Merilinnan jutun innoittamana

2 kommenttia

Vähän mietittyäni keksin näitä "kuolleita sääntöjä" vielä lisää.
Mitä mieltä näistä?
-Tarpeeton kaistan vaihtaminen kielletty. Lähes säännöksi näyttää muodostuneen että varsinkin raskaita autoja väistetään niiden tullessa kiihdytyskaistaa esim. moottoritielle, itsekin teen niin, eikö sääntöä voisi muuttaa?

-Tietääkseni C-kortilla saa siirtää tyhjänä E ja D luokan autoja, eikös tämä ole vähän huima säännös näinä 25 metristen yhdistelmien aikana?

Mitäpä mieltä?

  
 • Lainaus:
  21.09.2004 klo 20:40 kamarko kirjoitti
  Vähän mietittyäni keksin näitä "kuolleita sääntöjä" vielä lisää.
  Mitä mieltä näistä?
  1) -Tarpeeton kaistan vaihtaminen kielletty. Lähes säännöksi näyttää muodostuneen että varsinkin raskaita autoja väistetään niiden tullessa kiihdytyskaistaa esim. moottoritielle, itsekin teen niin, eikö sääntöä voisi muuttaa?

  2) -Tietääkseni C-kortilla saa siirtää tyhjänä E ja D luokan autoja, eikös tämä ole vähän huima säännös näinä 25 metristen yhdistelmien aikana?

  Mitäpä mieltä?


  1) Onko tällöin kyseessä tarpeeton kaistanvaihto? Onhan se tietenkin kohteliasta avustaa raskaan kaluston liittymistä moottoritielle, mutta pakko tätä ei ole tehdä. Etenkin ruuhkaisella tiellä kyseessä on selvästi tarpeeton teko. Järki tässäkin mukaan.

  2) Sääntö on luotu silmälläpitäen mm. autokorjaamoiden ja -liikkeiden henkilökuntaa, jotka joutuvat siirtelemään autoja pihalta sisälle halliin ja edestakaisin. Säännös koskee siis tilapäistä siirtoa (ei yhdistelmän ajoa Hangosta Utsjoelle), eli siinä ei ole mitään hurjaa:

  Ote ajokorttiasetuksesta: C-luokan ajoneuvon ajo-oikeuden haltija saa Suomessa koeajaa ja tilapäisesti siirtää D- ja D1-luokan ajoneuvoja ilman matkustajia ja E-luokan ajoneuvoja ilman kuormaa. Paloauton ja pelastusauton kuljettaja, poliisimies tai ajoneuvon katsastaja, jolla on C-luokan ajoneuvon ajo-oikeus, saa tehtävässään Suomessa kuljettaa myös D-, D1- tai E-luokan ajoneuvoa. C1-luokan ajo-oikeuden haltija saa kuljettaa C1E-luokan ajoneuvoyhdistelmää matkalla kuljettajantutkintoon ja sieltä takaisin.

  [Vito muokkasi tätä viestiä 21.09.2004 klo 22:16]
    
 • Yhdyn Viton mielipiteeseen ykköskohdassa. Mielestäni pykäläviidakko vain kasvaisi, jos selkeään asiaan sallittaisiin poikkeuksia. Laissa puhutaan tietysti vain väistämisvelvollisuudesta, mutta kansa tajuaa sen etuajo-oikeutena, eli yhdistelmäkuski luulisi saavansa tulla moottoritielle vaikka siellä on jo joku. Tilanne olisi vähän kuin nyt bussipysäkeillä 60 ja sitä pienemmillä rajoituksilla, eihän sielläkään bussi saa tulla päälle jos rinnalla on auto tai edes jos auto on normaalia vauhtia juuri tulossa rinnalle, ei sillä ole päälleajo-oikeutta vaikka kukaan ei sille antaisi tietä. Käytännössä bussi kuitenkin ennemmin tai myöhemmin tulee. Kiihdytyskaistalta tuleva yhdistelmä aiheuttaisi saman tilanteen, mutta nyt nopeudet olisivat aivan toista luokkaa.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit