Mistä uusi suomalainen "kevytauto"?

1 kommentti

Tm 8/08 väittää sivuilla 84-89 Suomessa olevan riittävästi näyttöä tietotaidosta kotimaisen kevyen nelipyöräisen kulkineen rakentamiseen. Epäilemättä näin, mutta onko suurin este edelleen tuolla arkadianmäellä, jossa ei haluta ymmärtää asian oikeaa tilaa. Verokuormaa ja muita esteitä kasataan yritelmien esteeksi turhan paljon.



Täälläkin on jossain arkiston uumenissa juttu ja linkki suomalaisporukan suunnitelmista sähköauton rakentamisesta. Idean luulisi olevan tosi hieno. Eikö halvempi alusta, kuin Toyota Corolla olisi kuitenkin järkevämpi, koska auton myyntihinta ratkaisee sen menestymisen Suomen markkinoilla? Mieleen tulee lähinnä TaTa Nanon ja Loganin kaltaiset halpatuotteet, joiden "aihion" kai saisi muutamalla tuhannella eurolla ilman moottoria.



Miksi siis kehitellä uutta autoa, jos niitä maailmalla tehdään havalla. Sähkö on juuri se oikea käyttövoima, jolla nuo pienet torikassit olisi saatava kulkemaa 100-200 kilometriä/lataus. Akkutekniikka ei liene enää esteenä muuten kuin ehkä korkeahkon hinnan vuoksi vielä näin alkajaisiksi. Sekin kompensoituisi – ehkä – "polttoaineen" edullisuutena, jos asia oikein ymmäärettäisiin laisäädännössä.



Mistähän se loppujen lopuksi oikein kiikastaa? Tekniikka on valmiina, loppusovellus vain puuttuu – miksi ihmeessä?







  
  • Voisi luulla että takana on se ettei rahoittajia löydy ja valtio ei anna lupia tehdä. Ja jos Suomessa alettaisiin autoja tekemään, niin voisi vähän parempaa laatua yrittää, kuin halpatuotteet. Kuitenkaan siinä luokassa ei ainakaan ulkomaanmarkkinoille ole mitään asiaa, koska Suomi ei ole hintakilpailukelpoinen maa työvoiman kalliuden ja verottajan takia. Suomen sisäiset markkinat on luultavasti taas aika pienet, sillä ei kaikki kuitenkaan siirtyisi pois perus corollien ja vectrojen täyttämästä maailmastaan. Intiassa/kiinassahan tuollaisten tekeminen on ihan fiksu sijoitus, koska noissa maissa asuu yhteensä kuitenkin miljardeja ihmisiä.

      
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit