Rengasveratailua

2 kommenttia

Talvi kovimmillaan, mutta kohta tulee taas numerot joissa vertaillaan kesärenkaita. Lehtien rengasvertailut antavat hyvää mittaustietoa verrokkien kesken kyseisellä autolla mutta pidemmän aikaväliin kokemukset kyseisistä renkaista jää puuttumaan.

Siksi avaisin keskustelua täällä siitä minkälaisia kokemuksia eri merkkisistä renkaista teillä on esim. viimeisten n. 5 vuoden ajalta? Millä autolla ajettu, miten kestää, mukavuus, märkäpito, tasapainoisuus yms. asioita joita pystyy havainnoimaan ilman testilaitteita.

Omalle kohdalle asia on ajankohtainen koska kesäksi pitää uudet renkaat ostaa ja talvirenkaatkin tekisi mieli vaihtaa parempiin.

Omia kokemuksia:


Focus:
Pirelli P6000 195/60/15V. Kesti ainoastaa 2 kesää ja 20tkm. Autossa oli luistonesto joten ei edes johtunut turhasta ruopimisesta. Kului tasaiseti joka "kulmasta" joten ei vikaa pyöriensuuntauksessakaan. Mukava ajaa, järkyttävän meluisa karkeilla pinnoilla joka myös johtuu pitkälti auton huonosta äänieristyksestä. Ei pysynyt kunnolla tasapainossa. En voi suositella kenellekään oman kokemuksen perusteella vaikka ko. renkaita käytetään paljon ensiasennusrenkaina ja myydään halvalla muutenkin.

Sama Focus:
Gislaved Nord Frost 1 nastarenkaat 185/65/15. 3 talvea ja noin 28 tkm. Äänettömät ja hyvät talvirenkaat Focukseen. Todella hyvä loskakeleillä, lievää uraherkkyyttä karhunurissa. Jäällä selkeästi yliohjaavat, mutta rauhalliset renkaat. Vanha malli ei enää taida olla myynnissä, muuta jos olisi niin ainakin tällä koolla hyvä ostos.

BMW 320D.
Good Year F1 Eagle225/45/17W. Eipä juuri hyvää sanottvaa muuta kuin alhainen melutaso. Kului kesässä (n. 20tkm) sileäksi. suorastaan vaarallinen ajettavuus: uraherkkyys käsittämätön. Auto siirty sivusuunnassa pienestäkin kolosta tai urasta ja raskas ohjaus ei helpottanut asiaa. Pyörien suuntaus oli tehtävä joka renkaan vaihdolla. Rengastus pilasi täysin auton ajettavuuden. Uutena hetken kun ohjauskulmat oli säädetty ajettavuus ok. maanteillä, kaupungissa liian raskas. Ei ainakaan tämänkokoisena tähän autoon!

Sama bemari, talvirenkaat nastattomat Nokian Q 205/55/16. Sopi autoon kesäläskejä huomattavasti paremmin. Todella hiljainen ja mukava. Löysä rakenne kuitenkin aiheutti huojuvuutta mm. moottoritien liittymissä ja sai luistonestovalon vilkahtamaan pienemmillä vaihteilla vain kaasua kunnolla painmalla kun alla oli kuiva asfaltti. Näillä renkailla ei uraherkkyyttä eikä ohjauskaan tuntunut liian raskaalta kaupunkiajossa. Nämäkin renkaat käytännössä sulivat vahvavääntöisen takavetoisen alla yhdessä talvessa. Voisin ostaa jos hankkisen kitkarenkaat.

Mondeo
Kesärenkaat Pilot Primacy 205/55716H. Kolme kesäkautta, yhteensä noin 35tkm. Pintaa jäljellä n. 4mm. Uutena todella tarkantuntuinen ajettavuus, ei uraherkkyyttä. Sileällä pinnalla todella hiljainen, mutta karkealla pinnalla jyristävä. Kaikki epätasaisuudet tuntuvat korissa kumisevana tärinänä. Kuluneena todella uraherkkä, ohjauksen tarkkuus vain parantunut? Märkäpito esim. risteyksissä todella huono. Parasta renkaassa kyseisellä autolla hyvä kulutuskestävyys sekä ohjauksen palautus ja tarkkuus. En kuitenkaan ostaisi seuraaviksi renkaiksi.

Samalla autolla samankokoiset nastarenkaat Continental Wiking 1. Ajettu 3 talvea, n. 25 tkm. Ei oikeastaan mitään huonoa sanottavaa. Kulutuskestävyys normaalia, ajettavuus kaikissa keleissä hyvää, melutaso alhaisempi "normaalilla suomalaisella" asvaltilla kesä misukoita miellyttävämpi. Jäällä selkeästi aliohjaava rengas. Muutama nasta irronnut. Voisin ostaa seuraavaksikin.

Nyt C-Maxilla ajettu jo valmiiksi käytetyillä Hakkis 4 205/55/16 renkailla noin 6 tkm. Kova nastamelu alhaisissa nopeuksissa joka ei vaivaa enää maantienopeuksissa niin paljoa. Kulkee suoraan kuin juna sekä uraisella asfaltilla että jää polanteella. Loskakelillä melko toivoton ainakin näin kuluneella ja näin leveällä renkaalla. Suurin heikkous melun lisäksi nastojen pysyminen. Todella monta nastaa irronnut. Pidoltaan hyvä rengas pohjoiseen suomeen mutta ei hyvä etelän paljaisiin tai loskaisiin oloihin. En ostaisi näitä renkaita. Tosin näistä renkaista vain vähän kokemusta ja ei kokemusta uutena.

Tässä omia kokemuksi viimeisen viiden vuoden ajalta. korostan että kyseiset kommentit ovat vain omia mielipiteitä ja sopivat ainostaan kyseisiin autoihin Rannikko-Suomen leudoissa keleissä.

  
 • Mulla ollut joko nokian tai michelinin talvirenkaita. Molemmat mieles-
  täni yhtä hyviä, joskin ikääntyessään mielestäni nokialaisesta ir-
  toaa helpommin nastat. Auto audi 100 2.8 koneella.
  Mitenhän se mahtaa autopuolella pelittää, jos OIKEIN tarkaksi aletaan. Jos esim ostat vaikkapa kaksi SAMAN merkkistä huippuluokan asetta esim Haulikko/kivääri, niin ne eivät toimi (lue
  osu) välttämättä lainkaan saman merkkisellä patruunalla. Toisessa
  pelittää jokin toisen merkkinen patruuna paremmin. Silti sekä aseet
  että patruunat eivät ole "vasemmalla" kädellä tehtyjä, vaan huippu-
  laadukkaita tuotteita, mutta kuitenkin yksilöitä.
  Eli kaksi kaveria ostaa prikulleen kaksi samanlaista autoa, mutta
  toiseen sopivat esim nokialaiset paremmin ja toiseen michelinit
  paremmin...jaa a :sunglasses:
  Kesärenkaina ollut sekä nokiaa että micheliniä, perstuntumalta molemmat ovat olleet mielestäni hyviä.

    
 • Tuoreimmat rengaskokemukset:

  Passat: Nyt talvirenkaana Uniroyalin 195/65 15" uusi nastarengas. Mielestäni rengas on tasapainoinen kokonaisuus ja nastat pysyvät kiinni. Rengasmelu ei ole häiritsevää. Suosittelen varauksetta. Hintakin edullisemmasta päästä.

  Kesärengas Marangoni 225/45 17" on ollut myös positiivinen yllätys. Rengas on hiljainen ja hyvä ajettava. Kannattaa miettiä vaihtoehdoksi jollekin kalliille merkkirenkaalle. Nyt Marangonilla on tulossa uusi kesärengas ja siitä minulla ei ole vielä kokemuksia.

  Kakkosautossa renkaat muistaakseni koossa 175/70 14" ja merkkinä Hankook. Myös niillä pärjää Suomen talvessa riittävän hyvin takavetoisellakin autolla.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit