Aggregaattisähkö ja kodinkoneet

5 kommenttia

Uusimmassa TM:ssä oli juttua UPSeista, mutta muiden kuin tietotekniikan suojauksesta ei mainittu.

Kuinka käytännössä kannattaisi toteuttaa aggregaatilla (tässä tapauksessa esim. Stanley SG5500) tuotetun varavoiman käyttö niin että kodinkoneet, jääkaappipakastin, vesipumppu, yms., toimisivat ja kestäisivät aggregaatin tuottaman aaltomuodon?

Vai onko sillä väliä?

Jos on, voiko esim. testin upseja käyttää aaltomuodon varmistamiseksi?

Jääkaappipakastin on elektronisesti ohjattu (Bosch KGE36AW30).

Vesipumppu pörähtää tarvittaessa käyntiin, jolloin aggregaatti ottaa väliaikaisesti enemmän kierroksia, joka voi vaikuttaa tuotettuun sähköön.

Lähinnä haen varmuutta näiden herkempien laitteiden toimintaan.

Ko. agregaatissa on kolme valovirtalähtöä, jolloin voisin kytkeä vesipumpun yhteen, herkemmät laitteet toiseen, upsin tms jatkeeksi.

Miten on ? :weary: :wave:

räkneejä


Nokia - Menneen talven Lumia
Mitäs tässä? - 7G:tä odotellessa
  
  • Jaa, eipä taida olla muilla vastaavaa ongelmaa.

    Toki kiinnostaisi tietää kuinka ratkaistu. :kiss:

    räkneejä


    Nokia - Menneen talven Lumia
    Mitäs tässä? - 7G:tä odotellessa
      
  • Jos laitteet toimivat ihan OK niin onkos sillä niin väliä jos et ihan sinimuotoista aaltoa niille syötä? Ei ole kokemusta "huonon sähkön" syöttämisestä eri laitteille, mutta olettaisin, että vastusperäiset laitteet kuten lämmittimet ja valaisimet ei paljon piittaa aggregaatin tuottaman sähkön laadusta - tietysti ylijännite rikkoo laitteita. Eli jonkin sortin ylijännitesuoja töpselin ja laitteen väliin.



    Soita TUKES:in asiantuntijoille ja kysy neuvoja. Laadukkaan aggregaatin sähkö yleensä maittaa laitteele kuin laitteelle.



    Moottoreiden kanssa kannattaa muistaa, että ainakin oikosulkumoottorit ottavat 3 tai jopa 5-kertaisen käynnistysvirran aluksi verrattuna tyyppikilven ilmoitettuun lukemaan. Eli jos sinulla on 5 KVA:n generaattori voi olla että saat sillä käyntiin 1 KVA:n pumpun!!!



    :sunglasses: :sunglasses: :sunglasses:

      
  • Asiaa tarkemmin tuntematta selvittäisin linkissä mainitun mallin ja vastaavan perusmallin erot, jos aggregaatin hankinta olisi ajankohtainen:



    http://www.hondapower.fi/mallisto/generaattorit/ect7000-p

      
  • Jes. Kyllä tuossa Stanleyssä tehot riittää, 1800 W halkomiskone toimii kakistelematta.

    Tuo sähkön laatu mietityttää siksi koska jääkaappipakastin olisi kiinni siinä koko ajan ja vesipumppu käynnistyy tarvittaessa ja voi aiheuttaa häiriöitä.

    Kyselin vaan kun en ole testannut, jos jollain olisi sattunut olemaan asiasta tietoa.

    "niin, parasta händsfriissä on kun jää toinen käsi vapaaksi kahvimukin pitoon"
      
  • Kuormiahan on eriaisia. Esim. vastuslämmittimet, jotka ovat ns. resistiivistä kuormaa. Nämä eivät ole kovinkaan arkoja "huonolle" sähkölle.



    Laitteet, joissa on paljon electroniikkaa (electronic load) ovat tietenkin herkempiä sähkön epäpuhtauksille. Esim. TV, radio.



    Huomioitavaa myöskin on, että esim. lämpöpumput taas saattavat otta yli kuusinkertaisen käynnistysvirran käyttövirtaan verrattuna.



    Sitten on tuo "phase cutting" kuorma, jota ovat mm. imuri ja valonhimmennin.



    Generaattoreiden käyttöohjeissa on yleensä tiedot sähkön puhtaudesta ja maksimi piikkivirta kestävyys (peak current). Generaattorin jälkeen voidaan tietenkin laittaa esim. invertteri, joka on varustettu akulla.

      
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit