Englannissa ajaminen?

5 kommenttia

Kokemuksia kaivattaisiin. Olemme lähdössä Englantia kiertämään kesä-heinäkuussa autolla ja haluaisin teiltä tietoa siitä, minkälaisiin suomalaisittain odottamattomiin asioihin sikäläisessä liikenteessä voi törmätä.

Kaikki kokemukset ja tiedot kelpaavat, alkaen tankkauksesta ja päättyen maan yleiseen liikennekulttuuriin.

Ja toki tiedän, että siellä ajetaan vasemmalla...

Meitä on vuokra-auto odottamassa kentällä, jossa on manuaalivaihteet, joten kepin väärällä puolella olemiseen kestänee totutella.

Kiitokset etukäteen.

  
 • Vaihdekeppiin totuin yllättävän helposti, sen sijaan auton vasemman reunan arvioiminen oli aluksi hankalaa. Parissa päivässä senkin oppi.

  Pienet tiet voivat olla kapeita ja niiden geometria voi vaihdella paljon. Mutkat ja mäet ovat jyrkkiä. Tien leveys voi myös vaihdella huomattavasti, joten Englannissa täytyy olla tien suhteen tarkempana kuin Suomessa.

  Kapeillakin teillä tulee kuorma-autoja vastaan, jolloin on odotettavissa pientä sydämentykytystä ennenkuin auton vasemman reunan arviointi on tullut rutiiniksi.

  Pienillä teillä ei ole juuri pientareita. Hyvin yleistä on, että näkyvyys tien ulkopuolelle on rajattu pensas- tai kiviaidoin.

  Alussa kannattaa siis ajella korostetun rauhallisesti ja kohtuullisilla nopeuksilla.

    
 • Tuli yhden kesän ajan tehtyä keikkatöitä Englannissa lähinnä 'maaseudulla' eli Lontoon ulkopuolella.
  Tuli ajettua autolla aika paljon kun tuolla 'maaseudulla' työt oli.

  Vaihdekepiin tottuminen oli nopeata, mutta tosiaan tuo vasemman etukulman arvointi on vaikeampaa. Vaimo hukkasikin yhden vasemman puoleisen peilin autostamme tuona aikana - no onneksi oli työnantajan auto niin ei tarvinnut itse maksaa :)

  Liikennekulttuuri on ihan ok muutoin, mutta teiden kapeuteen ja mutkaisuuteen kestää jonkun aikaa tottua - päätiet ovat leveitä ja suoria, kun ovat roomalaisten rakentamia linjoja myötäileviä, mutta paikalliset tiet ovat aika karmeita ajaa ja välllä sai tosissaan pelätä, että mitä tulee nurkan takaa vastaan.

  Pahimpia järkytyksiä itselle oli liikenneympyrät (eli roundaboutit) keskellä moottoritietä - silloin ainakin monesta kohtaa puuttui merkinnät ko. 'esteestä' riittävän aikaisessa vaiheessa. Tuli muutamaan kertaan tehtyä melkoisia lukkojarrutuksia, kun ei mitenkään iskostunut järkeen, että keskellä moottoritietä voi yhtäkkiä olla liikenneympyrä - mutta tämä kait oli yleisempää vain tuolla 'maaseudulla' :grin:

    
 • Joo, tiet ja kaupunkien kadutkin ovat kapeita. Pientareille ei pysähdellä kun niitä ei ole. Liikenneympyrästä kannattaa muistaa lähteä oikealle kaistalle. Siis vasemmanpuoleiselle...

  Ajovaloja jos käytät, niin räpsyttelijöitä tulee paljon vastaan. Suosittelen silti käyttämään.

  UK:n tieliikennelaissa on joitain eroja meikäläiseen. Kannattaa tsekata jos mielenkiintoa riittää.

    
 • Kiitoksia vastanneille. Mutta mitenkäs on noiden bensa-asemien ja tankkauksen laita? Liittyykö siihen jotain kommervenkkeja, jotka poikkeavat kotimaisesta käytännöstä?

    
 • varsinaista Englantia vai laajemmin Iso-Britanniaa johon kuuluvat myös Wales ja Skotlanti joiden yhteinen lippu on Union jack?
  Näillä syrjäseuduilla liikennekulttuuri on sukupolven jäljessä sivistynyttä suomalaista ajamista, tai ehkä verrattavissa johonkin vantaalaiseen ajokulttuuriin pahimmillaan.
  Päätiet on moottoriteitä jotka toimii hyvin mutta sitten on tosiaan paljon kapeita historiallisia, hitaita ja mutkaisia teitä joilla ajetaan aika varomattomasti. Näkee paljon onnettomuuksia. Kannattaa olla tarkkana.

  Tankkaamisessa tai vasemmanpuoleisessa liikenteessä ei ole mitään ongelmia.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit