Tällä hetkellä markkinoilla olevissa 5G-matkapuhelimissa ei näytä olevan vielä sellaista järjestelmä- ja modeemipiiriä tai niiden yhdistelmää, joka tukisivat korkean taajuuden millimetriaaltoa, joka näyttää olevan toiminnan kannalta merkityksellinen. Qualcon julkisti jo helmikuussa X55-modeemipiirin, mutta tätä ei ole vielä missään 5G-puhelimessa. Vasta uuden järjestelmäpiirin ja X55-modeemipiirin yhdistelmä takaisivat aidon 5G:n ja se myös estäisi liiallisen virran kulutuksen ja puhelimen lämpenemisen.
Asiantuntijat kertokaa. Itse olen vain niin sanottu asiantuntija, en asiantuntija.
https://uk.pcmag.com/news-analysis/122076/the-samsung-galaxy-note-10-5g-is-a-huge-mess
Näistä teksteistä ilmenee selvästi millaisia nykyiset markkinoilla olevat 5G-puhelimet ovat:
https://www.cnet.com/news/galaxy-note-10-plus-5g-the-latest-proof-that-5g-isnt-for-you-yet/
https://www.inc.com/minda-zetlin/5g-phones-too-early-samsung-qualcomm.html
https://www.nytimes.com/2019/05/06/smarter-living/wirecutter/dont-buy-a-5g-phone-yet.html
Olisihan noista saanut joku suomalainekin lehti kirjoittaa. Vasta ensi vuonna tulee markkinoille ensimmäisnen 5G-puhelin näiden verkon testilaitteiden jälkeen.
en ole asiantuntija itsekään, mutta olen käsittänyt että 5G taajuusallokoinnissa on 2 aluetta (frequency range).
FR1 = sub-6G taajuudet (alle 6Ghz)
FR2 = mmWave taajuudet (20-60GHz)
Nyt jenkit vannovat tuon FR2 (mmWave) nimiin ja muu maailma tuon FR1 (sub-6G) taajuusrangen nimiin ja kehittävät 5G laitteiden ensimmäisiä versioita kyseisille taajuuskaistoille. Varmaan jossain vaiheessa tulee modeemeja jotka tukevat molempia taajuuksia. (Muistaakseni 2G:ssäkin aluksi eurooppalaisilla oli 900MHz ja jenkeillä 1800MHz tjsp. ja piti aina vuokrata tollanen jenkeissä toimiva kapula kun oli sinne menossa joskus 90-luvun puolella. myöhemmin tuli modeemeja jotka pelitti useilla taajuuksilla).