CD-soitin jätkyttää

4 kommenttia

Mulla on CD-soittimeni kanssa semmoinen pulma, että se vähän väliä kieltäytyy aloittamasta levyn soittamista ja sen sijaan kuuluu vain sellainen "jätkyttävä" ääni. Usein tuntuu auttavan, että koko laitteen sammuttaa sopivassa vaiheessa ja laittaa sitten uudestaan päälle. Tällöin levy lähtee soimaan täysin ongelmitta ja yleensä seuraavatkin levyt pyörivät kiltisti. Joku heitti epäilyksen, että laserin linssissä olisi epäpuhtauksia ja ehdotti käyttämään putsauslevyä. Itse kuitenkin kummastelen, kuinka moinen levy ylipäänsä voi toimia, kun eihän levyn ja linssin suhteen pitäisi tapahtua mitään kontaktia. Olisiko jollakulla jotakin käsitystä tai kokemusta tästä asiasta? Ehkäpä vihjeitä vian omatoimiseesn korjaamiseen?

  
 • Lainaus:
  28.10.2004 klo 10:07 Teehuone kirjoitti
  Itse kuitenkin kummastelen, kuinka moinen levy ylipäänsä voi toimia, kun eihän levyn ja linssin suhteen pitäisi tapahtua mitään kontaktia. Olisiko jollakulla jotakin käsitystä tai kokemusta tästä asiasta? Ehkäpä vihjeitä vian omatoimiseesn korjaamiseen?


  Puhdistuslevyssä on harjakset tietyssä kohdassa ja näiden pitäisi pyyhkäistä pääosa pölystä linssiltä.

  Mekaanista harjaksilla puhdistamista parempi vaihtoehto on linssin puhdistus paineilmalla. Purkitettua paineilmaa elektroniikka- ja optiikkakäyttöön saa alan liikkeistä. Tämä menetelmä on tosin työläämpi, sillä joudut avaamaan laitteen kotelon päästäksesi linssiin käsiksi.

    
 • Likaisuus on yksi mahdollinen syy. Lisäksi on muistettava, että CD-soitin on mekaaninen laite, jonka käyttöikä on rajallinen. Kun lukupään laakerointi tarpeeksi kuluu, niin lukupää ei enää "pysy uralla", vaan karkaa kesken kaiken tai löydä uraa ollenkaan. Tavallisesti uusi lukupää vaihtotöineen maksaa enemmän kuin uusi soitin.

    
 • Muistan tästä aikanaan alivaltiosihteerin sketsin radiossa. Sinä kinattiin, kumpi on parempi, CD vai vinyyli. Stoori meni jotenkin näin: vinyyli on hyvä-naps-on hyvä-naps-on hyvä-naps mutta CD to-to-to-to-to-toimii hy-hy-hy-hyvin. Tämä CD.n jätkytys johtunee siitä, että levy tai lukupää on likainen. Voi myös olla, että lukupään siirtomekanismi on vanhetessaan pikeentynyt ja levyn alkua on vaikea lukea. CD:n soittohan aloitetaan levyn sisäreunasta eikä ulkokehältä kuten vinyylillä, ja lukupäällä on ehkä vaikeuksia siirtyä alkuraidoille.

    
 • Vaikka aikaa on lipsahtanut runsaasti siitä kun neuvoa kysyten tämän keskustelun avasin, kiitänpä nyt osallistujia neuvoista. Samalla voin kertoa mitenkä CD-soitin ongelman ratkominen on edistynyt.

  Lopultakin homma meni siis siihen tilaan, että mikään levy ei enää lähtenyt laitteessa soimaan ja paketti oli siis avattava. Ohjeiden mukaan puhdistelin linssin paineilmalla, mutta tästä ei ollut apua, joskaan ei varmasti haittaakaan. Sitten huomasi, että tuo jätkyttävä ääni lähti siitä kun lukupään siirtomekanismi yritti toivottomasti siirtää lukupäätä toppareita vastaan ja hammasratas hyppi hammastangolla. Samoin huomasin, että hups levy lähtee soimaan aina silloin kun lukupään kelkan ja toppareiden väliin jää rahtusen verran rakoa. Solmin kiskon päähän ohuesta piuhan pätkästä ylimääräisen esteen ja ainakin nyt muutaman päivän ajan laite on toiminut mukisematta. Järjestelyä voinee sanoa pielavetiseksi ja jää sitten nähtäväksi kuinka kauan viritys toimii...

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit