Motoriset taidot ovat olennainen osa niin lapsen kuin aikuisenkin elämää. Taidot harjoitellaan lapsena, mutta myös aikuisen on syytä pitää huolta motorisista taidoistaan. Motoriset taidot jaetaan hieno- ja karkeamotorisiin taitoihin. Karkeamotoriikka tarkoittaa pääsääntöisesti liikkeitä, joissa käytetään ihmisen suuria lihaksia, kuten jalkojen ja käsivarsien lihaksia. Karkeamotorisia taitoja käytetään istumisessa, konttaamisessa, kävelemisessä, juoksemisessa ja hyppäämisessä. Hienomotorisissa liikkeissä taas käytetään kehon pienimpiä lihaksia ja liikkeet ovat hyvin pieniä verrattuna karkeamotorisiin liikkeisiin. Tällaisia hienomotorisia liikkeitä ovat muun muassa kirjoittaminen, pienten esineiden poimiminen ja napin avaaminen tai vetoketjun sulkeminen.
Hienomotoriset taidot ovat sellaisten lasten, joilla on kehityksessä jonkinlaisia häiriöitä tai hidasteita, erittäin hankalaa oppia. Ja vaikka lapsena kehitys olisi ollut normaalia ja hienomotoriset taidot olisi opittu erinomaisesti, voivat ne kadota aikuisenakin esimerkiksi halvauksen tai vamman seurauksena. Olkoon kyse aikuisesta tai lapsesta, avuksi hienomotoriikan harjoittamiseen käytetään säännöllisiä ja toistuvia tehtäviä, jotka harjoittavat tiettyä osa-aluetta. Näiden harjoitusten avulla saadaan erinomaisia tuloksia. Aikuisilla nämä harjoitukset niin sanotusti uudelleenjohdottaa aivot, eli opettavat aivot toteuttamaan näitä hienomotorisia liikkeitä uudelleen. Ja mitä enemmän harjoituksia tehdään, sitä nopeammin aivot kykenevät taas hienomotoristen lihasten käskyttämiseen. Monesti näissä harjoituksissa estetään vahvemman puolen toiminta eli jos oikean käden toiminta on heikentynyt, harjoiteltaessa estetään vasemman käden toiminta. Tämä nopeuttaa uudelleenoppimista vielä lisää.
Lapset harjoittelevat hienomotorisia taitoja muun muassa päiväkodissa piirtämällä ja maalaamalla. Askartelussa saksien käyttäminen vaatii jo pitkälle kehittynyttä hienomotorista osaamista. Lasten päiväkodista kotiin tuomat äidille tehdyt kaulakorut ja helminauhat eivät ole vain äitien iloksi, vaan helmien ja kuulien pujottaminen naruun kehittää lapsen käden hallintaa. Päiväkotien valtaisat lego-laatikotkaan eivät ole vain leikkiä varten, vaan legojen rakentelukin kehittää hienomotorisia taitoja. Lapsille on tarjolla paljon erilaisia pelejä ja aktiviteettejä, joilla taitoja voi kehittää. Samat pelit ja aktiviteetit toimivat myös aikuisilla, joskin saattavat aikuisesta tuntua naurettavilta ja jopa nöyryyttäviltä. Onneksi on olemassa monia ‘aikuisten’ aktiviteettejä, jotka myös harjoittavat hienomotorisia taitoja. Sellaisia ovat esimerkiksi ompeleminen ja neulominen. Pallolla voi tehdä monia erilaisia käden toimintoja harjoittavia tehtäviä. Esimerkiksi pallon puristaminen kahdella sormella vaatii aivoilta paljon. Palapelit ovat erinomainen keino harjoittaa käden toimintaa. Vaihtoehtoja löytyy myös aikuisille. Myös tietokonemaailma ja erityisesti kosketusnäyttölaitteet ovat erinomaisia hienomotoriikan treenaajia.
Monet mobiilisovellukset ja -pelit ovat erinomaisia käden hienomotoriikan harjoittajia. Ne harjoittavat käden toimintaa monin eri tavoin. Esimerkiksi peli nimeltä Awesome Xylophone laittaa pelaajan soittamaan ksylofonia napauttaen levyjä oikeassa järjestyksessä. Toisaalta nettipokeria pelatessa älypuhelimellä pelaajan täytyy napauttaa pieniä alueita ruudulla nähdäkseen pelikorttinsa tai asettaakseen panoksen. Pelaajan täytyy siis hallita kätensä liikkeet täydellisesti pienellä alueella. Näiden lisäksi löytyy pelejä, joilla harjoitellaan käsin kirjoittamista käyttäen vain sormia. Tällöin käsinkirjoittaminen pilkotaan pienempiin osiin poistamalla kynä, jonka hallinta vaatii enemmän lihasten hallintaa kuin vain sormella kirjoittaminen.
Hienomotorisia taitoja harjoittavia mobiilisovelluksia ja -pelejä on tarjolla paljon ja vielä enemmän. Touch Trainer on englanninkielinen sovellus, jossa pelaajan on tarkoitus harjoitella kosketusnäytön napauttamista. Harjoitukset vaikeutuvat askel askeleelta. Sovellus harjoittaa pelaajaa vaihtelemalla kosketusten lukumääriä tai niiden pituutta. Tämän sovelluksen ulkoasu on yksinkertainen, joten se ei vie keskittymistä olennaisesta. Samojen kehittäjien luoma sovellus Touch Tutorial puolestaan opettaa erilaisia kosketusnäytöllä käytettäviä ohjauseleitä. Sellaisia kuten napauttaminen, pyyhkäisy, kosketus, nipistäminen tai zoomaaminen. Myös tämän sovelluksen ulkoasu on selkeä ja yksinkertainen, joten huomio ei karkaa epäolennaiseen.
Kaikki rakastavat tietysti kuplapelejä, joita on tarjolla miljoonittain. Useimmissa peleissä tarkoituksena on puhkaista kuplia mahdollisimman monta ennen kuin ne karkaavat ruudun ulkopuolelle. Fun Bubbles -pelissä pelaaja tekee ensin kuplat itse ja sitten oikeanlaisella napautuksella puhkaisee ne. Kun taas kosketat näyttöä ja pidät sormesi kiinni ruudussa, kuplien koko kasvaa ja tietysti ne puhkeavat, kun kasvavat liian suuriksi. Kun taas kosketat ruutua ja vedät sormeasi ympäriinsä, saat muodostettua kuplista jonon, josta voit sitten puhkaista ne järjestyksessä. Pelin idea on äärimmäisen yksinkertainen, mutta varmaan juuri siitä syystä se on niin aikuisten kuin lastenkin mieleen. Pocket Pond -pelissä tarkoitus on ruokkia ja liikuttaa lammessa eläviä kaloja. Pelin kuva- ja äänimaailma on erittäin rauhoittava, mutta samalla se tarjoaa myös hienomotorisia harjoituksia, kun ohjailet sormellasi kaloja oikeaan osoitteeseen. Hienomotorisia taitoja kehittäviä sovelluksia ja pelejä on tarjolla vaikka ja kuinka, suurempi ongelma lienee oikeaa taitoa harjoittavan sovelluksen löytäminen. Ja jos aikuista ei haittaa lapselle suunnattu peli, tarjonnan määrä vain kasvaa. Hakusana ‘hienomotorinen’ tarjoaa komean kattauksen Google Playssa. Kannattaa myös muistaa, että yhden aivojen osa-alueen kehittäminen edistää myös muiden osa-alueiden terveyttä. Hienomotoriset harjoitukset ravitsevat siis myös muitakin aivotoimintoja.
Kyllä pelit varmasti auttavat motoristisissa taidoissa kuten myös muistissa esimerkiksi https://pasianssi.com/ tapaiset pelit. Ja toki pelit auttavat muussakin, kuten nokkeluuden kehittämisessä.