Winukka nyt, onko järkee

9 kommenttia

Eka WIN oli 3.11 en ollut koskaan edes koskenut hiireen, viikko ja olin sinut koneen kanssa, en enää pelännyt konetta.



Myöhemmin 95, 98, 2000 ja XP (Vista jäi väliin)



Hyvä ystäväni kertoi että XP:n päivitykset loppuu, ja on toi XP kone jo niin vanha että joutaa kierrätykseen, ehdotti että hommataan kunnollinen 4-ytiminen ja siihen WIN 7.



Nyt minulla on ollut tämä seiska lähes kaksi vuotta, ei muuta kun kone vie miestä. Kaikki tiedostot hävii koneen syövereihin ym.



Kaipaan niin WIN kolmosen selkeää tiedostonhallintaa, siellä tiesi tarkalleen missä tiedostot sijaitsevat. (Nyt minulle tullaan neuvomaan "mitä sinä sillä tiedolla teet, käytä vaan konetta&quot:wink: Onneksi säilytin vanhan XP-koneen joka on piuhoiltaa kytketty samaan nayttöön kun tämä seiska(näppis ja hiiri toki täytyy vaihtaa, onneksi Wireless)



Nyt vähän syvällisempiä. Mielestäni uuden PC:n osto ja käyttöönotto pitäisi olla helpompaa. Mielestäni PC:n tiedostojen lukumäärä jo puhuu puolestaan. Ei mitään järkeä jos käytän koneessani muutamaa (minun mielest&#228:wink: yksinkertaista ohjelmaa, että koneessa on satojatuhansia tiedostoja.



"Taskulaskimissa" ei ole montaakaa mikropiiriä ja toimii, samoin kannyköissä ei tarvitse jatkuvasti hikoilla tuliko painettua väärää nappulaa, ja siten sekoitettua koko laite!



  
  • Näinhän se vähän saattaa olla. Mutta eikö Windows 7:n tiedostohallinta ole lähes täysin identtinen XP:n kanssa? :xmas:



    Tältä näytti win 3:n file manager.

    http://i719.photobucket.com/albums/ww193/Svenne_the_Blockhead/DOSBox-Windowsfilehandler.png



    Ja tältä näyttää seiskan windows explorer:

    http://2.bp.blogspot.com/-S0shjGlD-bw/Tuz8oqbu9eI/AAAAAAAAEUs/sEzv9Mlddgg/s1600/Windows+Explorer+example.jpg



    Nehän ovat melkein identtiset, sillä erolla, että seiskassa tuota tavaraa on vaan enempi kuten sanoit.



    Paras uudistus windowsin tiedostonhallintaan tuli mielestäni silloin kun lisäsivät tuon osoiterivin.

      
  • Olen käyttänyt 70-luvulta lähtien eri käyttöjärjestelmillä varustettuja tietokoneita mikroista ja minitietokoneista mainframeihin, MS-DOSista VMSään, Windowseihin, Linuxeihin ja muihin Unixeihin. Tällä kokemuksella loogisin ja vakain tavalliselle ei-IT-ammattilaiselle sopiva käyttöjärjestelmä on Applen OSX. Ammattikäyttöön toki sopii myös moni Linux.

    Windowsien ongelmana on aina ollut kiusallinen hystereesi-ilmiö: järjestelmä ei palaudu lähtötilanteeseen perumalla tehdyt muutokset, vaan niistä jää pysyviä jälkiä mm. rekisteriin ja tiedostojärjestelmään. Nämä jäljet puolestaan aiheuttavat kokemukseni mukaan myöhemmin ongelmia.

    Jos et voi tai halua vaihtaa pois Windows-maailmasta, niin toivotan onnea ja menestystä jatkoon; toivokaamme että Microsoft vielä jonain päivänä saa aikaan luotettavan ja vakaan käyttöjärjestelmän. Jos taas vaihto OSXään kiinnostaa, niin voin kertoa että Windowsisista siirtyminen on kokemukseni mukaan kohtuullisen helppoa.

      
  • MikkoT63:

    Olen käyttänyt 70-luvulta lähtien eri käyttöjärjestelmillä varustettuja tietokoneita mikroista ja minitietokoneista mainframeihin, MS-DOSista VMSään, Windowseihin, Linuxeihin ja muihin Unixeihin. Tällä kokemuksella loogisin ja vakain tavalliselle ei-IT-ammattilaiselle sopiva käyttöjärjestelmä on Applen OSX. Ammattikäyttöön toki sopii myös moni Linux.




    Mielestäni teet virheen tuossa, ei nyky windowsin ja dos pohjaisten windowsien välille esimerkiksi voi vetää mitään yhtäläisyysmerkkiä.



    Käy Linux myös moneen tavalliseen käyttöön riippuen vähän käyttötarpeista.

      
  • Tapsa III:


    Nyt vähän syvällisempiä. Mielestäni uuden PC:n osto ja käyttöönotto pitäisi olla helpompaa. Mielestäni PC:n tiedostojen lukumäärä jo puhuu puolestaan. Ei mitään järkeä jos käytän koneessani muutamaa (minun mielest&#228:wink: yksinkertaista ohjelmaa, että koneessa on satojatuhansia tiedostoja.

    "Taskulaskimissa" ei ole montaakaa mikropiiriä ja toimii, samoin kannyköissä ei tarvitse jatkuvasti hikoilla tuliko painettua väärää nappulaa, ja siten sekoitettua koko laite!




    Tietokoneella ja taskulaskimella on se ero, että tietokone on yleiskone, jolla pitää voida tehdä "kaikkea". :xmas:



    Tietokoneen prosessori ja komponentit suunnitellaan niin, että niillä voi laskea kaikki mahdolliset tietokoneella laskettavissa olevat laskutoimitukset. Jokaiella oikealla tietokoneella voi laskea minkä tahansa laskun, minkä tietokoneelle voi syöttää laskettavaksi. Ainut ero tulee siitä, paljonko aikaa se vie.



    Prosessorin käskykanta suunnitellaan sen mukaan mihin käyttöön prosessori on tarkoitettu. Tämä tieto saadaan kaiketi markkinatutkimuksilla. Jos havaitaan, että koneita käytetään paljon pelaamiseen, voidaan prosessoria ja näytönohjainta optimoida sellaisiin laskutoimituksiin, jotka ovat peleissä paljon käytettyjä. Nämä kaikki nostavat prosessorin hintaa, mitä monimutkaisempi se on. Toisaalta prosessori voi olla huono jossakin muussa asiassa, mihin sitä ei ole optimoitu.



    Käyttöjärjestelmä puolella vaaditaan, että mahdollisiman moni lisälaite on tuettu. Erilaiset tiedostomuodot pitää olla tuettuja, jotta voit katsoa kuva ja tekstitiedostoja ilman lisäohjelmia ja käydä netissä.



    Ojelmien kehittäjien työtä taas on on yritetty helpottaa sillä, että käytetään paljon kirjastoja. Joka tarkoittaa sitä, että ohjelman kehittäjän ei tarvitse tehdä koko ohjelman jokaista ominaisuutta tyhjästä, vaan kun pyörä on jo keksitty, se pannaan kirjastoon ja kehittäjä voi sitä käyttää omassa ohjelmassaan. Nämä paisuttavat tiedostomäärää aika tavalla. Nykytietokoneen oletetaan tukevan kaikennäköisiä grafiikkakirjastoja, jne.



    Mutta onhan se kyllä totta, että kovin ovat menneet raskaiksi käyttöjärjestelmät. Siitä huolimatta, että koneiden tehot ovat nousseet kokoajan, ei se esimerkiksi käynnisty juuri entiestä nopeammin. Paitsi nyt aivan viimeaikoina on tullut tarjolle SSD-kovalevyjä.



    Omien kokemuksieni mukaan, seiska on varsin vakaa käyttöjärjestelmä. Omassa tietokoneessani isoin pullonkaula on hidas kiintolevy. Kiintolevy kannettavissa on usein hitaampaa 5200 rpm mallia.



    Toinen mikä windows konetta voi hidastaa aika tavalla, on raskas virustentorjunta ohjelma, jos sellaisen sattuu laittamaan. Avastia kun viimeksi kokeilin, lisäsi se melkein kaikkien ohjelmien käynnistysaikaa noin 10 sekuntia. Poistin avastin ja siirryin aviraan, joka on varsin kevyt. Virusta ei koneellensa saa kun muistaa muutaman perusasian. Kaikki ohjelmat ladataan ohjelman valmistajien sivuilta. Muita ohjelmia ei ladata, ellei ole varmasti luotettava lähde. Epäilyttäviä tiedostoja sähköpostista ei avata, jne. Näillä tempuilla ei ole ollut viruksista harmia vuosikausiin. Tai toki vaihtoehto B on, että torjuntaohjelmani on niin surkea, ettei se ole tunnistanut mitään . . .

      
  • Itselleni tein heti alussa Win7-koneisiin kansion nimeltä Oma data ja talletan kaiken sinne, aivan samoin kuin XP:ssä. Varmuuskopiointi on helppoa, tämän yhden kansion kopiossa on kaikki, mitä ei voi kaupasta ostaa eli oma data. Jos antaa 7:n tehdä omalla tavallaan, tiedostot ovat kyllä tallessa mutta silloin kone vie miestä, eikä se minullekaan sopinut. Apple on tässä lajissa pahin, se muka tietää asiat käyttäjää paremmin. Ei käy mulle, haluan oikeasti itse tietää.



    Olen rakentanut ekan tietokoneeni (8080) 1979, yksittäisistä komponenteista. Työkäytössä mm. HP-85 ja -87, ei-DOS-tietokoneita (80-luvun alussa oli muitakin käyttöjärjestelmiä, MS-DOS/PC-DOS tuli 80-luvun puolivälissä ). Sen jälkeen Win-PC-maailmaa: DOS, XP, 2000, Vista, 7.



    Sananlasku sanoo, että kun on kaikessa pätevä, ei ole missään kätevä. Tämä on eräällä tapaa windowsin kirous. Se on paljon monikäyttöisempi kuin Applen käyttikset. Jos omaan käyttöön riittää se kattavuus, minkä Apple-maailma suo eikä omat taidot riitä kovin korkealle (eikä kaikkia edes kiinnosta tekniikka), niin varsin toimiva valinta. Mutta jos tietokoneeseen pitää liittää vaikka oskilloskooppi, työstökoneen ohjaus tai melko moni muu tietokoneohjattu laite, voi Applet jättää toimiston puolelle. Miksi NASA ei huoli Applen laitteita avaruuslennoille? Siellä kun ykkösasia on luotettavuus. Samasta syystä tehtaissa ei juuri Applea näy, yhteensopimattomuus on toinen.



    Omissa koneissani on tällä hetkellä pääosin Win7, parissa vielä XP. Win7 ei ole käytettävyydeltään kovin paljon XP:tä huonompi ja joissakin suhteissa on oikeasti parempi. Win8:n saa uusimmassa service packissa melko paljon Win7:n kaltaiseksi ja sen laitan omiin XP-koneisiini ensi keväänä.

      
  • Perustavallinen:

    Itselleni tein heti alussa Win7-koneisiin kansion nimeltä Oma data ja talletan kaiken sinne, aivan samoin kuin XP:ssä. Varmuuskopiointi on helppoa, tämän yhden kansion kopiossa on kaikki, mitä ei voi kaupasta ostaa eli oma data. Jos antaa 7:n tehdä omalla tavallaan, tiedostot ovat kyllä tallessa mutta silloin kone vie miestä, eikä se minullekaan sopinut. Apple on tässä lajissa pahin, se muka tietää asiat käyttäjää paremmin. Ei käy mulle, haluan oikeasti itse tietää.




    Voihan kaiken datan kirjoittaa vaikka käsin paperille ja varmistaa datan säilyvyyden kopioilla. Suomessa käytettiin aikoinaan fraasia automaattinen tietojen käsittely, eikä se ole mun mielestä edelleenkään huono idea.



    Varmuuskopioiden manuaaliseen asetteluun en halua aikaani käyttää. Lopputuloskin on tuolla tavalla huono. Kun antaa automatiikan hoitaa homma, niin lopputuloskin on parempi. Saat automaattisesti ylläpidetyn varmuuskopiokirjaston, jossa on tallessa myös vanhempia revisioita. Ensimmäisen varmuuskopioinnin jälkeen tallennetaan vain uudet ja muokatut tiedostot. Vanhat versiot jäävät myös talteen. Ja tämä ei koske ainoastaan sisältöä, vaan myös ohjelmat ja asetukset ovat tallessa samalla tavalla. Ja sitten kun jossain vaiheessa rauta käyttöjärjestelmineen vaihtuu, niin vanhat asetukset ja ohjelmat sekä tuttu sisältö asentuu uuteen koneeseen kätevästi parilla klikkauksella. Homma toimii myös käytännössä juuri noin.



    Sananlasku sanoo, että kun on kaikessa pätevä, ei ole missään kätevä. Tämä on eräällä tapaa windowsin kirous. Se on paljon monikäyttöisempi kuin Applen käyttikset. Jos omaan käyttöön riittää se kattavuus, minkä Apple-maailma suo eikä omat taidot riitä kovin korkealle (eikä kaikkia edes kiinnosta tekniikka), niin varsin toimiva valinta. Mutta jos tietokoneeseen pitää liittää vaikka oskilloskooppi, työstökoneen ohjaus tai melko moni muu tietokoneohjattu laite, voi Applet jättää toimiston puolelle. Miksi NASA ei huoli Applen laitteita avaruuslennoille? Siellä kun ykkösasia on luotettavuus. Samasta syystä tehtaissa ei juuri Applea näy, yhteensopimattomuus on toinen.




    Oskiloskooppi, työstökone tai avaruuslento eivät kuulu oman asuntoni kalustukseen. Vielä en ole löytänyt puutetta macbookin monikäyttöisyydestä. Muutenkin tuo monikäyttöisyys on sisältöä ja aplikaatioita. Koneissa on omat logiikat, enkä muutenkaan haluisi sotkea kotikoneitani tehdasympäristössä.



    Mitä tulee luotettavuuteen, niin omassa käytössäni Applen tuotteet ovat toimineet paljon luotettavammin kuin Win-pohjaiset laitteet. Tämä koskee tietokoneita ja varsinkin mobiililaitteita. Firmassamme moni on kironnut alimpaan helvettiin nuo windows phonet. Monella käyttäjällä luotettavuusongelmat ovat jatkuvia ja perustavaa laatua olevia. Toisilla päivitykset ovat tuoneet tilapäistä apua ja toisilla on ollut alusta alkaen ongelmia vähemmän. Toimistosta löytyy myös ihan hyvän uuden auton hintainen mittalaite, joka jumii aina silloin tällöin. Bootti auttaa mutta kyrsii. Selitykseksi olen saanut vain sen W:llä alkavan sanan.



    Lienee aika ymmärrettävää, ettei Macbookeja ole avaruuslennoilla. Applen koneet on rakennettu aivan muuhun käyttöön. Veikkaanpa, että avaruuslennon tietokoneet soveltuvat huonosti kotikäyttäjälle. Kotikäyttöön on eri koneet ja apple tekee hinosti toimivia koneita kotikäyttöön.



    Miksihän monet grafiikan ja äänen ammattilaiset käyttävät applen tuotteita? Mahtaako heille kelvata huono luotettavuus?



    Omissa koneissani on tällä hetkellä pääosin Win7, parissa vielä XP. Win7 ei ole käytettävyydeltään kovin paljon XP:tä huonompi ja joissakin suhteissa on oikeasti parempi. Win8:n saa uusimmassa service packissa melko paljon Win7:n kaltaiseksi ja sen laitan omiin XP-koneisiini ensi keväänä.


    Luotettavuutta on myös se, että käyttöjärjestelmän päivitykset hoituvat vaivatta ja kone ei vanhene käsiin ohjelmistopäivityksien kanssa. Hiljattain asensin uusimman OSX:n version 2008 ostettuun läppäriin. Päivitys oli ilmainen ja kone toimii edelleen kohttuullisen nopeasti. Illalla klikkasin koneen lataamaan uuden käyttiksen ja aamulla kone oli valmis käytettäväksi. Sisältö ja ohjelmistot olivat valmiina. Onko tuo edes mahdollista win-maailmassa ja kuinka paljon työtä tuo vaatisi niiltä, jotka "eivät anna koneen viedä miestä"?

      
  • Mitä etua saisin tuohon varmuuskopiontiin sillä, että itse manuaalisesti ja kopioisin jotain kansiota? Nykyisellään homma hoituu automaattisesti ilman mitään vaivaa ja minulla on kaikista tiedostoista, ohjemista ja asetuksista varmuuskopiot vanhat versiot mukaan lukien. Ja jos jostain syystä käyttöjärjestelmä ohjemistoineen ja sisältöineen pitäisi asentaa uudestaan, niin sekin onnistuu parilla klikkauksella.

      
  • Windowsin käyttö itseasiassa juuri vähän aikaa sitten lopetettiin ISS:llä sielläkin missä sitä vielä käytettiin.



    Korvaajaksi tulee linux koneet. :xmas:



    Kyllä sanoisin, että avoimessa koodissa ja ohjelmistoissa on tulevaisuus, varsinkaan vähänkään turvallisuuskriittisissä hommissa.



    http://www.ted.com/talks/mikko_hypponen_how_the_nsa_betrayed_the_world_s_trust_time_to_act.html?utm_medium=on.ted.com-twitter&utm_source=t.co&utm_campaign=&utm_content=addthis-custom&source=twitter&awesm=on.ted.com_dxLW#.UtPETz3ijE9.twitter



    Kuka näitä järjestelmiä, joissa NSA:lla on takaportti kaikkeen, viitsii enää mihinkään vakavaan käyttää.

      
  • Niinpä, ja kun ottaa myös huomioon että NSA myy tätä tietoa "yhteystyökumppaneilleen". Hyvä veto Hypposeltä, varsinkin loppuosa oli tosi mielenkiintoista.

      
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit