Päästöt

1 kommentti

Viittaan Saksalaiseen Auto-Motor und Sport lehden pääkirjoitukseen, jossa käsitellään päästöjä, painoja ym. Autonvalmistajat Euroopassa, Japanissa ja Koreassa ovat sopineet keskenään, että uusissa autoissa CO2 päästöt alennetaan vuoteen 2008 mennessä enintään 140 grammaan per kilometri.

Sinänsä mielenkiintoista, koska nyt juuri varsinainen hevosvoimasota riehuu Euroopassa. 500 hv ei ole vielä mitään, yli 600hv on oltava pellin alla, ennenkuin lähdetään hakemaan makkaraa ja hapankaalia. Keskimäärin liikutaan silti tällä hetkellä päästöissä Eurooppalaisvalmisteisessa autossa 164 grammaa per km, japsi 174 grammaa, ja Korealaiset 181 grammaa per km. Tämä merkitsee keskikulutuksen dieselautoille 5,3 l/100 km ja bensa-autoille 5,8 l/100 km. Tämä jo 3 vuoden päästä!

Päästöjen alentaminen maksaa. Saa nähdä kuinka autotehtaiden rahkeet riittävät. EU on suuri markkina-alue, Saksa heitti haasteen, muut on vastattava, tai eivät myy autoja! USA:lle EU ei ole merkittävä alue, valitettavasti.

Autojen painot ovat myös nousseet huomattavasti. Vuoden 1980 Golf LS:n omapaino oli 780 kg. Tänä päivänä se on 1352 kg. VW Kleinbussi painoi 20 v. sitten 1380 kg, tänään painaa VW Multivan 2.5 Tdi 2396 kg. Sama suuntaus jatkuu painon lisäyksenä, kun autotehtaat syytävät linjoilta tila-autoja, city-maastureita, möhkö-maastureita, minibusseja jne. Saa nähdä mihin nämä vielä käytettyinä sijoitetaan? Ei taida mennä kaupaksi, joten voisi ennakoida huimaa arvonalennusta näille. Käytettyinä saattaa jopa jäädä myymättä kokonaan parin-kolmen vuoden päästä. Voisi jo nyt ennakoida tällaisen ostajalle, että "huonot kaupat teit". Onhan meillä Suomessa näitä jenkki-STW:tä, tosin ne kuluttavat vähemmän kuin vastaavat eurooppalaiset tänä päivänä. Metka juttu! Jos kuljetustarpeita on, niin sellaisen saa 1000 eurolla, ja sama se jos se jää myymättä.

Koko EU-maiden keskikulutus (vain vanhat jäsenvaltiot) on pudonnut vuoden 1975 lukemista 10,9 l, vuoteen 2002 8,3 litraan/100km.

  
  • Jenkeilläkin oli mielestäni joku mahdoton kulutus- ja päästömääräys... eikä siinä oikein onnistuttu. Oliko se noin alle neljä litraa sadalla... jollekin tietylle vuodelle? :confused:

      
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit