Mopoauton omapaino

3 kommenttia

Ajoneuvolaissa säädetään mopoauton omapainoksi 350 kg:

"L6e -luokan ajoneuvo, kevyt nelipyörä, on nelipyöräinen moottorikäyttöinen ajoneuvo, jonka kuormittamaton massa on enintään 350 kg ilman sähköajoneuvon akkujen massaa ja jonka suurin rakenteellinen nopeus on enintään 45 kilometriä tunnissa. L6e-luokan ajoneuvon moottorin sylinteritilavuus on enintään 50 cm3, kun kyseessä on ottomoottori, tai suurin nettoteho enintään 4 kW, kun kyseessä on muu polttomoottori tai sähkömoottori."



Painoraja on aika haastava alittaa. Pitäisi olla myös hyvin tarkasti määrätty kuinka mittaus suoritetaan. Kuinkahan hyvin painorajaan päästään nykyisillä, hyvin varustetuilla "luxusmopoautoilla"? No, ei päästäkään:



Microcar M.Go S: 390 kg

Microcar M.Go F8: 450 kg http://www.mopoauto.fi/mallisto/microcar-f8/tekniset-tiedot



Microcarin teknisissä tiedoissa jo ilmoitetaan rehellisesti, että autot eivät ole ajoneuvolain painorajan mukaisia. Outo juttu. Joskushan omapainoa on tutkittu tarkastikin (vrt. 1800 kg raja pakettiautoissa). Mopoautoon liittyen omapainon luulisi olevan hyvin tärkeä kysymys, turvallisuuden ja ajoneuvon luokittelun kannalta.

  
  • Toisaalta painavampi auto on yleensä turvallisempi?

      
  • Painavampi on toki turvallisempi fysiikan lakienkin mukaan, vaikkakin lisäpaino mopoautoissa taitaa olla stereoissa, kattokaiteissa, pohjapanssareissa sun muissa lisävarusteissa. Mutta lisäpainoa kuitenkin ja siten tuikitarpeellista törmäysvoimaa.



    Toinen puoli turvallisuudessa on tietenkin se, että mille painoille ajoneuvon rakenteet ja jarrut on mitoitettu.



    Jos tilanne on sellainen, ettei mopoautojen painoa viitsitä/uskalleta valvoa, niin eikö sellaisen voisi rakentaa pienen auton pohjalta? 2CV, 127, Smart tai Aygo varustettuna täryttimen moottorilla olisi aikalailla kustannustehokas vaihtoehto. Ehkä helpoin olisi vaikkapa Aygo D4D lastuttuna alle 4 kW tehoille ja alle 45 km/h rajoitettuna. Jos kerran ei painorajalla sillai oo väliä...

      
  • Nuita mopoja kuljettas helposti vaikka Mesen tarttimotti kunhan varustas kunnon akulla? :tongue:

      
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit