Kääntyvät ajovalot

3 kommenttia

Oletteko ajaneet autolla, jossa ajovalot kääntyvät ohjauksen suuntaan? Mitä piditte?
Aluksi tuntuu ainakin hauskalta ja rattia tulee pyöritettyä huvikseen. Oletettavasti siihen(kin) tottuu nopeasti ja alkaa ihmetellä kiinteitä valoja...

  
 • Ajelin joskus 80-luvun alkupuolella, ihan näppärä ajatus ja toimii.

    
 • Uuteen VW Passatiinhan tuollaiset ovat ilmeisesti tulossa Xenon-valojen yhteydessä. Useimmissa autoissa varsinkin kaukovalokuvio on varsin kapea. Jos se näyttää edes oikeaan suuntaan, niin onhan se hyvä parannus, varsinkin vasemmalle kääntyvässä mutkassa.

  Tuskin noissa muu kääntyy kuin itse valaisinasetelma (ei siis heijastimet ja umpion linssistö), joten aivan täydellä teholla ne eivät valaise kulman kasvaessa. Xenon-valoissa on kai ollut kuormituksen mukaan säätyvä korkeus pakollinen alusta lähtien.

  Kun nuo hitaasti yleistyvät, niin kaipa niissä on taas vastaantulijoilla ihmettelemistä. Nämä vanhat linssistöä käyttävät, joiden väri vaihtelee etäisyyden mukaan ovat oma lukunsa. Nyt tulee lisäksi kirkkauden vaihtelu ohjausliikkeiden mukaan.

    
 • Hellan kääntyvät bi-ksenonit tulevat ilmeisesti lukuisien eri valmistajien autoihin. On mainittu ainakin MB, BMW, Audi, VW ja Peugeot 407 Coupe.

  Toivottavasti noita ksenon-valoja saataisiin noin yleisesti kehitettyä siten, että häikäisy vähenee. Useimmista tulee hajavaloa aivan liikaa.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit