Tulevaisuuden visioita - automaattinen jonoajo

5 kommenttia

Miltä kuulostaisi, jos kuljettaja voisi autoa jonossa ajaessaan juoda kahvia tai lukea sanomalehteä, eikä tarvisi käyttää käsiään tai jalkojaan ajoneuvon ohjaamiseen? Voi olla oheisen jutun mukaan totta jo muutaman vuoden päästä, kun tekniikka ja tarvittava lainsäädäntö saadaan muutettua.



Kyllähän tuommoista voisi käyttää pitkää matkaa ajaessaan vaikka huoltamolle tehtävän kahvipaussin sijasta eli joisi kahvit ajaessaan ja köröttelisi sen aikaa jonkun perässä ja sitten jatkaisi matkaa ohittelemalla, jos kiirettä pukkaa. :smile:



http://www.automerkit.fi/uutiset-trendit/automerkit/artikkelit/testissae-auto-ajaa-johtoauton-peraessae-itsekseen-kuski-voi-lukea-vaikka-lehteae.html

  
  • Itseasiassa olemassa olevalla tekniikalla, olisi jo nykyään mahdollista automatisoida koko autolla ajo, niin ettei kuskia tarvittaisi ollenkaan.



    Se on sitten eri asia, sallitaanko tällaisia autoja vielä vähään aikaan. Ja toisekseen, tuollaiset autot muuttaisivat koko autoilun luonteen tehden BMW:n ja Porchen kaltaiset autot turhiksi . . .

      
  • Matti-



    Olenkin miettinyt pitkään sitä, että joku vielä tekee Ikeat autoteollisuudelle. Se voi tapahtua juurikin siinä vaiheessa kun kaikki on tarkkaan reguloitua, eräänlaisia kapseleita vaan johon mennään, kuten joku Minority Report -elokuva konsanaan, ja autot menee kuin Japanissa "hyllyyn" odottamaan kuten parissa videossa jonka laitan tässä.

    Mutta se, että se voisi juuri nyt olla hankalaa tehdä autoteollisuuden Ikeat siksi, että siinä on kyseessä ihmishenget ja pitkä kehitystyö jnejne. Mutta tosiaan siinä vaiheessa jos ja kun kaikki on standardoitua ja tarkasti reguloitua. (Komponentit, kokoluokat, nopeudet, ohjelmistot..) Autot ajaa hyvinkin lähitulevaisuudessa itsekseen säästäen meiltä senkin vaivan ja menee kuin itsestään hyllyyn siksi aikaa kun ihminen käy jossain:



    https://www.youtube.com/watch?v=6Upk6uoVpNM



    https://www.youtube.com/watch?v=VzDzY56nd7w



      
  • Tämähän on jo vanha visio/suunnitelma. Esim. bussia tai kuormuria ajava ammattikuljettaja voisi "vetää" perässään pikkuautoja, joiden kuljettajat ovat mieluummin "kahvilla", lukemassa 'Iltistä', pelaamassa 'Monopolia' jne.



    Suomen oloissa tuo olisi melkoinen kauhukuva. Nytkin on hiturin perään jumittuneen jonon ohittaminen ikävää, vaikka siinä olisi vain puoli tusinaa osakasta. Muttapa mites suu pannaan, kun karavaanilla on pituutta on vaikka 5 km?



    EDIT: Tekniikan rajoituksista johtuen "karavaanikamelien" täytyy ajaa häntä turvassa kiinni. Joten sinne on paha tuikata ohituksessa väliin, varsinkin kun loppuletka päätyy todennäköisesti saman tien metsään kuljettajien puuttuessa.

      
  • Mitäpä te tuota mietitte ja ihmettelette, sillä onhan juna keksitty jo ajat sitten! Varmaan kohta joku esittelee pyörän uutena innovaationa!

      
  • Aatojun män jo. Vaunuja siit irtoop silloin kun sivuraetoollep tykkee. Ja irtonaiset vaunut välliin ohitteloop.



    Mutt mitäs myö täs, ootetaas Mattii poes kahavitaann jotta päästään matkuaan...

      
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit