Kuvasuhdepelleily jatkuu

6 kommenttia

Vanhalla 4:3-telkkarilla jäi 16:9 kuvalla mustat reunat ylös ja alas. Uusen uljaan kuvasuhteen hyödyntämiseksi hankin uuden telkkarin, jolla sitten jää mustat reunat molemmille sivuille kun lähetys on 4:3 formaatissa. OK-vanha on vanhaa ja pääosa ohjelmista on uudessa formaatissa.



Uusinta uutta näyttää nyt olevan se, että monet ohjelmat lähetetään niin, että mustat palkit jäävät ylös, alas ja moelmmille sivuille. Kun vielä varmuuden vuoksi on tekstitykset laitettu ihan kuvan alareunaan tai varsinaisen kuva-alan alle, ei ainakaan minun telkkaritani löydy kuvasuhdeasetusta, jossa mustat reunat olisivat poissa tai edes kohtuullisen kapeat.



Tuloksena se, että 42 tuuman telkkarissa on noin 34 tuuman todellinen kuva. Miksi moinen pöhöily? Inssinörttien selittelyt, että koko alkuperäinen kuva-ala halutaan näyttää vääristymättömänä tekstityksen haitaamatta eivät kelpaa - mustat surureunat ärsyttävät enemmän kuin mahdollinen kuva-alan leikkautuminen joiltain osin.

  
  • Kyllä mä nyt näkisin että joko on paska telkkari tai asetukset pielessä. Jos käytössä on erillinen digiboksi niin kannattaa tarkastaa että sieltä on myös valittu oikea kuvasuhde.

      
  • Kuulemman eivät halua suurentaa kuvaa koska orginaali on niin huono. Vieläkin lähde saattaa olla BetaCam 4:3 (vaikka kuva onkin 16:9) eikä siitä saa 16:9 hyvällä kuvanlaadulla.

      
  • Ei uusinta uutta, vaan joskus joillain kanavilla lähetetään 16:9-ohjelmaa virheellisesti siten, ettei televisio tunnista muotoa, eikä osaa automaattisesti asettaa sitä oikein. (16:9-singnaali puuttuu) Syynä saattaa olla vaikka tuo edellä mainittu, eli kun kuvaa pienennetään, niin huonolaatuisen kuvan virheetkin pienenevät. Toki sen voi itse suurentaa täyttämään koko kuvaruudun, mutta silloin teksti menee jo ulkopuolelle. Sitten on mahdollista vielä venyttää kuvaa sivusuunnassa, mutta sellaista kuvaa en ainakaan minä siedä. (Ympyrät soikeita ja ihmiset läskejä )

      
  • Oman ymmärräyksen kyllä ylittää ihan täysin tämä toteamus:



    "mustat surureunat ärsyttävät enemmän kuin mahdollinen kuva-alan leikkautuminen joiltain osin".

    Mitä ne yleensä kuvan ylä- ja alapuolella olevat mustat reunat haittaavat jos on 16:9 suhdetta laajakuvaisempi elokuva? Se, että kuvaajan/ja ohjaajan tarkoittama kuva kompositio kyllä haittaa ja plajon haittaakin, itsen näin raiskattuja elokuvia edes suostu katsomaan. Sinä taidat lukea kirjasikin Valittujen Palojen tiivistettyinä Kirjavaliona, ne ovat lähinnä verrattavissa tuollaiseen reunaleikattuun elokuvaan. Päätelellen kuinka paljon noita Kirjavalioita roikkuu jossain kirpputoreilla, niin jotku niitäkin taitavat lukea, mutta minä otan osaa niiden sivistymättömyyteen jotka noita lukevat, tai mielluummin katselevat reunaleikattuja elokuvia.



    Mitenkäs muuten selviä elokuvissa? Siellä on lähes aina kuvan sivuilla "mustat reunat". Tosin niiden edessä on esirippu, joten niitä reunoja ei huomaa yhtä helposti.

      
  • Jos on mustat surureunat sekä vaaka- että pystysuunnassa, on alkuperäinen laajakuva materiaali letterboxattu 4:3 kokoon. Tuota käytettiin usein ennen laajakuvatelevisioita, joten vanhat filmit ovat monesti tässä muodossa.



    Nykyään kuva pyritään lähettämään aina anamorfisena. Se tarkoittaa, että laajakuvaformaatissa oleva kuva litistetään 4:3 muotoon lähetyksen ajaksi. TV osaa venyttää sen takaisin oikeaan muotoon. Kaistalla ei läheteä mustaa ja tarkkuus on paras mahdollinen.



    Kiitettävän hyvin laajakuvalähetykset ovat jo anamorfisia.

      
  • Alunperin kirjoitin, että pelleilyä on se, kun kuva läheteään niin että mustat reunat ympäröivät joka puolelta ja tekstitys on laitettu ainakin osittain kuvan alle jäävän musta reunuksen alueelle.



    Telkkarini on alle vuoden ikäinen eikä mikään halpismalli. Kuvan saa kyllä täyttämään lähes koko ruudun tuolla omituisellakin materiaalilla, mutta teksityksen alarivi putoaa pois. Olkoon mitä tahansa anamorfista tai muuta apogryyfistä, on ihan onnetonta tällainen temppuilu.



    Uutisissakin joskus näkyy vanhaa 4:3 matskua näytettävän tässä postimerkkiformaatissa.



    Toivottavasti eivät insinöörit päätä näyttää ikivanhoja tallenteita resoluutiotaan vastaavassa koossa- tulisi aika pieni kuva. "Hauskat kotivideot" tyyppisiä ohjelmia voisi sitten katsoa vaikka teatterikiikareilla.



    Olisi parasta näyttää kuvaa ruudun täydeltä - kyllä katsojat ymmärtävät että vanha tai muusta syystä teknisesti heikkolaatuinen materiaali ei ole yhtä terävää kuin uudella ammattilaiskalustolla taltioitu.

      
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit