Kiitokset TM:lle lisävalotestistä, joka oli tekniikan muutoksen vuoksi hyödyllinen.
Pari vanhaa juttua vuosikymmenien takaa palaa taas kerran mieleen. Pelkkä toteutustekniikka ei paljon kerro ja muita parametreja kuin valotehoa painottavat valmistajat onnistuvat saamaan aikaan hienoista tekniikoista kehnoja toteutuksia. Olipa vuoden 2005 tai 2015 autossa vakiona mitkä valot tahansa, ovat Bosch Touring H3 lisävalot vuodelta 1982 edelleen valtava parannus useimpien nykyautojen kaukovaloihin, vaikka erillisinä lisävaloina nuo eivät enää olekaan olleet alan viimeisin sana vuosikausiin.
Kun valo on lisävaloja myyvälle yritykselle päätuote eikä välttämätön paha ja turha kustannusrasite, lähtee jopa matalasta LED-valaisimesta parhaimmillaan hieno valokuvio. Saisipa noita parhaita lisävaloja edes lisähintaan valmiiksi tehtaalla autoon asennettuna! Ottaisin erittäin mielelläni autoni sokeisiin bling-bling tunnistimien reikiin vaikka pienet Hella Luminator LEDit tai xenonit erillisten lisävalopönttöjen sijasta.
Lisävalojen asennus nykyajan älyvalojen rinnalle on toisinaan haasteellista. Omassa autossani päädyin lisäämään ohjaamon toimintojen väylälle vielä yhden kontrollerin nostamaan 12 V signaalin lisävaloreleen ohjaamiseksi kaukovalon merkkivalon syttyessä. Autossa ei kerta kaikkiaan ole sellaista lankaa, josta saisi 12 V ulos kaukovalojen syttyessä, ellei sitä erikseen sinne lisätä.
NBB Alpha 225 laajakaistaversion valokuviosta osaa arvata, millä konstein sen xenonversion referenssilukumittauksessa on kikkailtu reffin pitämiseksi sangen pienenä, xenonpolttimolla jopa pienempänä kuin halogeenipolttimolla.
Valot ovat hyvät ja mielestäni NBB ja X-Vision xenon paremmuus on mielipidekysymys. Mutta suuri ja ruma ämpäri se on ja aina pesun tiellä, joten matalaa LEDivaloa olen suunnitellut säleikön lamellien väliin. Testistä vakuutuin riittävän valotehon olevan saatavilla matalaankin valaisimeen, mutta uusia LED-valoja ei vielä näköjään osata mitata yhtä luovalla tavalla kuin joitain xenonvaloja, joten näissä uusissa oikeasti ison valokuvion referenssilukukin on rehellisen suuri.