RGB vai komponentti?

5 kommenttia

Kummalla tavalla olisi paras kytkeä Topfieldin digiboksi Samsungin TV:hen, kuvanlaadun optimoimiseksi. RGB vai komponentti liitäntä?

  
  • Itselläni on kytketty edelleen RGB-scartilla. Kokeilin myös Toppyn mukana tullutta komponenttikaapelia, mutta ei siinä minun silmilläni ollut havaittavaa eroa kuvan laadussa (korkeintaan Toppyn valikot ja niiden värit saattoivat olla hieman selkeämmät). Tosin tuota Toppyn alkuperäiskaapelia on moitittu heikkotasoiseksi, joten paremmalla piuhalla saattaisi eron saada esiin.

    Scartin etuja ovat myös teksti-tv:n läpivienti (eli voi käyttää telkun parempaa teksti-tv:tä myös boxilta katsellessa) ja "herätesignaalin" syöttö boxin käynnistyessä, eli ei tarvitse erikseen vaihtaa AV-kanavalle (tämä komponentin puute erityisesti aiheutti "hellasäröä").

    Uuden telkun hankinnan myötä on alkanut kutkuttaa Toppyn vaihto hdmi-malliseksi. Siinä luultavasti alkaisi olla jo näkyvää eroa.

      
  • Komponentti vai komposiitti? Komposiittiliitännät melkoisella varmuudella on molemmissa laitteissa, mutta onko komponentti?
    Jos sellainen löytyy, niin minulla on käsitys että paremmusjärjestys (kuvanlaatu) on, paras ensin:
    Komponentti
    RGP
    S-video
    Komposiitti

    Ja jos tuohon lisätään HDMI, niin se menee ekaksi. Sitä ei tosin varmuudella huomaa, koska digilähetysten taso ei suinkaan ole lähelläkään HD-tarkuuksia. Etua HDMI-käytöstä voi tulla, jos digiboxin scaalainpiiri on parempilaatuinen kuin television oma. Silloin scaalaus taulutelevision ominaistarkkuudelle tehdään boxissa, eikä televisiossa. Toinen vaikuttava tekijä on, että kuvaa ei tarvitse muuntaa analogiseksi ja taas digitaaliseksi, muunnoksissa aina jotakin hukkuu. HDMI:n kauttahan kuva siirtyy digitaalisesti.

    Mutta, huomaako eroa silmillä? Nimittäin digilähetysten taso on paljon huonompi kuin minkään ym. kuvan välitystavan. HDMI-liitäntähän ei tavallista digilähetystä muuta yhtään sen paremmaksi, eikä nykydigiboxeilla voi vastaanottaa HDMI-lähetyksiä. Eroa näkyy, jos television scaalain ei ole hyvänlaatuinen. Käsitykseni mukaan digiboxien scaalainpiirit ovat hyvänlaatuisia, ainakin ProCasterin piiriä on kehuttu.

    Tämä on kuva, joka on minulle muoodostunut, korjatkaa, jos jollakulla on parempaa tietoa.

    [Rape muokkasi tätä viestiä 07.08.2007 klo 20:43]
      
  • Taitaa ne erot komponentin ja Scartin välillä olla mielikuvituksessa. Itse erehdyin kokeilemaan ja ostin kalliit komponenttipiuhat kytkeäkseni dvd-soittimen Samsungin taulutelkkariin ja eipä sitä eroa juurikaan huomaa. Ero on niin mitätön, että tavallisella 5€ Scartilla kuva näyttää käytännössä samalta kuin kymmenien eurojen komponentilla. Toki DVD-soittimissakin on eroja, mutta ei ainakaan omalla erotu edukseen.

      
  • rgb:n ja komponentin välillä oleva kuvanlaadullinen ero on lähinnä mielikuvituksellinen. Komponentista saattaa olla joskus hyötyä siinä, että sen kautta voidaan välittää progressiivinen videosignaali. RGB:n kautta käsittääkseni ei välity kuin interlace-signaali. Hyöty vaatii luonnollisesti sekä lähettävältä laitteelta (eli dvd:ltä, digibokseilta ei progressivista signaalia taida mistään lähteä, kun tv-lähetykset kuitenkin ovat interlacea) että vastaanottavalta laitteelta sen, että osaavat progea käsitellä ja näyttää.

      
  • Jamezz täällä!

    Vertailtuani aikani RGB:tä ja komponenttiliitäntää, RGB voitti terävämmällä kuvallaan.

      
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit