Samsung Galaxy Tab 3g:llä vai ilman?

2 kommenttia

TM 5/11 Pikakoe 7" Tabletista on paikallaan, mutta eikö noihin teknisen tiedon laatikoihin voisi tosiaankin laittaa tietoa, onko läpyskässä 3g korttipaikka vai ei. Tekstissä mainitaan kyllä jotain puheluista, mutta siihen se sitten jääkin. Tällaisella laitteella kyllä surffaillaan netissä, eikä kaikkialla ole W-lania käytössä.



Nykyään noita mokkulan datakortteja jaetaan lähes ilmaiseksi moneen kiinteään nettiliittymään, ja se sopisi kyllä hyvin tuon laitteen kanssa. Toki netistä löytyy tieto 3g:stä tässä laitteessa, vai pitäisikö asia päätellä jo hinnasta. Noita 7" saa ilman 3g:tä puoleen hintaan?

  
  • Olisi joskus mukava lukea esittelyjä,joista jäisi milikuva, että kirjoittaja olisi edes nähnyt laitteen.

    Tälläkin kerralla itse laitteen esittely jäi lastentarhatasolle.

    Pikkulaatikossa oli kyllä maininta siitä, että laitteessa on USB 2.0, mutta missään ei ollut pinintäkään mainintaa siitä, onko tämä host- vai slave -liitäntä ja millainen liitin siinä on. Tämähän on elintärkeä tieto, jos laitetta halutaan käyttää johonkin hyödylliseen.

    Jos laitteesta puuttuu USB-A-liitäntä, sihen ei pysty liittämään mitään normaalisti tarvittavia apulaitteita:

    - SD-kortin lukija kameran valokuvien siirtämiseen

    - Mokkula

    - USB-Ethernet-sovitin

    - GPS

    - RS232 -sovitin

    - USB-hub

    - näppäimistö / hiiri

    USB-Slave-liitäntä voi olla toteutettu myös mini- tai micro- liittiellä, koska sitä käytetään yleensä vain tiedon siirtämiseen PC:ltä



    Surkeimmissa tableteissa liitännät on toteutettu erillisellä modulilla tai erikoiskaapeleilla. Kokemus kertoo kaikille, että tälläiset ovat varmasti hukassa jo parin kukauden käytön jälkeen ja sen jälkeen korvaavan osan saaminen on mahdotonta.



    Tieto Bluetooth-yhteydestä olisi vaatinut tiedon myös siitä, mitä laitteita se tukee. Minimivaatimus on Bluetooth-GPS ja ajuriohjelmat yleisimpiä puhelinmalleja varten. Tärkeää olisi myös, että laite hyväksyisi BT-liitäntäiset näppäimistöt ja hiiret.



    Olisi myös mukava, jos artikkelissa olisi kuva laitteen takaseinästä. VESA-kiinnitysruuvien reiät mahdollistaisivat laitteen kiinnittämisen veneen karttaplotteriksi tai myyntitiskiin. Samalla voisi olla kommentti siitä, kuinka pehmeä laitteen rakenne on.



    Kameralla voisi ottaa esittelyyn pari valokuvaa. Sekä kaukaa, että läheltä. Varsin suuri osa kännyköillä ja tableteilla otetuista kuvista on lähi- tai erikoislähikuvia, joista on ylensä mahdoton erottaa, onko kohteena oma peukalo, kolikko vai mikropiiri. Kamerat on yleensä optimoitu ravintolan juoppoporukan kuvaamiseen n. 2 m etäisyydeltä.



    Esittelyssä olisi myös mukava olla kommentti laitteen laturista, sen koosta ja painosta sekä kaapeleiden jäykkyydestä. Tietenkin myös liitäntäjännite sekä liittimen tyyppi pitäisi olla näkyvissä. Sekä tieto autolaturin hinnasta, jos se jostain omituisesta syytä puuttu perusvarustuksesta. Moni pieni laite on pilattu isolla laturimurikalla ja jäykillä johdoilla, joita on ikävä kuljetella mukana.

    Pienenkin tabletin tuekseen vaatima lisävarustevalikoima on yleensä tilavuudeltaan lähes tupla itse laitteeseen verrattuna.



    Laturiin liittyy tietenkin myös tieto akkujen kestosta. Moni kannettava, jolle on luvattu 8-9 tunnin käyttöaika, on ollut tyhjä jo reilusti alle puolessa tuosta ajasta, kun konetta on käytetty lentokentällä intensiiviseen dokumentointiin tai selailuun.



    Artkkelissa ei ollut mitään kommenttia näytön tuntumasta.

    Tutustuttuani käytössä ehkä tusinaan erilaiseen tablettiin olen todennut useimmat halpamallit täysin käyttökelvottomiksi. Niiden kosketusnäyttö on ollut yhtä herkkä ja tunteikas, kuin Lainapeite. Työskentely on vaatinut voimakasta ja määrätietoista painallusta. Kevyt hipely tai kahden sormen otteet eivät tuota toivottua tulosta.

    Monen näyttö on lisäksi ollut niin kiiltävä, että työskentely julkisissa tiloissa on käytännössä mahdotonta.

    Pahimmillaan näytön pressu on ollut lisäksi herkkä naarmuuntumaan. Useimpiin laitteisiin ei sitäpaitsi edes saa minkäänlaista kovaa kuljetuskoteloa, joka suojaisi näyttöä reissussa.



    Samsungin testissä oli myös jätetty hienovaraisesti kertomatta, että vaikka Androidiin saakin useita tuhansia ohjelmia, ne eivät yleensä toimi näissä puhelimiin tarkoitetuissa Beta -sarjan Androidin versioissa. Osa ohjelmista ei edes suostu asentumaan tableteihin, koska nämä eivät ole puhelimia. Rungoltaan Android on Linux, mutta tunnistamattomaksi väänneltynä. Linuxissa tutuksi tulleiden ohjelmien muokkaaminen Androidille tulee olemaan sitä työläämpä, mitä suljetummaksi järjestelmä muuttuu.

    Pitäähän muistaa, että Android on nykyvaiheessaan täysi raakile.

    Puhtaat Linux-tabletit eivät vielä ole saavuttaneet markkinoita ja Windows-laitteet eivät ole onneksi vielä lähelläkään.

    MS:n mobile-Windowsit jättivät niin pahan maun käyttäjille, että käytännössä taskutietokoneet kuolivat käyttäjien päästyä kokeilemaan niitä. Mobile-Windowsin ohjelmien configurointi ei tahtonut onnistua edes alan ammattilaisilta, saatika Miinalta ja Manulta. Mainostetut werkko-ominaisuudet tyrehtyivät asetusten sekavuuteen, ollen lähes yhtä mahdotonta, kuin Nokian 'äly' -puhelimissa.



    Monissa keskusteluissa on tullut selväksi, että ihmiset ostavat näitä vekottimia 'koska ne ovat kivoja'. Kuvitellaan, että niillä voi korvata pöytäkoneen tai eBookin tai että niitä tulisi käytettyä elokuvien katseluun kotisohvalla. Ikäänkuin unohdetaan, että kotona on jo PC ja telkkari, jotka ovat tähän käyttöön paljon mukavampia. Musiikkikin soi paljon mukavammin pienestä MP3-soittimesta tai kotistereoista.

    Käytännössä näiden laitteiden käyttö on aivan muualla:

    karttakoneina, webbiselaimina ja sähköpostilaitteina matkoilla, valokuvaselaimina, dokumenttien lukulaitteina, mittalaitteistojen ohjaimina, kassakoneiden näyttöinä...



    Etelän lentokenttiä ja hotelleja kolunneena olen todennut, että tabletteja paljon pienempään ja kevyempään lopputulokseen pääsee minikannettavissa, joissa tarvittavat osat ovat valmiina laitteen rungossa. Lisäksi niiden iso kovalevy ja VGA-liitäntä mahdollistavat myös normaalin PowerPoint -sirkuksen, mihin tabletit eivät vielä pysty.



    On odotettavissa, että alkuinnostuksen jälkeen laitteet jäävät saman pöytälaatikon täytteeksi, kuin PDA:t ja edellisten sukupolvien 'äly'-puhelimetkin. Uusia ostetaan kuvitellen nörttien korjanneen edellisten yritelmien typeryydet.

      
  • Ilmeisesti nykyään ihmisten on ostettava aina viimeisintä teknistä kehitystä oleva vempele! Tarvetta ei ole mutta kehityksessä on oltava mukana.

      
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit