Salora-kaiutinten johdotusliitin

4 kommenttia

Olen kasaamassa kotiteatterilaiteistoa. Takakaiuttimiksi aion laittaa Salora ortoperspekta- järjestelmästä jääneet sivukaiuttimet. Ongelmana on se, että ko. kaiuttimiin ei ole merkitty johtojen napaisuutta. Kaiuttimessa on liitin, jossa on suorakaiteen muotoinen reikä ja tämän vieressä pienempi neliön uoroinen reikä. Kumpikohan noista on + - napa? Olisiko jollakulla tietoa?Tallessa olevasta ohjekirjasta ei tietoa löydy.

  
 • Jos pääset näkemään kaiuttimen kartion, niin napaisuuden voi kokeilla tavallisella paristolla. Kartio liikkuu eri suuntaan riippuen siitä, kummin päin kaiuttimen johdon paristoon kytket. En nyt muista, kumpaan suuntaan kartio liikkuu, jos esim. kytket +-johdon pariston +-napaan, mutta asian voi ensin selvittää sellaisella kaiuttimella, jonka napaisuus on tiedossa.

  [Jube muokkasi tätä viestiä 07.03.2006 klo 12:20]
    
 • Kaiutinjohtojen napaisuudella ei ole muuta merkitystä kuin kaiuttimien samanvaiheisuuden varmistaminen. Kaiuttimen plusjohdon voi huoletta liittää vahvistimen miinusliittimeen, kunhan tekee niin sekä vasemmassa että oikeassa kanavassa. Etu- ja takakaiuttimien keskinäisellä vaiheella ei ole väliä.

    
 • Niinkuin Erkki sanoi ei napaisuudella ole väliä, kunhan vain käyttää samaa järjestystä kautta linjan.On kuitenkin joskus jäänyt mieleeni että litteä leveämpi piikki on miinus ja pienempi pyöreä tai nelikulmainen plus.Helppo nyrkkisääntö on litteän navan poikkileikkaus = - samannäköisyys ja loput on sitten plussaa.Lykkyä!!

    
 • Kiitoksia viesteistä ja niiden sisältämistä vinkeistä!
  Kytkin kaiuttimet niinkuin leveämpi lattaliitin olisi ollut miinus. Sitten ajoin läpi vahvistimen automaattisen (YPAO) kaiutinten ja kuunteluhuoneen akustiikan testin. Se meni läpi onnistuneesti. Vahvistin tulkitsi ko. kaiuttimet "suuriksi". Ensimmäiset kuuntelukokemukset ovat olleet onnistuneita ja kokonaisuus taitaa tuottaa ainakin meikäläisen korviin hyvälaatuista monikanavaista. ääntä.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit