Maxtor OneTouch

2 kommenttia

Omistan 2 kpl Maxtor OneTouch -merkkisiä ulkoisia USB2/FireWire-liitännäisiä kovalevyjä. Jäähdytyksenä toimivan alumiinikotelon sisällä on tavalliset IDE/ATA133-kovalevyt USB2/FW-siltapiirin takana.

Toinen kovalevyni on 250 Gt 7200 rpm ja toinen 300 Gt 5400 rpm. Näistä nopeammin pyörivä potee hieman kuumoitusta useamman tunnin päälläolon jälkeen ja välillä kovalevy on ympärivuorokautisestikin päällä. Alumiinikotelo ei yksinään tunnu olevat riittävä jäähdytys. Uudemmissa OneTouch II -malleissa taitaakin asia olla jo korjattu pienellä tuulettimella. Itse olen ollut aikeissa korjata oman kovalevyni lämpöongelmat suorittamalla tuon lisäyksen itse (kunhan takuu umpeutuu ensin).

Hieman sain etsiä, mutta löysin kuitenkin joitakin kuvia siitä miltä vehje näyttää avattuna:
http://www.xtremenews.net/datos/articulos/onetouch/int/Imagen1008.jpg
http://www.xtremenews.net/datos/articulos/onetouch/int/Imagen2011.jpg

Siellä on varattu jopa paikka yhdelle tuulettimelle. Ikävä kyllä, tuuletinpaikka ei ole ainakaan sopiva hyvän saatavuuden omaavalle 40x40x10mm^3 tuulettimelle. Todennäköisemmin täytyisi löytää jokin 35x35 dimensiot omaava tuuletin tai vaihtoehtoisesti leikata 40x40:stä reunojen muovit pois ja ehkä hieman leikata tuulettimen siipiä pienemmälle halkaisijallekin. Tuulettimen siipiin en kuitenkaan haluaisi kajota, koska se varmasti vaikuttaisi ainakin melutasoon, ehkä myös ilman virtaukseen ja laakereiden elinikäänkin. Lisäksi kiinnitystä ei voisi tehdä suoraan ruuveilla valmiisiin reikiin, jos lähtee 40 millistä soveltamaan puukon kanssa sopivaksi vaan joutuisi tyytymään esim. liimaamiseen. 40 millisen saisi toki liimattua ilman puukkonikkarointia ulkopuolelle, mutta tällöin tulisi kovalevykoteloon 10 mm ulkonema, joka hieman lisäisi tilantarvetta pakattaessa matkatavaroiden sekaan (sen takiahan minä ulkoisia kovalevyjä käytänkin) ja lisäksi ulkoinen tuuletin voisi irrota mekaanisessa rasituksessa liimauksistaan sekä johdotukset olisivat ikävästi näkyvissä.

Onko joku jo jäähdytysmodannut OneTouchin ja onko sisäinen tuuletinpaikka 35 mm? Onko moinen tuuletinkoko edes kovin helposti hankittavissa? Googlettamalla ei moisia erikoisuuksia tahdo löytää ja ATK-liikkeistä taitaa ainakin olla turha toivo löytää niin pieniä laitetuulettimia.

Ja jos joku ei tiedä miltä tuo OneTouch näyttää korkkaamattomana niin tältäpä se:
http://www.hw.by/images/OneTouch/view1.jpg (edestä)
http://www.hw.by/images/OneTouch/view2.jpg (takaa).

EDIT: "Googlettamalla", ei "Googlettamatta". Googlettamatta en viitsisi teitä vaivatakaan, mutta olen googlettanut jo pienen ikuisuuden hakien informaatiota mahdollisesti toisten suorittamista jäähdytysmodeista, toistaiseksi ilman muita tuloksia kuin muutama kuva avatusta Maxtorista.

[whiic muokkasi tätä viestiä 11.01.2005 klo 16:11]
  
  • Vai onko se kenties 30x30 dimensioinen tuuletin 35x35 sijasta? Onko kumpaakaan juuri saatavissa? Bebekit ja useat ATK-liikkeiden nettisivut on koluttu... täytynee vielä ainakin tarkistaa Farnellin katalogi, että josko voisi pyytää jotakin elektroniikkafirmaa erikseen tilamaan (Farnell-In-One kun ei tukkumyyjänä yksityiselle myy). Täytyisi kyllä ennen sitä tietää minkä kokoinen tuo sisäinen tuuletinpaikka on ilman, että rikkoo kovalevykotelon takuusinettejä.

      
  • 35x35 se tuskin sittenkään on. Tekisi hyvin tiukkaa mahtua koteloon... ja nuo reiätkään eivät vaikuta aivan reunoissa olevan noissa purkukuvissa. Vilkaissut en siis vielä ole, mutta veikkaisin 30x30. Mutta meneekö 30x30x10mm tuuletin vai pitääkö olla semmoinen erityismatala (esim. 7mm syvä) versio...

    Ja lisäksi sopii miettiä mahtaako piirilevyssä olla virranantoa tuulettimelle vai pitääkö 12V käyttöjännitteestä ottaa käyttövirta ja aktiviteettilediltä kotivalmisteisen viivepiirin kautta herätesignaali... Paljon helpompi toki, jos saisi suoraan piiriltä, mutta kuvat eivät kerro yksikäsitteisesti.

    Eikö kukaan ole modaillut? No eipä kai... liian tuore. Ei taida monesta yksilöstä vielä takuu ummessakaan. Vastahan USB-kovalevyt ovat pikkuhiljaa yleistymässä.

      
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit