Kännykkään parannuksia

3 kommenttia

Kännykkäviestit/PIN-lukitus

Tekstiviesteistä:
1) Kertokaa, miksi tekstiviestejä ei voi siirtää puhelunsiirrolla kuten puheluita. Olisi tärkeä parannus, jos siirrot toimisi.
2) Eikö viestin merkkiääniä voisi olla muitakin kuin muutama eri piippaus? Kuten puheluissa. Onhan se hassua, että kun viesti piippaa väkijoukossa, kymmeniä kännyköitä kaivetaan esiin kun jokainen katsoo, oliko se hänen. Erilaistaminen olisi tarpeen

Puhelimen lukitus:
Muuttakaa puhelimen näppäinlukitusta niin, että se toimiikin tähtipainalluksen sijaan PIN-koodilla. Vaikka joutuukin vähän enemmän painelemaan, toimii se turvana varkauksien ja luvattomien soittojen varalta. Voihan varas tai kaveri nykyään soittaa nopeasti laskuusi kymmenien eurojen lisän, ennen kuin ehdit katkaista. Kun et halua kuitenkaan pitää laitetta kiinni vaan ainoastaan lukittuna, vastaustilassa. Jo turvallisuuden vuoksi.

Kuuluvatko nämä muutokset laitevalmistajalle vai operaattorille? Jos muutokset eivät ole mahdollisia, kertokaa miksi. Onko tekniikka jo ihmisen herra?

  
  • nappainlukko/PIN kuuluu valmistajalle, SMS fwd operaattorille. SMS fwd poissaolo liittynee hinnoittelun vaikeuteen.

      
  • Lainaus:
    23.09.2004 klo 12:14 ideabox kirjoitti
    Kännykkäviestit/PIN-lukitus

    Tekstiviesteistä:
    1) Kertokaa, miksi tekstiviestejä ei voi siirtää puhelunsiirrolla kuten puheluita. Olisi tärkeä parannus, jos siirrot toimisi.

    ....
    Onko tekniikka jo ihmisen herra?

    Lähes kaikki tekniikkahan perustuu jollakin tavalla aikaisempiin asioihin. Näin myös GSM-järjestelmä, jonka taustalta löytyy mm. NMT ja ISDN. GSM oli (ja on) pääasiassa tarkoitettu puheensiirtoon joka on ns. piirikytkentäistätekniikkaa ('vanhaa' 70-80 luvuilla kehitettyä tekniikkaa) ja tekstiviestien tekniikka on enempi pakettivälitteistä (vertaa internet). Noiden kahden maailman yhteensovittaminen oli suht vaikeaa GSM syntyaikoina (84-90) kun se on vieläkin työlästä. Puhelun siirtohan oli tuolloin jo tavanomaista, mutta tekstiviestien asemaa ei osattu arvata ja kun sen tekniikka oli erilaista puheluihin nähden niin sen siirto-ominaisuus kai on jäänyt määrittelemättä. Ja varmaan taustalla on ollut myös kustannustekijätkin ja niiden jakamistapa.
    Miksei sitä sitten ole myöhemmin tehty, onkin avoin kysymys - uskaltaisiko tähän heittää kaksi kohtaa: operaattorien ahneus ja loppukäyttäjien tyytyväisyys nykytilanteeseenkin. Ajatteluaihetta: tekstiviestin pituus max 160 merkkiä -> n 1500 bittiä ja GSM:n radiotien välityskyky n 15000 bittiä/sek - laskekaapa siitä vertailuhintaa puheluun nähden, toki muistaen että tekstiviestit vaatii omia laitteita verkkoon, mutta kyllä ne laitteet on kuoletettu suht nopeasti käytetyillä hinnoilla.
    Kaikenkaikkiaan pidän GSM-järjestelmää eräänä suurimpana teknisenä saavutuksena (eritoten sen käytettävyys vs. monimutkaisuus ja sopimukset operaattorien välillä), jos tuo sms-siirtokin olisi olemassa, niin silloin alkaisi olla jo täydellistä. Muistaen että määrittelyt on tehty n. 84-90. Eli tässä minusta tekniikka ei ohjaa ihmistä.
    Mutta tässä voi jo tekniikka ohjatakin ihmistä: Kuulemma digitv:ssä ääni voi tulla hieman kuvaa edellä, miten tälläinen järjestelmä päästetään markkinoille - eikai bisneksellä (ja tässä tapauksessa veneen peräsimessä olevia politiikkojakaan unohtamatta) ole noin kiire, ettei keretä miettiä ja määritellä/testata perusasioita?
    Mutta toisaalta jos tuo kelpaa ihmisille (=laitteita ostetaan), niin miksi tekemään parempaa?

      
  • Lainaus:
    23.09.2004 klo 12:14 ideabox kirjoitti
    2) Eikö viestin merkkiääniä voisi olla muitakin kuin muutama eri piippaus? Kuten puheluissa. Onhan se hassua, että kun viesti piippaa väkijoukossa, kymmeniä kännyköitä kaivetaan esiin kun jokainen katsoo, oliko se hänen. Erilaistaminen olisi tarpeen

    Puhelimen lukitus:
    Muuttakaa puhelimen näppäinlukitusta niin, että se toimiikin tähtipainalluksen sijaan PIN-koodilla.


    Kannattaisi ehkä tutustua matkapuhelinmaailman nykypäivään ennen toivomuslistan laatimista, kaksi kolmesta ominaisuudesta on jo laajalti saatavilla.

    Monissa uudemmissa puhelimissa tekstiviestin merkkiäänen voi valita monista vaihtoehdoista, paremmissa malleissa voi laittaa täysin omiakin ääniä. Esimerkiksi omassa 6220:ssa, joka nyt ei edusta mitenkään uusinta uutta, voi vakiopiippausten lisäksi valita minkä tahansa vakiona olevan soittoäänen, ja jos nekään eivät riitä, niin puhelimeen voi siirtää .mid tiedostoja soitto- ja sms-ääniksi. Sama onnistui jo vuonna 2000 hankitussa 9210:ssani.

    Näppäinlukon suojaus on myös aivan vakio-ominaisuus ainakin hieman uudemmissa nokialaisissa. Ainakin omassa 6220:ssa on pikaisesti katsottuna mahdollisuus suojata näppäinlukko suojakoodilla (no, tuo nyt ei ole kaipaamasi PIN-lukko, mutta varmasti ajaa saman asian ja itse asiassa turvallisempi kun ei tarvitse jatkuvasti muiden nähden näpytellä PIN-koodia...)

    peksakin vastaus sms-kysymykseen riittänee.

      
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit