Kaksinaismoraali

0 kommenttia

Kaikki viranomaiset ympäri maailmaa ovat yhtä huolestuneita ympäristön tilasta. Autot on kautta aikojen osoitettu syntipukeiksi, joten veroja veron päälle on yhdistetty ajoenuvon omistamisesta lähtien. Ajaakaan ei tarvitse, veroja maksetaan vaikka se seisoo hiljaa paikallaan eikä liikuteta kuukausiin mihinkään. Olisiko tämä syrjivä käytäntö. Maksat tekemättömästä asiasta!

Silti useissa maissa jotka ensin yhteen ääneen vaativat ymäristön huolehtimista, toimii valtavasti autoteollisuutta jotka syytävät entistä suurempia, entistä tehokkaampia ja painavampia malleja markkinoille. 100 hv oli perheautolle -80 luvulla hyvä arvo, 150 vakio -90 luvulla, nyt 2000 luvulla on perheautosta löydyttävä ainakin paremmassa mallissa 200 hv. Mitä sama malli painaa tänä päivänä vrt. -80 lukuun? Teho saadaan vain polttoaineesta. Elektroniikka ja muu kehitys mahdollistaa yhä tarkemman palamistapahtuman, mutta mitään poikkeuksellisen alhaisia lukuja eivät ajoneuvot esitä.
Pikemminkin SUV ja HUV luokassa poltetaan surutta bensaa kuin vanhassa Jenkissä aikoinaan. Toyota ja Honda hybridit ovat joutuneet USA:ssa oikeuden eteen, esittäessään polttoainekulutus lukuja jotka eivät ole käytännössä osoittautuneet läheskään valmistajan ilmoittamiin. Bensaa palaa niissäkin lähes yhtä paljon, vastaavaan ei hybridiin. Silti hinta on n. $ 6-8000 kalliimpi.

Uskoisi kaikkien näiden maiden ja hallitusten ympäristöongelmista erittäin huolissaan olevat päättäjät ja organisaatiot jotenkin rajoittavan tilannetta. Näin ei tapahdu - katsotaan vain sormien läpi asioita. Valtioiden kassaan virtaa polttoaineveroja, vuotuisia käyttömaksuja, Suomessa vielä erikseen käyttövoimavero, ja kohtapuolin ympäristövero joka lasketaan CO2 arvosta, kuten esimerkkilaskelman jonka esitin, 200 gr hiilidioksiidia tulisi maksmaan päästöverona € 700,-/v. Ensin syydetään markkinat täyteen paljon kuluttavia autoja, näitä kun on tarpeeksi, alkaa vielä ennen-näkemätön verotus.

Ympäristöohjaava verotus on kaunis nimi. Mutta se ei poista minkäänlaisia haittoja. Maksamalla enemmän veroa valtiolle, saat luvan polttaa bensaa ja antaa hanaa. Tätä VM:ssä ehkä todellisuudessakin toivotaan. Säästö olisi huono juttu!

  
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit