Ostin joku viikko sitten UPM merkkisen kWh-mittarin jonka voi liittää pistorasiaan.
On mittailtu jääkaappia ja pakastinta yms. ja nyt on mittaus päällä PC:ssä.
19" Viewsonic näyttö kuluttaa päällä ollessaan 30W, valmiustilassa 4W, PC (pöytäkone) päälläollessaan 140W, mutta täysin kiinniollessaan 18W. Yhteensä PC + näyttö siis 170W. Koneessa ei ole on/off virtakytkintä vaan etulevyssä pyöreä power-nappula josta kone laitetaan päälle ja XP sammuttaa.
Joskus ollut juttua kuinka paljon TV:n valmiustila kuluttaa sähköä (minun 50" Sony <1W)kun ajatellaan koko Suomen töllökantaa. Mahtaako kukaan olla tullut ajatelleeksi tietokoneita?
Vuoden täysin kiinni (no joku valmiustilahan se on) 18W x 24h/vrk x 365 vrk = 157 kWh.
5h auki päivässä, 19h "kiinni" = 435 kWh
Sellaisia ne anttila koneet on, että ne vievät virtaa kiinni ollessaankin. Normaalisti kone pitää pystyä sammuttamaan siten, että se ei vie yhtään virtaa (esim takaa powerista voi suoraan laittaa kaikkivirrat pois jos ihan varma haluaa olla). Ja näyttön kun painaa virtapainikkeesta kiinni eikä jätä sitä vilkkumaan virransäästötilaan, niin sekään ei vie mitään. Jos jostain kumman syystä vie, niin nykäset piuhat seinästä, niin johan loppuu kulutus.
Eli kulutus on tasan nolla jos yhtään välittää. Tosin miksi ostaa tietokonetta jos sitä ei käytä kuin muutaman tunnin päivässä. Siihen voi sitten hommata läppärin vaikka. Pienenee sähkön kulutus ja on muutenkin halvempi pitää ja suurempi käyttöalue.
Ei ole anttilan kone. Minullahan on sähkölämmitteinen talo, joten lähinnä herättelin keskustelua asiasta.
Kun käyn töissä, en oikein voi käyttää kotikonetta muutamaa tuntia enempää päivässä, töissä sitten sen 8-10h/pv.
Läppäri on kompromissi, ei riitä minulle. Tarvitsen kunnon näytön, näytönohjaimen ja näppiksen/hiiren.
Ostakaa ihmeessä katkaisijalla varustettu monireikäinen jatkopistorasia ja liitätte siihen kaikki kojeet,mitkä on tietokoneen yhteydessä.Sitten vaan yhdellä napin painolla virrat kaikista pois,kunhan kone on ensin sammunut.
Jatko tai jakopistorasioita kannattaa hankkia useampikin,hintaa niillä ei paljoa ole, ja koota kaikki laturit ym himpulat samaan ja napista virta pois kun niitä ei käytä tai on poissa.
Kaikki vehkeet joissa on jonkinasteinen valmiustila,vie arvaamattoman paljon virtaa,mutta jos niistä saa virran helpolla katkaistua,tulee se joskus tehtyäkin.Johtoja pistorasioista ei kai kukaan jaksa montaa kertaa irrotella tai katkaisijoita kaivella jostain perspuolista.
Vanhempien televisioiden kohdalla on myös turvallisempaa katkaista virta poissaolon ajaksi, näistä uudemmista on ole varma,mutta melkoisia kuluttajia ne on valmiustilassa.Tuskin Anttilan koneet sen pahempia on kuin muutkaan.
Mistä saisi kohtuuhintaisen ja toimivan sähkötehomittarin? Rapakon takana on ainakin suuressa suosissa Kill-A-Watt ja moni harrastelija ja ATK-laitteiston nettiarvosteluja kirjoittava käyttääkin tätä laitetta virrankulutuksen mittaamiseksi. Hinta on kohtuullinen ja tarkkuus hintaan nähden hyvä. Mutta kun ei kukaan tuo sitä tänne Suomeen...
Suomessa kohtuuhintaisena saa jokusta umpipaskamerkkiä. Usein jopa sama laite, jota myydään eri nimisinä. Clas Ohlsonin malli taisi olla sieltä syvimmästä helvetistä. Suurimpana ongelmana näissä taisi olla, että eivät kyenneet mittaamaan kuin puhtaasti resistiivistä kuormaa. Tosin tämä ei ole suuri ongelma uusien virtalähteiden kanssa joissa on ~99% tarkka power factor correction (active PFC)... vanhemmat (tai pelkästää halvemmat) virtalähteet (passive PFC tai täysin ilman PFC:tä:wink: näyttävät sitten täysin metsään näillä halpiksilla.
Itse ainakin haluaisin tietää mitä koneeni kuluttaa eri kellotuksilla. Prosessorin virrankulutus on mahdollista laskea matemaattisesti VCoresta ja kellotaajuudesta sekä tietäen yksi mittaustulos jollakin tunnetulla VCorella ja kellolla, mutta esimerkiksi emolevyn virrankulutus on hankalempi arvioida. Oma arvaukseni oman koneen ahneudesta on tuolla 200...250 wattia, josta valtaosa menee pelkästään prosessorin ruokkimiseen (Q6600 G0, 3.15 GHz ylikelloilla, 1.275 volttia VCore). Näytönohjain tuskin syö juuri 10 wattia enempää (low-end), kiintolevyt ovat pääasiassa WD:n 5400rpm malleja ja syövät 4W kipale. Neljän prosessoriytimen foldaava 2 teran fileserveri (ei pelikone, sillä näytönohjain on heikoin lenkki).
Kesäksi lasken kellot 2.4 GHz (vakiokello) ja 1,1 volttia VCore (alijännite). Paljonko se vaikuttaa koneen kokonaiskulutukseen kiinnostaisi tietää. Kun FSB laskee 350 MHz -> 266 MHz, sähkö säästyy prosessorin lisäksi emolevyllä, muistikammoilla, jne. Ja lisää voisi säästää manuaalisesti konfiguroimalla northbridgen, FSB termination, muistikampojen, jne., jännitteet mataliksi.
Jorma L: "Läppäri on kompromissi, ei riitä minulle. Tarvitsen kunnon näytön, näytönohjaimen ja näppiksen/hiiren."
Näytönohjain on ainut todellinen ongelma, sitä kun ei voi laittaa minkään USB-piuhan päähän ulkoisena. Muut ongelmat ovat helposti ratkaistavissa: erillinen TFT-näyttö porttiin, joka on tarkoitettu videoprojektorille, USB-porttiin kiinni vastaanottimet langattomalle näppäimistölle ja hiirelle. Kannettavan voit laittaa vaikka ATK-pöydän kaappiin piiloon jolloin tuulettimen ääntelykään ei häiritse niin paljon. (Läppärithän ovat tehokäytössä äänekkäämpiä kuin pöytäkoneet, vaikka ovatkin kevyessä käytössä lähestulkoon äänettömiä.)
Tästä syystä olen itse harkinnut läppärin hankkimista kakkoskoneeksi. Se ei paljoa virtaa niele ja koska en paljoa pelaa, ei hyvän näytönohjaimen puuttuminenkaan häiritse. Tuplaytimen minä kyllä tahdon... ja tahtoisin kyllä 4+ ydintäkin, mutta niitä ei saa kuin ~3000 euron pelikannettaviin. Ja kelpaisihan sitä 64 prosessoriytimen TILE64. Kalpenee 2, 3 ja 4 ytimiset wannabet rinnalla...
Ehkä aloitan oman topicin niiden läppärivaihtoehtojen puntaroimiseen...
whiic:
Ajattelin kommentia kirjoittaessani että läppäriä käytetään sen omilla varusteilla, nänni/taso-hiirellä ja omalla näytöllä.
Minusta ei ainakaan sähkönsäästöllä saa katettua investointikustannusta tai korkokuluja jos ostaa läppärin pelkäksi "keskuyksiköksi" ja ostaa ulkoiset näytöt yms. lisäksi. Läppäri jonka kovalevy on ihan tavallisen pöytäkoneen kokoinen eli esim. 250 GB ja prosessori ym. kilkkeet edes sinne päin, maksaa kuitenkin selvästi enemmän kuin pöytäkone. Työkone on läppäri ja onhan siinä omat hyvät puolensa, lähinnä liittyy mobiliin olemukseen.
Mä oon lainannut kirjastosta kulutusmittaria ja sen avulla testannut eri kokoonpanojen kulutukset. Vaikka koneita onkin päällä usein kaksi samaan aikaan, kovoja 6 kpl raideina ja vielä yksi NAS hurisemassa niin ei ne kulutukset nyt mahdottomia ole kun käyttöajat ei oo muutamia tunteja pidempiä illassa. Se olis eri asia jos koneet olisi päällä koko ajan. Talossa menee muutenkin "tyhjäkäynnillä" parisataa wattia ja noi lepotilojen kulutukset nostaa sitä muutamilla kymmenillä. Onhan se paljon vuositasolla, mutta kyllä se sen väärti on. kannattaa kysyä tota kulutusmittaria lähimmästä kirjastosta, ainakin Espoosta löytyy hyvin.
Koko kämpän kulutusta seuraan mittarilla joka on suoraan sähkötaulussa kiinni. Aika hauska peli, tolla ihan leikkiikin mielellään...
https://www.youtube.com/watch?v=86y_8x_6QNM
tollai laitoin kiinni:
https://www.youtube.com/watch?v=YrL5LkQAIgM&feature=related
Tämä tuli jo tuolla aiemmin ilmi, hanki "lankku" johon kytket kaikki (PC, näyttö, tulostin, modeemi ym laitteet) käytä virtakytkintä jos et käytä konetta, virta pois ei kuluta.
Toiseksi jos asunnossasi on suorasähkölämmitys on yks'hailee mikä lämmittää.
mutta myös mikro(aaltouuni) kannattaa laittaa katkaisijalla varustetun jatkojohdon päähän. (oma ainakin vie 4w ).