Kaiuttimien kytkeminen televisioon

11 kommenttia

Miten olette kytkeneet kaiuttimet televisioon, jos monikavaääni ei kiinnosta, vaan haluaisi kelvollisen stereo äänen? Vaihtoehtoja on monta ja mieleen tulee ainakin:1.) Aktiivikaiuttimet kiinni television linjatasoisiin äänilähtöihin. Digiboksi, DVD ja Pleikkari kytketään television HDMI-sisääntuloihin. Ääni kiertää aina television kautta ja pitää ilmeisesti olla päällä jos haluaa kuunnella musiikkia dvd-soittimella?2.) Kaiuttimet kytketään kaksikanavaiseen vahvistimeen ja kaikista äänilähteistä äänipiuhat vahvariin ja kuva suoraan telkkariin HDMI-kaapeleilla. Voiko huulisynkan kanssa tulla ongelmia?3.) Ostetaan monikanavainen AV-vahvistin ja jätetään vaan ne ylimääräiset kanavat hyödyntämättä. Tässä on ainakin se etu että kuvan ja äänen saa menemään samaa hdmi-kaapelia pitkin. Mutta kulkeeko ääni myös telkkarista vahvistimeen hdmi-kaapelilla, jos se on kytketty vahvistimen hdmi-out liittimeen? Vai pitääkö olla erillinen äänipiuha telkkarista vahvistimeen silloin, kun lähteenä on telkkarin oma viritin?Sattuuko kukaan tietämään onko olemassa HDMI-sisääntuloilla varustettua stereo-viritinvahvistinta? Saa olla myös sisäänrakennettu Bluray-soitin. Huonolta näyttää kun ainakin Hifistudio näyttää valinneensa kaksikanava bestbuy systeemiinsä monikanavaisen AV-viritinvahvistimen:

http://www.hifistudio.fi/hifistudio/showProduct.do?id=49510350445821&tuotenimi=MARANTZ+NR1602+%2B+GENELEC+8030+BEST+BUY+YHDISTELM%C3%84

  
 • Itse ostin ruotsalaisen Audio Pron Addon One aktiivikaiuttimet. Niissä on pienestä koosta huolimatta laadukas ääni, joka mahdollistaa myös musiikin kuuntelun. Ne ovat yksinkertaiset kytkeä ja helppo sijoittaa. Ne maksavat alle 200€ pari ja niihin saa liitettyä langattoman vastaanottimen (n.200€), jonka avulla kaiuttimiin saa kytkettyä myös tietokoneen äänentoiston.

  Minusta tämä on hintalaatusuhteeltaan paras tapa saada telkkariin siedettävä ääni.  Addon Onella on myös isompi sisarmalli Addon Two, joka on varustettu kaukosäätimellä, eikä hinta ole kuin muutaman kympin korkeampi.  Tietenkin, jos on aikomus sijoittaa tuahnsia euroja laitteisiin, niin nämä voi tietysti unohtaa. Hintalaatusuhteeltaan lyövät silti varmasti Genelecitkin.

    
 • Kiitoksia vastauksesta. Addon one on ihan asiallisen näköinen pikkukaiutin. Tähän ajattelin joko Chorus Compacteja tai pikku Genelecejä. Hifistudion Marantz + Genelec 8030 paketti menee jo vähän överiksi, mutta olisi kieltämättä hieno ja siihen saisi helposti kytkettyä kaikki laitteet.

    
 • Noista AV-vahvareiden mainoksista saa sen käsityksen että ominaisuuluettelon äänen paluukanava tai HDMI 1.4 tarkoittaa sitä että telkkarin äänen saa vahvistimeen HDMI-kaapelin kautta. Edellyttää myös että telkkarin HDMI-liitännät ovat vähintään 1.4 versiota.  Mutta jos se vahvari jätetään kokonaan pois ja kytketään aktiivikajarit suoraan television äänilähtöihin, niin osaako bluray-soitin siirtää cd-levyn äänen HDMI-kaapelin kautta televisioon? Olisihan niitä mahdollisia Genelecejä kiva käyttää myös musiikin kuunteluun, koska tuossa huoneessa ei ole muuta stereo-systeemiä.

    
 • Yllättävän hankalalta tämä tuntuu. Television linjatasoisten lähtöjen käytössä äänen voimakkuutta ei enää voi säätää telkkarista. Television kuulokelähdön äänenlaatu hieman arveluttaa, mutta siitä olisi se etu että volumea voi säätää telkkarin kaukosäätimellä.  Ilmeisesti audiofiilin ratkaisu olisi erillinen DAC johon ääni tuotaisiin television digitaalisesta äänilähdöstä. Esimerkiksi:

  http://www.cambridgeaudio.com/summary.php?PID=872&Title=DacMagic+Plus+DA-muunnin

  Tuossa olisi jopa XLR-lähdöt Genelecejä varten, mutta hinta on luokkaa 500 € eikä äänenvoimakkuutta voi edelleenkään säätää kaukosäätimellä.  Ilmeisesti se AV-vahvari on kova sana stereokäytössäkin.

    
 • Ahkeralla googlettamisella löytyi kaksi dac:ia joiden hinta tuntuu kohtuulliseslta, on balansoidut lähdöt ja äänenvoimakkuus kaukosäätimellä:  Matrix Mini-i

  http://www.matrixelectronics.net/matrix-mini-i-24-192-balanced-dac-headphone-amp-silver-color-p-189.html  Emotiva XDA-1

  http://shop.emotiva.com/collections/processors/products/xda1  Jos ei tarvitse kaukosäädettävää volumea niin löytyy lisäksi:

  Beresford

  http://www.homehifi.co.uk/main/main.html  Jos jätetään ne balansoidut lähdötkin pois niin vaihtoehtoja löytyy taas lisää mutta tässä on bonuksena pari analogistakin ottoa:

  Tube Magic D1

  http://www.mav-audio.com/base/product/tube_magic_d1  Yllättävän hankalaksi menee siis aktiivikaiuttimien kytkeminen televisioon jos haluaa käyttää jotain hienostuneempaa tapaa kuin TV:n kuulokelähtöä.  Jos haluaa käyttää passiivikaiuttimia niin tosi harvassa stereovahvarissa on sisäänrakennettua DAC:a TV:n digitaalilähtöä varten. Denonilla on näppärän näköinen miniyhdistelmä, josta sellainen löytyy:  Denon RCD-N7

  http://www.denon.fi/fi/Product/Pages/Product-Detail.aspx?Catid=Systems&SubId=NetworkMusicSystems&ProductId=RCDN7  Mutta tuollakin on hintaa huomattavasti enemmän mitä massatuotannossa olevilla hinnat alkaen AV-vahvistimilla, mutta toki siinä on lisäksi CD-soitin eikä halvimmista AV-vahvareista löyty sisäänrakennettua wifi-sovitinta ja internet-radiota. Joten Denonin mini vaikuttaa ihan kiinnostavalta 2-kanavavahvistimelta tähän käyttöön. Internet radiosta ei ole iloa audiofiilille, mutta kielien harrastaja arvostaa mahdollisuutta kuunnella ulkomaalaisia radioasemia.    
 • Lisätään kaksikanavaisten viritinvahvareiden listaan perinteisen hifin näköinen Onkyo TX-8050, jossa on digitaaliotot, esivahvistin annot, verkkotoisto-ominaisuudet ja analogia otoissa on jopa levysoitin liitäntä. Hintaluokka 400 € eli tavallisenkin kuluttajan ulottuvissa.

  http://www.eu.onkyo.com/en/products/tx-8050-43158.html  Kertauksena parhaimmat vaihtoehdot kaiuttimien kytkemiseksi televisioon.  1.) Aktiivikaiuttimet television kuulokeliitäntään (Toivon mukaan kuulokelähdön äänenlaatu on kunnossa.)  2.) TV:n digitaaliseen lähtöön kaukosäätimellä varustettu DAC ja sen perään aktiivikaiuttimet (Audiofiilitason ääni ja voi kytkeä muitakin digilähdöllä varustettuja laitteita. Sofvapöydälle tulee helppokäyttöinen pikkukake volumen säätöön.)  3.) TV:n digilähtöön digiliittimellä varustettu viritinvahvistin johon passiivikaiuttimet tai edellä mainittuun Onkyon saa aktiivikaiuttimetkin kiinni. (Kaukosäädin on kuitenkin jo yhtä monimutkaisen näköinen kuin AV-vahvistimissa, mutta plussaa radiosta)    
 • Eiväthän nuo aktiivikaiuttimet ole äänentoistonkannalta ihanteellinen ratkaisu, mutta hinnan, käytettävyyden, sijoittelun ym. kompromissina minusta paras.

  Mulla oli joskus telkkarin äänet kierrätetty Yamahan stereo vahvistimen kautta ja kieltämättä upea ääni toi telkkarin katseluun aivan uuden ulottuvuuden.

  Se oli minusta kuitenkin pitemmän päälle hankala järjestely. Kun katseli tv:tä piti kytkeä aina, myös vahvistin päälle ja käyttää kahta kaukosäädintä. Kaiuttimien sijoittaminen oli hankalaa, kun piti ottaa huomioon myös musiikin kuuntelu.

  Jos tykkää hifistellä näiden laitteiden kanssa, niin kyllä siinä tietysti vaiva palkitaan. Itselleni on nykyään tärkeintä päästä mahdollisimman pienellä vaivalla.

  :grin:

    
 • Kiitoksia, juuri näitä kommentteja kaipasin eli miten käytännössä telkkariin on kaiuttimet kytketty. Päivittäisen käytön helppous puoltaa aktiivikaiuttimien kytkemistä television kuulokelähtöön. Virrathan saa kaiuttimiin päälle vaikka master-slave jatkojohtolla, jos kaiuttimissa ei ole automaattista virran kytkentää ja sammutusta tulosignaalin mukaan.  Jos kuulokelähdön äänenlaatu on kunnossa, niin homma toimii näin. Jos ei oo niin parannusta pitäis löytyä sen digitaalisen lähdön kautta. Vielä kun saisi telkkarin kaukosäätimen ohjelmoitua niin, että se säätäisi volumea dacista. Tällöin päivittäinen käyttö olisi yhtä helppoa kuin pelkän telkkarin käyttö.    
 • Vähän yksinpuheluksi menee, mutta kirjataan tieto tänne ylös jos joku joskus tekee hakuja. Nimittäin kysyin lehden toimitukselta tästä TV:n kuulokelähdön laadusta ja sain vastauksen että kuulokelähdön laatu on ihan käyttökelpoinen aktiivikaiuttimien kytkemistä varten. Pelkäsin tuon olevan toteutettu yhtä heikosti kuin tietokoneiden emolevyille integroidut äänikortit, mutta huoli on ilmeisesti turha.  Lisäksi joistakin telkkareista löytyy linjatasoiset äänilähdöt RCA-liittimillä, joiden tason voi asettaa valikosta säätymään TV:n kaukosäätimen volumen mukaan. Tämä kuulostaa fiksulta tavalta kytkeä aktiivikajarit. Vaikkei tavallisen ihmisen peltikorvilla kuulisikaan eroa miniplugin ja rca:n välillä, niin pelkkä ajatus häiritsee. Kuulokeliitintä käytettäessä johdon toisessa päässä on ammattitason xlr ja toisessa kahden sentin miniplugin rimpula.  Telkkareiden mainonta on mennyt aivan hakoteille, kun tällaisista hyödyllisesti ominaisuuksita ei esitteissä kerrota mitään.

    
 • Sen verran kokemusta aiheesta, että koen itse parhaaksi AV-vahvistimen käytön, tietysti elokuvaäänien takia ja saa siihen karaokemikserinkin mukavasti kytkettyä. Kaiuttimina minulla on 5 x Chorus Compact 662. Kaukosäädinongelma ratkeaa siten että ostaa opetettavan kaukosäätimen kuten Procaster 8 in 1 (ent. Kungen) hintaan 9,90€. Hinnastaan huolimatta tähän voi ohjelmoida macron (komentojono) joka herätää esim. television digiboxin ja vahvarin sekä laittaa tämän ohjelmalähteen oikein. Samalla macrolla koko orkesteri hiljeneekin.  Minulla on myös Audio pro Addon Onet, mutta tietokone kaiuttimina. Hyvät ovat nekin, Prismasta 149€. Jos olohuoneella on kokoa niiden pieni koko alkaa paljastua kun vaaditaan äänenpainetta. Chorus ei vielä tässä tilanteessa kuulosta hengästyneeltä.

    
 • AV-vahvistin lienee hinta/ominaisuus-suhteeltaan paras ratkaisu. Nyt on tullut jonkun verran käytettyä telkkariin valokaapelilla kytkettyä Denonin pikkuvahvistinta Choruksen Compaceilla. Äänenlaatu on hyvä ja järjestelmä on varsin sisustusystävällinen. Valkokehyksinen TV, valkoiset kajarit ja valkoinen pikkuvahvistin. Hyvästä asiakaspalvelusta kiitokset Hifitalolle. Sieltä löytyi valkoista kajarikaapeliakin. Mutta Denon RCD-N7 maksaa enemmän mitä halvimmat AV-vahvistimet ja monipuolisten ominaisuuksien takia kaukosäätimessä on paljon nappuloita. Pitänee jossain vaiheessa tutustua niihin oppiviin yleiskaukosäätimiin.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit