Momenttihylsy Motonetista

2 kommenttia

Kevät on renkaiden vaihdon aikaa autoilijoilla. Näin myös naapurillani, joka oli ostanut Hämeenlinnan Motonetista momenttihylsyn varmistamaan pyörien kiinnityspulttien oikea kireys. Hänen kätensä momentti oli kuitenkin viestinyt löysyydestä, vaikka hylsyssä lukikin 160N jonka voi ymmärtää 16 kilon kireydeksi. Kun Erkki kysyi mielipidettäni asiasta, oli se helppo ilmaista teknisen täsmällisesti. Mittasin momenttiavaimellani kyseisen hylsyn kiristävän pultin vain viiden kilon kireyteen, joka ei ole lähelläkään auton valmistajan antamaa suositusta. Evästin naapuria, että käy vaihtamassa virheellisen hylsynsä sen myyneessä liikkeessä ja pyytää myyjää mittaamaan vaihtamansa tuotteen toimivuuden.



Seuraavana päivänä kertoi naapurini myyjän kyllä käyneen takahuoneessa jotain touhuamassa ja vaihtaneen momenttihylsyn toiseen jossa luki 120N mutta ei tuokaan tuote sen parempi ollut. Oikeassa hän jälleen oli. Hylsy jonka olisi pitänyt kiristää pultit 12 kilon kireyteen, alkoi luistaa alle viiden kilon kireydessä. Kiristin naapurin auton pyöränpultit momenttiavaimellani oikeaan kireyteen ja lausuin muutaman mielipiteen pulttien kireyden vaikutuksesta liikenneturvallisuuteen.



Kun naapuri Motonetin myyjän petollisuudesta, tietämättömyydestä tai ammattitaidottomuudesta häpeissään ei enää olisi halunnut selvitellä asiaa laajemmin, tarjouduin tekemään sen hänen puolestaan, minkä tarjouksen ottikin kiitollisena vastaan. Pitäähän toki asiakkaan tietää mitä on ostamassa ja samoin tulisi myyjälläkin olla tieto siitä millaista tuotetta on myymässä.



Palautin momenttihylsyn Motonettiin ja kerroin tuotteen olevan liikenneturvallisuuden kannalta vaarallinen auton pyöränpulttien kiristyksessä käytettynä. Asia tuli ymmärrettäväksi lopulta, kun kävimme kiristelemässä myyjän oman auton pyöränpultteja parkkipaikalla. Hän ei suostunut jättämään pultteja alle viiden kilon kireyteen, kun valmistajan suositus on kolmetoista kiloa.



Kaksikymmentä euroa toimimattomasta tuotteesta on sen verran suuri summa, ettei sellaista pitäisi jättää huomioimatta. Pitkällisen neuvottelun tuloksena sain varattua naapurille vaihdon momenttihylsystä samanhintaiseen momenttiavaimeen, kun niitä tulee hyllyyn.



Yhtään valitusta ei myyjän mukaan ole tästä selvästi virheellisestä tuotteesta ole tullut tätä ennen, mitä todella ihmettelemme. Onhan tätä ”80-8902 Momenttihylsy 21mm 120N” artikkelia tarjolla ollut jo melko pitkän aikaa. Kysymme miksi myynnissä on tuotetta, joka ei toimi ilmeisessä käyttötarkoituksessaan kuten voisi olettaa. Aivan selvästi tuote on käyttötarkoituksessaan liikenneturvallisuudelle vaarallinen, koska auton pyöränpulttien tulisi olla oikeaan kireyteen kiristetyt.

  
  • Rengasliikkeesä,jossa asioin joskus,käyttivät myös jotain momenttihylsyä,joka kiristää oikeaan kireyteen.Alkoivat kuitenkin epällä hylsyjen laatua kun pari pulttia katkesi.

    Saksalaisissa rengasliikkeissä asiodessani ovat aina käyttäneet kunnon naksahtavaa momenttiavainta koneella ruuvauksen loppukiristykseen.

    Oma momenttiavain ei aina tule renkaanvaihtoon mukaan mutta jälkitarkastukseen sen muistaa.

      
  • Korkeita momentteja naapurillasi on ollut käytössä, ainakin tuo 160Nm olisi ollut totetutuessaa varsin hurja. Oliskohan mennyt pultit poikki, tai kierteet sököksi? Normaalistihan henkilöauton alumiinivanteille momentit pyörivät 100 Nm molemmin puolin, luokkaa 90-110 Nm.

      
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit