Äänetön

3 kommenttia

Onko kenelläkään onnistunut tietokoneen äänenvaimennus täydellisesti? Onko kukaan ostanut jo valmiiksi äänetöntä tietokonetta? Kiinnostukseni liittyy lähinnä tietokoneen viihdekäyttöön. Kiitos.

  
  • Topic on vanha, mutta olkoon... Mitäpä sitä näin hiljaisella forumilla pitämään melua hiljaisista tietokoneista. :tongue:



    Itseäni on kanssa purrut äänenvaimennuskärpänen. Ykköskoneeni on tämä -> http://www.silentpcreview.com/forums/viewtopic.php?t=43624

    Kotelo on Centurion 530. Hyvin vapaasti ilmaa virtaava kotelo ja 120mm tuulettimia on neljä kappaletta yhteensä, mutta kaikki toimivat alijännitteellä tai pulssitetulla käyttöjännitteellä.



    Kiintolevyt ovat 2kpl 5400rpm Western Digital GreenPowereita (1000 GB per kiintolevyasema) paitsi Samsung P80SD (80GB, 7200rpm), jolle käyttis on asennettu. (En suinkaan usko, että vanha 7200rpm levyasema (80GB/levy tallennustiheys) olisi nopeampi kuin 5400rpm uusi levyasema (250GB/levy tallennustiheys, 4 levyä asemassa) vaan syy on se, etten tarvitse yli 80 gigaa käyttikselle, peleille ja dokumenteille.)



    Ääntä tämä hieman pitää, mutta heikointa lenkkiä on hankala tunnistaa:

    - kiintolevyt (3 kpl) pitävät pientä suhinaa

    - pakoilmatuuletin (YateLoon, kuulalaakeroitu, alijännitetty 12V->3.6V) rahisee vaikka pyöriikin hitaasti

    - Corsair HX520W virtalähteen tuuletin rahisee myös, sillä sekin on kuulalaakeroitu.



    CPU-jäähdytin on Noctuan NH-12F heatpipe-siili, jolla punaisilla LEDeillä blingblingattu Revoltecin sleeve-laakeroitu 120-millinen. Emolevyltä PWM-kontrolloitu pyörimisnopeus, joten käytännössä täysin äänetön. Kun prosessori Core 2 Quad Q6600 (G0) on vakiokelloilla (2.4 GHz), siili kykenee jäähdyttämään prosessorin passiivisesti kotelon ilmankierrolla vaikka täydellä CPU-kuormalla. Ylikelloilla (3.15 GHz) tuulettimen on pyörittävä ainakin hitailla kierroksilla, mutta ylikellotettuna tyhjäkäynnillä tuuletin voi jälleen olla pyörimättäkin.



    Imuilmatuuletin kotelon mukana tullut CoolerMaster 120-millinen. Sleeve-laakeroitu, pahasti epäbalanssissa ja tärisee. PWM-kontrolloitu 30% pulssisuhteella ja eristetty kotelosta kumipaloilla, ei tärryytä enää lainkaan. (Huutaa kyllä kuin pistetty sika aina konetta käynnistäessa ennen kuin boottaa Windowsiin ja PWM asetetaan lähtöarvosta 70% -> 30%.) Tämä tuuletin pitää kiintolevyt ~30 asteisina.



    ____





    Paranneltavaa olisi tuossa systeemissä ja minulla on Nexus D12SL-12 tuuletin, sleeve-laakeroitu, sekä Noctuan NF-S12-1200, rifle-laakeroitu. Nexuksen väitetään välillä olevan tuulettimista paras, mutta siinä on heikkoutensa: sleeve-laakerointi pitää laahaavaa ääntä, kun tuuletin asetetaan vaakatasoon puhaltamaan ilmaa ylöspäin. Samalla tuulettimen pyörimisnopeus laskee kasvaneen kitkan takia. Tuuletin toisin sanoen ei voi korvata virtalähteen kuulalaakeroitua! (Modasin Nexuksen laakeroinnin poistamalla tuulettimen päittäisliikettä rajoittavat osat. Laahaava ääni loppui. Huonona puolena on, että tuulettimen lavat lähtevät nykyään kiskomalla irti... mutta hyvänä puolena on se, että magneetit pitävät kyllä propellin paikallansa vaikka painovoima yrittäisikin sitä irti kiskoa. Lisäksi laakereiden öljytiiviys voi olla kärsinyt poistettujen päittäisliikkeen rajoittimien takia... mutta aina voi lisätä uutta öljyä, jos laakeri alkaa ääntämään. (Tätä usein joutuu tekemään pienemmille tuulettimille, mutta ainakaan toistaiseksi en ole joutunut huoltamaan 120-millisiä.)



    Noctuan tuuletin on käsittämättömän hyvä. Se toimii samalla kierrosnopeudella kaikissa asennoissa ja sen laakerit ovat äänettömät. Tuuletin ei myöskään tärise täysillä kierroksillakaan (1200rpm) toisin kuin Nexus puolet hitaammin pyöriessään. Rifle-laakeroidussa on hyvät puolet sekä liuku- että kuulalaakeroidusta. Nexuksen kontrollielektroniikka on tosin hieman hiljaisempi ja Noctua pitää pientä tikitystä käydessään.



    Molempia tuulettimia yhdistää naurettavat värit: Nexus on räikeän oranssi, Noctua on beigellä rungolla ja ruskeilla siivillä.



    Eli vaikka voisinkin vaihtaa nykyisiä kuulalaakerituulettimia hiljaisemmiksi, ehkä säästän virtalähteen 5 vuoden takuun ja unohdan koko homman. Nykyisenen musta väri sopii sitäpaitsi paremmin.



    _____





    Toinen konekin minulla on äänenvaimennetty ja vielä enempi äärimmilleen. Laskentatehon puuttuminen yhdistettynä lämpötehon liialliseenkin läsnäoloon (Celeron 330, Prescott-core, 2.66 GHz) on tehnyt siitä hyvin epäekonomisen laitteen, jonka käyttöä vältän. Virrankulutus on sama kuin aiemmin mainitulla neliydinkoneella, mutta laskentateho on noin 1/10.



    Tämä kone on nähnyt 5 eri koteloa: alkuperäinen micro-ATX, ATX, full-ATX... sitten ruuvasin emolevyn ja virtalähteen ATK-pöydän laatikon sisään. Nyt olen ripustanut emolevyn seinälle, kuten taulun. Virtalähde istuu stereojärjestelmän kaiuttimen päällä ylösalaisin. Virtalähde on emolevyn alapuolella ja virtalähteen 120mm tuuletin on käännetty ympäri, joten se puhaltaa ilmaa prosessorisiilille (tuulettimeton OCZ Vindicator heatpipe-cooleri). Kovalevynä toimii Samsungin 120-gigainen 5400rpm läppärilevy, joka kirjaimellisesti roikkuu emolevyltä SATA-kaapelin varassa.



    Voit miettiä miten äänetön se on... harmi vaan, että Prescott-ytimisellä prosessorilla ja hinnat-alkaen emolevyllä (jonka kondensaattoritkin oksentelee) koko kone on äänettömyyttä lukuunottamatta täysi paska.

      
  • Tuossa alhaalla hurisee vaimeasti verkkokaupan nexus merkkinen kotelo. On oikeasti hiljainen. Kotelo sisälsi kaikki tuulettimet yms. Näytönohjain on valittu siten, ettei siinä ole ylimääräisiä tuulettimia. Prosessori on silloinen melko vähävirtainen AMD:n malli. Mukana tuli myös yllättävän hiljainen tuuletin. Kotelo on sijoitettu mahdollisimman kauas korvan vierestä.



    Hiljainen-ei rakenneltuja osia-toimii!

      
  • Joku liike (olisko ollut Markantalo?) tarjosi tuota konetta talvella hintaan 299e. Tietty piti hakea yksi vaimon työhommiin.

    Yllätys oli tosi suuri. Kone on niin äänetön että normaali asunnon ja ympäristön melu peittää sen käyntiäänen kokonaan. Pitää oikein pistää pää koneen viereen että kuulee jotain ääntä. Eikä se ole mikään mopo vaan Pentium Dual Core 2160

    Virrankulutusta en ole mitannut. Muutenkin kokonaisuutena hyvä ja HALPA ostos.

      
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit