Satunnainen tarkkailija 22/19

2 kommenttia

Kun verrataan liikenneonnettomuuksissa kuolleiden määrää maittain on syytä ottaa huomioon se, että esim. autolla tehtyjä itsemurhia ei useimmissa länsimaissa tilastoida liikenneonnettomuuksiksi. Suomessa ne tilastoidaan, mutta esim. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa ei. Pahimmillaan tästä voi syntyä kymmenien kuolemien tilastoharha.

  
  • Tervetuloa keskustelupalstalle, jossa tämä on mainittu jo xx kertaa aiemmin... Sou?

      
  • kma2: ” Kun verrataan liikenneonnettomuuksissa kuolleiden määrää maittain on syytä ottaa huomioon se, että esim. autolla tehtyjä itsemurhia ei useimmissa länsimaissa tilastoida liikenneonnettomuuksiksi. Suomessa ne tilastoidaan, mutta esim. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa ei. Pahimmillaan tästä voi syntyä kymmenien kuolemien tilastoharha.”

    Tosiaan aina tilastoja lukiessa pitäisi hyvin huolellisesti selvittää, mitä tilasto tarkkaan ottaen pitää sisällään. Minä olen erehtynyt tuossa asiassa niin usein, että nykyään välttelen ylipäätään tilastoja, ja yritän keskittyä käyttämään tutkimuksia, jotka on tehty niiden tilastojen pohjalta. Tuontapaiset tilastolliset vääristymät yritetään tutkimuksissa korjata.

    Tosin juuri tuo sinun esimerkiksi ottama asia ei kuulu niihin joita täytyy erikseen korjata tutkimuksia varten, koska se ei johda tutkimuksissa virhepäätelmiin. Tutkijat ulkomailla ja Suomessa nimittäin saavat käyttöönsä Suomen koko onnettomuusdatan, ja siinä näkyy erikseen itsemurhiksi arvioidut tapaukset. Sen vuoksi tuosta tilastointitavan erosta eri maiden välillä kärsivät vain ne, jotka yrittävät päätellä asioita suoraan tilastoista, niiden rajoitteita ymmärtämättä.

      
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit