Ajatuksia TM:n iPad Pro -käyttökokemuksista

3 kommenttia

Koska Tekniikan Maailma on suuressa viisaudessaan estänyt keskustelun testaamastaan iPad Pro -laitteesta juttujensa yhteydessä, ettei muiden kokemuksia siitä tai vastaavista laitteista saataisi mukaan, ajattelin aloittaa keskustelun aiheesta täällä vuoden ajan valtavasti kehitetyllä keskustelualueella.

Koottuja huomioita tuoreimmasta aivopierusta:

Lisäksi iPad Prolla huomaa kaipaavansa näppäimistön yhteydessä toimivaa kosketuslevyä, koska ruutua on kuitenkin tökittävä sormilla vähän väliä.

Applella on tarjolla näppäimistön yhteyteen toimiva kosketuslevy; Magic Trackpad. ( http://www.apple.com/shop/product/MJ2R2LL/A/magic-trackpad-2 )

Tältä osin täytyy tosin ilmeisesti varautua siihen, ettei tuki ole täydellistä;

Sekä Applen oma Smart Keyboard -näppäimistö että Logitechin valmistama Create for iPad Pro ovat nimittäin kömpelöitä lisälaitteita.

Myös Applen Magic -sarjan näppäimistö toimii ( http://www.apple.com/fi/magic-accessories/ ).

Puhumattakaan siitä, että sylissä näppäimistöllä varustettu iPad Pro toimii yhtä kätevästi kuin pallogrilli.

Tässä Tomi Heinvuolla on mennyt ilmeisesti puurot ja vellit sekaisin, koska hän yrittää epätoivoisesti käyttää tablettia kuten kannettavaa tietokonetta. Ne ovat kaksi eri asiaa.
Jo aiemmissa iPadeissa, kuten myös iPhone -puhelinten kanssa, saattoi käyttää myös Applen oivallista langatonta näppäimistöä. Se toimii mitä parhaiten. On käyttäjän oma asia kuinka hän järjestää tabletin ergonomian, kansia tai muita apuvälineitä käyttäen, mikäli hän käyttää laitetta poiketen sen suunnitellusta käyttötarkoituksesta - tablettina.

Tähänastisten käyttökokemusten perusteella vaikuttaa vahvasti siltä, että Tomi Heinvuo olisi oikeastaan halunnut uutta Macbook Airia, mutta saikin käsiinsä tabletin, ja nyt häntä harmittaa kun siitä ei saa tekemälläkään tehtyä kannettavaa tietokonetta.

Mutta eipä hätää - Windows -leiristä näitäkin hybridilaitteita löytyy. Niiden osalta taitaa sitten se käyttö tablettina olla enemmänkin se ongelma, mutta näiden Heinvuon kokemusten perusteella se ei olekaan se mitä hän käytössään arvostaa.

Lisävarusteista näppäimistöä on sitä paitsi lähes pakko käyttää. Näin siksi, että näytön oma kosketusnäppäimistö levittäytyy koko leveän ruudun laidasta laitaan. Kahdella peukalolla koskettelu ei siis onnistu, vaan tekstin syöttäminen on kovin hi-das-ta.

Käyttääkö Heinvuo sitten tavallista näppäimistöä kahdella peukalolla?
Noita tablettien näppäimistöjä ei ole suunniteltu kirjoitettavaksi peukaloilla laitetta käsissä pitäen.
Laitteen voi vaikkapa laskea syliinsä ja kirjoittaa käyttäen muitakin sormia - kokeilkaa edes!
Tuolloin se kaivattu irtonäppäimistön ja tabletin syliergonomiakaan ei pääse pahasti tulehduttamaan välejä laitteen kanssa.

Se on tosiasia, että näyttöpohjaisilla näppäimistöillä kirjoittaminen on tuskaista. Ja hidasta. Ei niitä ole siihen suunniteltukaan.

Eli kaikenkaikkiaan, olisi ihan hyvä jos alan lehden testailija edes hieman tutustuisi ensin siihen taustaan mihin näitä laitteita yleensä käytetään ja mihin ne on suunniteltu, ja sen verran avartaisi ajatusmaailmaansa sen perusläppärin ulkopuolelle että ymmärtäisi että nämä ovat kaksi eri laitetta, ja molemmilla on omat heikkoutensa ja vahvuutensa eri käyttötarkoituksissa.

En minäkään alkaisi tabletilla leikkaamaan videota tai kirjoittamaan romaania, mutta toisaalta viihdekäyttöön ja satunnaiseen sosiaalisen median selaamiseen ja uutisten lukeemiseen tai muuhun verkkosurffaukseen se on ihan lyömätön alusta siihen sylissä tässä kohtaa hankalan muotoiseen läppäriin verrattuna.

Totta on, että Pro -laitteilta odotetaan enemmän soveltuvuutta 'ammattikäyttöön', mutta ehkäpä nämäkin käyttötarkoitukset ovat hieman luovempia kuin se kirjoituskoneen korvaaminen johon laite ei tosiaankaan ole alunperinkään tehty?

Huoh.

Suosittelisin tässä vaiheessa toimittelijaa tutustumaan esimerkiksi verkon tarjoamiin hakukoneisiin, kuten Googleen, sekä Applen keskustelupalstoihin - niiltä näihinkin haasteisiin olisi löytynyt apua ihan muutamassa minuutissa.
Ei kai teille tekniikka näin vierasta voi olla, tekniikan alan julkaisuna?

  
  • Hei.

    Kiitokset palautteesta.

    Pad Pron ideana on nimenomaan se, että sitä käytetään suojakuoren ja näppäimistön yhdistävällä lisälaitteella. Vähän samaan tapaan kuin Microsoftin kilpailevaa laiteta. Yksikään näistä lisävarusteista ei toistaiseksi toimi järkevällä tavalla.

    Toki jonkun bluetooth-näppäimistön varmaan saa toimimaan, mutta iPad Prolla pitäisi tällöin edelleen olla jonkinmoinen suojakotelo, joka pitäisi sen oikeassa kulmassa. Kaksi lisälaitetta yhteen laitteeseen, jotta tuloksena olisi lähes kannettavan ominaisuudet, on mielestäni erikoinen ratkaisu.

    Apple lisäksi haluaa uskotella, että iPad Pro olisi mahdollinen kannettavan korvike. Siksi nettipalvelun puolella julkaistuissa käyttökokemuksissa keskityttiin kirjoittamiseen liittyviin pulmiin.

    Ja iPad Prota ei voi käyttää peukaloilla, koska Apple on jostain syystä poistanut sen yhteydestä niin sanotun jaetun kosketusnäppäimistön. Itse asiassa täppäriä nimen omaan olisi hyvä käyttää kahdella peukalolla naputellen, tosin pienempiä sellaisia. Ehkä siksi Apple on poistanut jaetun näppäimistön iPad Prosta, en tiedä.

    Se kuitenkin on selvää, että sylissä pideltynä kosketusnäppäimistö on äärimmäisen epämukava, koska jo pelkkä asennon vaihtaminen saattaa kääntää näytön suunnan. Siksi peukaloilla naputtelu olisi varmaan edelleenkin se "vähiten ikävä" tapa tuottaa muutama rivi tekstiä. Mielipide. Itse nyt satun kirjoittamaan paljon sekä työkseni että vapaa-ajallani. Siksi on luontevaa, että keskityn tähän osa-alueeseen enemmän.

    Aivopieruja tai ei, nämä ovat vaan omakohtaisia kokemuksia iPad Prosta. Ihan vaan perusteltuja mielipiteitä, ei sen kummempaa. Nettifoorumeilta löytää totta kai lisää kokemuksia ihan laidasta laitaan.

    Itselläni on kuitenkin tapana, että yritän pitäytyä laitteen kanssa mahdollisimman yksin, jotta sen todellinen luonne avautuisi. Tällöin ulkopuoliset näkemykset ja vaikutteet eivät aina ole pelkästään hyödyksi.

    Kiitoksia vielä kerran palautteesta. Minulla on muuten useampi MacBook Air -kannettava (vanhoja mutta käyttökelpoisia) edelleen käytössä. Enkä vielä kaipaa uutta.

    terveisin,

    Tomi Heinvuo
    Tekniikan Maailma

      
  • No se on ainakin huomattu, ettei Tekniikan Maailman norsunluutornissa ulkopuolinen palaute paljoa kiinnosta :).

      
  • Moi vielä.

    Kyllä asiallinen palaute kiinnostaa aina, ainakin allekirjoittanutta. Mutta ehkäpä itselläni on tuon iPad Pron kanssa muutenkin vähän hankala tilanne, kun en oikein saa muodostettua siitä minkäänlaista mielekästä kantaa. Tykkään kovasti täppäreistä ja iPadeista, mutta iPad Pron merkitys ja/tai olemassaolon tarkoitus ei vaan jotenkin aukea minulle.

    Mutta ehkäpä se on lopulta vaan isompi ja nopeampi iPad, eikä mitään sen ihmeellisempää! Taisin odottaa liikoja.

    Ja unohdin edellisessä viestissäni mainita, että laitan kommentoinnin takaisin päälle heti, kun teen seuraavan uutisen. Ajattelin ensi alkuun, että siisti uutissivu toimisi paremmin, mutta eipä minulla toisaalta ole mitään sitä vastaan, että kommentointi on päällä. Pahoitteluni tästä.

    Vastaisuudessa yritän omalta osaltani parantaa TM:n verkkopalvelun antia aina, kun lehtityöltäni siihen kykenen. Toivottavasti tämä näkyy myönteisenä kehityksenä jossakin vaiheessa myös sinulle.

    Oikein mukavaa loppuvuotta!

    terveisin,

    Tomi Heinvuo
    Tekniikan Maailma

      
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit