Dieselvero ?

1 kommentti

Onko kellään tietoa milloin ja mistä syystä dieselveroa on ryhdytty perimään dieselkäyttöisistä ajoneuvoista? Minulla olisi muistikuva, että -60 luvulla olisi otettu ensimmäsien kerran käyttöön. En ole varma. Nykyään nimike on käyttövoimavero, joka peritään sähköautoista yhtä lailla, vaikka dieselin kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

Ilmeisesti samaa käyttövoimaveroa peritään Suomessa maakaasuautosta. Mielenkiintoista sikäli, että maakaasu palaa myös bensiinikäyttöisessä moottorissa, esim Punto BioPower ja Opel -05 1.6 moottori joka käy kummalla vain. Nyt olis syytä jo miettiä koko tätä käyttövoimaveron järkevyyttä, joka toimii hidasteena ja jopa esteenä uusien energiamuotojen käytölle moottoriajoneuvoissa.

Biokaasuautot saivat vuoden 2004 alussa vapautuksen 20-kertaisesta käyttövoimaverosta. Välillä oikein ihmettelee, mitä valtio oikein aikoo säätäessään järjettömyyksiä.

Ilmeisesti hybiridiautosta ei mene dieselveroa koska bensiinimoottori tuottaa paikallisesti sähköä etenemiseen, ja kytkeytyy toimintaan lisäpuhtia tarvittaessa.
Tässähän olisi paikka verottajalle juonia, mutta onneksi olemme EU:ssa.

Jatkossa on mielenkiintoista seurata miten tullaan suhtautumaan polttokennoautojen verotuksen suhteen. Taas, onneksi olemme EU:ssa jolloin toivoa on järkevämpi verotus, kuin mitä olisi odotettavissa mikäli Suomen valtio kehittelisi omia verotusmalleja.

  
  • Mene www.finlex.fi ja siellä kohtaan lainsäädäntö, hae numerolla 722/1966 ja löydät alkuperäisen UKK:n allekirjoittaman lakitekstin. Tuo oli vanhin löytämäni laki aiheesta. (Linkitys finlex sivuille ei jostain syystä toimi).

      
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit