ilmalämpöpumppu

9 kommenttia

Tulipa hankittua tommonen vekotin "panasonic;" .Kuinka paljon siitä on todellisuudessa hyötyä jos jollai on kokemuksia semmosesta -

kiitoksia vastauksista :smile:

  
  • Ilmalämpöpumpulla voi suorasähkölämmitteisessä talossa vähentää lämmityssähkön kulutusta 20-40%. Yksi sisäyksikkö riittää 70-100 neliömetrille. Tämä säästö hupenee tosin usein kesäaikaiseen jäähdyttämiseen.

    Ilmalämpöpumpun jäähdytysominaisuus on omasta mielestäni sen paras puoli ja nimenomaan jäähdytyksen tuoman mukavuuden johdosta laitteesta on erittäin suuri hyöty.

      
  • Nyt on pakko kommentoida, tosin hyvin heppoisella pohjalla, esittämiäsi prosentteja.

    Jokin aika sitten luin artikkelin (en muista mistä, mutta en ainakaan 7-päivää lehdestä...) tutkimuksesta, jossa oli mitattu lämmöntalteenoton hyötyä. Laitevalmistajien ilmoittamista hyötysuhteista jäätiin huomattavasti. Perustuuko 20-40% johonkin muuhun kuin mainokseen? Korostan vielä, että mainitsemani tutkimus koski eri asiaa kuin alkuperäinen keskustelun aihe.

    On ehkä niin, että aloilla, jossa lehdistö tai vastaava instanssi ei tutki asioita ja julkista niitä, voi valmistaja luvata lähes mitä vain toisin kuin autoteollisuudessa, jossa mm. TM:n kaltaiset lehdet pitävät huolen siitä, ettei liioittelu kannata. Viranomaisillahan ei tunnetusti ole mahdollisuuksia kontrolloida kaikkea.

    Taannoinen kipsilevyvertailu oli mielenkiintoinen asia, koska levyjen laatueroja ei tavallinen mattimeikäläinen pysty mitenkään arvioimaan. Nyt Suomessa ehkä tunnetuimman valmistajan levyt osoittautuivat huonoimmiksi. Jos tuollainen vertailu tai testitoiminta olisi yhtä tehokasta kuin autojen renkaiden kohdalla, tasoittuisivat erot, nousisi laatu ja luultavasti valmistajien lupaukset pitäisivät paikkaansa.

      
  • Tuo mainitsemani 20-40% säästö lämmityssähkön kulutuksessa perustuu Motivan ilmoitukseen.

      
  • Nuo säästöprosenti on muuten laskettu siitä, paljonko yksi ilmalämpöpumppu vähentää sähkölämmitteisen talon sähkökuluja.

    Pumppu ei siis tuota koko talon lämpöjä yksin, eikä nuo prosentit siis kerro itse pumpun hyötysuhteesta mitään. Sehän on aika paljon parempi.

    edit: Jaaha, enpä taaskaan lukenut, mitä edellä kirjoitettiin. Juuri tästähän oli kyse...

    [-SS- muokkasi tätä viestiä 10.05.2004 klo 21:43]
      
  • Perusteena minullakin pumpun hankkisimiselle oli jäähdytystarve kesällä. Joitakin asioita tekisin nyt toisin, jos olisin asennusvaiheessa. Kaksikerroksisessa talossani on ilmalämmitys. Pumppu on laitettu ylimpään kerrokseen. Kun laitetta käytetään talvella lämmitykseen, ilmalämmityksessä oleva vastus meneen termostaatin ohjaamana pois päältä, koska yläkerrasta on lyhyt matka termostatille. Tämä taas johtaa alakerran viilenemiseen jonkin verran. Parasta olisi ehkä ollut hankkia kaksi sisäyksikköä ja yksi ulkoyksikkö.
    Toinen ongelma on talvisen kondenssiveden valuminen asfaltille ja jäätyminen siihen. Parempi olisi, jos tämä vesi valuisi esim. nurmikon päälle talon taakse. Ulkoyksikön sijoitus siis kannattaa miettiä aika tarkkaan, jos käyttää laitetta myös lämmitykseen.

      

  • Mitkä ovat ilmalämmityksen haitat? Onko laitteen aiheuttama "melu" tai "tuuli" haitta muihin järjestelmiin nähden? (Kynttilä paloi tosi nopeasti loppuun äsken.)



    Onko ulkoseinän vieressä valuva vesi esim. 10 vuoden kuluttua uusi homehaittojen aiheuttaja vai ei? Uudessa talossamme on tämä uusi ratkaisu ja hyödyistä olen lukenut, mutta en ole huomannut otsikoita haitoista. Missä TM:n numerossa olisi niistä kattavin kuvaus?

      
  • Oman lyhyen kokemukseni mukaan haitoista suurimmat ovat (voi olla, jos niitä ei ole otettu huomioon) melu ja kondenssivesi. Laitetta ei kannata kiinnittää sokkeliin ainakaan makuuhuoneen kohdalle. Vaikka itse laite on hyvinkin hiljainen, runkoääniä siitä syntyy laitteen käydessä kovalla teholla (ainakin sulatus). Ehkä muulloinkin. Runkoäänet myös johtuvat hyvin. Itselläni laite on asennettu maahan, ei siis sokkeliin, silti tarkkaan kuuntelemalla laitteen ääni kuuluu. Ei tosin yhtään häiritsevästi.



    Vettä syntyy sen verran, että talvella laitteen edusta on jäässä. Kulkutiellä se on ongelma, lisäksi vesi pitää saada ohjattua pois seinästä. Jossain laitteita näkee asennetun räystään alle. Muuten siisti tapa, mutta veden johtaminen pois hallitusti on vaikeaa.

      
  • Mitä olen niitä katsellut, ovat kaikki kirkuvan valkoisia! Haitta sekin. Tai onhan se helppo maalata ympäristöön sopivaksi?

      
  • Markkinoilla on useita eri merkkisiä ilmalämpöpumppuja, onkohan niistä tehty vertailukelpoisia testejä noin alle 120 neliön taloihin soveltuvista laitteista.Jokainen myyjä kehuu omaansa mutta olisi hyvä saada tutkittua tietoa mm. lämmöntuotosta/kwh sekä laitteiden äänekkyydestä db. Laitteethan eivät paljoakaan ulkonäöltään poikkea jos se jollekin on tärkeä kriteeri.

      
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit