DigiTV:n lähetyksen tarkkuus 720 x 576

4 kommenttia

Tuota ihmettelen ja hämmästelen!(Luin TM:stä 5/08)

720x576 on kuvasuhtessa mitaten 4:3. Eli sama kuin TV:n esihistoriassa. Miten on mahdollista, että ns. "nykyaikaiseen" tekniikkaan laajakuvaruutuineen on onnistuttu sopimaan tuollainen kuvamuoto, joka ei ole se ns. laajakuva 16x9 suhde?Onko se taas jotain suomalaisen YLE:n omia juttuja, vai mitä? Leikkaako YLE kuvasta lehetettäessä siivut ylä- ja alreunoista pois, vai miten homma hoituu, jos kerran kuvan raakatarkkuus on tuo 720x576, ainakin tämän Tekniikan Maailma lehden mukaan. Ja ainakin minun ruudullani pallo on pyöreä, eikä leveyssuunnassa ole kuvaa venytetty.

Mikähän järki tuohon ratkaisuun sisältyy!

  
 • Katsos kun pikselit eivät ole neliöitä... Ihan yleinen PAL-standardin mukainen kuva tuo on.

    
 • Eikö muka pixelit ole neliöitä? Itse en ole kyllä muunmuotoisia näytöilläni havainnut. Vaihtuuko pixelin muoto misä vaiheessa, kerro tarkemmin, nyt asia todella alkoi kiinnostaa.

    
 • Googleen vain hakusanaksi PAL niin löytyy. Myös hakusanalla laajakuva voi löytyä.

    
 • Jos digi-TV:ssä lähetetään 16:9 laajakuvaa siten että se täyttää koko laajakuva TV:n ruudun, on lähetys anamorfinen. Anamorfisessa kuvassa alkuperäinen 16:9 kuva on litistetty vaakasuunnassa 4:3 suhteeseen lähetyksen ajaksi. TV vastaanottaa litisteyn kuvan ja levittää sen takaisin 16:9 suhteeseen.  Pikselit ovat suorakaiteen muotoisia kuten tuossa ylhäällä kerrottiin.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit