Hybridit

1602 kommenttia
1363739414254
  • @HybridRules kirjoitti:

    @NHB kirjoitti:

    @HybridRules kirjoitti:

    @NHB kirjoitti:

    @HybridRules kirjoitti:

    @NHB kirjoitti:

    @Topi27 kirjoitti:

    @740 GLE kirjoitti:

    @NHB kirjoitti:
    sähkön kulutus lämmitykseen on vähäistä olosuhteissa, joissa T8:n Webastolle on mitattu 1,5-2 l/100 km polttoaineen kulutusta. Se on selvä, että kovilla pakkasilla sähköä tarvitaan enemmän. Lämmityssähkön tarve riippuu hyvin paljon olosuhteista ja käytöstä. Kylmällä ison kaupungin ruuhkissa lyhyitä siirtymiä ajaen, kulutus voi yli kaksinkertaistua

    Tämä ero paljon kuluttavan Webaston ja vähän kuluttavan sähkölämmityksen välillä on minusta yllättävää, vaikka lämpöumppu tietenkin hyötysuhdetta jonkin verran parantaakin. Mutta tuo kulutus tarkoittaa että Webastoa on poltettu täydellä tehollaan 2 - 3 tuntia. Pakkasta on siis ollut paljon, jolloin myös lämpöpumpun hyötysuhde heikkenee. Tai liikenteen puuttuessa on seisty paikallaan.

    Eivät sähköautojen myyjät turhaan varoittelisi ostajia maksimirangen merkittävästä lyhenemisestä talvella, jos niin ei oikeasti tapahtuisi.

    On hauska seurata keskusteluasi kun et viitsi keskustelua tai autoliiton moottorilehden artikkelia lukea ja puhut suuren osan ajasta ihan eri asiasta mistä oli keskustelu käyty.

    Kerran vielä volvo kulutti PLUSSA kelillä + 4-6 celciusta kuivalla kelillä helsingissä tuon 2 litraa sadallekilometrille lämmitykseen bensaa. Alla jälleen kerran linkki Moottorilehden testiin:

    https://moottori.fi/ajoneuvot/jutut/moottori-testaa-ladattavissa-hybrideissa-suuria-eroja-kuinka-autoilija-paasisi-niista-selville-helpoiten/

    Silti on ihan asiaa puhua siitä, että miten tuo on mahdollista, vaikka tuo kulutus onkin kahden toisistaan riippumattoman tahon mittaama.

    Se kulutuslukema on mahdollinen mm. siksi, että polttimen kulutus ei mitenkään riipu ajokilometreistä vaan ajasta.

    Näissä esillä olleissa testeissä on mitattu eri nopeuksissa tuota kulutusta. Yksi mittaus on ihan normaalinopeuksista maantieajoa.

    Ei ole tullut mietiskeltyä tuon lisälämmittimen sielunelämää. Eikä enää oikein voi testaillakaan ennen ensi talvea. Olen joskus ihmetellyt, millä periaatteella auton mittari jyvittää kulutuksen kilometrikohtaiseksi. Kun olin juuri hommannut auton, olin jonkin aikaa yliherkkä bensan käytölle, siksi aloin pitämään tankkauskirjaa. Koskaan ennen en ole niin tarkkaan seurannut auton kulutusta. No, ajelin aina joko TA-kulutusnäyttö tai hetkellinen kulutusnäyttö päällä. Silloin huomasin ilmiön, että jos seisoi pitkään liikennevaloissa, niin TA-kulutus saattoi nousta jopa pari desiä. Sitten kun lähti liikkeelle, niin se taas laski.

    Minä en keksi mitään selitystä, miksi lisälämmittimen kulutus olisi kytköksissä kilometreihin. Tänään lähdin liikkeelle aika aikaisin aamulla ja pysäköintilämmitin oli vielä käynnissä, kun menin autoon. Lähdin liikkeelle EV-tilassa ja lisälämmitin oli pois päältä ja siinä postilaatikon kohdalla otin TA-kulutuksen näkyviin ja se näytti 0.3litraa/100. Sitten se putosi nollaan paljon ennen kuin olin työpaikalla. Eli koko matkan keskikulutukseksi tuli nolla. Se lähdön pohja 0.3 on täytynyt tulla pysäköintilämmittimestä. Siis sama lämmitinhän se on, mutta vaikka lisälämmittimen on ottanut asetuksista pois käytöstä niin pysäköintilämmittimenä se toimii silti.

    Täytyy olla niin, että auto jotenkin laskee lämmittimen kulutuksen jyvitetyksi kilometreille, mutta lämmittimen kulutus on niin pieni, ettei se näy pidemmän matkan keskikulutuksessa, koska TM-mittarin arvo ei muutu kuin alas päin, kun ajaa EV-tilassa.

    Siitä olen samaa mieltä, että polttoainetoiminen lämmitin on pieni imagohaitta ja olisi parempi, että autossa olisi sekä polttoaine- että sähkölämmitys. Kun valita pitää, niin pidän polttoainetoimista käyttökelpoisempana/järkevämpänä. Ehkä olen tämän maininnut aikaisemminkin? En ala juupaseipästelemään, koska kyse on makuasiasta.

    Auton kokonaiskeskikulutukseen lisälämmitin vaikuttaa todella vähän, koska se ei ole aina käynnissä sähköajollakaan ulkoilman lämpötilan takia tai koska auto on jo lämmennyt polttisajossa.

    Siinä testissä oli yksi auto, joka tuottaa lämmön polttiksen tyhjäkäynnillä, mutta siitä ei kukaan ole äläköinyt?

    Kilometrien suhteenhan auton kulutuksista on aina puhuttu, olipa joku yksittäinen tekijä sitten matka-, aika- tai kertapohjainen. Jos kulutuksessa ilmoitettaisiin eri tekijät ajan, matkan ja kertojen suhteen, niin luku olisi lähinnä käyttökelvoton 99 prosentille autoilijoista. 0,8 litraa * 1 kylmäkäynnistys + 0,4 litraa * 5 valoista kiihdytys + 0,2 l/h sähkön peruskulutus + istuinlämmitin...

    Autostadiumilla näkyy olleen keskustelua aiheesta. Pari mielenkiintoista poimintaa sieltä:

    -Webasto käynnistyy 19 asteen ulkolämpötilassa, kun sisälämpötilan pyynti nostettiin 22->23 asteeseen

    -AM&S 25/2017 vertailussa XC60 T8:n Webaston kulutus sähköajon aikana 3,1-1,5 l/100 km lähdettäessä 21 asteisesta tallista 7-8 asteen ulkolämpötilaan

    -”15.08.2018 Auton ajopäiväkirja (On Call -sovellus) ei sisällä Webaston kulutusta. Auton mittariston ajotietokone taas huomioi Webaston kulutuksen. Esimerkiksi tänään aamulla auto kertoi 16km työmatkan keskikulutukseksi 1.2l/100km polttoainetta, mutta On Call 0,0l/100km. Webasto laulaa siis todella herkästi. Tämä siis ainakin V90 MY18 osalta.”

    https://www.autostadium.fi/index.php?topic=6661.0

    Mitä sitten tapahtuu, jos tuon Webaston sammuttaa? Käynnistyykö silloin polttomoottori lömmityksen vuoksi? Voiko lämmityksen kytkeä pois kokonaan? Jos noin kesäsäilläkin kuluu lämmitykseen toista litraa satkua kohden bensaa, niin itse voisin kyllä olla ilmankin.

    Hyundain lämmityksestä on kyllä keskusteltu. Sille ei muistaakseni löytynyt yhtään fanaattista puollustajaa.

    Enpä ole huomannut täällä yhtään Volvonkaan lämmityksen fanaattista puolustajaa, mussuttajia sitäkin enemmän

    Hyundaihan hylättiin moottorilehden testissä täysin järjettömänä pelkkään sähköajoon tarkoitettuna lähipäästöttömänä autona ja volvon suoritus kyllä kuuluisi tuossa lähipäästöttömyydessä samaan hylkäys katekoriaan minun mielestäni. Eihän tuollaista voi puolustella minkään merkkisessä kulkineessa. Ei tuossa ole mitään fanaattisuutta vaan auto joko on lähipäästötön tai sitten ei.

      
  • @740 GLE kirjoitti:

    @Topi27 kirjoitti:
    Totta, mutta GLE puhui ketjussa pitkälti tavallisen polttomoottoriauton Webasto kulutuksesta ja sehän on vain kolmannes tai neljännes tuosta Volvon hybridin lämmityksen kulutuksesta ja niin kuin GLE totesi niin perinteisessä polttomoottori autossa Webasto todennäköisesti säästää polttoainetta oikein käytettynä.

    Totta, pyrin kertomaan siitä minkä jo tiedän ja muun ajan kuuntelen oppiakseni lisää. Ja nyt minulta puuttuu näistä numeroista jokin osa, joten jatkan kyselyä ja googlaamista kunnes puuttuva palanen löytyy.

    Kun puhutaan Webastosta, oletan kyseessä olevan valmistajien yleisesti tehdasasennuksissä käyttämä Webasto Thermotop Evo 5 kW, jonka kulutuslukemat ovat hyvin tyypilliset tämän kokoluokan lämmittimelle. Kehtaisiko vaikkapa HybridRules kurkata Volvonsa konepellin alle, onko siellä Webaston tehdasasennuksesta kertovaa lämmittimen tyyppikilpeä, että voisimme vahvistaa tai korjata tämän arvaukseni:
    https://www.autoalarm.fi/Thermo-Top-EVO-50-kW

    Ymmärsin viittamasi testin maantieajon 100 km/h mittauksen tehdyn ajamalla niin pitkälle kuin akkua riittää? Volvossa ja Hyundaissa oli käytössä polttoainelämmitin, muissa sähkölämmitys. Mielestäni olen sanonut ja aika selvästi, että en yritä kiistaa sähkölämmityksen etevyyttä sähköllä liikkuvassa autossa, etenkään lämpöpumpulla toteutettuna vaan ihmettelen, miksi numerot eivät täsmää?

    Kun 45 km on ajettu 100 km/h nopeudella, on aikaa kulunut 27 minuuttia ja Volvossa akku tyhjä. Samana aikana on lämmitykseen kulunut lisäksi polttoainetta 1.7 litraa sadalle vastaava määrä, eli kuluneelle ajalle jyvitettynä 0.765 litraa. Ollaanko toistaiseksi samoilla askelmerkeillä?

    Katsopa nyt yllä oleva linkki Webasto Thermotopin datalehteen. Lämmitin kuluttaa täydellä tehollaan 0.21 litraa / 20 minuuttia, eli koejaksolle jyvitettynä siis 0.28 litraa. Tuon maksimikulutuksen määrää suuttimen koko, josta ei tuon enempää mahdu polttoainetta läpi, vaikka lämmitintä ajettaisiin täydellä nimellistehollaan varsin lämpimästä säästä huolimatta. Ja silti koejaksolla kului lähes kolminkertainen määrä.

    Kysymykseni kuuluu siis edelleen: millä tavalla Volvon lämmittimen läpi saatiin mahtumaan 27 minuutissa lähes tunnin ja vartin täyden tehon polttoaineannos? Mittakaavana omakotitalon öljykattilan suutin, joka oikeasti vie pari litraa tunnissa, mutta sekin ainoastaan 100% käyntijakson aikana:

    https://www.taloon.com/oljypolttimen-suutin-danfoss-s60-0-50-usgal-h

    Herää kysymys miten pa-lämmittimen kulutus on mitattu. Tuskin kuitenkaan virtausmittarilla.

      1
  • Minkähän verran tuo "sähkölämmitteisyys" lyhentäisi melko pieniakkuisen Volvon sähköistä tomintasädettä kylmällä kelillä ? Ilmeisesti säteen lyhentyminen olisi huomattava. Pitäisi laskea minkä verran bensaa kuluu taittamaan tuo säteen supistuminen.

      
  • Tänä aamuna minulla oli säädetty pysäköintilämmitys niin, että auto on lähtövalmis klo 7.05. Mutta en sitten sattuneesta syystä lähtenytkään kuin vasta 8.15 ja käynnistin kännykällä lämmittimen varttia ennen uudelleen ja se töhötti vielä, kun menin autolle. Ulkolämpötila oli 7 astetta.

    Minullahan on siis se lisälämmitin otettu asetuksista pois päältä.

    Autossa on TA:ksi nimetty keskikulutusnäyttö, joka näyttää kulutusta viimeisen neljä tuntia kestäneen paussin jälkeisistä ajoista. Siis TA-trppimittari nollautuu aina, kun auto on parkissa neljä tuntia ja TA-keskikulutus näyttää TA-tripin kulutusta, joka on ikään kuin hetkellinen keskikulutus.

    Ennen kuin lähdin liikkeelle otin näyttöön TA-keskikulutusnäytön, joka näytti _ _ eli tyhjää. Kun lähdin liikkeelle näyttöön lävähti keskikulutus 25 litraa/100km muutaman metrin jälkeen. Sen täytyy siis olla kahteen kertaan käynnissä olleen webaston pysäköintilämmityksen kulutus.

    Kohta lähdön jälkeen se putosi 0.3 l/100km ja 1,2km:n ajon jälkeen se näytti nollaa varmaankin, koska näytössä on vain yksi desimaali. Asetin lisälämmittimen päälle n. 3 km ajon jälkeen ja TA alkoi nousta, kunnes työpaikan pihalla se näytti 0.8 l/100km. Bensaa oli siis kulunut tuon mukaan ajon aikana n. 5km x 0.008l/km = 0.04 litraa.

    Luulenpa, että testeissä ilmoitetut kulutukset perustuvat auton TA-näyttöön, koska muuten sitä olisi vaikea mitata.

    Lämmitin polttaa sitä enemmän bensaa, mitä pidemmän ajan se on päällä. Ei sen kulutus ole riippuvainen ajokilometrien määrästä, joten keskikulutus kilometriä kohti on jonkinlainen karkea arvio tms. Lämmittimen kulutuksen ilmoittaminen kilometriä kohti on todella epämääräinen arvo.

    Hybrideillä ei ole tarkoitus ajaa lähipäästöttömästi, sähköauto on sitä varten. Hybridin tavoite n minimoida polttoaineen kulutus. En tiedä miten mahtaa olla suhdeluvut, mutta käyttäessään bensaa lämmittämiseen, auto säästää sähköä ajamiseen. Volvolla voi ajaa lähipäästöttömästi riippuen ulkolämpötilasta ja pitääkö lisälämmittimen käytössä vai ei.

    Imagohaitta bensalämmittimestä on, mutta muuten sen arvosteleminen menee jeesustelun puolelle. Ymmärrän kyllä, että jos ajaa pääasiassa lyhyitä sähkösäteen sisällä olevia matkoja, olisi kiva, kun olisi sähkölämmitys lisäksi. Mutta maailma ei ole täydellinen muutenkaan.

      
  • @Topi27 kirjoitti:

    @HybridRules kirjoitti:

    @NHB kirjoitti:

    @HybridRules kirjoitti:

    @NHB kirjoitti:

    @HybridRules kirjoitti:

    @NHB kirjoitti:

    @Topi27 kirjoitti:

    @740 GLE kirjoitti:

    @NHB kirjoitti:
    sähkön kulutus lämmitykseen on vähäistä olosuhteissa, joissa T8:n Webastolle on mitattu 1,5-2 l/100 km polttoaineen kulutusta. Se on selvä, että kovilla pakkasilla sähköä tarvitaan enemmän. Lämmityssähkön tarve riippuu hyvin paljon olosuhteista ja käytöstä. Kylmällä ison kaupungin ruuhkissa lyhyitä siirtymiä ajaen, kulutus voi yli kaksinkertaistua

    Tämä ero paljon kuluttavan Webaston ja vähän kuluttavan sähkölämmityksen välillä on minusta yllättävää, vaikka lämpöumppu tietenkin hyötysuhdetta jonkin verran parantaakin. Mutta tuo kulutus tarkoittaa että Webastoa on poltettu täydellä tehollaan 2 - 3 tuntia. Pakkasta on siis ollut paljon, jolloin myös lämpöpumpun hyötysuhde heikkenee. Tai liikenteen puuttuessa on seisty paikallaan.

    Eivät sähköautojen myyjät turhaan varoittelisi ostajia maksimirangen merkittävästä lyhenemisestä talvella, jos niin ei oikeasti tapahtuisi.

    On hauska seurata keskusteluasi kun et viitsi keskustelua tai autoliiton moottorilehden artikkelia lukea ja puhut suuren osan ajasta ihan eri asiasta mistä oli keskustelu käyty.

    Kerran vielä volvo kulutti PLUSSA kelillä + 4-6 celciusta kuivalla kelillä helsingissä tuon 2 litraa sadallekilometrille lämmitykseen bensaa. Alla jälleen kerran linkki Moottorilehden testiin:

    https://moottori.fi/ajoneuvot/jutut/moottori-testaa-ladattavissa-hybrideissa-suuria-eroja-kuinka-autoilija-paasisi-niista-selville-helpoiten/

    Silti on ihan asiaa puhua siitä, että miten tuo on mahdollista, vaikka tuo kulutus onkin kahden toisistaan riippumattoman tahon mittaama.

    Se kulutuslukema on mahdollinen mm. siksi, että polttimen kulutus ei mitenkään riipu ajokilometreistä vaan ajasta.

    Näissä esillä olleissa testeissä on mitattu eri nopeuksissa tuota kulutusta. Yksi mittaus on ihan normaalinopeuksista maantieajoa.

    Ei ole tullut mietiskeltyä tuon lisälämmittimen sielunelämää. Eikä enää oikein voi testaillakaan ennen ensi talvea. Olen joskus ihmetellyt, millä periaatteella auton mittari jyvittää kulutuksen kilometrikohtaiseksi. Kun olin juuri hommannut auton, olin jonkin aikaa yliherkkä bensan käytölle, siksi aloin pitämään tankkauskirjaa. Koskaan ennen en ole niin tarkkaan seurannut auton kulutusta. No, ajelin aina joko TA-kulutusnäyttö tai hetkellinen kulutusnäyttö päällä. Silloin huomasin ilmiön, että jos seisoi pitkään liikennevaloissa, niin TA-kulutus saattoi nousta jopa pari desiä. Sitten kun lähti liikkeelle, niin se taas laski.

    Minä en keksi mitään selitystä, miksi lisälämmittimen kulutus olisi kytköksissä kilometreihin. Tänään lähdin liikkeelle aika aikaisin aamulla ja pysäköintilämmitin oli vielä käynnissä, kun menin autoon. Lähdin liikkeelle EV-tilassa ja lisälämmitin oli pois päältä ja siinä postilaatikon kohdalla otin TA-kulutuksen näkyviin ja se näytti 0.3litraa/100. Sitten se putosi nollaan paljon ennen kuin olin työpaikalla. Eli koko matkan keskikulutukseksi tuli nolla. Se lähdön pohja 0.3 on täytynyt tulla pysäköintilämmittimestä. Siis sama lämmitinhän se on, mutta vaikka lisälämmittimen on ottanut asetuksista pois käytöstä niin pysäköintilämmittimenä se toimii silti.

    Täytyy olla niin, että auto jotenkin laskee lämmittimen kulutuksen jyvitetyksi kilometreille, mutta lämmittimen kulutus on niin pieni, ettei se näy pidemmän matkan keskikulutuksessa, koska TM-mittarin arvo ei muutu kuin alas päin, kun ajaa EV-tilassa.

    Siitä olen samaa mieltä, että polttoainetoiminen lämmitin on pieni imagohaitta ja olisi parempi, että autossa olisi sekä polttoaine- että sähkölämmitys. Kun valita pitää, niin pidän polttoainetoimista käyttökelpoisempana/järkevämpänä. Ehkä olen tämän maininnut aikaisemminkin? En ala juupaseipästelemään, koska kyse on makuasiasta.

    Auton kokonaiskeskikulutukseen lisälämmitin vaikuttaa todella vähän, koska se ei ole aina käynnissä sähköajollakaan ulkoilman lämpötilan takia tai koska auto on jo lämmennyt polttisajossa.

    Siinä testissä oli yksi auto, joka tuottaa lämmön polttiksen tyhjäkäynnillä, mutta siitä ei kukaan ole äläköinyt?

    Kilometrien suhteenhan auton kulutuksista on aina puhuttu, olipa joku yksittäinen tekijä sitten matka-, aika- tai kertapohjainen. Jos kulutuksessa ilmoitettaisiin eri tekijät ajan, matkan ja kertojen suhteen, niin luku olisi lähinnä käyttökelvoton 99 prosentille autoilijoista. 0,8 litraa * 1 kylmäkäynnistys + 0,4 litraa * 5 valoista kiihdytys + 0,2 l/h sähkön peruskulutus + istuinlämmitin...

    Autostadiumilla näkyy olleen keskustelua aiheesta. Pari mielenkiintoista poimintaa sieltä:

    -Webasto käynnistyy 19 asteen ulkolämpötilassa, kun sisälämpötilan pyynti nostettiin 22->23 asteeseen

    -AM&S 25/2017 vertailussa XC60 T8:n Webaston kulutus sähköajon aikana 3,1-1,5 l/100 km lähdettäessä 21 asteisesta tallista 7-8 asteen ulkolämpötilaan

    -”15.08.2018 Auton ajopäiväkirja (On Call -sovellus) ei sisällä Webaston kulutusta. Auton mittariston ajotietokone taas huomioi Webaston kulutuksen. Esimerkiksi tänään aamulla auto kertoi 16km työmatkan keskikulutukseksi 1.2l/100km polttoainetta, mutta On Call 0,0l/100km. Webasto laulaa siis todella herkästi. Tämä siis ainakin V90 MY18 osalta.”

    https://www.autostadium.fi/index.php?topic=6661.0

    Mitä sitten tapahtuu, jos tuon Webaston sammuttaa? Käynnistyykö silloin polttomoottori lömmityksen vuoksi? Voiko lämmityksen kytkeä pois kokonaan? Jos noin kesäsäilläkin kuluu lämmitykseen toista litraa satkua kohden bensaa, niin itse voisin kyllä olla ilmankin.

    Hyundain lämmityksestä on kyllä keskusteltu. Sille ei muistaakseni löytynyt yhtään fanaattista puollustajaa.

    Enpä ole huomannut täällä yhtään Volvonkaan lämmityksen fanaattista puolustajaa, mussuttajia sitäkin enemmän

    Hyundaihan hylättiin moottorilehden testissä täysin järjettömänä pelkkään sähköajoon tarkoitettuna lähipäästöttömänä autona ja volvon suoritus kyllä kuuluisi tuossa lähipäästöttömyydessä samaan hylkäys katekoriaan minun mielestäni. Eihän tuollaista voi puolustella minkään merkkisessä kulkineessa. Ei tuossa ole mitään fanaattisuutta vaan auto joko on lähipäästötön tai sitten ei.

    Teksteistäsi huomaa, että Volvo on lähellä sydäntäsi. Mikä malli on sinulle mieluisin? Nythän on hyviä Volvoja kampanjassa matalalla rahoituskorolla. On mm. esittelyautoja ja hienoja uusia malleja sekä laatuvaihtoautoja.Oletko aikeissa mennä tutustumaan?

    Volvopa on sekä lähipäästötön että polttoainetta käyttävä tilanteesta ja kuskista riippuen. Ja pohjoismaista laatutyötä, melkein kotimainen menopeli.

      
  • NHBNHB
    muokattu 07.05.2020 21:13

    @HybridRules kirjoitti:
    Tänä aamuna minulla oli säädetty pysäköintilämmitys niin, että auto on lähtövalmis klo 7.05. Mutta en sitten sattuneesta syystä lähtenytkään kuin vasta 8.15 ja käynnistin kännykällä lämmittimen varttia ennen uudelleen ja se töhötti vielä, kun menin autolle. Ulkolämpötila oli 7 astetta.

    Minullahan on siis se lisälämmitin otettu asetuksista pois päältä.

    Autossa on TA:ksi nimetty keskikulutusnäyttö, joka näyttää kulutusta viimeisen neljä tuntia kestäneen paussin jälkeisistä ajoista. Siis TA-trppimittari nollautuu aina, kun auto on parkissa neljä tuntia ja TA-keskikulutus näyttää TA-tripin kulutusta, joka on ikään kuin hetkellinen keskikulutus.

    Ennen kuin lähdin liikkeelle otin näyttöön TA-keskikulutusnäytön, joka näytti _ _ eli tyhjää. Kun lähdin liikkeelle näyttöön lävähti keskikulutus 25 litraa/100km muutaman metrin jälkeen. Sen täytyy siis olla kahteen kertaan käynnissä olleen webaston pysäköintilämmityksen kulutus.

    Kohta lähdön jälkeen se putosi 0.3 l/100km ja 1,2km:n ajon jälkeen se näytti nollaa varmaankin, koska näytössä on vain yksi desimaali.

    Kyllä kahden esilämmityksen ja kilometrin ajon jälkeen desimaalit pitäisi riiittää. Jos oletetaan lämmitystä olleen yhteensä puoli tuntia ja varovaisesti lämmittinen toimineen puoliteholla (0,39 l/100km), niin kulutus olisi 1,2 kilometrin kohdalla yli 16 l/100km. Bensaa siis noin kaksi desiä reilun kilometrin matkalla.

    Tuli vain mieleen, että jos nuo lukusi pitävät paikkansa, niin tämä voi selittää sinun ja monien muiden erot havainnoissa. Ahkerana webastolla esilämmittäjänä sinulta jää näkemättä suuri osa webaston kuluttamasta bensasta. Näet vain sen kulutuksen, mikä syntyy jo esilämmitetyn auton lämmön ylläpitämisessä.

      
  • Eihän testaajat kytke mitään lämmityksiä tai osia niistä pois päältä vaan testaavat vakioauton tilannetta ilman räätälöityjä sovelluksia tai kuskien virittelyä.

    Olisiko täällä vaikka joku autoliiton jäsen ja yksinkertaisesti soittaisi henkilöille jotka moottorilehden testin tekivät, että miten ja miten tarkasti mittasivat bensan kulutuksen.

    Hauskalta tuntuu HR:n painotus toistuvasti ajavansa ilman lämpöä sähköajonsa kun on monessa keskustelussa painottanut lisälämmittimen olevan hänelle ehdoton mukavuutta lisäävä varuste, josta ei luovu, mutta ajot kyllä voi mukavuudesta tinkimällä suorittaa ilman lämpöä.
    Mikäli käyttää vain kotipihassaan lämmitintä niin eikös sen voi kytkeä roikan jatkoksi ja antaa sähköisen sisätilanlämmittimen lämmittää auton sisätilat.

      
  • @HybridRules kirjoitti:
    Tänä aamuna minulla oli säädetty pysäköintilämmitys niin, että auto on lähtövalmis klo 7.05. Mutta en sitten sattuneesta syystä lähtenytkään kuin vasta 8.15 ja käynnistin kännykällä lämmittimen varttia ennen uudelleen ja se töhötti vielä, kun menin autolle. Ulkolämpötila oli 7 astetta.

    Minullahan on siis se lisälämmitin otettu asetuksista pois päältä.

    Autossa on TA:ksi nimetty keskikulutusnäyttö, joka näyttää kulutusta viimeisen neljä tuntia kestäneen paussin jälkeisistä ajoista. Siis TA-trppimittari nollautuu aina, kun auto on parkissa neljä tuntia ja TA-keskikulutus näyttää TA-tripin kulutusta, joka on ikään kuin hetkellinen keskikulutus.

    Ennen kuin lähdin liikkeelle otin näyttöön TA-keskikulutusnäytön, joka näytti _ _ eli tyhjää. Kun lähdin liikkeelle näyttöön lävähti keskikulutus 25 litraa/100km muutaman metrin jälkeen. Sen täytyy siis olla kahteen kertaan käynnissä olleen webaston pysäköintilämmityksen kulutus.

    Kohta lähdön jälkeen se putosi 0.3 l/100km ja 1,2km:n ajon jälkeen se näytti nollaa varmaankin, koska näytössä on vain yksi desimaali. Asetin lisälämmittimen päälle n. 3 km ajon jälkeen ja TA alkoi nousta, kunnes työpaikan pihalla se näytti 0.8 l/100km. Bensaa oli siis kulunut tuon mukaan ajon aikana n. 5km x 0.008l/km = 0.04 litraa.

    Luulenpa, että testeissä ilmoitetut kulutukset perustuvat auton TA-näyttöön, koska muuten sitä olisi vaikea mitata.

    Lämmitin polttaa sitä enemmän bensaa, mitä pidemmän ajan se on päällä. Ei sen kulutus ole riippuvainen ajokilometrien määrästä, joten keskikulutus kilometriä kohti on jonkinlainen karkea arvio tms. Lämmittimen kulutuksen ilmoittaminen kilometriä kohti on todella epämääräinen arvo.

    Hybrideillä ei ole tarkoitus ajaa lähipäästöttömästi, sähköauto on sitä varten. Hybridin tavoite n minimoida polttoaineen kulutus. En tiedä miten mahtaa olla suhdeluvut, mutta käyttäessään bensaa lämmittämiseen, auto säästää sähköä ajamiseen. Volvolla voi ajaa lähipäästöttömästi riippuen ulkolämpötilasta ja pitääkö lisälämmittimen käytössä vai ei.

    Imagohaitta bensalämmittimestä on, mutta muuten sen arvosteleminen menee jeesustelun puolelle. Ymmärrän kyllä, että jos ajaa pääasiassa lyhyitä sähkösäteen sisällä olevia matkoja, olisi kiva, kun olisi sähkölämmitys lisäksi. Mutta maailma ei ole täydellinen muutenkaan.

    Hybrideillä ei ole tarkoitus ajaa lähipäästöttömästi, sähköauto on sitä varten. Hybridin tavoite n minimoida polttoaineen kulutus. En tiedä miten mahtaa olla suhdeluvut, mutta käyttäessään bensaa lämmittämiseen, auto säästää sähköä ajamiseen. Volvolla voi ajaa lähipäästöttömästi riippuen ulkolämpötilasta ja pitääkö lisälämmittimen käytössä vai ei.

    Viittaatko nyt hybrideillä volvon lataushybridiin. Mikäli viittasit niin Toyotahan on tuon bensankulutuksen minimoimisen täyshybrideissään tehnyt jo kolmattavuosikymmentä paremmin.
    Volvolla ei voi ajaa lähipäästöttömästi.
    Mites kun toiset Webastot myös lataushybrideissä jäähdyttävät auton kesähelteillä niin miten tuo jäähdytys on volvon lataushybrideissä toteutettu.

      
  • @NHB kirjoitti:

    @HybridRules kirjoitti:
    Tänä aamuna minulla oli säädetty pysäköintilämmitys niin, että auto on lähtövalmis klo 7.05. Mutta en sitten sattuneesta syystä lähtenytkään kuin vasta 8.15 ja käynnistin kännykällä lämmittimen varttia ennen uudelleen ja se töhötti vielä, kun menin autolle. Ulkolämpötila oli 7 astetta.

    Minullahan on siis se lisälämmitin otettu asetuksista pois päältä.

    Autossa on TA:ksi nimetty keskikulutusnäyttö, joka näyttää kulutusta viimeisen neljä tuntia kestäneen paussin jälkeisistä ajoista. Siis TA-trppimittari nollautuu aina, kun auto on parkissa neljä tuntia ja TA-keskikulutus näyttää TA-tripin kulutusta, joka on ikään kuin hetkellinen keskikulutus.

    Ennen kuin lähdin liikkeelle otin näyttöön TA-keskikulutusnäytön, joka näytti _ _ eli tyhjää. Kun lähdin liikkeelle näyttöön lävähti keskikulutus 25 litraa/100km muutaman metrin jälkeen. Sen täytyy siis olla kahteen kertaan käynnissä olleen webaston pysäköintilämmityksen kulutus.

    Kohta lähdön jälkeen se putosi 0.3 l/100km ja 1,2km:n ajon jälkeen se näytti nollaa varmaankin, koska näytössä on vain yksi desimaali.

    Kyllä kahden esilämmityksen ja kilometrin ajon jälkeen desimaalit pitäisi riiittää. Jos oletetaan lämmitystä olleen yhteensä puoli tuntia ja varovaisesti lämmittinen toimineen puoliteholla (0,39 l/100km), niin kulutus olisi 1,2 kilometrin kohdalla yli 16 l/100km. Bensaa siis noin kaksi desiä reilun kilometrin matkalla.

    Tuli vain mieleen, että jos nuo lukusi pitävät paikkansa, niin tämä voi selittää sinun ja monien muiden erot havainnoissa. Ahkerana webastolla esilämmittäjänä sinulta jää näkemättä suuri osa webaston kuluttamasta bensasta. Näet vain sen kulutuksen, mikä syntyy jo esilämmitetyn auton lämmön ylläpitämisessä.

    Nyt en ymmärrä, mitä tarkoitat. Kertaan vielä, mitä kirjoitin. Mitä tarkoitat, että lämmitin olisi toiminut puoliteholla 0.39l/100km. Minä olen kirjoittanut näitä ihan ilman piruilua, mutta sinä vain sitkeästi piruilet, että lämmittimen kulutus on kilometripohjainen eikä aikaan perustuva (kuulemma 0,7litraa per tunti).

    Aamulla oli ollut yksi lämmitys kellon mukaan. Ja toinen n. 15min.

    Kun autoon tuli virta päälle niin lämmitin tietenkin sammui ja lisälämmitin minulla on ollut pois päältä asetuksista jo jonkin aikaa. Otin TA-kulutusnäytön esiin ja se näytti nollakulutusta. Kun auto lähti liikkeelle TA näyttöön tuli 25litraa. Auto ei siis näytä pysäköintilämmittimen kulutusta ollenkaan, kun auto ei ole vielä edes liikahtanut, mutta sitten se ottaa jollain logiikalla näyttöön km-pohjaisen keskikulutuksen, joka on vähän kummallinen juttu. Että millä perusteella se laski juuri sen 25 litraa?

    Auton lähdettyä liikkeelle lämmitin ei ollut tietystikään enää päällä ja keskikulutus ponkaisi 25 litraan, mutta matkan kertyessä keskikulutus tietenkin alkoi pienentyä ja oli 1.2km jälkeen nolla, koska keskikulutus oli pienentynyt alle 0.1, jota pienempää arvoa ei enää näytetä (yhden desimaalin näyttö). Sitten tuli mieleen, että kokeilen, mihin TA nousee, jos lämmitin käynnistyy ja otin lisälämmitimen asetuksista päälle. Työpaikan pihalla matkamittari näytti 8.8 eli oli mennyt n. 5km siitä, kun lämmitin käynnistyi ja keskikulutus näytti 0.8.

    Eli webaston kulutus näkyi siinä lähtötilanteessa keskikulutuksessa 25 litraa/100, mutta pieneni sitä mukaa kuin matkaa kertyi. Vaikka lisälämmitin olisi päällä, niin samalla tavallahan se pienenisi ja pysähtyisi sitten johonkin arvoon eikä putoaisi nollaan saakka.

    Autossa muuten on kolme eri keskikulutusnäyttöä: TA, joka nollautuu aina 4 tunnin parkissa, TM, joka laskee pitkän matkan, erikseen nollattavan trippimitarin kulutusta ja sitten "Kuljettajan toiminta" näytössä oleva, josta en tiedä, mikä sen nollaa, mutta oletan sen olevan huoltovälin mittainen, koska sen näytön km-määrä näyttää nyt olevan ainakin suunnilleen viime huollon jälkeinen ajomäärä. Tämä viimeksi mainittu näyttää yleensä desin suurempaa arvoa kuin tankkauskirjanpito, mutta tällä hetkellä se näyttää samaa eli 5.9 litraa per 100. Oletan tankkikirjan ja tuon eron johtuvan pyöristysvirheistä, koska tankkikirjassa on jo n. 78000km. TM mittari näyttää 4.7 tällä hetkellä.

      
  • @Topi27 kirjoitti:
    Eihän testaajat kytke mitään lämmityksiä tai osia niistä pois päältä vaan testaavat vakioauton tilannetta ilman räätälöityjä sovelluksia tai kuskien virittelyä.

    Olisiko täällä vaikka joku autoliiton jäsen ja yksinkertaisesti soittaisi henkilöille jotka moottorilehden testin tekivät, että miten ja miten tarkasti mittasivat bensan kulutuksen.

    Hauskalta tuntuu HR:n painotus toistuvasti ajavansa ilman lämpöä sähköajonsa kun on monessa keskustelussa painottanut lisälämmittimen olevan hänelle ehdoton mukavuutta lisäävä varuste, josta ei luovu, mutta ajot kyllä voi mukavuudesta tinkimällä suorittaa ilman lämpöä.
    Mikäli käyttää vain kotipihassaan lämmitintä niin eikös sen voi kytkeä roikan jatkoksi ja antaa sähköisen sisätilanlämmittimen lämmittää auton sisätilat.

    Minä kirjoitan toistuvasti samoista asioista niin kuin monet muutkin täällä.

    Siis ekana vuonna nykyisen auton kanssa pidin lisälämmittimen oletuksena pois päältä ja asetin sen päälle erikseen tilanteen mukaan. Silloin polttis käynnistyi aina silloin tällöin talvella enkä heti älynnyt asiayhteyttä, kun olin juuri siirtynyt hybridillä ajamaan. Sittemmin olen talvikelillä pitänyt lisälämittimen käytössä.

    Olen pohtinut bensa/sähkölämmittimen eroja vain siltä kannalta, kumpi on parempi silloin, kun ei saa autoa lataukseen ja toisaalta kumpi on sähkökantaman kannalta parempi. Ja olen polttoainelämmittimen kannalla. En kuitenkaan niin vahvasti, että lämmittimen tyyppi vaikuttaisi auton valintaan. Vaikka minusta on paras, jos autossa olisi kummatkin lämmittimet, en lähde Skoda kauppaan, vaikka siinä testissä olleessa Skodassa onkin molemmat. Mutta siinäkin näkee, että Skoda tarjoaa fiksuja ratkaisuja kohtuulliseen hintatasoon. Ei ihme, että myy hyvin. Halvempi hintahan on kaikkein paras myyntivaltti suunnilleen tuotteessa kuin tuotteessa. Mutta muitakin näkökulmia on.

    No, mites on Topi27, joko olisi aika hankkia kunnon auto ja mennä Volvokauppaan?

      
  • @HybridRules kirjoitti:

    @Topi27 kirjoitti:
    Eihän testaajat kytke mitään lämmityksiä tai osia niistä pois päältä vaan testaavat vakioauton tilannetta ilman räätälöityjä sovelluksia tai kuskien virittelyä.

    Olisiko täällä vaikka joku autoliiton jäsen ja yksinkertaisesti soittaisi henkilöille jotka moottorilehden testin tekivät, että miten ja miten tarkasti mittasivat bensan kulutuksen.

    Hauskalta tuntuu HR:n painotus toistuvasti ajavansa ilman lämpöä sähköajonsa kun on monessa keskustelussa painottanut lisälämmittimen olevan hänelle ehdoton mukavuutta lisäävä varuste, josta ei luovu, mutta ajot kyllä voi mukavuudesta tinkimällä suorittaa ilman lämpöä.
    Mikäli käyttää vain kotipihassaan lämmitintä niin eikös sen voi kytkeä roikan jatkoksi ja antaa sähköisen sisätilanlämmittimen lämmittää auton sisätilat.

    Minä kirjoitan toistuvasti samoista asioista niin kuin monet muutkin täällä.

    Siis ekana vuonna nykyisen auton kanssa pidin lisälämmittimen oletuksena pois päältä ja asetin sen päälle erikseen tilanteen mukaan. Silloin polttis käynnistyi aina silloin tällöin talvella enkä heti älynnyt asiayhteyttä, kun olin juuri siirtynyt hybridillä ajamaan. Sittemmin olen talvikelillä pitänyt lisälämittimen käytössä.

    Olen pohtinut bensa/sähkölämmittimen eroja vain siltä kannalta, kumpi on parempi silloin, kun ei saa autoa lataukseen ja toisaalta kumpi on sähkökantaman kannalta parempi. Ja olen polttoainelämmittimen kannalla. En kuitenkaan niin vahvasti, että lämmittimen tyyppi vaikuttaisi auton valintaan. Vaikka minusta on paras, jos autossa olisi kummatkin lämmittimet, en lähde Skoda kauppaan, vaikka siinä testissä olleessa Skodassa onkin molemmat. Mutta siinäkin näkee, että Skoda tarjoaa fiksuja ratkaisuja kohtuulliseen hintatasoon. Ei ihme, että myy hyvin. Halvempi hintahan on kaikkein paras myyntivaltti suunnilleen tuotteessa kuin tuotteessa. Mutta muitakin näkökulmia on.

    No, mites on Topi27, joko olisi aika hankkia kunnon auto ja mennä Volvokauppaan?

    Onhan Skoda selvästi volvoa parempi autona ja Skodan kuljettajilla ei ole itsetunto-ongelmia, isä entinen volvolinja-auton kuljettaja tai maanviljelijä välttämättä.

      
  • @HybridRules kirjoitti:

    Nyt en ymmärrä, mitä tarkoitat. Kertaan vielä, mitä kirjoitin. Mitä tarkoitat, että lämmitin olisi toiminut puoliteholla 0.39l/100km. Minä olen kirjoittanut näitä ihan ilman piruilua, mutta sinä vain sitkeästi piruilet, että lämmittimen kulutus on kilometripohjainen eikä aikaan perustuva (kuulemma 0,7litraa per tunti).

    Tuo lukema, minkä koit piruiluna, on kirjoitusvirhe. Kirjoitin tuon kesken treenin ja pääsi tuollainen läpi. Webastossasi valmistajan mukaan on kaksi tehoa, joiden kulutukset ovat 0,7 ja 0,39 l/h. Valitsin noista pienemmän arvon, ettei ainakaan tulisi liioiteltua.

    Minä en ole missään vaiheessa väittänyt, että lämmittimen kulutus on kilometripohajainen. Sehän olin minä, joka kirjoitti tuonkin, että tuon Webaston kulutus on 0,7 l/h. Se minkä koet piruiluna, on mielikuvituksesi tuote.

    Aamulla oli ollut yksi lämmitys kellon mukaan. Ja toinen n. 15min.

    Arvioin myös sille ensimmäiselle lämmitykselle 15 min eli yhteensä puoli tuntia.

    Kun autoon tuli virta päälle niin lämmitin tietenkin sammui ja lisälämmitin minulla on ollut pois päältä asetuksista jo jonkin aikaa. Otin TA-kulutusnäytön esiin ja se näytti nollakulutusta. Kun auto lähti liikkeelle TA näyttöön tuli 25litraa. Auto ei siis näytä pysäköintilämmittimen kulutusta ollenkaan, kun auto ei ole vielä edes liikahtanut, mutta sitten se ottaa jollain logiikalla näyttöön km-pohjaisen keskikulutuksen, joka on vähän kummallinen juttu. Että millä perusteella se laski juuri sen 25 litraa?

    Kun jakaja eli matka lähentelee nollaa, niin tulos voi olla mitä vain.

    Auton lähdettyä liikkeelle lämmitin ei ollut tietystikään enää päällä ja keskikulutus ponkaisi 25 litraan, mutta matkan kertyessä keskikulutus tietenkin alkoi pienentyä ja oli 1.2km jälkeen nolla, koska keskikulutus oli pienentynyt alle 0.1, jota pienempää arvoa ei enää näytetä (yhden desimaalin näyttö). Sitten tuli mieleen, että kokeilen, mihin TA nousee, jos lämmitin käynnistyy ja otin lisälämmitimen asetuksista päälle. Työpaikan pihalla matkamittari näytti 8.8 eli oli mennyt n. 5km siitä, kun lämmitin käynnistyi ja keskikulutus näytti 0.8.

    Eli webaston kulutus näkyi siinä lähtötilanteessa keskikulutuksessa 25 litraa/100, mutta pieneni sitä mukaa kuin matkaa kertyi. Vaikka lisälämmitin olisi päällä, niin samalla tavallahan se pienenisi ja pysähtyisi sitten johonkin arvoon eikä putoaisi nollaan saakka.

    >

    Tässä vaiheessa meillä on tiedossa jo matka, niin voimme laskea jotain. Jos esilämmityksiesi kulutus näkyisi tässä, niin niin tulos pitäisi olla kaikkea muuta kuin nolla. Webaston puolitehon kulutuksella saamme keskikulutukseksi tällaisen laskun:
    ( 2 * 0,25 h * 0,39 l/h / 1,2 km) * 100 = 16,25 l/100km

    Suuruuluokka on tuo eli desimaaleihin ei tarvitse mennä. Jos webasto on puhkunut täydellä teholla, niin lukema olisi tuo melkein kaksinkertaisena.

    Jotta webaston kulutus katoaisi 1,2 kilometrin matkalla desimaaliin eli olisi alle 0,05 l/100km, niin webasto olisi saanut käydä puoliteholla esilämmityksessä alle viisi sekuntia.

      
  • Tänä aamuna lähdin varttia yli ja esilämmitys on säädetty olemaan valmis viittä yli eli lähdin liikkeelle n. 10min myöhemmin ja webasto oli siis jo sammunut. Nyt TA-näyttöön ei tullutkaan mitään kulutusta näkyviin. Eilen se tuli. Johtuu varmaan siitä, että eilen käänsin virrat päälle webaston vielä käydessä ja loppujämät sen sammuessa taltioitui TA-näyttöön. Tänään oli 5 astetta lämmintä, sisälämpöasetus 20-astetta, lisälämmitin pois päältä ja työpaikan pihassa TA näytti edelleen nollaa eikä moottorikaan siis käynnistynyt matkalla. Täytyy olla siis niin, että esilämmityksen bensan kulutus ei mene TA-kulutukseen, jos poltin on pysähtynyt ennen kuin autoon kytketään virta. Näillä ilmoilla menee ihan hyvin sillä, että on esilämmittänyt auton ja ratti- sekä penkkilämmitys on ollut päällä jo esilämmityksessä.

      1
  • @NHB kirjoitti:

    @HybridRules kirjoitti:

    Nyt en ymmärrä, mitä tarkoitat. Kertaan vielä, mitä kirjoitin. Mitä tarkoitat, että lämmitin olisi toiminut puoliteholla 0.39l/100km. Minä olen kirjoittanut näitä ihan ilman piruilua, mutta sinä vain sitkeästi piruilet, että lämmittimen kulutus on kilometripohjainen eikä aikaan perustuva (kuulemma 0,7litraa per tunti).

    Tuo lukema, minkä koit piruiluna, on kirjoitusvirhe. Kirjoitin tuon kesken treenin ja pääsi tuollainen läpi. Webastossasi valmistajan mukaan on kaksi tehoa, joiden kulutukset ovat 0,7 ja 0,39 l/h. Valitsin noista pienemmän arvon, ettei ainakaan tulisi liioiteltua.

    Minä en ole missään vaiheessa väittänyt, että lämmittimen kulutus on kilometripohajainen. Sehän olin minä, joka kirjoitti tuonkin, että tuon Webaston kulutus on 0,7 l/h. Se minkä koet piruiluna, on mielikuvituksesi tuote.

    Aamulla oli ollut yksi lämmitys kellon mukaan. Ja toinen n. 15min.

    Arvioin myös sille ensimmäiselle lämmitykselle 15 min eli yhteensä puoli tuntia.

    Kun autoon tuli virta päälle niin lämmitin tietenkin sammui ja lisälämmitin minulla on ollut pois päältä asetuksista jo jonkin aikaa. Otin TA-kulutusnäytön esiin ja se näytti nollakulutusta. Kun auto lähti liikkeelle TA näyttöön tuli 25litraa. Auto ei siis näytä pysäköintilämmittimen kulutusta ollenkaan, kun auto ei ole vielä edes liikahtanut, mutta sitten se ottaa jollain logiikalla näyttöön km-pohjaisen keskikulutuksen, joka on vähän kummallinen juttu. Että millä perusteella se laski juuri sen 25 litraa?

    Kun jakaja eli matka lähentelee nollaa, niin tulos voi olla mitä vain.

    Auton lähdettyä liikkeelle lämmitin ei ollut tietystikään enää päällä ja keskikulutus ponkaisi 25 litraan, mutta matkan kertyessä keskikulutus tietenkin alkoi pienentyä ja oli 1.2km jälkeen nolla, koska keskikulutus oli pienentynyt alle 0.1, jota pienempää arvoa ei enää näytetä (yhden desimaalin näyttö). Sitten tuli mieleen, että kokeilen, mihin TA nousee, jos lämmitin käynnistyy ja otin lisälämmitimen asetuksista päälle. Työpaikan pihalla matkamittari näytti 8.8 eli oli mennyt n. 5km siitä, kun lämmitin käynnistyi ja keskikulutus näytti 0.8.

    Eli webaston kulutus näkyi siinä lähtötilanteessa keskikulutuksessa 25 litraa/100, mutta pieneni sitä mukaa kuin matkaa kertyi. Vaikka lisälämmitin olisi päällä, niin samalla tavallahan se pienenisi ja pysähtyisi sitten johonkin arvoon eikä putoaisi nollaan saakka.

    >

    Tässä vaiheessa meillä on tiedossa jo matka, niin voimme laskea jotain. Jos esilämmityksiesi kulutus näkyisi tässä, niin niin tulos pitäisi olla kaikkea muuta kuin nolla. Webaston puolitehon kulutuksella saamme keskikulutukseksi tällaisen laskun:
    ( 2 * 0,25 h * 0,39 l/h / 1,2 km) * 100 = 16,25 l/100km

    Suuruuluokka on tuo eli desimaaleihin ei tarvitse mennä. Jos webasto on puhkunut täydellä teholla, niin lukema olisi tuo melkein kaksinkertaisena.

    Jotta webaston kulutus katoaisi 1,2 kilometrin matkalla desimaaliin eli olisi alle 0,05 l/100km, niin webasto olisi saanut käydä puoliteholla esilämmityksessä alle viisi sekuntia.

    Enpä ihan ymmärrä tuota laskukaavaa, täytyy pohtia lisä illalla, nyt alkaa työt......

      
  • @Topi27 kirjoitti:

    @HybridRules kirjoitti:

    @Topi27 kirjoitti:
    Eihän testaajat kytke mitään lämmityksiä tai osia niistä pois päältä vaan testaavat vakioauton tilannetta ilman räätälöityjä sovelluksia tai kuskien virittelyä.

    Olisiko täällä vaikka joku autoliiton jäsen ja yksinkertaisesti soittaisi henkilöille jotka moottorilehden testin tekivät, että miten ja miten tarkasti mittasivat bensan kulutuksen.

    Hauskalta tuntuu HR:n painotus toistuvasti ajavansa ilman lämpöä sähköajonsa kun on monessa keskustelussa painottanut lisälämmittimen olevan hänelle ehdoton mukavuutta lisäävä varuste, josta ei luovu, mutta ajot kyllä voi mukavuudesta tinkimällä suorittaa ilman lämpöä.
    Mikäli käyttää vain kotipihassaan lämmitintä niin eikös sen voi kytkeä roikan jatkoksi ja antaa sähköisen sisätilanlämmittimen lämmittää auton sisätilat.

    Minä kirjoitan toistuvasti samoista asioista niin kuin monet muutkin täällä.

    Siis ekana vuonna nykyisen auton kanssa pidin lisälämmittimen oletuksena pois päältä ja asetin sen päälle erikseen tilanteen mukaan. Silloin polttis käynnistyi aina silloin tällöin talvella enkä heti älynnyt asiayhteyttä, kun olin juuri siirtynyt hybridillä ajamaan. Sittemmin olen talvikelillä pitänyt lisälämittimen käytössä.

    Olen pohtinut bensa/sähkölämmittimen eroja vain siltä kannalta, kumpi on parempi silloin, kun ei saa autoa lataukseen ja toisaalta kumpi on sähkökantaman kannalta parempi. Ja olen polttoainelämmittimen kannalla. En kuitenkaan niin vahvasti, että lämmittimen tyyppi vaikuttaisi auton valintaan. Vaikka minusta on paras, jos autossa olisi kummatkin lämmittimet, en lähde Skoda kauppaan, vaikka siinä testissä olleessa Skodassa onkin molemmat. Mutta siinäkin näkee, että Skoda tarjoaa fiksuja ratkaisuja kohtuulliseen hintatasoon. Ei ihme, että myy hyvin. Halvempi hintahan on kaikkein paras myyntivaltti suunnilleen tuotteessa kuin tuotteessa. Mutta muitakin näkökulmia on.

    No, mites on Topi27, joko olisi aika hankkia kunnon auto ja mennä Volvokauppaan?

    Onhan Skoda selvästi volvoa parempi autona ja Skodan kuljettajilla ei ole itsetunto-ongelmia, isä entinen volvolinja-auton kuljettaja tai maanviljelijä välttämättä.

    Nyt vaan Topi27 sinne Volvokauppaan, Skoda on ihan liian hieno auto sinulle. Millä Skodalla ajelet?

      
  • muokattu 08.05.2020 10:45

    "Onhan Skoda selvästi volvoa parempi autona ja Skodan kuljettajilla ei ole itsetunto-ongelmia, isä entinen volvolinja-auton kuljettaja tai maanviljelijä välttämättä."

    Volvo V90 T8 voitti taannoin Ruotsin Automotorsportin hybridivertailun jossa mukana olivat Mercedes E 300 de farmari sekä BMW:n 530 e Performance. Vaikka Volvo oli kaikkein vanhin malli. Lisäksi testivoitto oli melko selvä.

    Volvo 48 pistettä
    BMW 46 pistettä
    MB 44,5 pistettä

    Tietyllä logiikalla siis BMW ja MB ovat huonompia autoja kuin Skoda. MB:ssä oli sähkörange vain 31,7 km joten aika moni lataushybridi pistää tuosta paremmaksi. Volvossa oli range pienestä akusta huolimatta 39,8 km ja Bemarissa range oli 40,4 km.

    Mersussa oli iso akkumöykky keskellä farmarin tavaratilaa, mutta testissä annettiin ymmärtää että tähän tulisi parannusta faceliftin myötä.

      
  • @HybridRules kirjoitti:

    @NHB kirjoitti:

    @HybridRules kirjoitti:

    Nyt en ymmärrä, mitä tarkoitat. Kertaan vielä, mitä kirjoitin. Mitä tarkoitat, että lämmitin olisi toiminut puoliteholla 0.39l/100km. Minä olen kirjoittanut näitä ihan ilman piruilua, mutta sinä vain sitkeästi piruilet, että lämmittimen kulutus on kilometripohjainen eikä aikaan perustuva (kuulemma 0,7litraa per tunti).

    Tuo lukema, minkä koit piruiluna, on kirjoitusvirhe. Kirjoitin tuon kesken treenin ja pääsi tuollainen läpi. Webastossasi valmistajan mukaan on kaksi tehoa, joiden kulutukset ovat 0,7 ja 0,39 l/h. Valitsin noista pienemmän arvon, ettei ainakaan tulisi liioiteltua.

    Minä en ole missään vaiheessa väittänyt, että lämmittimen kulutus on kilometripohajainen. Sehän olin minä, joka kirjoitti tuonkin, että tuon Webaston kulutus on 0,7 l/h. Se minkä koet piruiluna, on mielikuvituksesi tuote.

    Aamulla oli ollut yksi lämmitys kellon mukaan. Ja toinen n. 15min.

    Arvioin myös sille ensimmäiselle lämmitykselle 15 min eli yhteensä puoli tuntia.

    Kun autoon tuli virta päälle niin lämmitin tietenkin sammui ja lisälämmitin minulla on ollut pois päältä asetuksista jo jonkin aikaa. Otin TA-kulutusnäytön esiin ja se näytti nollakulutusta. Kun auto lähti liikkeelle TA näyttöön tuli 25litraa. Auto ei siis näytä pysäköintilämmittimen kulutusta ollenkaan, kun auto ei ole vielä edes liikahtanut, mutta sitten se ottaa jollain logiikalla näyttöön km-pohjaisen keskikulutuksen, joka on vähän kummallinen juttu. Että millä perusteella se laski juuri sen 25 litraa?

    Kun jakaja eli matka lähentelee nollaa, niin tulos voi olla mitä vain.

    Auton lähdettyä liikkeelle lämmitin ei ollut tietystikään enää päällä ja keskikulutus ponkaisi 25 litraan, mutta matkan kertyessä keskikulutus tietenkin alkoi pienentyä ja oli 1.2km jälkeen nolla, koska keskikulutus oli pienentynyt alle 0.1, jota pienempää arvoa ei enää näytetä (yhden desimaalin näyttö). Sitten tuli mieleen, että kokeilen, mihin TA nousee, jos lämmitin käynnistyy ja otin lisälämmitimen asetuksista päälle. Työpaikan pihalla matkamittari näytti 8.8 eli oli mennyt n. 5km siitä, kun lämmitin käynnistyi ja keskikulutus näytti 0.8.

    Eli webaston kulutus näkyi siinä lähtötilanteessa keskikulutuksessa 25 litraa/100, mutta pieneni sitä mukaa kuin matkaa kertyi. Vaikka lisälämmitin olisi päällä, niin samalla tavallahan se pienenisi ja pysähtyisi sitten johonkin arvoon eikä putoaisi nollaan saakka.

    >

    Tässä vaiheessa meillä on tiedossa jo matka, niin voimme laskea jotain. Jos esilämmityksiesi kulutus näkyisi tässä, niin niin tulos pitäisi olla kaikkea muuta kuin nolla. Webaston puolitehon kulutuksella saamme keskikulutukseksi tällaisen laskun:
    ( 2 * 0,25 h * 0,39 l/h / 1,2 km) * 100 = 16,25 l/100km

    Suuruuluokka on tuo eli desimaaleihin ei tarvitse mennä. Jos webasto on puhkunut täydellä teholla, niin lukema olisi tuo melkein kaksinkertaisena.

    Jotta webaston kulutus katoaisi 1,2 kilometrin matkalla desimaaliin eli olisi alle 0,05 l/100km, niin webasto olisi saanut käydä puoliteholla esilämmityksessä alle viisi sekuntia.

    Enpä ihan ymmärrä tuota laskukaavaa, täytyy pohtia lisä illalla, nyt alkaa työt......

    Siis webasto kuluttaa 0,39 l/h puoliteholla. Kahden lämmityksen aika on yhteensä puoli tuntia eli bensaa on kulunut 0,195 litraa. Kun matkaan on ajettu 1,2 kilometriä, niin kulutus kilometrille on 0,195 l / 1,2 km = 0,1625 l/km. Kun tuon kertoo sadalla, niin saadaan 16,25 l/100km. 1,2 kilometrin päässät kulutusmittarin olisi pitänyt näyttää siis tuon verran, jos esilämmitykset näkyisivät kulutuksessa ja oletukseni esilämmitysajan ja -tehon suhteen osuivat oikeaan.

      
  • @tracktest kirjoitti:

    Turvallisuutta arvostavalle! En tosin tiedä mitä kukin eniten arvostaa mutta omassa valinnassani turvallisuus on ollut aina se tärkein asia

    Tuo on nyt sitten kaikista BMW:istä se turvallisin?

      
  • muokattu 08.05.2020 13:26

    @NHB kirjoitti:

    @HybridRules kirjoitti:

    @NHB kirjoitti:

    @HybridRules kirjoitti:

    Nyt en ymmärrä, mitä tarkoitat. Kertaan vielä, mitä kirjoitin. Mitä tarkoitat, että lämmitin olisi toiminut puoliteholla 0.39l/100km. Minä olen kirjoittanut näitä ihan ilman piruilua, mutta sinä vain sitkeästi piruilet, että lämmittimen kulutus on kilometripohjainen eikä aikaan perustuva (kuulemma 0,7litraa per tunti).

    Tuo lukema, minkä koit piruiluna, on kirjoitusvirhe. Kirjoitin tuon kesken treenin ja pääsi tuollainen läpi. Webastossasi valmistajan mukaan on kaksi tehoa, joiden kulutukset ovat 0,7 ja 0,39 l/h. Valitsin noista pienemmän arvon, ettei ainakaan tulisi liioiteltua.

    Minä en ole missään vaiheessa väittänyt, että lämmittimen kulutus on kilometripohajainen. Sehän olin minä, joka kirjoitti tuonkin, että tuon Webaston kulutus on 0,7 l/h. Se minkä koet piruiluna, on mielikuvituksesi tuote.

    Aamulla oli ollut yksi lämmitys kellon mukaan. Ja toinen n. 15min.

    Arvioin myös sille ensimmäiselle lämmitykselle 15 min eli yhteensä puoli tuntia.

    Kun autoon tuli virta päälle niin lämmitin tietenkin sammui ja lisälämmitin minulla on ollut pois päältä asetuksista jo jonkin aikaa. Otin TA-kulutusnäytön esiin ja se näytti nollakulutusta. Kun auto lähti liikkeelle TA näyttöön tuli 25litraa. Auto ei siis näytä pysäköintilämmittimen kulutusta ollenkaan, kun auto ei ole vielä edes liikahtanut, mutta sitten se ottaa jollain logiikalla näyttöön km-pohjaisen keskikulutuksen, joka on vähän kummallinen juttu. Että millä perusteella se laski juuri sen 25 litraa?

    Kun jakaja eli matka lähentelee nollaa, niin tulos voi olla mitä vain.

    Auton lähdettyä liikkeelle lämmitin ei ollut tietystikään enää päällä ja keskikulutus ponkaisi 25 litraan, mutta matkan kertyessä keskikulutus tietenkin alkoi pienentyä ja oli 1.2km jälkeen nolla, koska keskikulutus oli pienentynyt alle 0.1, jota pienempää arvoa ei enää näytetä (yhden desimaalin näyttö). Sitten tuli mieleen, että kokeilen, mihin TA nousee, jos lämmitin käynnistyy ja otin lisälämmitimen asetuksista päälle. Työpaikan pihalla matkamittari näytti 8.8 eli oli mennyt n. 5km siitä, kun lämmitin käynnistyi ja keskikulutus näytti 0.8.

    Eli webaston kulutus näkyi siinä lähtötilanteessa keskikulutuksessa 25 litraa/100, mutta pieneni sitä mukaa kuin matkaa kertyi. Vaikka lisälämmitin olisi päällä, niin samalla tavallahan se pienenisi ja pysähtyisi sitten johonkin arvoon eikä putoaisi nollaan saakka.

    >

    Tässä vaiheessa meillä on tiedossa jo matka, niin voimme laskea jotain. Jos esilämmityksiesi kulutus näkyisi tässä, niin niin tulos pitäisi olla kaikkea muuta kuin nolla. Webaston puolitehon kulutuksella saamme keskikulutukseksi tällaisen laskun:
    ( 2 * 0,25 h * 0,39 l/h / 1,2 km) * 100 = 16,25 l/100km

    Suuruuluokka on tuo eli desimaaleihin ei tarvitse mennä. Jos webasto on puhkunut täydellä teholla, niin lukema olisi tuo melkein kaksinkertaisena.

    Jotta webaston kulutus katoaisi 1,2 kilometrin matkalla desimaaliin eli olisi alle 0,05 l/100km, niin webasto olisi saanut käydä puoliteholla esilämmityksessä alle viisi sekuntia.

    Enpä ihan ymmärrä tuota laskukaavaa, täytyy pohtia lisä illalla, nyt alkaa työt......

    Siis webasto kuluttaa 0,39 l/h puoliteholla. Kahden lämmityksen aika on yhteensä puoli tuntia eli bensaa on kulunut 0,195 litraa. Kun matkaan on ajettu 1,2 kilometriä, niin kulutus kilometrille on 0,195 l / 1,2 km = 0,1625 l/km. Kun tuon kertoo sadalla, niin saadaan 16,25 l/100km. 1,2 kilometrin päässät kulutusmittarin olisi pitänyt näyttää siis tuon verran, jos esilämmitykset näkyisivät kulutuksessa ja oletukseni esilämmitysajan ja -tehon suhteen osuivat oikeaan.

    ...ja tuohon tietenkin pitää lisätä moottorin kulutus +/-10 l/100km (jos siis liikutaan polttomoottorilla).

    Pyllistä aikatauluille! Vältä julkisia. Liiku hauskasti, nopeasti ja ekologisesti. (Hybridimainos)

      
  • @NHB kirjoitti:

    Kilvessä lukee Thermo Top Evo, Petrol, 2,5bar 12V/5kW

    Eli 0,7 l/h.

    Jep, juuri tuo edellä arvailemani nimellisesti 5 kW EVO versio.

      
  • @Topi27 kirjoitti:
    Yritin kanssa ensin etsiä Webaston omilta sivuilta kun ajattelin tuon volvon puhaltavan vain ilmaa ohjaamoon niinkuin Wallasmarinet veneeseen. Löysinkin Webastolta tila-autoihin ja busseihin kyseisiä ilmapuhaltimia, mutta niidenkin kulutus ilmoituksen mukaan on 1,6-1,7 litraa tunnissa. Takseissa noita usein on takatilalle jopa erikseen toinen kappale.

    Tuo kulutus on merkittävästi tyypillisesti henkilöautoissa käytettyjä suurempi.

    Sitten yritin googlailla volvon XC 60 tai 90:sen lämmitintä, mutta eri vuosimallien lämmittimenä useita malleja ja jopa saman vuoden autoissa kolmea eri mallia ja sähkövastuselementtikin löytyi.

    Jep, tyypillistä Volvoa. Sourcing hankkii osia sieltä mistä saa ja autot tehdään niistä osista, mitä kulloinkin sattuu hyllystä löytymään. Tästä johtuen muistan jo oman Volvoni VIN koodin ulkoa kokonaan, koska se tarvitaan osia ostaessa.

    Seuraavaksi kokeilin kuvahakua ajattelin jonkun kotikorjaajan varmasti tuosta nettiin laittaneen.
    Volvon lisälämmitin ilmeisesti osaksi ainakin on Ardic merkkinen

    Tämä on vanhan mallin ongelma. Juuri tätä Ardicia tarkoitin aiemmin halvimman kytkennän ongelmia kommentoidessani. Kuten surffaillessasi varmasti huomasit, valitettavasti Volvon käyttämä Ardicin lämmitin ei ollut ihan alan huippusaavutus. Kun jo muutenkin vähän epävarma ja helposti itsensä tukehduksiin nokeava lämmitin vielä kytkettiin moottorin käydessä lämmityslaitteen pakko-ohjaamaksi, siitä tuli pätkäajossa yleinen ongelmalähde.

    Ardic sössi homman niin pahasti, että myytiin muistaakseni Eberspächerille jo vuosia sitten?

    HybridRulesin T8 Volvon lämmitin on Webasto Thermotop Evo 5.0 kW, jonka kulutus on normaalia henkilöauton lämmittimen luokkaa 0.6 litraa dieseliä tai 0.7 litraa bensaa tunnissa.

    Meiltä puuttuu tästä palapelistä joku pala?

      
  • @Topi27 kirjoitti:> Mikäli käyttää vain kotipihassaan lämmitintä niin eikös sen voi kytkeä roikan jatkoksi ja antaa sähköisen sisätilanlämmittimen lämmittää auton sisätilat.

    Näinhän se polttiskin lähtee talviaamussa. Ensin kello-ohjattuna sähkölämmitystä pari tuntia pohjalle ja sitten lämpötilasta riippuen joko aamukahvipöytään istuessa tai siitä hampaita harjaamaan ylös noustessa Webasto lisäksi päälle kauko-ohjauksella.

    Valmiiksi lämmin auto lähtee liikkeelle taloudellisemmin koska moottori ei aloita kylmäkäyntiohjelmalla eivätkä sähkövastukset käynnisty nostamaan laturin aiheuttamaa tehopyyntöä.

      
  • @Lukija31722 kirjoitti:
    ...ja tuohon tietenkin pitää lisätä moottorin kulutus +/-10 l/100km (jos siis liikutaan polttomoottorilla).

    Jos yhden kilometrin kulutus aiheuttaa lompsalle halvauksen, kannattaa tosiaan harkita jotain muuta kulkuneuvoa. Savusta on taajamaan vapaaehtoisesti muuttaneen parasta valittaa peilikuvaallen.

      
  • @740 GLE kirjoitti:

    @Topi27 kirjoitti:> Mikäli käyttää vain kotipihassaan lämmitintä niin eikös sen voi kytkeä roikan jatkoksi ja antaa sähköisen sisätilanlämmittimen lämmittää auton sisätilat.

    Näinhän se polttiskin lähtee talviaamussa. Ensin kello-ohjattuna sähkölämmitystä pari tuntia pohjalle ja sitten lämpötilasta riippuen joko aamukahvipöytään istuessa tai siitä hampaita harjaamaan ylös noustessa Webasto lisäksi päälle kauko-ohjauksella.

    Valmiiksi lämmin auto lähtee liikkeelle taloudellisemmin koska moottori ei aloita kylmäkäyntiohjelmalla eivätkä sähkövastukset käynnisty nostamaan laturin aiheuttamaa tehopyyntöä.

    Päteekö tuo enää moderneihin autoihin eli niihin, joista tässä on keskusteltu? Webasto ei lämmitä pakokaasujen käsittelyjärjestelmää ollenkaan, joten hyvin helposti se kylmäkäynnistysohejma on käynnistettävä. Toisaalta nykyauton osaa lämmittää palotilan ja sisätilat hukkalämmöllä paljon nopeammin ja vähemmällä hukkalämmöllä, joten menneiden vuosikymmenien normit eivät välttämättä enää päde. Se on ainakin selvää, että kun lämmittää autoa yli kaksi tuntia, niin paljon energiaa menee harakoille.

    @740 GLE kirjoitti:

    @Lukija31722 kirjoitti:
    ...ja tuohon tietenkin pitää lisätä moottorin kulutus +/-10 l/100km (jos siis liikutaan polttomoottorilla).

    Jos yhden kilometrin kulutus aiheuttaa lompsalle halvauksen, kannattaa tosiaan harkita jotain muuta kulkuneuvoa. Savusta on taajamaan vapaaehtoisesti muuttaneen parasta valittaa peilikuvaallen.

    Eli jos rahat vain riittää, niin ihan sama kuinka paljon kuluttaa ja saastuttaa... Kai nyt jokaisella rahaa on ostaa vaikka pari kuutiota löpöä palamaan/imeytymään sun pihalle, mutta ei homma silti mitenkään fiksua ole. Tuo toinenkin heittosi on suorastaan typerä. Syyttää pitää ongelmien aiheuttajia eikä niistä kärsiviä. Viisasteletko pahoinpitelyn tai raiskauksenkin uhreille, että mitäs läksitte?

      
  • @740 GLE kirjoitti:

    @Topi27 kirjoitti:
    Yritin kanssa ensin etsiä Webaston omilta sivuilta kun ajattelin tuon volvon puhaltavan vain ilmaa ohjaamoon niinkuin Wallasmarinet veneeseen. Löysinkin Webastolta tila-autoihin ja busseihin kyseisiä ilmapuhaltimia, mutta niidenkin kulutus ilmoituksen mukaan on 1,6-1,7 litraa tunnissa. Takseissa noita usein on takatilalle jopa erikseen toinen kappale.

    Tuo kulutus on merkittävästi tyypillisesti henkilöautoissa käytettyjä suurempi.

    Sitten yritin googlailla volvon XC 60 tai 90:sen lämmitintä, mutta eri vuosimallien lämmittimenä useita malleja ja jopa saman vuoden autoissa kolmea eri mallia ja sähkövastuselementtikin löytyi.

    Jep, tyypillistä Volvoa. Sourcing hankkii osia sieltä mistä saa ja autot tehdään niistä osista, mitä kulloinkin sattuu hyllystä löytymään. Tästä johtuen muistan jo oman Volvoni VIN koodin ulkoa kokonaan, koska se tarvitaan osia ostaessa.

    Seuraavaksi kokeilin kuvahakua ajattelin jonkun kotikorjaajan varmasti tuosta nettiin laittaneen.
    Volvon lisälämmitin ilmeisesti osaksi ainakin on Ardic merkkinen

    Tämä on vanhan mallin ongelma. Juuri tätä Ardicia tarkoitin aiemmin halvimman kytkennän ongelmia kommentoidessani. Kuten surffaillessasi varmasti huomasit, valitettavasti Volvon käyttämä Ardicin lämmitin ei ollut ihan alan huippusaavutus. Kun jo muutenkin vähän epävarma ja helposti itsensä tukehduksiin nokeava lämmitin vielä kytkettiin moottorin käydessä lämmityslaitteen pakko-ohjaamaksi, siitä tuli pätkäajossa yleinen ongelmalähde.

    Ardic sössi homman niin pahasti, että myytiin muistaakseni Eberspächerille jo vuosia sitten?

    HybridRulesin T8 Volvon lämmitin on Webasto Thermotop Evo 5.0 kW, jonka kulutus on normaalia henkilöauton lämmittimen luokkaa 0.6 litraa dieseliä tai 0.7 litraa bensaa tunnissa.

    Meiltä puuttuu tästä palapelistä joku pala?

    Eihän tässä yhtälössä auta HR:n webaston tiedot. Testiauto ilmeisesti uudempi ja siinä voi olla ihan mikä lämmitin vaan.

      
  • @Topi27 kirjoitti:

    @HybridRules kirjoitti:

    @NHB kirjoitti:

    @HybridRules kirjoitti:

    @NHB kirjoitti:

    @HybridRules kirjoitti:

    @NHB kirjoitti:

    @Topi27 kirjoitti:

    @740 GLE kirjoitti:

    @NHB kirjoitti:
    sähkön kulutus lämmitykseen on vähäistä olosuhteissa, joissa T8:n Webastolle on mitattu 1,5-2 l/100 km polttoaineen kulutusta. Se on selvä, että kovilla pakkasilla sähköä tarvitaan enemmän. Lämmityssähkön tarve riippuu hyvin paljon olosuhteista ja käytöstä. Kylmällä ison kaupungin ruuhkissa lyhyitä siirtymiä ajaen, kulutus voi yli kaksinkertaistua

    Tämä ero paljon kuluttavan Webaston ja vähän kuluttavan sähkölämmityksen välillä on minusta yllättävää, vaikka lämpöumppu tietenkin hyötysuhdetta jonkin verran parantaakin. Mutta tuo kulutus tarkoittaa että Webastoa on poltettu täydellä tehollaan 2 - 3 tuntia. Pakkasta on siis ollut paljon, jolloin myös lämpöpumpun hyötysuhde heikkenee. Tai liikenteen puuttuessa on seisty paikallaan.

    Eivät sähköautojen myyjät turhaan varoittelisi ostajia maksimirangen merkittävästä lyhenemisestä talvella, jos niin ei oikeasti tapahtuisi.

    On hauska seurata keskusteluasi kun et viitsi keskustelua tai autoliiton moottorilehden artikkelia lukea ja puhut suuren osan ajasta ihan eri asiasta mistä oli keskustelu käyty.

    Kerran vielä volvo kulutti PLUSSA kelillä + 4-6 celciusta kuivalla kelillä helsingissä tuon 2 litraa sadallekilometrille lämmitykseen bensaa. Alla jälleen kerran linkki Moottorilehden testiin:

    https://moottori.fi/ajoneuvot/jutut/moottori-testaa-ladattavissa-hybrideissa-suuria-eroja-kuinka-autoilija-paasisi-niista-selville-helpoiten/

    Silti on ihan asiaa puhua siitä, että miten tuo on mahdollista, vaikka tuo kulutus onkin kahden toisistaan riippumattoman tahon mittaama.

    Se kulutuslukema on mahdollinen mm. siksi, että polttimen kulutus ei mitenkään riipu ajokilometreistä vaan ajasta.

    Näissä esillä olleissa testeissä on mitattu eri nopeuksissa tuota kulutusta. Yksi mittaus on ihan normaalinopeuksista maantieajoa.

    Ei ole tullut mietiskeltyä tuon lisälämmittimen sielunelämää. Eikä enää oikein voi testaillakaan ennen ensi talvea. Olen joskus ihmetellyt, millä periaatteella auton mittari jyvittää kulutuksen kilometrikohtaiseksi. Kun olin juuri hommannut auton, olin jonkin aikaa yliherkkä bensan käytölle, siksi aloin pitämään tankkauskirjaa. Koskaan ennen en ole niin tarkkaan seurannut auton kulutusta. No, ajelin aina joko TA-kulutusnäyttö tai hetkellinen kulutusnäyttö päällä. Silloin huomasin ilmiön, että jos seisoi pitkään liikennevaloissa, niin TA-kulutus saattoi nousta jopa pari desiä. Sitten kun lähti liikkeelle, niin se taas laski.

    Minä en keksi mitään selitystä, miksi lisälämmittimen kulutus olisi kytköksissä kilometreihin. Tänään lähdin liikkeelle aika aikaisin aamulla ja pysäköintilämmitin oli vielä käynnissä, kun menin autoon. Lähdin liikkeelle EV-tilassa ja lisälämmitin oli pois päältä ja siinä postilaatikon kohdalla otin TA-kulutuksen näkyviin ja se näytti 0.3litraa/100. Sitten se putosi nollaan paljon ennen kuin olin työpaikalla. Eli koko matkan keskikulutukseksi tuli nolla. Se lähdön pohja 0.3 on täytynyt tulla pysäköintilämmittimestä. Siis sama lämmitinhän se on, mutta vaikka lisälämmittimen on ottanut asetuksista pois käytöstä niin pysäköintilämmittimenä se toimii silti.

    Täytyy olla niin, että auto jotenkin laskee lämmittimen kulutuksen jyvitetyksi kilometreille, mutta lämmittimen kulutus on niin pieni, ettei se näy pidemmän matkan keskikulutuksessa, koska TM-mittarin arvo ei muutu kuin alas päin, kun ajaa EV-tilassa.

    Siitä olen samaa mieltä, että polttoainetoiminen lämmitin on pieni imagohaitta ja olisi parempi, että autossa olisi sekä polttoaine- että sähkölämmitys. Kun valita pitää, niin pidän polttoainetoimista käyttökelpoisempana/järkevämpänä. Ehkä olen tämän maininnut aikaisemminkin? En ala juupaseipästelemään, koska kyse on makuasiasta.

    Auton kokonaiskeskikulutukseen lisälämmitin vaikuttaa todella vähän, koska se ei ole aina käynnissä sähköajollakaan ulkoilman lämpötilan takia tai koska auto on jo lämmennyt polttisajossa.

    Siinä testissä oli yksi auto, joka tuottaa lämmön polttiksen tyhjäkäynnillä, mutta siitä ei kukaan ole äläköinyt?

    Kilometrien suhteenhan auton kulutuksista on aina puhuttu, olipa joku yksittäinen tekijä sitten matka-, aika- tai kertapohjainen. Jos kulutuksessa ilmoitettaisiin eri tekijät ajan, matkan ja kertojen suhteen, niin luku olisi lähinnä käyttökelvoton 99 prosentille autoilijoista. 0,8 litraa * 1 kylmäkäynnistys + 0,4 litraa * 5 valoista kiihdytys + 0,2 l/h sähkön peruskulutus + istuinlämmitin...

    Autostadiumilla näkyy olleen keskustelua aiheesta. Pari mielenkiintoista poimintaa sieltä:

    -Webasto käynnistyy 19 asteen ulkolämpötilassa, kun sisälämpötilan pyynti nostettiin 22->23 asteeseen

    -AM&S 25/2017 vertailussa XC60 T8:n Webaston kulutus sähköajon aikana 3,1-1,5 l/100 km lähdettäessä 21 asteisesta tallista 7-8 asteen ulkolämpötilaan

    -”15.08.2018 Auton ajopäiväkirja (On Call -sovellus) ei sisällä Webaston kulutusta. Auton mittariston ajotietokone taas huomioi Webaston kulutuksen. Esimerkiksi tänään aamulla auto kertoi 16km työmatkan keskikulutukseksi 1.2l/100km polttoainetta, mutta On Call 0,0l/100km. Webasto laulaa siis todella herkästi. Tämä siis ainakin V90 MY18 osalta.”

    https://www.autostadium.fi/index.php?topic=6661.0

    Mitä sitten tapahtuu, jos tuon Webaston sammuttaa? Käynnistyykö silloin polttomoottori lömmityksen vuoksi? Voiko lämmityksen kytkeä pois kokonaan? Jos noin kesäsäilläkin kuluu lämmitykseen toista litraa satkua kohden bensaa, niin itse voisin kyllä olla ilmankin.

    Hyundain lämmityksestä on kyllä keskusteltu. Sille ei muistaakseni löytynyt yhtään fanaattista puollustajaa.

    Enpä ole huomannut täällä yhtään Volvonkaan lämmityksen fanaattista puolustajaa, mussuttajia sitäkin enemmän

    Hyundaihan hylättiin moottorilehden testissä täysin järjettömänä pelkkään sähköajoon tarkoitettuna lähipäästöttömänä autona ja volvon suoritus kyllä kuuluisi tuossa lähipäästöttömyydessä samaan hylkäys katekoriaan minun mielestäni. Eihän tuollaista voi puolustella minkään merkkisessä kulkineessa. Ei tuossa ole mitään fanaattisuutta vaan auto joko on lähipäästötön tai sitten ei.

    Webasto ja Eberi, niiden pakokaasu ei kierrä katalysaattorin kautta.

    Toisaalta, jos moottori käy tyhjäkäynnillä, niin Hyundain pienitehoisen sähkömoottorin tukena on käyttölämmin moottori.

    Ja lähipäästö, tiedä sitten onko sillä Euro6:ssa niin merkitystä. Kylmänä voi ehkä tuoksahtaa, ja käyntiäänen kannalta lähinnä talvirengasvalinnalla on väliä. Vaikka jotkin kesärenkaatkin pitävät yllättävän kovaa jylinää. EUn ohiajomelu-normi ei ole turha -eron kyllä kuulee, vaikka TM mittasikin jokaiselle rengasvalmistajalle kiitettävän arvosanan.

      
  • @NHB kirjoitti:

    @HybridRules kirjoitti:

    @NHB kirjoitti:

    @HybridRules kirjoitti:

    Nyt en ymmärrä, mitä tarkoitat. Kertaan vielä, mitä kirjoitin. Mitä tarkoitat, että lämmitin olisi toiminut puoliteholla 0.39l/100km. Minä olen kirjoittanut näitä ihan ilman piruilua, mutta sinä vain sitkeästi piruilet, että lämmittimen kulutus on kilometripohjainen eikä aikaan perustuva (kuulemma 0,7litraa per tunti).

    Tuo lukema, minkä koit piruiluna, on kirjoitusvirhe. Kirjoitin tuon kesken treenin ja pääsi tuollainen läpi. Webastossasi valmistajan mukaan on kaksi tehoa, joiden kulutukset ovat 0,7 ja 0,39 l/h. Valitsin noista pienemmän arvon, ettei ainakaan tulisi liioiteltua.

    Minä en ole missään vaiheessa väittänyt, että lämmittimen kulutus on kilometripohajainen. Sehän olin minä, joka kirjoitti tuonkin, että tuon Webaston kulutus on 0,7 l/h. Se minkä koet piruiluna, on mielikuvituksesi tuote.

    Aamulla oli ollut yksi lämmitys kellon mukaan. Ja toinen n. 15min.

    Arvioin myös sille ensimmäiselle lämmitykselle 15 min eli yhteensä puoli tuntia.

    Kun autoon tuli virta päälle niin lämmitin tietenkin sammui ja lisälämmitin minulla on ollut pois päältä asetuksista jo jonkin aikaa. Otin TA-kulutusnäytön esiin ja se näytti nollakulutusta. Kun auto lähti liikkeelle TA näyttöön tuli 25litraa. Auto ei siis näytä pysäköintilämmittimen kulutusta ollenkaan, kun auto ei ole vielä edes liikahtanut, mutta sitten se ottaa jollain logiikalla näyttöön km-pohjaisen keskikulutuksen, joka on vähän kummallinen juttu. Että millä perusteella se laski juuri sen 25 litraa?

    Kun jakaja eli matka lähentelee nollaa, niin tulos voi olla mitä vain.

    Auton lähdettyä liikkeelle lämmitin ei ollut tietystikään enää päällä ja keskikulutus ponkaisi 25 litraan, mutta matkan kertyessä keskikulutus tietenkin alkoi pienentyä ja oli 1.2km jälkeen nolla, koska keskikulutus oli pienentynyt alle 0.1, jota pienempää arvoa ei enää näytetä (yhden desimaalin näyttö). Sitten tuli mieleen, että kokeilen, mihin TA nousee, jos lämmitin käynnistyy ja otin lisälämmitimen asetuksista päälle. Työpaikan pihalla matkamittari näytti 8.8 eli oli mennyt n. 5km siitä, kun lämmitin käynnistyi ja keskikulutus näytti 0.8.

    Eli webaston kulutus näkyi siinä lähtötilanteessa keskikulutuksessa 25 litraa/100, mutta pieneni sitä mukaa kuin matkaa kertyi. Vaikka lisälämmitin olisi päällä, niin samalla tavallahan se pienenisi ja pysähtyisi sitten johonkin arvoon eikä putoaisi nollaan saakka.

    >

    Tässä vaiheessa meillä on tiedossa jo matka, niin voimme laskea jotain. Jos esilämmityksiesi kulutus näkyisi tässä, niin niin tulos pitäisi olla kaikkea muuta kuin nolla. Webaston puolitehon kulutuksella saamme keskikulutukseksi tällaisen laskun:
    ( 2 * 0,25 h * 0,39 l/h / 1,2 km) * 100 = 16,25 l/100km

    Suuruuluokka on tuo eli desimaaleihin ei tarvitse mennä. Jos webasto on puhkunut täydellä teholla, niin lukema olisi tuo melkein kaksinkertaisena.

    Jotta webaston kulutus katoaisi 1,2 kilometrin matkalla desimaaliin eli olisi alle 0,05 l/100km, niin webasto olisi saanut käydä puoliteholla esilämmityksessä alle viisi sekuntia.

    Enpä ihan ymmärrä tuota laskukaavaa, täytyy pohtia lisä illalla, nyt alkaa työt......

    Siis webasto kuluttaa 0,39 l/h puoliteholla. Kahden lämmityksen aika on yhteensä puoli tuntia eli bensaa on kulunut 0,195 litraa. Kun matkaan on ajettu 1,2 kilometriä, niin kulutus kilometrille on 0,195 l / 1,2 km = 0,1625 l/km. Kun tuon kertoo sadalla, niin saadaan 16,25 l/100km. 1,2 kilometrin päässät kulutusmittarin olisi pitänyt näyttää siis tuon verran, jos esilämmitykset näkyisivät kulutuksessa ja oletukseni esilämmitysajan ja -tehon suhteen osuivat oikeaan.

    En saa kiinni, miten ajattelet tuon laskentakaavan.

    Mutta mehän siis tiedämme, että webasto kuluttaa 0,7L/h. Kysymys kuuluu, millä periaatteella Volvon kulutusmittari muuntaa tuon arvoksi L/100km.

    Jos ajetaan nopeudella 35km/h yksi tunti, niin bensaa kuluu 0.7 litraa ja matkaa kertyy 35km, jolloin kulutus per 100km on 0.7L/35km x 100 = 2L/100km

    Jos ajetaan nopeudella 100km/h yksi tunti, niin bensaa kuluu 0.7 litraa ja matkaa kertyy 100km, jolloin kulutus per 100km on 0.7L/100km x 100 = 0,7L/100km

    Litraa per 100km on teoreettinen hetkellisen kulutuksen arvo, jonka vaikutus auton keskikulutukseen on olematon. Eikä lämmitintä ole pakko pitää päällä.

    Lämmitin ei ole päällä koko aikaa ja kun se on päällä, se antaa lämpöä, mutta myös säästää sähköajoon energiaa, joka muuten kuluisi lämmitykseen.

    Se aikaisemmin sanottu auton näyttö 25L/100km nollaantui 1.2km matkalla, koska tuo 25L on ollut jonkun hyvin hitaan nopeuden ja lyhyen matkan perusteella laskettu keskikulutus siinä pihalla valutellessani kohti postilaatikkoa. Niin kuin kerroin webasto oli päällä, kun käänsin virran päälle, joten auto varmaan laski jotkut jämät pysäköintilämmityksestä siihen. Kun tänään lähdin niin, että pysäköintilämmitys oli sammunut jo n. 10min ennen kuin menin autoon, niin "pohjia" ei tullut ollenkaan vaan kulutus oli nolla koko ajan.

    Olenko oikeassa, GLE, kun oletan, että poltin joko polttaa tai ei polta eli poltin itsessään ei säädä lämpötilaa autossa. Lisälämmitin kuluttaa bensaa tasaisena virtana sen ajan kuin se on päällä ja puhaltimen voimakkuus säätää paljonko lämpöä siirretään matkustamoon. Poltin sammuu ja käynnistyy tarpeen mukaan.

    Oletan, että auton täytyy laskea lämmittimen aiheuttama keskikulutuslisä auton vauhdin ja ajan mukaan, tuskin sinne niin mitättömän polttoaineen käytön takia on tarkkaa mittaria erikseen webastoa varten tehty.

    Koska auton nopeus liikenteessä vaihtelee ja auto aina välillä kokonaan pysähtyykin, niin auton täytyy laskea lämmittimen kilometrikohtainen kulutus jotenkin osamatkoista tai jollain algoritmilla muuntaa lennossa koko ajan L/h arvoa nopeuden perusteella L/km arvoksi. Laskennallinen arvohan se joka tapauksessa on, koska poltin käyttää vakiotilavuusvirran ja kulutus riippuu siitä kauanko se on päällä.

    Talvipakkasillahan lisälämmitin on mukavuuslisä polttisajossakin.

    Kuljettaja voi auton ilmastointiasetuksista ottaa sen pois päältä, jos haluaa varmistaa, että se ei turhaan käynnisty. Auton sisällähän voi olla ok lämpötila, mutta jos ilmastointi pyytää vielä vähän lisää, niin poltin käynnistyy. EV-tilassa ajaessa auton moottori ei käynnisty ellei lämpötilapyyntö ole selvästi yli sen mitä oloarvo on. Ainakaan minulla se ei ole käynnistynyt näillä keleillä (+5 - +10 ulkona).

    Kuten olen aikaisemminkin sanonut, ymmärrän, jos jotakuta harmittaa, että EV-säteen sisällä ajaessakin joutuu lämmittämään bensalla, mutta kannattaa muistaa, että se koskee vain niitä matkoja, jotka todella menevät sähköllä kokonaan ja lämmittimen kulutus on tosi pieni.

      
  • @HybridRules kirjoitti:

    @NHB kirjoitti:

    @HybridRules kirjoitti:

    @NHB kirjoitti:

    @HybridRules kirjoitti:

    Nyt en ymmärrä, mitä tarkoitat. Kertaan vielä, mitä kirjoitin. Mitä tarkoitat, että lämmitin olisi toiminut puoliteholla 0.39l/100km. Minä olen kirjoittanut näitä ihan ilman piruilua, mutta sinä vain sitkeästi piruilet, että lämmittimen kulutus on kilometripohjainen eikä aikaan perustuva (kuulemma 0,7litraa per tunti).

    Tuo lukema, minkä koit piruiluna, on kirjoitusvirhe. Kirjoitin tuon kesken treenin ja pääsi tuollainen läpi. Webastossasi valmistajan mukaan on kaksi tehoa, joiden kulutukset ovat 0,7 ja 0,39 l/h. Valitsin noista pienemmän arvon, ettei ainakaan tulisi liioiteltua.

    Minä en ole missään vaiheessa väittänyt, että lämmittimen kulutus on kilometripohajainen. Sehän olin minä, joka kirjoitti tuonkin, että tuon Webaston kulutus on 0,7 l/h. Se minkä koet piruiluna, on mielikuvituksesi tuote.

    Aamulla oli ollut yksi lämmitys kellon mukaan. Ja toinen n. 15min.

    Arvioin myös sille ensimmäiselle lämmitykselle 15 min eli yhteensä puoli tuntia.

    Kun autoon tuli virta päälle niin lämmitin tietenkin sammui ja lisälämmitin minulla on ollut pois päältä asetuksista jo jonkin aikaa. Otin TA-kulutusnäytön esiin ja se näytti nollakulutusta. Kun auto lähti liikkeelle TA näyttöön tuli 25litraa. Auto ei siis näytä pysäköintilämmittimen kulutusta ollenkaan, kun auto ei ole vielä edes liikahtanut, mutta sitten se ottaa jollain logiikalla näyttöön km-pohjaisen keskikulutuksen, joka on vähän kummallinen juttu. Että millä perusteella se laski juuri sen 25 litraa?

    Kun jakaja eli matka lähentelee nollaa, niin tulos voi olla mitä vain.

    Auton lähdettyä liikkeelle lämmitin ei ollut tietystikään enää päällä ja keskikulutus ponkaisi 25 litraan, mutta matkan kertyessä keskikulutus tietenkin alkoi pienentyä ja oli 1.2km jälkeen nolla, koska keskikulutus oli pienentynyt alle 0.1, jota pienempää arvoa ei enää näytetä (yhden desimaalin näyttö). Sitten tuli mieleen, että kokeilen, mihin TA nousee, jos lämmitin käynnistyy ja otin lisälämmitimen asetuksista päälle. Työpaikan pihalla matkamittari näytti 8.8 eli oli mennyt n. 5km siitä, kun lämmitin käynnistyi ja keskikulutus näytti 0.8.

    Eli webaston kulutus näkyi siinä lähtötilanteessa keskikulutuksessa 25 litraa/100, mutta pieneni sitä mukaa kuin matkaa kertyi. Vaikka lisälämmitin olisi päällä, niin samalla tavallahan se pienenisi ja pysähtyisi sitten johonkin arvoon eikä putoaisi nollaan saakka.

    >

    Tässä vaiheessa meillä on tiedossa jo matka, niin voimme laskea jotain. Jos esilämmityksiesi kulutus näkyisi tässä, niin niin tulos pitäisi olla kaikkea muuta kuin nolla. Webaston puolitehon kulutuksella saamme keskikulutukseksi tällaisen laskun:
    ( 2 * 0,25 h * 0,39 l/h / 1,2 km) * 100 = 16,25 l/100km

    Suuruuluokka on tuo eli desimaaleihin ei tarvitse mennä. Jos webasto on puhkunut täydellä teholla, niin lukema olisi tuo melkein kaksinkertaisena.

    Jotta webaston kulutus katoaisi 1,2 kilometrin matkalla desimaaliin eli olisi alle 0,05 l/100km, niin webasto olisi saanut käydä puoliteholla esilämmityksessä alle viisi sekuntia.

    Enpä ihan ymmärrä tuota laskukaavaa, täytyy pohtia lisä illalla, nyt alkaa työt......

    Siis webasto kuluttaa 0,39 l/h puoliteholla. Kahden lämmityksen aika on yhteensä puoli tuntia eli bensaa on kulunut 0,195 litraa. Kun matkaan on ajettu 1,2 kilometriä, niin kulutus kilometrille on 0,195 l / 1,2 km = 0,1625 l/km. Kun tuon kertoo sadalla, niin saadaan 16,25 l/100km. 1,2 kilometrin päässät kulutusmittarin olisi pitänyt näyttää siis tuon verran, jos esilämmitykset näkyisivät kulutuksessa ja oletukseni esilämmitysajan ja -tehon suhteen osuivat oikeaan.

    En saa kiinni, miten ajattelet tuon laskentakaavan.

    Mutta mehän siis tiedämme, että webasto kuluttaa 0,7L/h. Kysymys kuuluu, millä periaatteella Volvon kulutusmittari muuntaa tuon arvoksi L/100km.

    Laskin siis sen, että paljonko TA-kulutuksen (Trip Automatic) eli matkan keskikulutuksen pitäisi olla 1,2 kilometrin kohdalla, jos esilämmitys näkyisi tuossa luvussa. Kaava on esilämmityksen bensamäärä / ajettu matka.

    Itse en tiedä, huriseeko se webasto noin lämpimällä täydellä teholla 0,7 l/h vai puoliteholla 0,39 l/h. Valitsin pienemmän tehon, niin ei tule ainakaan liioiteltua.

    Se aikaisemmin sanottu auton näyttö 25L/100km nollaantui 1.2km matkalla, koska tuo 25L on ollut jonkun hyvin hitaan nopeuden ja lyhyen matkan perusteella laskettu keskikulutus siinä pihalla valutellessani kohti postilaatikkoa. Niin kuin kerroin webasto oli päällä, kun käänsin virran päälle, joten auto varmaan laski jotkut jämät pysäköintilämmityksestä siihen. Kun tänään lähdin niin, että pysäköintilämmitys oli sammunut jo n. 10min ennen kuin menin autoon, niin "pohjia" ei tullut ollenkaan vaan kulutus oli nolla koko ajan.

    Eli tämä varmistaa sen, ettei esilämmityksen bensankulutus näy tuossa TA:ssa.

    >

    Litraa per 100km on teoreettinen hetkellisen kulutuksen arvo, jonka vaikutus auton keskikulutukseen on olematon. Eikä lämmitintä ole pakko pitää päällä.

    Oletan, että auton täytyy laskea lämmittimen aiheuttama keskikulutuslisä auton vauhdin ja ajan mukaan, tuskin sinne niin mitättömän polttoaineen käytön takia on tarkkaa mittaria erikseen webastoa varten tehty.

    Koska auton nopeus liikenteessä vaihtelee ja auto aina välillä kokonaan pysähtyykin, niin auton täytyy laskea lämmittimen kilometrikohtainen kulutus jotenkin osamatkoista tai jollain algoritmilla muuntaa lennossa koko ajan L/h arvoa nopeuden perusteella L/km arvoksi. Laskennallinen arvohan se joka tapauksessa on, koska poltin käyttää vakiotilavuusvirran ja kulutus riippuu siitä kauanko se on päällä.

    Tuo l/100km voi olla kuinka lyhyen tai pitkän tahansa hetken keskimääärinen kulutus. Jos nollailet ahkerasti TM-näyttöä (Trip Manual), niin saat hyvinkim lyhyiden pätkiä kulutuksia ja TA taasen nollautuu neljän tunnin sammutuksen välein.

    Tuon keskikulutuksen laskenta ei ole monimutkaista. Jakaa vain kuluneen bensamäärän ajetulla matkalla ja siinä on vastaus. Webaston kuluttama bensamäärä on helppo laskea kertomalla käyntiaika kulutuksella per ajan yksikkö. Samalla tavallahan polttomoottorinkin polttoaineenkulutus lasketaan suuttimien ruiskutusajoista.

      
  • @NHB kirjoitti:

    @HybridRules kirjoitti:

    @NHB kirjoitti:

    @HybridRules kirjoitti:

    @NHB kirjoitti:

    @HybridRules kirjoitti:

    Nyt en ymmärrä, mitä tarkoitat. Kertaan vielä, mitä kirjoitin. Mitä tarkoitat, että lämmitin olisi toiminut puoliteholla 0.39l/100km. Minä olen kirjoittanut näitä ihan ilman piruilua, mutta sinä vain sitkeästi piruilet, että lämmittimen kulutus on kilometripohjainen eikä aikaan perustuva (kuulemma 0,7litraa per tunti).

    Tuo lukema, minkä koit piruiluna, on kirjoitusvirhe. Kirjoitin tuon kesken treenin ja pääsi tuollainen läpi. Webastossasi valmistajan mukaan on kaksi tehoa, joiden kulutukset ovat 0,7 ja 0,39 l/h. Valitsin noista pienemmän arvon, ettei ainakaan tulisi liioiteltua.

    Minä en ole missään vaiheessa väittänyt, että lämmittimen kulutus on kilometripohajainen. Sehän olin minä, joka kirjoitti tuonkin, että tuon Webaston kulutus on 0,7 l/h. Se minkä koet piruiluna, on mielikuvituksesi tuote.

    Aamulla oli ollut yksi lämmitys kellon mukaan. Ja toinen n. 15min.

    Arvioin myös sille ensimmäiselle lämmitykselle 15 min eli yhteensä puoli tuntia.

    Kun autoon tuli virta päälle niin lämmitin tietenkin sammui ja lisälämmitin minulla on ollut pois päältä asetuksista jo jonkin aikaa. Otin TA-kulutusnäytön esiin ja se näytti nollakulutusta. Kun auto lähti liikkeelle TA näyttöön tuli 25litraa. Auto ei siis näytä pysäköintilämmittimen kulutusta ollenkaan, kun auto ei ole vielä edes liikahtanut, mutta sitten se ottaa jollain logiikalla näyttöön km-pohjaisen keskikulutuksen, joka on vähän kummallinen juttu. Että millä perusteella se laski juuri sen 25 litraa?

    Kun jakaja eli matka lähentelee nollaa, niin tulos voi olla mitä vain.

    Auton lähdettyä liikkeelle lämmitin ei ollut tietystikään enää päällä ja keskikulutus ponkaisi 25 litraan, mutta matkan kertyessä keskikulutus tietenkin alkoi pienentyä ja oli 1.2km jälkeen nolla, koska keskikulutus oli pienentynyt alle 0.1, jota pienempää arvoa ei enää näytetä (yhden desimaalin näyttö). Sitten tuli mieleen, että kokeilen, mihin TA nousee, jos lämmitin käynnistyy ja otin lisälämmitimen asetuksista päälle. Työpaikan pihalla matkamittari näytti 8.8 eli oli mennyt n. 5km siitä, kun lämmitin käynnistyi ja keskikulutus näytti 0.8.

    Eli webaston kulutus näkyi siinä lähtötilanteessa keskikulutuksessa 25 litraa/100, mutta pieneni sitä mukaa kuin matkaa kertyi. Vaikka lisälämmitin olisi päällä, niin samalla tavallahan se pienenisi ja pysähtyisi sitten johonkin arvoon eikä putoaisi nollaan saakka.

    >

    Tässä vaiheessa meillä on tiedossa jo matka, niin voimme laskea jotain. Jos esilämmityksiesi kulutus näkyisi tässä, niin niin tulos pitäisi olla kaikkea muuta kuin nolla. Webaston puolitehon kulutuksella saamme keskikulutukseksi tällaisen laskun:
    ( 2 * 0,25 h * 0,39 l/h / 1,2 km) * 100 = 16,25 l/100km

    Suuruuluokka on tuo eli desimaaleihin ei tarvitse mennä. Jos webasto on puhkunut täydellä teholla, niin lukema olisi tuo melkein kaksinkertaisena.

    Jotta webaston kulutus katoaisi 1,2 kilometrin matkalla desimaaliin eli olisi alle 0,05 l/100km, niin webasto olisi saanut käydä puoliteholla esilämmityksessä alle viisi sekuntia.

    Enpä ihan ymmärrä tuota laskukaavaa, täytyy pohtia lisä illalla, nyt alkaa työt......

    Siis webasto kuluttaa 0,39 l/h puoliteholla. Kahden lämmityksen aika on yhteensä puoli tuntia eli bensaa on kulunut 0,195 litraa. Kun matkaan on ajettu 1,2 kilometriä, niin kulutus kilometrille on 0,195 l / 1,2 km = 0,1625 l/km. Kun tuon kertoo sadalla, niin saadaan 16,25 l/100km. 1,2 kilometrin päässät kulutusmittarin olisi pitänyt näyttää siis tuon verran, jos esilämmitykset näkyisivät kulutuksessa ja oletukseni esilämmitysajan ja -tehon suhteen osuivat oikeaan.

    En saa kiinni, miten ajattelet tuon laskentakaavan.

    Mutta mehän siis tiedämme, että webasto kuluttaa 0,7L/h. Kysymys kuuluu, millä periaatteella Volvon kulutusmittari muuntaa tuon arvoksi L/100km.

    Laskin siis sen, että paljonko TA-kulutuksen (Trip Automatic) eli matkan keskikulutuksen pitäisi olla 1,2 kilometrin kohdalla, jos esilämmitys näkyisi tuossa luvussa. Kaava on esilämmityksen bensamäärä / ajettu matka.

    Itse en tiedä, huriseeko se webasto noin lämpimällä täydellä teholla 0,7 l/h vai puoliteholla 0,39 l/h. Valitsin pienemmän tehon, niin ei tule ainakaan liioiteltua.

    Se aikaisemmin sanottu auton näyttö 25L/100km nollaantui 1.2km matkalla, koska tuo 25L on ollut jonkun hyvin hitaan nopeuden ja lyhyen matkan perusteella laskettu keskikulutus siinä pihalla valutellessani kohti postilaatikkoa. Niin kuin kerroin webasto oli päällä, kun käänsin virran päälle, joten auto varmaan laski jotkut jämät pysäköintilämmityksestä siihen. Kun tänään lähdin niin, että pysäköintilämmitys oli sammunut jo n. 10min ennen kuin menin autoon, niin "pohjia" ei tullut ollenkaan vaan kulutus oli nolla koko ajan.

    Eli tämä varmistaa sen, ettei esilämmityksen bensankulutus näy tuossa TA:ssa.

    >

    Litraa per 100km on teoreettinen hetkellisen kulutuksen arvo, jonka vaikutus auton keskikulutukseen on olematon. Eikä lämmitintä ole pakko pitää päällä.

    Oletan, että auton täytyy laskea lämmittimen aiheuttama keskikulutuslisä auton vauhdin ja ajan mukaan, tuskin sinne niin mitättömän polttoaineen käytön takia on tarkkaa mittaria erikseen webastoa varten tehty.

    Koska auton nopeus liikenteessä vaihtelee ja auto aina välillä kokonaan pysähtyykin, niin auton täytyy laskea lämmittimen kilometrikohtainen kulutus jotenkin osamatkoista tai jollain algoritmilla muuntaa lennossa koko ajan L/h arvoa nopeuden perusteella L/km arvoksi. Laskennallinen arvohan se joka tapauksessa on, koska poltin käyttää vakiotilavuusvirran ja kulutus riippuu siitä kauanko se on päällä.

    Tuo l/100km voi olla kuinka lyhyen tai pitkän tahansa hetken keskimääärinen kulutus. Jos nollailet ahkerasti TM-näyttöä (Trip Manual), niin saat hyvinkim lyhyiden pätkiä kulutuksia ja TA taasen nollautuu neljän tunnin sammutuksen välein.

    Tuon keskikulutuksen laskenta ei ole monimutkaista. Jakaa vain kuluneen bensamäärän ajetulla matkalla ja siinä on vastaus. Webaston kuluttama bensamäärä on helppo laskea kertomalla käyntiaika kulutuksella per ajan yksikkö. Samalla tavallahan polttomoottorinkin polttoaineenkulutus lasketaan suuttimien ruiskutusajoista.

    En koskaan nollaa manuaalisesti TM mittaria, enkä oikein tiedä, missä tilanteessa se nollaantuu. Tällä hetkellä siinä on n. 6984,2km. Tänään TM-kulutus putosi 4.6:een litraan ja keskinopeus on 55. TM-kulutuksesta olen seurannut, mihin suuntaan kulutus on kehittymässä.

    Ajetun matkan jälkeen on helppo laskea polttimen kulutus, mutta miten auto mahtaa laskea sen vauhdissa, kun nopeus vaihtelee. Ja kun seisoo liikennevaloissa, niin L/100km TA kulutus hivuttautuu ylöspäin vaikka auto ei liiku ollenkaan. Varmaan lasketaan koko ajan kuluvaa polttoainetta suhteessa siihen saakka käytettyyn aikaan ja edettyyn matkaan. Lämmittimen kulutusarvo ilmoitettuna L/100km on omiaan antamaan väärää mielikuvaa kulutuksen tasosta, koska oikeasti absoluuttisesti kuluu jokunen desilitra kaikkiaan sinä aikana, kun sähköllä mennään maksimikantaman puitteissa.

      
  • Litraa /100 km on korkeimmillaan kun ajaa vain lyhkäisiä matkoja, matalimmillaan tasaisessa 70-80 km/h maantieajossa. Eli käytännössä lukema on se range / matka minkä tankillisella pääsee, litrat jaettuna ajetuilla kilometreillä. Plug-ineissa tulee vielä ladattu sähkö mukaan kaavaan, vaikka laskutus meneekin asumiskuluina siinä missä saunan kiukaan ja lämminvesivaraajan sähkö.

    On myös hyvä ilmoittaa tyhjäkäynnin aikainen kulutus jotta ymmärtää että myös sellainen autonkäyttö kuluttaa polttoainetta. Start/stop keskeyttää polttoaineen kulutuksen.

      
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit