Sydämeltään romanialainen Rosenlew

4 kommenttia

Piti hankkia keittiöön uusi liesi ja ajattelin ensimmäisenä kotimaista vaihtoehtoa, kun olen kuullut, että ovat hyviä. No, menin kauppaan ja sieltä löytyi kotimainen Rosenlew-merkki, mutta liesi olikin tehty Romaniassa! Kyseinen "sydämeltään romanialainen" liesi oli todella arveluttava esitys heppoisine viimeistelyineen ja toimintoineen. Päädyin sitten ostamaan kotimaisen Cylinda-lieden ja hyvältä vaikuttaa tähän asti.

Moni taitaa mennä pahasti vipuun tuossa aikamoisen harhaanjohtavassa "Sydämeltään suomalainen Rosenlew" -markkinoinnissa. Kyselin myyjältä asiaa ja hänen mukaansa yksikään Rosenlewin laite ei ole Suomessa valmistettu!

  
 • Ostettaessa kodinkoneita kannattaa kiinnittää huomiota niihin arvoihin ja ominaisuuksiin, mitä koneelta hakee, eikä siihen, missä ne on valmistettu. Kaikki työvoimavaltaiset alat siirtyvät halvemman työvoiman perässä matalan kustannustason maahan. Usko pois kyllä ne osaavat tehdä romaniassakin laatutuotteita, valmistajat vain käyttävät toistaiseksi mielikuvamarkkinoinnin keinona kalliiden mallistojen kohdalla esim. pohjoismaisuutta, mikä on mielestäni hyvä asia (kaikki mikä on "varaa" tehdä pohjoismaissa tulisi tehdä täällä jatkossakin).

  Toisinpäin ajateltuna olisitko ollut valmis maksamaan siitä laitteesta, jota kaupassa tutkit, juuri samoine ominaisuuksineen noin 20-30% enemmän, jos siinä luki, että valmistettu Suomessa?

    
 • WXYZ on tietenkin oikeilla jäljillä kommentissaan. Minä en ainakaan haluaisi maksaa nimenomaan samoista ominaisuuksista 20-30% enemmän. Toinen juttu onkin sitten se, että Suomessa tehtynä kyseisessä hellassa tuskin olisi ongelmana sitä Byrokraatin mainitsemaa heikkoa viimeistelyä tai muuta työn jälkeä (toivottavasti), jolloin olisin kyllä valmis maksamaan kovemman hinnan ja näin yritän yleensä tehdäkin. Tulot ovat kuitenkin rajalliset ja harmittavan usein sorrun Kiina ilmiöön pelkän hinnan vuoksi, mikä on pitemmällä tähtäimellä typerää. Tämä pätee erityisesti työkaluihin, joissa jokaikisen pettymyksen jälkeen vannon itselleni, että jatkossa ostan vain hyviä länsimaisia, joihin en ole vielä kertaakaan pettynyt, mutta kun taas aika koittaa niin enköhän kanna kiinapihtejä tai muuta semmoista kotio kun en raaskinut kunnon Bahcoa ostaa.

    
 • wxyz, aiemmin tällä palstalla kirjoitin aiheesta "Ranskalainen työn laatu" seuraavasti:
  "Kokemukseni mukaan valmistusmaalla ei ole käytännön merkitystä, vaan sillä millaisista komponenteista laite kasataan ja millainen on valmistavan tehtaan laadunvalvontaprosessi."

  Olen myös täysin tietoinen valmistuksen siirtymisestä ns. halpamaihin, minkä myös voit lukea kyseisestä kommentistani kirjoitukseen "Ranskalainen työn laatu".

  Nyt tässä Rosenlewin tapauksessa yhdistyy harhaanjohtava mainonta sekä huono työn laatu. Huonolaatuista tavaraa mainostetaan periaatteessa suomalaisena ja se tökkäsi vastaan aika rajusti. Eihän mainonnassa sanota, että "valmistettu Suomessa", vaan "sydämeltään suomalainen", mutta monet varmasti olettavat, että suomalaisena merkkinä Rosenlew on myös Suomessa valmistettu, kun sitä "sydämeltään suomalaisena" mainostetaan.

  En tietenkään olisi valmis maksamaan huonosta laadusta enemmän, vaikka tuote olisi Suomessa valmistettu. Nyt vain tuo kotimainen Cylinda ei ollut romanialaista Rosenlewia kalliimpi, mutta Cylindan laaatuvaikutelma oli selkeästi parempi. Eli siis samalla rahalla tuen lisäksi kotimaista työllisyyttä!

  [Byrokraatti muokkasi tätä viestiä 08.09.2004 klo 11:58]
    
 • Byrokraatti: En ole lukenut ihan kaikkia keskusteluja, sori.

  Onhan se selvästi kyseenalaista antaa vääriä mielikuvia mainonnan sanahelinöin. Toivosinkin, itsekin yrittäjänä, että Suomesta löytyisi enemmän kaltaisiasi valveutuneita kuluttajia, silloin "kannattaisi" valmistaa paljonkin asioita Suomessa kotimaisella työvoimalla.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit