YLE on ilmoittanut lopettavansa HD-kanavien lähettämisen Digitan kautta oliko se nyt vuoden alusta. YLE:n jatkosta ei oikein saanut selvää, odottavat jotain parempaa HD-tekniikkaa. Mikä ei tietenkään enää käy niille, jotka ovat erehtyneet ostamaan HD Ready -tarralla varustetun TV:n. MIlloinkahan tämä YLE:n sekoilu tavallisen kuluttajan kannalta loppuu? vai pitäisikö tehdä niinkuin naapuri joka ei ole vieläkään luopunut rakkaasta 32" kuvaputki televisioistaan. Tuo YLE:n homma näyttää a) kuluttajien pettämiseltä b) he eivät todellakaan tiedä missä mennään.
Kirjoittaja ei nyt todellakaan tiedä missä mennään eikä syitä siihen miksi tuo jakelu loppuu - Ylen sivuiltakin löytyy helposti tämä: " Yle ei maksa HD-muotoisten kanaviensa jakelusta, eli toiminta ei ole Ylen verovaroilla kustannettua julkista palvelua. "
Kyse lienee pikemminkin siitä, ettei Digita enää jakele veloituksetta Yleisradion HD -kanavia.
Tässä taas taustalla voi vaikuttaa televisioverkon päättynyt uusi toimilupakierros, jossa Digita menetti monopoliasemaansa ja ilmeisesti kolme kanavanippua; http://www.sant.fi/uutiset.php?aid=15460
Kirjoittaja ei nyt todellakaan tiedä missä mennään eikä syitä siihen miksi tuo jakelu loppuu - Ylen sivuiltakin löytyy helposti tämä:
"Yle ei maksa HD-muotoisten kanaviensa jakelusta, eli toiminta ei ole Ylen verovaroilla kustannettua julkista palvelua. "
Kyse lienee pikemminkin siitä, ettei Digita enää jakele veloituksetta Yleisradion HD -kanavia.
Syynä on siis enemmänkin entisen valtionyhtiön, nykyisin kovaa tulosta ulkomaille tahkoavan Digitan ahneus kuin se, että Yleisradio pettäisi kuluttajia tai olisi jotenkin jälkijunassa.
Ottaen huomioon, että Digita siirsi Ylen HD -kanavat heikomman kattavuuden H-kanavanippuun, ja Yleisradion taas verovaroin kustannettuna toimijana tulisi kattaa kaikki kansalaiset samanarvoisesti, lienee vaikeaa perustella sitä että Yle tuosta palvelusta nyt maksaisi - ja vastaavasti nykyisessä muodossaan kun kyse on "kokeilusta" eikä "verovaroin kustannetusta julkisesta palvelusta", voidaan perustella sitä ettei HD -lähetys tavoita kaikkia tasavertaisesti..
Taustalla voinee vaikuttaa myös televisioverkon päättynyt uusi toimilupakierros, jossa Digita menetti monopoliasemaansa ja ilmeisesti kolme kanavanippua; http://www.sant.fi/uutiset.php?aid=15460
Olisiko tässä kyse myös näpäytyksestä päättäjille - veitte meiltä kanavanippuja ja lisäsitte kilpailua - me ei enää jaella teidän kanavia?
Saisitko aikaiseksi jonkin lähdeviitteen artikkeliin, jonka perusteella olet päätynyt johtopäätökseesi että Yleisradio "odottaa parempaa tekniikkaa"?
http://www.digitoday.fi/data/2015/12/17/riita-rahasta-ylen-hd-lahetykset-loppuvat-monilta-kahden-viikon-kuluttua/201516749/66
http://www.digita.fi/medialle/tiedotteet/ylen_hd-lahetysten_jakelu_paattyy_digitan_antenni-tv-verkossa_vuoden_2015_lopussa.4295.news
Valitettavaa on että erilaisten mukauutissivustojen kaltainen kohkaaminen näyttää rantautuvan tännekin - ei väliä vaikkei tietoa ole, kunhan kohkataan sen sijaan että otettaisi ensiksi selvää mistä on kysymys.
Niin ei kait siinä mitään kohkaamista ole, jos on vain typeryydessään ostanut HD television, joka käy verkonpainoksi ellei halua satellittia, Ehkäpä sitten joskus kuitenkin Suomessakin 2026? näkyy HD-kuva pääkanavilla. Voi ostaa sitten siihen valittavaan standardiin mikä se silloin onkaan sopivan TV:n.
Niin oliko sinulla nyt jotain antia siihen että OTA HD -tekniikka olisi tässä äkkiä vaihtumassa muuksi kuin tämänhetkisen Antenna HD Ready -standardin mukaiseksi?
Hirveä itku parin kanavan HD - jakelusta joka on tähänkin asti näkynyt vain rajatulle katsojakunnalle ja testiluontoisesti, reilun vuoden ajan.
Kyllä siellä sitä HD -tarjontaa antennin ylikin on saatavilla, ihan saman standardin mukaisesti, muilta toimijoilta kuin Yleisradiolta. Ja lisäksi DNA:n VHF -antenniverkon osalta Yleisradion HD -lähetysten välityksen lopettamisesta ei ole ainakaan toistaiseksi käsittääkseni ilmoitettu..
Sotket tässä nyt television vastaanottoteknologian ja antenniverkon jakelupalvelut keskenään aikamoiseksi puuroksi - jos olet tyytymätön televisioosi, ei se ole Yleisradion vika. Jos sinua harmittaa se, ettei Digita jatkossa jakele Yleisradion HD -kanavia, ei sekään ole Yleisradion vika. Eikä myöskään televisiosi vika.
Mikä tässä nyt oli kuluttajien pettämistä tai huonoa tilannetajua Yleisradion puolelta?
Tarkoitatko ehkä kuitenkin, että HD-jakelun lopettaminen UHF -verkossa on huonoa tilannetajua Digitalta?
Eikös näitä HD-telkkareita ole myyty tänä vuonna juuri sellaisella kampanjalla, että vuoden 2017 alusta kaikki kanavat näkyvät HD:nä ja se edellyttäisi sitä, että ns. vanha telkkari, jossa ei ole HD-viritintä antenniverkkoon, ei toimisi enää, joten iloisena vain kauppaan uusimaan laitteesi viimeisimpään tekniikkaan. Ja kauppiaat ovat kiitelleet menekkiä.
Näitä tällaisia uutisia on meinaan näkynyt näihin päiviin asti, vaikka tämä löyty vanha onkin:
http://yle.fi/uutiset/television_antenniverkossa_siirrytaan_teravapiirtolahetyksiin_vuodesta_2017_lahtien/6954363
Tämä lienee ajan tasalla:
http://www.hdtvopas.fi/
Vieläkö tämä kaupankäynti tuntuu viksulta vedolta? Olihan niin tärkeätä päästä tekemään bisnestä...
https://fi.wikipedia.org/wiki/Digita (alaotsikko: Digitan muodostaminen ja myynti)
Itse en ole mainontaa seurannut, edes TM:n tarjoamaa väkisinmainontaa, mutta linkittämääsi Ylen juttuakaan nyt ei tarvinnut ingressiä pidemmälle lukea että asiaan tuli selvyyttä:
HD - lähetysten seuraaminen luonnollisesti edellyttää HD -vastaanottoon kykenevää vastaanotinta, mutta perinteiset lähetykset pysyvät siis mukana rinnalla vielä kymmenenkin vuotta.
Ja huoh, eivät ole vuodessa saaneet edes näitä lainauksia muotoiltua toimivasti tänne keskusteluihin. Taitaa olla tosiaan joku pomon veljenpoika näitä kotisivuja koodailemassa, HTML-opas kädessään.
Mitä sitten jos sinä et ole seurannut kampanjointia? Sitä on ollut erilaisissa lehdissä ja tv-tietoiskuinakin. Jopa meidän naapurin eläkeläispariskuntakin on ollut perillä tilanteesta ja pitkään. "Ostaako ja milloin ostaa...." - se on ollut iso kysymys heilläkin, mutta olen saanut rauhoitettua heitä enempiä vielä hötkyilemästä...
Luonnollisesti HD-lähetysten seuraamiseen pystyviä tv-laitteita on sitten myytykin kuin siimaa viime aikoina - kampanjan varjolla juurikin. 3 viritintä kaikkiin HD-tarpeisiin on ollut kovimpia myyntikriteereitä.
Jos YLE-juttua luki pidemmälle, niin mielellään olisivat olleet jättämässä juuri sen rinnakkaisuuden pois - eli tulkintani mukaan mieluiten jättämässä SD:n pois ja keskittyen uudempaan HD-lähetystekniikkaan ("laitemäärästä riippuen", pöh). Nyt siis vain "sattui" käymään näin päin....
em hakasuluissa tekee kursiivia ja strong hakasuluissa paksuntaa . Enpä ole muita tarvinnut aiemminkaan, mutta on tämä kyllä kökköä käyttämistä siihen edelliseen versioon - sama mieltä.
Sitä sitten, että kirjoituksestasi sai mielikuvan että nyt on annettu ymmärtää, ja että itsekin olisit kenties siinä uskossa, ettei vanha televisio toimisi vuoden 2017 jälkeen.
Ja kyllä, viittaamassasi uutisessa kerrottiin myös halukkuudesta mahdollisuuksien mukaan säästää kustannuksia ja lopettaa rinnakkaislähetykset aiemminkin, mutta tämä ei nyt kuitenkaan varmasti tarkoita vuotta 2017, erityisesti kun nykytilanteessa niitä HD-lähetyksiä ei jatketa kattavasti edes Yleisradion kanavien osalta, eikö totta?
Eli toinen kirjoittaja on nyt huolissaan siitä, että vanha televisio ei toimisi enää lähitulevaisuudessa - ei huolta, kyllä se toimii vielä monta vuotta!
Ja toinen ilmeisesti siitä, että mahdollisesti nyt ostettu Antenna HD Ready -televisio (DVB-T2) ei toimisi siinä vaiheessa kun Yleisradion HD -lähetykset yleistyvät antenniverkossa, koska Yleisradio odottaa jotakin toista jakelutekniikkaa antenniverkon HD -jakeluun -- Ei huolta tältäkään osin! DNA:n VHF -taajuuksilla on jo nyt käytössä tuo DVB-T2 -tekniikka, eikä missään ole sanottu että muuta tekniikkaa oltaisi hakemassakaan!
Toivottavasti tämä hieman auttoi pelkotiloihinne, jos nyt jaksoitte lukea..
--
Lainauksien muotoilulla tarkoitin juuri sitä, lainauksia (blockquote) - tuo niiden upotuslaatikko ja sen muotoilu on tarkoitettu artikkelisisältöihin toimituksen käyttöön, eikä pomon veljenpoika ilmeisesti ole keksinyt että se pitäisi keskusteluun muotoilla erikseen ja toisin.
Kanimies:
Toivottavasti tämä hieman auttoi pelkotiloihinne, jos nyt jaksoitte
Minulle noita ei tarvinnut selvittää sinänsä, kyllä noista linkeistä asia selvisi. Kiitos nyt vaan kuitenkin.
Mutta etpä sinä nyt osaa ottaa huomioon sitä (markkinointi)viestintää kuitenkaan, niin kuin keskivertokuluttaja sen näkee. "minun on ostettava antenni-HD -telkkari vuoden sisällä". Kauppa kiittää tietysti.
Ja eikö sinua yhtään riso tuo YLE:n ja Digitan (ennen käytönnössä 1 ja sama firma!) pelleily? Kuten aika moni aikoinaan taisi veikkailla, niin renki (Digita) meni ja otti isännän aseman YLE:stä ja (yrittää) rahastaa ihan kunnolla.
Ja ne DNA:n kanavat saa näkyviin...? (sellainen kuluttajaystävällinen vinkki, jos onnistuu)
"Pomon veljenpojan" ei olisi tarvinnut keksiä yhtään mitään uutta. Kopsailla vaan vanha hyvä käyttöliittymä sellaisenaan uusille sivuille. Tuossa pätee varmaan: ei se ole tyhmä joka pyytää, vaan se joka tilaa ja maksaa.
Niin kauppa toki kiittää telkkarinostajaa - niilläkin on oma elinkaarensa, eikä se väärin ole uusia laitetta vaikka juuri nyt. Tai viiden vuoden päästä.
Niissähän on tänä päivänä viritintä vähän joka lähtöön ja lähtöjen välillekin, löytyy tarkkuutta ja ominaisuuksia vaikka naapurin kateuttamiseen (mahdottoman pöljän tuntuinen ajatus, Soneran markkinointikampanjasta - ovatko keskivertokuluttajat oikeasti niin typeriä että ostosignaaliksi riittää ajatus siitä että jollakin kikottimella saa toisen ihmisen kateelliseksi?). Itse olen tyytyväinen ensimmäisen aallon Full HD -paneelien kanssa - niissä ei taida vielä tuota DVB-T2:ta löytyä, mutta kaapelipuolen HD -virittimet sentään, ja onnekseni asun kaapelijakelualueella.
Sikäli tämä aihe ei minua niin syvältä kosketakaan aivan omakohtaisesti.
Politiikka on politiikkaa, eikä poliitikkojen toimissa sivustakatsojan silmin paljoa järkeä ole vuosikausiin monessa asiassa ollut, mutta minkäs teet. Aika harvassa taitavat olla ne oikeasti järkevät kaupat joissa valtionyhtiöitä on yksityistetty jotta se lisäisi kilpailua tai säästäisi verovaroja; vrt. katsastusliiketoiminta tai juurikin nämä radio- ja tv- verkot.
Kuten aiemmin totesin, itse syyttäisin tässä alkuperäisestä ahdistuksesta eli siitä, että Yleisradion kokeiluluontoinen HD-jakelu on UHF -antenniverkosta loppumassa, enintään Digitan ahneutta.
Yrityksellä kun ei ihan kamalan huonosti ole koskaan tainnut mennä.
Nähtäväksi jää, miten tämä uusi verkkotoimilupatilanne vaikuttaa - rakentaako uusi toimija omaa verkkoa, kuinka kattava siitä tulee, ketkä sitä käyttävät, kuinka käy jakeluhintojen - eli saako Yleisradio mahdollisesti jatkossa ne HD - jakelunsa sillä hinnalla jonka he tahtovat kokonaisuutena maksaa.
Luultavasti Ylellä on tässä varsin vahva tilaisuus sanella hinnoittelua.
DNA:n osalta yritys itse toki tarjoaa ihan kansantajuiset ohjeet:
https://www.dna.fi/tuki-miten-otan-teravapiirron-kayttoon
Eli jos siis sattuu asumaan tuon DNA:n VHF -verkon alueella (joka taitaa kattaa lähinnä suurempia kaupunkeja lähialueineen), tarvitaan vielä heidän mastoaan kohti suunnattu VHF -antenni - ja johan alkaa kuva terävöitymään!
Perähikiöiden osalta tilannetta osaltaan auttavat tietysti esimerkiksi nämä valokuitua korpeen -tyyppiset hankkeet joissa noita valokuitupohjaisia laajakaistayhteyksiä on rakenneltu hyvinkin harvaanasuttuihin kohteisiin - näihin kun saadaan myös tuo kaapelitv:tä vastaava tv-toimitus (nettiareenoiden ohella) kuitua pitkin.
Kätevää!
Kanavat 21 jne. näkyy OK. Valokuitua odotellessa - ei ole niitä edes joka kaupungin joka soppeen tuotu... Saati "perähikiöille"? 4G:kin pärjää monin paikoin.
Ei ole väärin tietenkään uusia laitetta sinänsä. Mutta kampanjointiin virittimien takia voisi laittaa vähän sordiinoa päälle - nykyvalossa. Iso kuva ja alkaen FullHD, sekä BluRay -soitin/levyt ovat tietysti jo sinällään elämys. Ja vielä 3D päälle.
Kuidun osalta pienemmät kaupungit ovat jotenkin hassusti heikommassa asemassa kuin ne perähikiät, eli ihan aidosti korvessa olevat kylät, joihin näitä EU- ja valtiorahoitteisia 100 megaa joka pitäjään - hankkeita on vedetty. Siellä tietysti on ollut aktiivisuutta myös kyläyhteisöjen puolelta.
Vastaavasti taas pienempien kaupunkien omakoti- ja rivitalolähiöt eivät ole operaattoreiden kannalta kovinkaan kiinnostavia, koska asiakasvolyymit jäävät investointeihin nähden pieniksi, enkä itse ainakaan ole juurikaan törmännyt hankkeisiin joissa tällaiset alueet olisivat yhteisöllisesti omia kuitujaan käyneet hankkeistamaan ja vetelemään.
Lähinnä sitten perusinfrauudistusten yhteydessä, kun uusitaan vesijohtoverkkoa tai kaivetaan vanhoja sähkö- ja telekaapelointeja maakaapeleiksi, on odotettavissa että se kuuluisa joku(tm) vetäisi samalla kuituakin tonttien rajoille..
Niin ainakin pikainen googletus DNA TV:stä antoi sen käsityksen, että siitä kannattaa pysyä erossa. Ainakin se pitäisi saada kokeiluun ilmaiseksi vähän pidemmäksi aikaa, tosin huono kuvanlaatu ei näytä olevan ainoa ongelma… Eli homma oli siinä, back to 80's…
DNA:n verkkopohjainen IPTV -palvelu (entinen MatkaTV) ja VHF -kanavien yli tapahtuva DVB-T2 -jakelu ovat kaksi täysin eri asiaa.
Tuo IP-pohjainen palvelu, joka vastaa siis Elisa Viihdettä ja Soneran vastaavaa palvelua, tarjoaa ilmeisesti vain SD - kuvanlaatua ja samoja ongelmia kuin kilpailijansakin, mutta tämän keskustelun pointtina ainakin aiemmin oli nimenomaan televisiosignaalin antennijakelu, joten tuon tuotteen ongelmat eivät oikeastaan asiaan liity.
Antenniteitse jaettu DVB -televisiosignaali on kyllä samanlaista (sama standardi) riippumatta siitä käytetäänkö jakeluun UHF- vai VHF -taajuuksia.
Hienoa, että käytit Googlea löytääksesi tietoa - seuraavaksi täytyisi vielä sen verran toivoa että ymmärtäisit mitä luet. Ja korjaa toki jos nyt olin asiassa väärässä, ja löytämäsi käyttökokemukset tosiaankin liittyivät DNA:n VHF -antennijakeluun..
Niin paikallisen liikkeen asennusfirma kävi tänään mittailemassa. Ei näy DNA-TV edes vahvistimella. Vaatisi noin 20 metrisen tangon… eli se siitä palvelusta ja YLE:n HD:sta. Kanimiehelle tiedoksi paikka Kirkkonummen Porkkalanniemessä, joka mielestäni ei ole mitään "perähikiää"…No Viron TV näkyy hyvin.
Keskustelussa lienee jo aiemmin todettu tämä DNA:n VHF -verkon kantavuusalueen rajoittuminen suurempien kaupunkien läheisyyteen.
En ehkä itse laskisi Kirkkonummen Porkkalanniemeä tähän määritykseen.
Harmi tietysti, ettei sinne löydy sitten järkevää tapaa saada teräväpiirtokuvaa Yleisradioyhtiöltä näinä päivinä. Jos alue olisi mainitsemaani perähikiää, pääsisit nauttimaan valokuidun mukanaan tuomista eduista myös televisiokanavien osalta - jotain josta itse vain haaveilen kalliiseen entisen valtionyhtiön kaapelimonopoliin sitoutuneena. Vuosittainen 10% hinnankorotus kun ei tuo mukanaan edes esimerkiksi toimivia datayhteyksiä; must carry -velvoitteen ansiosta sentään nuo Ylen kanavat tuosta kaapelista teräväpiirtoisina näkyvät!