Sinua rokotetaan...

0 kommenttia

Sain eilen kännykkälaskun, ei siinä mitään sillä puhelujen normaalihinnat olivat aivan kohtuulliset, mutta... aloin ihmettelemään mitä helevetin "yrityspuheluja" puhelimellani oli soitettu.

Emännän kanssa aikamme ihmeteltyämme mieleen ei tullu muuta kuin seuraavat: Kansaneläkelaitos KELA, Verovirasto, Työvoimatoimisto ja yksi varsinainen yritysnumero Klingel. Soitin operaattorille ja sain sieltä numerosarjat jotka varmisti arvauksemme oikein.

Soitin "elektroniikkanerolle" paikalliselle puhelinlaitokselle ja ihmettelin hänelle tätä "sykäys" maksua, vaikka puhelu on soitettu kännykällä. Hänkin tätä lankapuhelimen jäänettä ihmetteli, hänen mukaansa kaikki lankapuhelutkin ovat nykyään sekunttipohjaisia ja eri virastoihin soitettavat palvelumaksut paikallispuhelun hintaisia. Lankapuhelimella hinta on kaikille viranomaisille sama 8,21 senttiä/puhelu, mutta viranomaisesta riippuen minuuttitaksa takoo vielä 1,47- 2 senttiä/minuutti. "Asiakkaalla rahaa palaa aivan siitä, miten tiuhaan sykäyslaskuri on "viritetty".

Kännykät ovat yleistyneet ja monessa kotitaloudessa, ne ovat jopa kokonaan syrjäyttäneet perinteisen lankapuhelimen. Viranomaisille tämä on tiennyt todellista rahasampoa, kun heille kännykällä soittaa käy kolikkokierre plakkarissa!

Hain internetistä edellä mainittujen "firmojen" yhteystiedot ja mahdollisia hinnastoja. Yllätys oli suuri kun näin hinnaston! Tiesittekö mitä Kelalle soitetut kännykkäpuhelut maksaa? Hinnaston mukaan operaattorit veloittavat 8,21 senttiä/puhelu, sen lisäksi Kelan kassaan sykähtelee 22,90 senttiä/minuutti!!!

Miten se olikaan, kuulemma eläkeläiset sai vuodenvaihteessa 0,30 centin korotuksen. Tuohan on niiltä ryövätty takaisin minuutin puhelulla...

Sama työvoimatoimisolla, peruspäivärähaa hakeva ja työtä tiedusteleva joutuvat tuosta ilosta rokotetuksi seuraavasti: Lankaliittymällä kaikkialle Suomessa 8,21 senttiä/puhelu ja 1,47 senttiä/min. Taas kännykällä soittava kärsii tälläkertaa 29,13 senttiä/minuutti. Avoimista työpaikoista, työvoimakoulutuksesta ja työnhakemisesta palaa rahaa yhteiskunnan pohjattomaan kassaan 22,9 senttiä/minuutti. Aktiivinen työnhakija on tuhlannut päivärahansa muutamassa tunnissa Työvoimatoimiston palvelutaksaan.

Entä kun "langan päähän" osuu "tois puol jokkee" huanosti tunteva? Verotoimistoon soitettaessa puhelu menee Turkuun. Tuolla Auran alloilla ei tiedetty missä sijaitsee Seinäjoki, oikein sitä etsittiin kissien ja koirien kans minuuttitolkulla. Lopulta sentraalisantra hoksasi soittaa Vaasaan. Vaasassa oli jo hajua missäpäin sisämaata maakunnan keskus Seinäjoki voisi olla ja monen minuutin odottelun jälkeen Seinäjoelta vastattiin. Tuona aikana puhelin takoi valtion kirstuun 29,13 senttiä/minuutissa!

Tuollaisen ryöväyshinnaston pitäisi myös "palvelun tarjoajan" kertoa asiakkailleen, Mutta onko näin?

Kun soitat "pornopuhelimeen" lehti-ilmoituksessa mainostettuun numeroon, laki vaatii hyvin tarkat hintatiedot mitä kyseinen läähätyspalvelu maksaa minuutilta.

Puhelinluetteloa plaraamalla viranomaisten "yrityspalvelunumeroiden" hinnastoja kännykällä soittaville ei löydykkään? Niitä ei manosteta myöskään sanomalehdissä, eikä aikakausilehdissäkään. Vai onko joku nähnyt? Eipä tuota hintaa mainita edes veroilmoituksessa saati pyydettäessä tai annettaessa kännykällä lisätietoja kenelle hyvänsä viranomaisista. Kukaan heistä ei liitä hinnastoja mukaan vaikka luulisi saman lain koskevan myös heitä kuin läähätyspalvelujakin?

Mistä vähävarainen tietää miten paljon hänen leivänsyrjästä "viranomaispalvelut" haukkaa lisää verojen ja muiden lakisääteisten maksujen lisäksi, jos ne on ilmoitettu vain internetsivustoilla? Kaikilla kun ei internettiä ole!

Niin, miten jatkossa... laitoin sotoneston näihin viranomaisten "yritysnumeroihin". Jatkossa kun asiaa on, menneään tenavalauman kanssa paikanpäälle "irvistelemään"!

  
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit