Dolby Atmos artikkeli ei auttanut kovin pitkälle

1 kommentti
muokattu 19.02.2024 10:37

Luin viikonloppuna TM uusimman numeron artikkelin Dolby Atmos musiikista. Se jätti aika paljon toivomisen varaa. Autojen osalta TM:lla jaksatte penkoa kaikkea erilaisten nappuloiden toiminnasta ei tilanteissa, esimerkkinä nyt vain. Samaa toivon myös muun elektroniikan kanssa.

Näitä seuraavia asioita odotan TM:n tasoiselta lehdeltä, että asioissa pääsee eteenpäin. Tässä kaksi eri näkökulmaa.

Itse olen yrittänyt selvittää saako (mainitun) Tidalin Atmos musiikin taipumaan DD5.1 laitteella 3/2/.1 ääneksi. Tulokset ovat olleet hyvin heikkoja. Tidalin tukemat Atmos laitteet on listattu heidän nettisivullaan. Jos nyt sitten sattuisin hankkimaan Fire Stickin (halvin tuettu laite), edelleenkään en tiedä muuntuuko se omalla DD/DD+ laitteellani 5.1 ääneksi? Joidenkin lähteiden mukaan kyllä Atmos kaiketi muuntuu. Tai sitten ei. Omassa TV:ssäni on Atmos tuki ulos, mutta Tidal app ei tue Tidalin mukaan Atmosia. Taitaa olla taas joku kaupallinen venkoilu sekin.

Toinen asia. On sinänsä erikoista, että kaikenlaisissa laitteissa lukee Atmos tuki (kuten esim Chromecast), mutta Tidalin asiakaspalvelun mukaan siinä ei toimi Tidalin Atmos. Aika hämärää. Mistähän sekin rajoite johtuu? Onko ihan koodattu mukaan Tidaliin, että jos Google ei halua leikkiä Tidalin kanssa, niin Atmos musiikin toistaminen estetään. Kaupat on myös täynnä Tidal tuettuja striimereitä yms. Niistäkään useimmista ei taida olla apua, jos niissä ei ole Atmos tukea. Ja vaikka olisikin, jos ne eivät ole Tidalin listalla, silloinkaan ei toimi. Ja vaikka molemmat näistä olisivatkin ok, niin toimiiko siltikään DD+ vahvistimella?

Tämän hetkisessä Atmos tilanteessa erilaisten laitteiden toimivuudesta, sovelluksista, kytkennöistä jne olisi voinut kirjoittaa (ja piirtää) paljon seikkaperäisemmäkin artikkelin. Ja vähän tutkia muita Atmos vaihtoehtoja Tidalin lisäksi. Tarvitaan AUTTAVAA tietoa, sellaista mitä voi soveltaa omassa arjessa.

Sinänsä Atmos miksauksesta kertovat asia oli mielenkiintoinen ja luin se mielelläni, kiitos siitä. Jäi vain niin paljon kaivelemaan, että pääsisin tässä asiassa oikeasti eteenpäin.

Kokemuksia, tietoa muilta lukijoilta?

PS: Olisi sinänsä haaskuuta laittaa täysin toimiva, hyvin palveleva AV vahvistin vaihtoon Atmosin edessä, vain todetakseen, että kyllä se olisikin toiminut oikealla mediatoistimella.

  
  • Heti alkuun voin todeta ettet dd5.1 esivahvistimella saa atmosta kun vaati hdmi2.1 tulot ja enemmän perus kanavia, tarvitset tosiaan dolby atmos esivahvistimen ja tidal toistolaitteen (tai yhdessä). Suomeksi ; 5.2.2 /5.2.4 / 7.2.2 / 7.2.4 / 9.2.2 / 13.2 / 7.2.6 / 9.2.4 jne... kanavat nyt ainakin.
    Virtual:X:n ja Dolby Atmos korkeusvirtualisoinnin avulla saat vanhasta 5.1 järkestelmästäsi kuitenkin ilman atmos kaiuttimia melko hyvän (vaatii esivahvistimelta kyvyn tähän, jotta mahdollinen hdmi tikkusi luulee päätelaitteen tukevan, muuten ei anna ulos oikeaa moodia hdmi:lle).

      
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit