Kuvitelmia? Niin, sitähän sinäkin teet, mm. minusta. Keskittyisit aiheeseen, ilman värityksiäsi jne. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan, vaikka sinä et sitä tajua näköjään. Vai että objektiivisena vielä pidät itseäsi?  Opelixi:

  Kuka on puhunut taajuudesta? Kyse on kokoajan ollut hidastelijoista ja niistä valtaosa on ikäihmisiä.
  Minä olen puhunut taajuudesta! Epäillyt, että esimerkiksi sinä tuskin joudut lähellekään niin usein "kärsimään" hidastelijoista, ikäihmisistä liikenteessä, tai niiden yhdistelmästäkään. Siihen et löydä minkäänlaista faktaa esittää.  Opelixi:

  Eipä tule minulle yllätyksenä. Sinä olet epäillyt tähän asti jokaista sanaani. Sitten, kun olen lyönyt faktat pöytään, niin kuittaat sen joko sanomalla, että olkoot sitten niin tai vaikenet kuin muuri.
  Niin? On tilastofaktoja (aika paha kenenkään kiistää ) ja sitten näitä "muistan kuulleeni" ja "kerrankin sattui että..." -faktoja, joita sopii aina epäillä. Se, että joskus hidastelijaksi voi osua ikäkuski, sitä on paha kiistää. Mutta että "usein" tai "aina", et voi esittää muuta kuin mutua! (Ja sitten loput onkin niitä muita optioita)  Opelixi:

  ...perustit puheesi omiin kuvitelmiisi. Ei tuollaisen kanssa jaksa keskustella, joka kärsii hallusinaatioista.
  Niin kauan kuin sinä hallusinoit muista kirjoittajista, puhumattakaan vedät "pikaisia johtopäätöksiä" esim. jonoista, niin kauan olisin ihan hiljaa....  Opelixi:

  Niin, minulle kyllä riittää, että hidastelijat antavat tietä ja seuraavat peilejä. En ole missään vaiheessa vaatinut keneltäkään terveeltä korttia pois. Toki edellytykset kuljettaa autoa ei välttämättä ole olemassa, jos ei kantti riitä hyvissäkään olosuhtiessa ajamaan lähelle suurinta sallittua, mutta tähän arviointiin olenkin toivonut parannusta lääkärien ja viranomaisten taholta.
  Jo se, että vedätte "johtopäätöksiä" kuljettajan mahdollisesta terveydentilasta tuolla tavalla tod.näköisesti yhdestä kohtaamistilanteesta, joka ei teitä miellytä (sis. Ajattelija2012, ritsat sun muut), osoittaa kyllä pahinta mahdollista arvostelukyvyttömyyttänne. Millä hauiksilla te pystytte niitä tekemään, saati olla ottamassa kortteja pois??

  Jos nyt oikeasti jättäisittekin asian mainituille asiantuntijatahoille, mutta kun harrastatte liki tuollaista "lynkkausmeninkiä", niin ollaan kyllä....harmaalla alueella, niin ystävällisesti muotoiltuna kuin saan.  Opelixi:

  Mutta lähes poikkeuksetta, kun syy on selvinnyt, niin ratin takaa on löytynyt iäkäs kuljettaja. Siis, kun kyseessä on ollut henkilöauto. Onhan vetureina toki ollut myös traktoreita, karavaanareita, jotka ovat ensimmäiseksi onnistuneet saalistamaan rekan peräänsä jne.
  Millä nopeushaarukalla sinä pidät kuljettajaa muuten "hitaana"? Heitäpä jotakin faktaa kehiin tuosta "lähes poikkeuksetta" -asetelmasta, miten sitä on tutkittu?  Opelixi:

  Tiet eivät ole seuranneet liikennemäärän kehitystä, liikenteessä on entistä enemmän riskikuskeja ja päättäjät ovat onnettomia. Ei tässä ole kysymys mistään punaisista vaatteista toisin kuin sinulla näyttää verenpaine nousevan välittömästi, jos joku kritisoi ikäkuskeja.
  Teiden kehityksestä voidaan olla samaa mieltä.  Mutta epäilen edelleen, että sinä ajaisit jatkuvasti näillä "mutkateillä joissa pitää ajaa vanhuksen perässä ja vastaan tulee koko ajan liikennettä etten pääse ohi, kun olen vielä pirunmoisen jono hännillä".  Opelixi:

  Nyt taas muutit mielesi, äsken totesit, että "Sen kanssa meidän on liikenteessä vain elettävä sitten".
  Mitä muutin ja mitä taas??  Minä siis pystyn elämään tilanteen kanssa (välillä on huonompia teitä, välillä tulee jonoja, seassa on monenlaisia kuskeja, myös vanhuksia, mutta myös kaahareita ja hulluja ohittajia). Pystytkö sinä?  Opelixi:

  Niin, eikö olekin hassua, että näin harvaan asutussa maassa saadaan jonoja aikaiseksi?
  Ei ole yhtään! Kun tietää missä niitä muodostuu ja miksi. Kadotit sen tuosta vastineessani tykkänään, tsekkaas vähän!  Mutta ideana oli se, että ne missä vanhukset joskus (=silloin tällöin varmasti) jonon aiheuttavat ja ne jossa sinä niistä oikeasti kärsit, ovat kuitenkin harvassa todellisuudessa. Mutta näköjään ne sinua harmittavat jotenkin, ettei vain verenpaineesi kohoaisi?  Opelixi:

  Joo, nyt ei ole kysymys mistään kehäteiden arkiruuhkasta, vaan ihan tavallisesta liikenteestä maantiellä.
  Vrt. edellä. Ja tottahan voit aina vedota "worst scenario" -tapauksiin.  Opelixi:

  Hah hah, sama miten on aihetta sivuttu, niin välittömästi olet tullut huutomerkkien kanssa mukaan keskusteluun, kun on perätty ikäkuskeille tarkempia kokeita ym.
  Tämähän oli mielipidepalsta, jossa voi kommentoida toisten kirjoituksia, eikös? Ja mitä tulee niihin "kokeisiin", niin menepäs vähän taaksepäin, tämä otsikon alla riittää. Mutta toistan, en vastusta, enkä ole vastustanut testejä. Olen haastanut mielipiteitä asiasta useinkin.  Jos tulee huutomerkkejä, niin sinunkaltaisesi kirjoittajien "päätelmistä" ja "faktoista" (<-- tuo versio siis lainausmerkeissä ).  Opelixi:

  Kirjoitinko tosiaan noin epäselvästi, että et ymmärtänyt taaskaan yhtään mitä tarkoitin?
  On havaittavissa ristiriitaa kyllä:  Versio 1:

  ikäkuljettajat tunnetusti noudattavat rajoituksia, liiaksikin ja ajavat myös muita ikäryhmiä harvemmin humalassa.  Versio 2:

  Niin, ylinopeus ja rattijuopumus ei aiheutakaan jonoja, vaan ne ikäkuljettajat, jotka ajavat alle rajoituksen.  Mistä lähtien rajoituksia noudattava = "alle rajoituksien ajava"? Siis kumpaa tarkoitit?  Ja kyllä muutkin ajavat alle rajoitusten, joten pitäisi kyllä oikeasti vähän tarkentaa, mikä olisi tyypillinen "ikäihmisen nopeusrajoituksen alitustaso", joka on häiriöksi a) sinulle b) oikeasti. Muutenhan asialla ei ole senkään vertaa merkitystä, kunhan teet aiheesta "hidastelijat liikenteessä" vähän yksipuolisen.  En myöskään näe sinua hitaammin ajavista vanhuksista antamaasi vaikutelmaa, että sillä olisi mitään suoraa yhteyttä kolarialttiuteen. Hitaammin ajaminen ei tarkoita että on saanut sairaskohtauksen, tai että "reaktiot olisivat hidastuneet" tms mitä tykkäät vakuutella. Se voi tarkoittaa vain sinua itseäsi lainatakseni rajoituksen mukaan ajamista, tätsit! Iän mukanaan tuomaa rauhallisuutta ja varovaisuutta, josta muutkin ovat yrittäneet mainita.  en ole pannut hanttiin ajatukselle tihentää vaikka lääkärintarkistuksia ja miksei ajokokeitakin, jotta erilaisista, myös ikäihmisillä esiintyvistä syistä muodostuvat mahdolliset rajoitukset ajokykyyn saataisiin seulottua. Mutta sehän sinulle pitäisi ollakin selvää jo.  Opelixi:

  No hyvä, että et enää vastusta, sillä aikaisemmin olet niin tehnyt. Myönnä nyt, että ikäihmisillä noita rajoitteita suurimmaksi osaksi on.
  Nyt saat kuule taas kyllä ihan itse kelata taaksepäin, mitä olen kirjoittanut! Ja taas, ei tarvitse mennä tätä otsikkoa kauemmaksi.  Ja voin kyllä sanoa, että olet kuvitellut asian ihan itse! On kuulunut sinun useastikin harrastamiisi "päätelmiin".  Jos sinulle esittää vastakkaisiin viittaaviakin väitteitä, ihan vain argumentoinnin vuoksi, se ei tarkoita, että on just tasan toista mieltä kuin sinä (tai joku muu). Se on omien "faktojesi" ja "päätelmiesi" haastamista. Ne kaipaavat hyvin usein tarkistamista, jo usein naurettavan jyrkän asenteesi takia. Vähän liippaa tuolla otsikossa punaiset valot samaa "logiikkaasi"...

    
 • SO2001:

  Miksi jonon tekemisestä syytetään ensimmäistä autoa, joka ajaa hitaasti jonon kärjessä. Seuraava auto ja sitä seuraavat autothan ne jonon tekevät.
  Kokeile joskus ajaa muita nopeampaa ja muita hitaampaa. Raportoi sitten kummassa kokeessa jono syntyi.

    
 • SO2001:

  Miksi jonon tekemisestä syytetään ensimmäistä autoa, joka ajaa hitaasti jonon kärjessä. Seuraava auto ja sitä seuraavat autothan ne jonon tekevät.


  Niin tekee, aivan kuten kolmion takaa sokkona ajava sen kolarinkin tekee. Eikä kumpaankaan ole pakko tyytyä, vaan on lupa sijoittaa osaamaton kuljettaja paikkaan, jossa hänen oivalluksiaan on helppo tarkkailla.  Vaikka kakkoseksi pyrkivä ei ymmärtäisikään rakentavansa tukosta, ei mikään estä ykköstä heittämästä tuota ymmärtämätöntä edelleen häiritsemästä itseään ja muita.  Nykyisin noita ei tarvitse edes laittaa kovin monta menemään edelle ennen kuin taaempaa löytyy samoin ajatteleva, joka jättää reeeeilun turvavälin.  Sitten onkin helppo ajaa, kun takaa tulee vain yksittäisiä nopeita kuljettajia, jotka osaavat ohittaa.

    
 • 740 GLE:


  En ole vielä nähnyt tilannetta, jossa jonon ensimmäisenä ajava ei voisi hankkiutua eroon jonosta. Sellaisia tilanteita olen nähnyt paljon, joissa hän ei välitä.

  Muita ei vissiin kiinnosta ajaa häiveajoa stealth-moodissa siten, ettei muiden tarvitse optimitapauksessa reagoida minuun millään tavoin?
  Ilman muuta jonon ensimmäinen voi siirtyä tien sivuun, mutta miksi ihmeessä pitäisi, mikäli ajaa pumppaamatta, lähes sallittua nopeutta, tai teoreettisesti, täsmälleen suurinta sallittua?  En tarkoita, että alkaisi estämään ketään ohittamasta tms. ja huomioidakin saa, (käyttää esim. tietä siten, että muut pääsevät helposti ohi), mutta kertokaa nyt ihmeessä, mitä jonon vetäjä tekee tuossa väärin. Mielestäni ei mitään.

  On sitten eri asia, mikäli siinä käy estämään muitten menoa.  Sitten, josko hiukan selvennät tuota häiveajoa. Minua kiinnostaa ainakin, mistä on kysymys. Väistätkö jokaista takaa lähestyvää ajoneuvoa? Vai kiihdytätkö, että takaa ei enää saavuteta? Voi olla helppoa hiljaisen liikenteen aikaan, mutta normiliikenne...

    
 • Onpas mielenkiintoinen sekoitelma "faktoja" ja toiveunia/-olettamia.  740 GLE:

  Vaikka kakkoseksi pyrkivä ei ymmärtäisikään rakentavansa tukosta, ei mikään estä ykköstä heittämästä tuota ymmärtämätöntä edelleen häiritsemästä itseään ja muita.
  Nykyisin noita ei tarvitse edes laittaa kovin monta menemään edelle ennen kuin taaempaa löytyy samoin ajatteleva, joka jättää reeeeilun turvavälin.
  Spekuloidaas vielä: kaksi autoahan ei vielä ole oikeastaan jono, saati tukos ja Opelixi ainakin menisi heittämällä ohi, joten ei tuota vielä ongelmatilanteeksi. Mutta entäs jos siinä olis se kolmas? Mikä mahdollisuus on, että kyseessä olisi tunari? Jos se ekana menevä päästäisi tokana menevän, niin jääkö se kolmantena tuleva sitten vuorostaan ekan taakse ja mikä on todennäköisyys, että turvaväli on a) sopiva b) liian lyhyt? Mitäs kun siihen tulee taas kolmas, niin millä todennäköisyydellä kuvio toistuu ja kenen pitäisi lähteä kahville: ekan, tokan vai sen just tulleen kolmannen?  740 GLE:

  Sitten onkin helppo ajaa, kun takaa tulee vain yksittäisiä nopeita kuljettajia, jotka osaavat ohittaa.
  Mistäs sen voi tietää? Tai mikä luonnonlaki sen määräisi? Mitäs jos nekin on sellaisia jotka "ei osaa ohittaa"? Jos ne on vaikka vanhuksia tulossa kesäpäiviltä? Tai karavaanareita?

  Jos sellaisia "yksittäisiä nopeita osaajia" olisikin iso/isompi osa liikenteessä, niin kuinka harvoin todellisuudessa kärkeen tulee sellainen hidastaja, josta täällä kirjoitellaan?  -------------> Onhan se kiva kun yrittää kuvitella tällaisia, mutta mitä tekemistä niillä on elävän liikenteen kanssa? Osumatarkkuus on veikkausta, joskus osuu, vielä useammin ei.  01480:

  Nyt se selvisi lopultakin että se liikenteen varatekijä onkin jonon loppupäässä.
  Varmaan tarkoitit vaaratekijää. Mutta jos olisit miettinyt ensin, niin enhän minä noin kirjoittanut, enkä tarkoittanut. Tuo oli ihan turhaa kärjistämistä sinulta.  Mutta kuten tuossa edellä, niin jos pitäisi veikata, niin joskus osuu sinne loppupäähänkin se vaaratekijä jonossa. Ne ovat sellaisia, joilta loppuu kärsivällisyys jo siihen, että näkevät jonon ylipäätään, saati että tarkistaisivat, mikä sillä on vaikutus omaan etenemiseen oikeasti ja ovat jo kehitelleet päissään teorioita siitä, että kärjessä on kuitenkin vanhus, tai muusta syystä ajokyvytön, jolta pitäisi ottaa kortti pois jne. Jo ennen kuin ehtivät edes arvioida, kuinka pitkään jonossa ajaminen kestää, onko sillä vaikutusta omaan menoon mitenkään. Kunhan muuten vain verenpaine alkaa kohoamaan.  Kumpikin meistä voi osua veikkauksessaan oikeaan, ei aina, mutta silloin tällöin harvakseltaan. Mietipäs siitä vinkkelistä.

    
 • Kumppani:

  Spekuloidaas vielä: kaksi autoahan ei vielä ole oikeastaan jono, saati tukos ja Opelixi ainakin menisi heittämällä ohi, joten ei tuota vielä ongelmatilanteeksi. Mutta entäs jos siinä olis se kolmas? Mikä mahdollisuus on, että kyseessä olisi tunari? Jos se ekana menevä päästäisi tokana menevän, niin jääkö se kolmantena tuleva sitten vuorostaan ekan taakse ja mikä on todennäköisyys, että turvaväli on a) sopiva b) liian lyhyt? Mitäs kun siihen tulee taas kolmas, niin millä todennäköisyydellä kuvio toistuu ja kenen pitäisi lähteä kahville: ekan, tokan vai sen just tulleen kolmannen?


  No jonon viimeinen ei ainakaan haittaa millään lailla liikenteen sujuvuutta. Mutta siinä vaiheessa kun joku tulee hänen peräänsä, hänenkin olemisensa pahentaa tukosta. Pitäisi joko pyrkiä ohi tai jättää eteen väli joka mahdollistaa muiden ohittamisen. Tosin outoa on pyrkiä ohi vasta siinä vaiheessa kun perään liimautuu lisää autoja, mielestäni kannattaa ohittaa heti kun se on mahdollista, jos on saavuttanut hitaammin ajavia. Ohitus on normaali liikennetapahtuma, ja siihen pitäisi pyrkiä, kykyjensä mukaan. Ellei kykene tai halua ohittaa, kannattaa päästää muita ohi vaikka jonon keskellä ajellessa. Tai edes pitää väliä eteensä.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit