Kuinka kohtalokas on kiintolevytallentimen kohdalla tuommoinen sähkökatko?
Erään väittämän mukaan kiintolevy rikkoutuisi moisesta.
Itse en mokomaan usko, minne se tieto sieltä häviäisi, mutta tiedä näitä nykyajan vehkeitä.
Kertokoon ken asiasta tietää.
Enpä asiasta tiedä, mutta eiköhän kyseinen laite ole käytännössä tietokone, jossa käytetään samoja kiintolevyjä kuin muissakin. Nekään eivät vuosikausiin ole olleet kovin alttiita normaaleille sähkökatkoksille. Toki katkon tulessa tallennus keskeytyy.
Yleensä kiintolevyistä, lienevät samoja digibokseissa yms ja tietokoneissa. Niissä lienee tosi harvinaista nykyisin että sähkökatkon takia esim. lukupää sattuisi levyyn ja siten rikkoisi sen.
Mutta jos sähkökatko tulee levylle kirjoituksen aikaan, niin saattaa levy saattaa mennä sekaisin, siten että se pitää osata ehjätä. Tämä riippuu käyttöjärjestelmästä miten hyvin se osaa hoitaa em. katkot. Toki usein katkon aikana menetetään juuri se tieto mitä kirjoitettiin, mutta se ei ole suurikaan ongelma.
Kyseisessä tapauksessa tallentimet olisivat valvontatietojen(kamerat) käyttöön liityviä, liekkö niissä sama tekniikka?
Se vähentää "Kiintolevyn" elinikää! ja jos "prosessi" kesken niin sitten se "unohtuu"
Kiitos!
Eli tallennin vaatii UPS:n ja kun se tyhjenee saattaa olla tietojen uloskaivuu työlästä.
Menikö oikein..
Kiintolevyn ei pitäisi hajota sähkökatkosta, jos ei synny virtapiikkä. UPS voi suojata virtapiikiltä (kai mallista riippuen), mutta "surge protector" tekee saman halvemmalla. Tosin Uninterrupted Power Source on sitä mitä nimi esittää, eli tallennin kykenee lisäksi jatkamaan tallennustaan normaaliin tapaan lyhyempien katkojen aikana, eli käytännössä UPS on aika välttämättömyys. UPSia ja virtapiikkisuojaa ei tietääkseni saa kuitenkaan kytkeä sarjaan pyrkimyksenä maksimoida sähköturvallisuus, koska laitteet voivat ylikuormittaa toisensa, joten pelkkä UPS lienee OK.
Sähkökatkon ei pitäisi siis hajottaa itse levyä, mutta tiedosto, jonka tallentaminen on kesken vahingoittuu todennäköisesti vähintään osittain (tai hukataan kokonaan). Vanhat nauhoitukset säilyvät todennäköisesti. Riippuu sitten täysin softwaresta kuinka helppo se on palauttaa... voidaanko tiedoston lopusta vaan leikata pieni määrä epävarmoja bittejä pois ja jatkaa tallentamista tiedoston loppuun kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.
Dejjin outo postaus pisti ihmettelemään.
Eipä unohdeta sellaista seikkaa että jos levy on päivittämässä hakemistoaan katkon hetkellä voi kadota suurempikin tietomäärä kuin mikä on juuri ollut kirjoituksen alla, jopa kaikki. Eikö näin voida sanoa olevan, vai olenko epäoikeassa?
Sähkökatkon iskiessä ainakin senhetkinen toiminta pysähtyy. Nykylevyissä harvemmin tapahtuu olemassaolevalle datalle vahinkoa.
Jos asuu alueella, jossa katkot ovat yleisiä, niin kannattaa harkita UPSin hankintaa, tällöin laite ajetaan hallitusti alas ja lyhyiden katkojen jälkeen toiminta jatkuu.
Eikö näissä laitteissa ole puskurimuistia.
hanski-58: "Eikö näissä laitteissa ole puskurimuistia."
Mitä mahdat ajaa takaa tuolla kysymyksellä? Puskurimuisti on transistoreihin perustuvaa muistia: kun tulee sähkökatko, kaikki data unohtuu. Meinasitko, että kun tulee sähkökatko niin kovalevy sammuisi, mutta puskuri keräisi dataa odottaen kovalevyn käynnistymistä uudelleen sähkökatkon loputtua, joten nauhoitus ei kokisi katkosta?
Kovalevyissä on oma puskurimuistinsa. Kaikki mitä sinne kirjoitetaan menee puskuriin ja puskurista levypinnalle. Kun se on levypinnalla, se on turvassa - kunhan ei tule sähkökatko juuri silloin, kun tiedostotaulukkoja (FAT tai MFT (NTFS)) päivitetään. Tällöinkin nauhoitettu data säilyy, mutta valitettavasti tieto siitä missä kohtaa levyn pintaa fyysisesti data sijaitsee, on hukattu (voidaan mahdollisesti palauttaa tiedosto heuristisesti päättelemällä eli jonkin datanpalautustyökalun avulla). Puskurimuistista ei ole sähkökatkojen kannalta kuin haittaa, koska puskurimuisti tyhjenee sähkökatkon tullessa ennen kuin levy ehtii kirjoittaa puskuria tyhjäksi. Tosin UPS-vehkeen kanssa on enemmän kuin tarpeeksi aikaa ajaa järjestelmä alas turvallisesti ennen akkujen loppumista. Tällöin voidaan varmistua siitäkin, että puskurimuisti saadaan turvallisesti kirjoitettua levylle ja käyttöjärjestelmä pystyy tallentamaan tiedoston kokoon liittyvät tiedot ennen alasajoa. Ja lyhyimmät sähkökatkot voidaan täysin ignoroida, sillä akuilla selviää niiden yli (useat sähkökatkot kestää vain alle 1 sekunnin, mutta joka on kuitenkin riittävä resetoimaan tietokoneet ja paristovarmentamattomat kelloradiot, jne.).
Kiitos ,vastasit juuri kysymykseen.