Digitelkkari

8 kommenttia

Vanha telkkari taisi tulla tienpäähänsä. Eli nyt olisi ostettava uusi.

En ole mikään TV:n suurkuluttaja, eli osaatteko sanoa mikä kannattaa ostaa? Olen ajatellut laitaa hankintaan n. 2000 euroa, ja siihen hintaan pitäisi saada jonkinlainen tallenninkin.

Mitään jättiruutua en halua. Mielellään 32 tuumainen malli.

Eli kannattaako ostaa perinteinen malli halvemmalla, vai tuhlata taulumallin?

  
  • Kannattavuuden saa varmaan jokainen ratkaista mielessään.
    Tosihan on, että putkitelevisioita saa tänä päivänä todella edullisesti. Toisaalta nk. taulutelevisioidenkin hinnat ovat laskeneet, ja mm. LG:n ilmoituksen mukaan laskevat lähitulevaisuudessa vielä reippaasti.

    On huomattava,että myynnissä on nytkin edullisia taulutelevisioita, jotka eivät kuitenkaan kuvanlaadultaan vakuuta. Kannattaa kiinnittää siis kuvanlaatuun, mm. kontrastisuhteeseen ja vasteaikaan, huomiota.

    Vuonna 2008 alkavat tällä tietoa teräväpiirtolähetykset, jotka edellyttävät nk. HD-valmiutta televisiolta. Putkitelevisiot eivät teräväpiirtoon pysty; toisaalta: "epäterävät" lähetyksetkin jatkuvat vielä hamaan tulevaisuuteen, eikä minun tietooni ole tullut, onko edes teräväpiirtostandardia vielä Suomessa päätetty. Kun standardin tietäisi, osaisi valita siihen parhaiten sopivan television.

    Sitten vielä käsitteestä "digitelevisio". Sillä tarkoitettaneen televisiota, jossa on sisäänrakennettu digiboksi. Kysymyksessä ei siis ole erottelu kuvaputki- ja taulutelevision välillä, vaan kokonaan eri asia.

    Useimmat digiboksin sisältävät televisiot (ja tallentavat dvd-soittimet) sopivat vain antennivastaanottoon, eli kaapelivastaanottoon niistä ei ole ilman erillistä digiboksia.

    Ja vielä yksi mielenkiintoinen asia: nykyiset digiboksit sekä digiboksin sisältävät televisiot ja dvd-tallentimet käyttävät nykylähetysten vaatimaa mpeg-2 koodausta, teräväpiirtolähetykset edellyttävät kuitenkin mpeg-4 -koodausta, eli vaihtoon menevät nämäkin laitteet siinä vaiheessa.



    [MatLog muokkasi tätä viestiä 17.09.2006 klo 13:23]
      
  • Kiitokset kiinostavasta tekstistä.

    Eli nykyiset digiboxit ja boxin sisältävät telkkarit menevät uusiin puihin kun teräväpiirto on ajankohtainen?

    Onko silloin kenties samanlainen tilanne kuin vuoden päästä, eli kun analoginen loppuu näkymästä niin tv on pimeänä ilman boxin laittoa, vai onko kyseessä lisäominaisuus jolla kuvanlaatuun saadaan uusia ulottuvuuksia? Eli onko pakko tehdä lisähankintoja että telkkarista sitten edes näkyisi?

    TV on tosiaan itselleni uutisten ja urheilun seurantaan. Muutapa ei sieltä hirveästi tule katsottua. Tuo taulu tv kiinostaisi enempi siksi, kun se olisi kätevämpi sijoittaa pienen kokonsa (syvyys) vuoksi.

      
  • Teräväpiirtolähetyksien tekniikkavalinnoista, aikatauluista ja siirtymävaiheen pituudesta Suomessa on vaikeaa löytää tietoa; jos jollain sellaista on, kertokoon.

    Sen verran on julkisuudessa kerrottu, että digibokseja ei voi päivittää mpeg-4 -tasoisiksi, vaan on ostettava uudet boksit. En tiedä sitten, saako näihin digiboksin sisältäviin televisioihin asennettua sisälle uudet boksit, vai pitääkö hankkia erillinen ulkoinen boksi.

    Kaitpa se niin on, että jos uudelle TV:lle on tarvetta, se on vain hankittava. Taulutelevisioiden hinnat vielä laskevat, ja uusia tekniikoita otetaan käyttöön, mutta ei se niin satuta, jos sen tietää etukäteen.

    Urheilulähetyksissä urheilijoiden ja urheiluvälineiden (pallo, keihäs, kuula, maila jne..) liike on niin nopeaa, että edullisten taulutelevisioiden kuvassa esiintyvä "häntiminen" kiusaa erityisesti.
    Kannattaa siis tsekata jo liikkeessä, että häntimistä ei esiinny. Sitä ei huomaa, jos liikkeessä näytetään vain "akvaarion elämää", joten on vaadittava erilaista kuvamateriaalia.
    Etenkin jos katselupaikka on valoisa, myös TV-kuvan kontrastin on oltava kunnossa.

    Eri lehtien (mm. TM) vertailutestit ovat hyödyllistä luettavaa.


    [MatLog muokkasi tätä viestiä 17.09.2006 klo 15:43]
      
  • Painiskelin saman asian kanssa joku aika sitten ja päädyin kuin päädyinkin Sonyn töllöön.
    Suosittelen lämpöisesti Sonyn KDL 32 S2000 mallia. Itellä tosin on se 40" mutta muuten sama peli.

    Hämmäytyttävän kevyt, ns nykystandardit täyttävä ja näyttävän näköinen. Ainoa ongelma on se että joudun ostamaan kaapelidigiboksin lisäksi.

      
  • Itsekin päädyin kesän kynnyksellä Sonyn laitteeseen, tarkemmin sanottuna KDL-S32A11E BRAVIAan, joka on juuri 32''. Televisiona se on ollut mitä mainioin, eikä ollut edes kovin kallis. Itse maksoin siitä 1400 € Verkkokauppa.comissa. Televisio on erittäin helppokäyttöinen eikä kuvanlaadussakaan ole mitään valittamista. "Häntimistä" en ole omassa televisiossani havainnut.

    Veljeni osti hieman jälkeeni 37'' ViewSonicin taulutelevision jossa on ilmennyt muutamia ongelmia, kuten kuvahäiriöitä sekä selittämättömiä toimimattomuuksia.

    Setäni puolestaan osti noin kuukausi sitten jonkin Philipsin aivan uuden mallin, joka ei ainakaan kuvanlaadultaan ollut Sonyani yhtään huonompi. Sen sijaan Philipsin käyttöliittymä oli raastavan vaikeakäyttöinen. Sonyssani käyttöliittymä on todella simppeli ja selkeä.

      
  • Parhain vaihtoehto lienee 32"n näyttö, jossa resoluutio on ihan jotain muuta kuin samankokoisessa televisiossa "ikinä" ja sen jatkoksi sitten digiboksi, saa hyvää kuvaa vuosiksi ja vaihtaa siten vain digiboksia, kun tarve on.

      
  • Parhain vaihtoehto lienee 32"n laajakuvanäyttö, jossa resoluutio on ihan jotain muuta kuin samankokoisessa televisiossa "ikinä" ja sen jatkoksi sitten digiboksi, saa hyvää kuvaa vuosiksi ja vaihtaa siten vain digiboksia, kun tarve on.
    (Näin sen piti olla, joten nyt sitten kahteen kertaan, mutta kertaus on opintojen äiti).


    [clacson muokkasi tätä viestiä 20.09.2006 klo 18:58]
      
  • http://www.digiboksit.fi/

    Tuolta löytyy digitelkkareiden tietoja enemmänkin. Digiboksejakin löytyy. Toimii Wikipedia-tyyppisesti, eli kuka tahansa voi muuttaa tietoja. Sinne saa käydä myös jättämässä arvion omasta boksista, jos sellainen löytyy. Rekisteröitymättä.

    M.K

      
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit