Hiilidioksidipäästöt

0 kommenttia

Presidentti Putin on antantu vihreää valoa Kioto-sopimukselle. Tämä saattaa käytännössä tarkoittaa sitä, että sopimus astuu voimaan ja, että EU voi käynnistää ilmastosopimuksen puitteissa päästökaupan. Teollisuusmaat sopivat aikoinaan Kiotosopimuksen mukaan pienentää kasvihuonepäästöt 5,2 %:lla vuosina 2008-2012, v. 1990 vallitsevista päästöistä. EU on halunnut olla parempi ja aikoo pienentää päästönsä 8 %:lla. Venäjällä ei liene ongelmia pitää Putinin lupauksia. Venäjän ei tarvitse pienentää päästöjään, vaan voi hyvin pitää ne samalla tasolla kuin v. 1990.

Suomen kannalta päästösopimus on erittäin huono, taloutemme ja teollisuutemme nojaa vahvasti energiaan. Teräs-, puu- ja kemian teollisuus tarvitsee valtavasti energiaa. Suomen osuus omista hiilidioksidipäästöistä kuuluu yli puolet, kun muualla Euroopassa pärjätään paljon pienemmällä määrällä. Osa hiilidioksidipäästöistä jotka eivät kuulu sopimuksen piiriin ovat esim. liikenteen päästöt, talouksien päästöt sekä palvelusektorin aiheuttamat päästöt. Näihin poikkeuslupien piiriin kuuluu Euroopassa paljon suurempi määrä päästöjen aiheuttajia kuin Suomessa.

Henkilöt jotka ovat edustaneet Suomea päästökauppa asioissa, ovat olleet uskossa, että he ovat korkeamman tahon valtuuttamat, ja saaneet luvan yksin pelastaa maailman tuleville sukupolville, kun taas muulla Euroopalla on ollut kivenkovat neuvottelijat vastaavissa kysymyksissä koskien kansallisia asioita.

Mainittavin kilpailijamme samoilla teollisuusalueilla on mm. Ruotsi, joka päinvastoin kuin Suomi, saa lisätä päästöjä. Miksi? No siksi, että Ruotsi ilmoitti aikoinaan EU:lle, että he aikovat sulkea yhden ydinvoimalan. Vaan kuinka on käynytkään? Tätä Ruotsi ei ole tehnyt, ja teollisuudella on päinvastoin siellä suunnitteilla raju tehonnosto nykyisissä ydinvoimalaitoksissa, määrällä joka vastaa yhtä Loviisan 500 MW:n vomalaitosta. Suomella on ollut EU:ssa näissä päästöasioissa niin surkeat neuvottelijat, että pahaa tekee.

Jopa Suomen hiilivoimaloiden savukaasut ovat Euroopan puhtaimmat. Suomen kaukolämpö on vertansa vailla oleva järjestelmä joka on vähän saastuttava, kun muualla tuotetaan lämpö paikallisesti lähes joka taloudessa. Suomessa ei ole juuri muuta mahdollisuutta kaupunkialueilla kuin pienentää energian tuotanto ja nostaa hintoja.

Meillä on vähiten liikennettä koko Euroopassa paria maita lukuunottamatta, silti rajuimmat päästönormit. Kun niitä ei voi enää alittaa, maksamme selvää rahaa jonnekin sakkoina. Ikävä koko tilanteessa on, että Suomea edustavat neuvottelijat ovat täysin epäpäteviä näkemään kokonaisuuden ja huomioimaan sopimuksia tehdessä täysin arkisia jokapäivän asioita energian käytön eri muodoissa.

Vielä, maapallon lämpötila tulee nousta n. +2 astetta, ennenkuin se on pitkäaikaisessa normaalilämpötilassa. Tämä ns. pikkujääkausi alkoi n. 1550 ja muutos tuli vähitellen 30-luvulta
alkaen takaisin ja jatkuu tästä pari astetta. Katsoiko joku MOT-ohjelman ma 6.9.? (olin itse ulkomailla) siinä mm. kerrottiin kuinka YK:n tilaama ilmastotilanne ICCP oli täyttä huijausta. Yksikään tiedemies tai geologi ei allekirjoita sitä. Miksi? Jollain tapaa raha on aina motiivina, ja tyhmiä huijataan.

  
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit