Auton tuoni varaosiksi vs. Suomeen rekisteröitäväksi

5 kommenttia

Olen ensi viikolla lähdössä Lontooseen tekemään kauppoja yhdestä lievästi vaurioituneesta autosta enkä tiedä vielä autoa paremmin kuin muutaman valokuvan perusteella arvioiden, että kannattaako sitä alkaa korjaamaan katsastuskuntoon vai pistänkö auton varaosiksi. Auto tulee Mann linesin laivalla Suomen Turkuun, josta ajattelin hakea sen ajamalla Tampereelle jos vaan mahdollista. Englannin päässä auto kuskataan rekalla myyjältä satamaan.



Voisiko joku opastaa ensikertalaista auton tuojaa mielellään vaikka ihan kädestä pitäen, että miten tullissa pitäisi toimia ja missä vaiheessa pitää tehdä päätös siitä että yritetäänkö autoa rekisteröidää vai ei.

  
  • slowgear:

    Voisiko joku opastaa ensikertalaista auton tuojaa mielellään vaikka ihan kädestä pitäen, että miten tullissa pitäisi toimia ja missä vaiheessa pitää tehdä päätös siitä että yritetäänkö autoa rekisteröidää vai ei.






    Englanti ja Suomi ovat EU:n jäsenmaita, joten mihin ihmeeseen tarvitset tullia? Toisesta jäsenmaasta tuotu autosi ei joudu mihinkään vapaavarastoon (=tulliton alue) vaan on aivan vapaasti siirrettävissä minne ikinä haluatkin. Et joudu missään vaiheessa asioimaan tullimiesten kanssa.



    Kun haet autoasi Turusta, haet katsastuskonttorilta 1 päivän siirtoluvan (tarrakilvet+liikennevakuutus), liimaat satamassa tarrat autoon ja ajat Tampereelle. Siinä kaikki.



    Jos joskus päädyt ottamaan auton käyttöön, niin sitten viet auton rekisteröintikatsastukseen ja teet autoveroilmoituksen tullille. Silloinkin kaikki asiointi tullin kanssa luonnistuu postitse.

      
  • No siinäs näet, olen ihan pihalla näissä asioissa. Muistelin vaan lukeneeni jostain, että pitäs saada tullilta jotkut luvat että autoa saa siirtää Suomessa ajamalla. Eli ne luvat haetaankin siis konttorilta eikä siellä satamassa mistään?

      
  • slowgear:

    No siinäs näet, olen ihan pihalla näissä asioissa. Muistelin vaan lukeneeni jostain, että pitäs saada tullilta jotkut luvat että autoa saa siirtää Suomessa ajamalla. Eli ne luvat haetaankin siis konttorilta eikä siellä satamassa mistään?






    Ei siitä niin kovin pitkää aikaa ole, kun tarrakilvet vielä haettiin tullista eli et niin kovin väärässä ollut.



    Jos sitten jo autoa hakiessasi tiedät ottavasi auton käyttöön, niin silloin on asioitava tullissa jo Turussa. Tullille annetaan silloin käyttöönottoilmoitus, jolla saa sitten veropäätöstä odotettaessa ajella 3 kk tarrakilvillä.



    Tuota käyttöönottoilmoitusta ei sitten todellakaan kannata tehdä, jos et ole varma auton verottamisesta. Silloin veroilmoitus on pakko tehdä.

      
  • sjvirt:

    [
    Tuota käyttöönottoilmoitusta ei sitten todellakaan kannata tehdä, jos et ole varma auton verottamisesta. Silloin veroilmoitus on pakko tehdä.




    Avaapa vähän tätä kommenttia koska nyt ollaan asian ytimessä. Eikö verokäsittelyä pysty sitten enää mitenkään keskeyttämään jos osoittautuu että korjaaminen ei kannatakaan? Ilmeisesti on parasta sitten ottaa joku korjausalan ammattilainen mukaan kun menee autoa satamasta noutamaan että pystyy jo siinä vaiheessa tekemään lopullisen päätöksen auton kohtalosta.

      
  • Avaapa vähän tätä kommenttia koska nyt ollaan asian ytimessä. Eikö verokäsittelyä pysty sitten enää mitenkään keskeyttämään jos osoittautuu että korjaaminen ei kannatakaan?




    Pystyy keskeyttämään, mutta se maksaa 130 euroa + 5 %:a autoverosta.




    Ilmeisesti on parasta sitten ottaa joku korjausalan ammattilainen mukaan kun menee autoa satamasta noutamaan että pystyy jo siinä vaiheessa tekemään lopullisen päätöksen auton kohtalosta.




    Miksi teet tästä niin vaikeaa? Ei sitä päätöstä Turussa tarvitse tehdä, kunhan et tee sitä käyttöönottoilmoitusta 3 kk:n siirtoluville.



    Ota katsastuskonttorilta se 1 vuorokauden siirtolupa reitille Turku - Tampere ja sitten ajan kanssa syynäät autoa kotonasi.



    Jos sitten päädyt ottamaan auton käyttöön, niin sitten käyt Sarankulmassa tullissa hakemassa sen 3 kk:n käyttöluvan ja teet samalla veroilmoituksen. Voit tehdä sen vaikka ensi keväänä, kun ensin olet syynännyt autoa kaikessa rauhassa.

      
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit