Tekniikan Maailma ja sensuuri - keskustelun säännöt

8 kommenttia

Erityisesti artikkelien kommentteja sensuroidaan varsin mielivaltaisesti Tekniikan Maailman toimesta - ilman minkäänlaista selitystä.

Viimeisimpänä esimerkkinä oli poistettu lukijakommentti Bentleystä kertovassa jutussa, jossa oli tarkennettu että Crewe, jonka tuotantoa artikkelin mukaan kiihdytetään, on tehdas eikä esimerkiksi automalli.

Tämä oli ilmeisesti käynyt avustaja Jalovaaran itsetunnon päälle - muuta syytä kommentin poistamiselle en keksi.

Tässä valossa olisikin ehkä syytä TM:n vihdoin julkaista säännöt artikkelien kommentointiin sekä keskustelupalstalle - olisi helpompaa kommentoida kun tietäisi mikä on sallittua ja mikä ei, ettei toiminta tuntuisi, no, mielivaltaiselta.

Paitsi tietenkin jos toiminta tosiaan on mielivaltaista ja kiinni avustelijoiden tunnetiloista. Tällöinhän ei sääntöjä varmasti halutakaan tehdä tai kertoa, koska lukijathan saattaisivat niihin myös vedota.

  
 • Kirjoitin jo kommenttipalstalle, mutta kysytään nyt täälläkin, että saiko Jalovaara hakemasi työpaikan, vai mistä tuo lähinnä säälittäväksi muuttunut katkeruutesi kumpuaa?

    
 • Lähetä TM:n toimitukseen sähköpostia asian tiimoilta, ehkäpä sieltä joku vastaus irtoaa.

    
 • Ajattelija, ai sinusta on säälittävää katkeruutta kiinnittää huomiota siihen, että palstalta sensuroidaan kommentteja mielivaltaisesti?

  Mikä olikaan toimenkuvasi toimituksessa?

    
 • Sokera-Reetta, en ole aiempiinkaan sähköposteihin toimituksesta vastausta saanut.

    
 • Toimituksen kommentti

  Kommentteja ei ”sensuroida mielivaltaisesti”, eikä niitä yleensä sensuroida lainkaan. Bentley-uutisen kommentin poistaminen on selvitetty myös uutisen alla:
  https://tekniikanmaailma.fi/autot/bentley-on-ajautunut-yllattaviin-vaikeuksiin-bentayga-katumaasturin-kanssa/?shared=677572-7e898f66-999

  Tiivistettynä kyse oli asiattomasta kielenkäytöstä ja henkilöön menevästä solvauksesta. Lisäksi kommentissa yritettiin korjata virhettä, jota uutisessa ei ollut. Sen poistaminen ei rajoita kenenkään sanavapautta – sikäli kun TM:n keskustelupalsta nyt ylipäätään on sananvapaustaistelujen keskeisin näyttämö.

  Yleisesti ottaen on syytä huomata, ettei toimitus mielellään ala kenenkään lapsenvahdiksi eikä osallistu hedelmättömiin juupas–eipäs-väittelyihin yksittäisten tai yksittäisen henkilön kanssa, sillä sellaiseen käytetty aika on pois muusta toimitustyöstä. Yhden menetys on siis monen etu. Toimitus voi poistaa kommentteja tai vaikka keskeyttää kommentoinnin kokonaan, jos se niin parhaaksi katsoo, ilman että toiminta loukkaa kenenkään ihmisoikeuksia.

  Jos keskusteluun tarvitaan silti jonkinlaista ohjeistusta, tässä ensimmäinen sääntö: jos kirjoittamisesi tapaa kuvaillaan Suomen rikoslaissa, harkitse sen julkaisemista vielä toisen kerran. Vaikka rikosnimike ei täyttyisikään, on henkilön menevä panettelu ja muka-nokkeluus yleensä täysin tarpeetonta ja siksi ”kiellettyä”. Täällä keskustellaan pääasiassa tekniikasta, ei ihmisistä.

  Täysin tyhjentävää sääntölistaa keskusteluun ja kommentointiin on vaikeaa ja tarpeetonta tehdä, mutta onneksi asiallisen keskustelun tavat tuntuvat olevan selvillä kaikille keskustelijoille – yhtä lukuun ottamatta. Syytä siihen on vaikea hahmottaa.

  Nettisivun teksteissä olevista epätarkkuuksista ja mahdollisista asiavirheistä sopii toki huomauttaa, jotta voimme korjata ne. Oman ilmaisun tapaa on siitä huolimatta syytä miettiä. Jos asiallinen keskustelu ei onnistu, on syytä sulkea internet ja lähteä vaikka ulkoilemaan. Internet ei jää kaipaamaan.

    
 • Hyvä, että TM sentään joskus kommentoi jotain täällä.
  Voisitte TM:sta joskus kommentoida jotain myös itse avaamaanne "Tekniikan Maailman uudet nettisivut" -keskusteluketjuun. Olette kommentoineet sinne viimeksi 23.4.2015 eli 11 kk sitten.
  Aika turha tuo avaamanne keskusteluketju, kun ette millään tavoin kommentoi siellä mitään eli ikäänkuin pitäisitte kaikkia siellä olevia kommentteja turhina.

  Taitaa nimim. Kanimies olla juuri siksi turhautunut ja sitten ilmeisesti ylilyöntejäkin on sattunut, kun ette kommentoi asiallisesti mitään hänen ja muiden esittämiin palautteisiin "uusista nettisivuista". Tosin tuota Kanimiehen poistettua viestiä en ole lukenut eli sen ylilyönneistä en osaa sanoa.

  Mutta siis lisää kommentointia TM -toimitus, eikä vaan mykkää vartiotornissa istumista ja luulen, että moni muukin sitä toivoisi, vaikka se sitten olisikin pois muusta toimitustyöstä

    
 • Valitettavasti näyttää siltä, että Tekniikan Maailma herää kommentoimaan vain silloin kun se on julkisuuskuvan kiillottamiseksi välttämätöntä.

  Harmi sinänsä, minäkin odotin luvattuja parannuksia sivustolle lähes puolitoista vuotta, mutta muutamaa katteetonta lupausta lukuunottamatta mitään ei tapahtunut.

  Edes vastauksia ongelmatilanteisiin ei maksavalle asiakkaalle ole suotu minkään yhteyskanavan kautta.

    
 • Kommenttien sensurointia on tapahtunut varsin mielivaltaisesti aiemminkin - ilmeisesti sitten yksittäisen toimitushenkilön toimesta, mikäli tästä ei ole laajempaa tietoa Tekniikan Maailmassa.
  Yritin aiheesta kirjoittaa aiemminkin keskusteluosioon, viitaten useampaankin sensurointitapaukseen, mutta tuolloin oli joko keskusteluosio rikki, tai osallistumiseni keskusteluihin estetty - me lukijat emme voi tietää mistä on tuolloinkin ollut kyse, koska Tekniikan Maailma ei sitä suuressa viisaudessaan meille tahdo kertoa.

  Mutta mitäpä näistä, ette te Otavamediassa meitä asiakkaita jää kaipaamaan.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit