MIG- hitsi halvalla

3 kommenttia

Aikeissa hankkia edullinen MIG- hitsi. Laite ei varmaan tule erityisen kovaan käyttöön, mutta silloin kun sitä tarvitaan, sen täytyy tietenkin pelittää. Onko kokemuksia. Edellinen TM- testi on vuodelata 2001 ja mallit on vaihtuneet varmaan moneen kertaan tällä välillä.
Nyt otetaan hyviä käyttäjäkokemukseen perustuvia vastaan.

  
  • Aiotko käyttää suojakaasun kera, vai ilman suojakaasua "kaasullisella" ydintäytelangalla? Eli mitä aiot hitsata, ohutta auton peltiä, vaiko hieman vahvempaa?

    Ehkä tiedätkin että suojakaasuttomalla ei oikein ohuen levyn hitsaus kovin hyvin onnistu. Tai onnistuu kyllä, jos on taitoa, kärsivällisyyttä ja sauman ulkonäkö ei ole ykkösasia. Suojakaasuttomassa lisäainekustannukset (lankakustannukset) ovat korkeat ja lisäainevalikoima suppea, mutta suojakaasun pullokustannuksia ja vaivaa taas vastaavasti ei ole.

    En osaa mitään erityistä merkkiä suositella. Itselläni on tallissa halpa HongKongista (siis Suomen HongKongista) ostettu suojakaasuton peli. Merkki taitaa olla Gern jos oikein muistan. Sillä tällainen satunnainen hitsaaja hitsailee omakotitalossa eteen tulevia hitsaustarpeitä ihan mukavasti, kunhan on ensin päässyt jyvälle hankalasta tehonsäädöstä. Mutta en kuvittele sen kanssa meneväni auton peltejä hitsaamaan. Ei taida kylläkään HongKong sitä enää myydä, mutta vastaavia pelejä on varsinkin autotarvikeliikkeissä myynnissä edullisesti.

    Sanoisin niin että jos ostat halvan, saat riesaksesi hankalan tehon- ja kenties langansyöttönopeuden säädön ja heppoisemman rakenteen. Jos ostat kalliin, tunnetun merkin, esim. Esab, Kemppi yms. niin saat kalliimman hinnan vastineeksi paremmin toteutetut säädöt ja kestävämmän rakenteen.

      
  • Tuli vielä mieleen, jos käytät ydintäytelankaa, mitä tahansa ydintäytelankaa ja hitsailet hitsin silloin ja toisen tällöin, niin muista että ydintäytelanka imee ilmasta itseensä kosteutta. Siis, ellet hitsaa säännöllisesti, pitää tämä kostunut osa langasta napsasta poikki. Pitemmän tauon jälkeen vähintään puoli metriä, ellei enemmänkin.
    Muuten ei hitsaus oikein nätisti suju ja voi hitsisaumassa ilmetä vetyhaurautta. Pieni pätkä pitää ydintäytelangasta katkaista vaikka ei olisi pitkääkään taukoa, siis aina hitsaustyötä aloitettaessa.

    Jos ollan tarkkoja ja ammattilaiset ovat, niin myös hitsipuikot imevät kosteutta. Niitä varten on sitten kuivausuunit, tai käytetään ns. dry-packeja, pieniä kosteudelta suojattuja puikkopaketteja, jotka avataan vasta vähän ennen tarvetta.

      
  • Suojakaasullinen ilman muuta. Tällä vehkeellää pitäis heftailla muun muassa VW 411 Variantia...
    Keltaisessa Pörssissä oli näköjään myytävänä iso liuta Esab 125-sia;
    osaako joku sanoa tästä laitteesta?

      
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit