Vallankumouksellinen appi muuttaa puhelimesi ylinopeuskameraksi

0 kommenttia

MAANANTAI 18.4.2022 08:24
Vallankumouksellinen appi muuttaa puhelimesi ylinopeuskameraksi: siirtyykö kerrostalokyttääminen kotikaduille?
UUTISET
Nyt kuka tahansa voi ladata itselleen Androidpuhelimeensa sovelluksen, kuvata sillä autolla tai prätkällä ajoasi ja ottaa sinuun yhteyttä tai jakaa kuvaa vaikka Facebookissa, jos satut ajamaan ylinopeutta.

TEKSTI: ERKKI MÄKI

Sovelluksen nimi on Speedcam Anywhere, ja se mahdollistaa jokaisen Android-puhelimen käyttäjän toimimisen ylinopeuksien mittaajana. Kuten arvata saattaa, sovelluksen käyttö ja tarkoitusperä on herättänyt keskustelua ja ristiriitaista palautetta ovat saaneet myös sen kehittäjät.

Keinoälysovellus
Speedcam Anywhere -sovellusta kuvataan sanoilla "Keinoälysovellus, joka pystyy täsmällisesti ja todistettavasti mittaamaan ajoneuvojen nopeuksia matkapuhelimen kameran avulla".

Appi ottaa pienen videoklipin ohiajavasta ajoneuvosta ja käyttää rekisterinumeroa sen tunnistamiseen rekisterinumerotietokannasta. Sitten se mittaa ajoneuvon akselivälin laskeakseen sen ajonopeuden. Seuraavana vuorossa onkin raportti, joka näyttää sekä alueella voimassa olevan nopeusrajoituksen että käytetyn ajonopeuden.

Sovellusta ei ainakaan vielä ole hyväksytty sertifioiduksi nopeudenmittausvälineeksi, eli jos sen antaa viranomaisten käyttöön, he eivät voi sen avulla sakottaa. Sovelluksen antama raportti on kuitenkin suunniteltu sellaiseksi, että se voidaan antaa tähän käyttöön.

Vaikka appilla ei olekaan auktoriteettia sakottaa, sen ympärillä on herännyt kuuma keskustelu siitä, onko kansalaisten sopivaa nimettömänä ja salaa käyttää sovellusta, joka generoi suuren määrän tietoa yksityisen ajoneuvon olemassaolosta, tekemisistä ja sijainnista, kertoo Visordown.

Sovellus on ilmeisesti brittikäsialaa, vaikka mahdollisesti sen kehittäjät voivat myös sijaita Kalifornian Silicon Valleyssä. Heidän uskotaan kuitenkin olevan ryhmä keinoälyspesialisteja. Ohjelmiston saaman palautteen vuoksi he ovat vetäytyneet maan alle.

Katse itse ongelmaan
Speedcam Anywheren FAQ-sivuilla kerrotaan syyksi sovelluksen olemassaoloon se, että "korkeammat nopeudet tekevät onnettomuuksista todennäköisempiä ja myös tuhoisampia. Nopeus on erityisen usein merkittävä syy jalankulkijoiden ja muiden haavoittuvien tienkäyttäjien kuolemiin ja vakaviin loukkaantumisiin. Ajoneuvon 7 km/h nopeuden kasvu kaksinkertaistaa jalankulkijan kuolinriskin törmäyksen tapahtuessa. Kovemmat nopeudet kaupunkialueilla myös tuottavat massiivisesti enemmän typen oksideja ja partikkelipäästöjä lisäten hengityssairauksien aiheuttamia kuolintapauksia. Speedcam Anywhere kehitettiin, että saataisiin kiinnitettyä huomiota tähän ongelmaan."

Julkistuksensa jälkeen sovellus on kerännyt yli 10 000 latausta Google Playn mukaan. Pikaisen etsimisen jälkeen appia ei löytynyt Googlen Suomen sovelluskaupasta, mutta siirryttäessä Googlen kauppaan suoraan Speedcam Anywheren sivuilla olevan linkin kautta, sovellus löytyi.

Tämäntyyppiset toisen ihmisen tekemisten rekisteröintiin tarkoitetut vakoiluohjelmistot ovat tietenkin eettinen ongelma. Appi mahdollistaa eräänlaisen kerrostalokyttäämisen siirtymisen kotikadulle. Sovellus kun on tarkoitettu erityisesti urbaaniin ympäristöön soveltuvaksi.

Speedcam Anywheren mittaustarkkuus on Pro-tilassa ja vähän puhelimesta riippuen jopa +-2 km/h, eli erittäin tarkka. Yrityksen sivuille pääset tästä.

https://www.motouutiset.fi/fi/moottoripyorat/uutiset/11540

  
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit