H4 led

1 kommentti

Onko jo CE-hyväksyttyjä H4 ledejä markkinoilla? Classic Car leds -niminen firma väittää netissä näin ja myy niitä omalla nimellään vähän alle 60 punnan hinnalla. Miksi ei ole suomalaista maahantuojaa, miksi lampusta ei ole uutisoitu? Eteneekö Philipsin CE-hyväksyntä? Tekisikö TM jutun?

  
  • Koko hehkulankavalaisimien konvertointi LEDeille on alan kannalta aika marginaalissa.

    Jos oikeasti valoteho ja näkeminen kiinnostaa, siihen löytyy niin kuljettajalle kuin ympäristölle selvästi parempiakin ratkaisuja kuin LEDien tunkeminen halogeeniumpioihin. Ja niitä parempia keinoja on myös laillisia.

    Mihin laadukkaat ja hyväkuntoiset H4 ajovalot oikeasti tehokkaiden huonossa säässä käytettävien sumuvalojen (Bosch Profi) ja kunnollisten laajakaistaisten lisävalojen (Bosch Profi tai Touring) ei riitä? Valotehon lisääminen laittomin keinoin on huono tapa lähteä korjaamaan vanha ja harmaantunut valaisin. Käytössä himmentyneet H4 valaisimet ovat myös yleensä erittäin halpoja vaihtaa uuteen, joten senkään puolesta ei ole mitään rationaalista perustetta yrittää lisätä valovoimaa vanhaan tummuneeseen valaisimeen kun ei sieltä pimeästä tuhkaluukusta mitään kunnollista valokuviota enää kuitenkaan saa.

    Kaukovalojen osalta laki ei enää aseta käytännössä mitään rajoja valoteholle, jota voi ostaa halutessaan paljon enemmän kuin henkilöautossa mihinkään tarkoitukseen tarvitaan, mutta sitä en suosittele H4 autoon. Syy on oma kokemukseni noin 15.000 lumenin panelista TM testin mukaan tehokkaiden bi-xenonien rinnalla. Pahasti epätasapainoinen valopatteri tekee liian suuren eron valovoimassa, joten kaukovalot kannattaa mitoittaa suhteessa auton omiin ja vieläpä valita valaisin, joka jatkaa siitä, mihin auton omat valot jäävät tekemättä kirkasta valopistettä lähelle nokan eteen. Tehokkaat xenon- ja LED valot sopivat parhaiten jatkamaan siitä, mihin auton omat hyvät ja kunnossa olevat valot lopettavat. Näin valaistuksen kirkkauserot lähi- ja kaukovalojen välillä eivät rasita silmiä eivätkä häiritse hämäränäköä.

      
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit