Valmiustilan sähkönkulutus todellisuudessa

5 kommenttia

Panasonic TX-55ez950e OLED -televisioni sähkönkulutus valmiustilassa vaikuttaisi olevan huomattavasti ilmoitettua suurempi. Kun televisio on valmiustilassa (punainen valo palaa, odotettu tässä tilassa 8 h), kulutus on mittarilla mitattaessa n. 18 W - 21 W.
Samalla mittarilla mitattuna esim. digiboksi näyttää kuluttavan n. 2 - 4 W. Teknisissä tiedoissa (https://www.panasonic.com/fi/consumer/tv/4k-oled/tx-55ez950e.specs.html) on kuitenkin ilmoitettu kulutukseksi vain 0,5 W.
Televisiosta on kytketty pois kaikki valikkojen kautta valmiustilan virrankulutukseen mahdollisesti liittyvät ominaisuudet.

Mikä aiheuttaa tällaisen poikkeaman ilmoitetun tiedon ja todellisuuden välillä?

  
 • Meillä PHLIPS 40pfl3008T/12 , 07/2013 malli kulutti valmiustilassa vähän mutaman tunnin tai muutaman päivän, sen jälkeen 10-15 wattia. Kun epäilin laitoin kulutusmittarin, siitä näki kulutuksen nousun. Aina kun käynnisti ja sammutti vei jonkin aikaa 1-2 W.

  Koska tv oli vara-tv olohuoneessa aloin pitämään irti pistorasiasta. Nyt kesällä jäi kiinni, syksyllä kerran aukaisin ja puoli tuntia katselin ja tv sammui. Sammui lopullisesti. Tori piste fi ilmoitus että lahjoitan ja ottajia tuli 6 tunnissa useita.

    
 • Mielenkiintoista. Voisikohan olla, että siellä jääkin joku sovellus jostain syystä taustalle pyörimään? Lisäksi noi valmistajien ilmoittavat lukemathan mitataan aina tosi optimitilanteissa. Ihan uudesta telkkarista ja voi noissa pientä viilaustakin olla...

  Yksi millä tuon ongelman voisi "korjata" olisi automaattinen pistorasia, jonka sulkee aina televisiota suljettaessa. Näistähän on (tai ainakin oli ennen) olemassa malleja, jotka toimii suoraan infrapunan kautta - eli avautuvat ja sulkeutuvat automaattisesti, kun television kaukkarista painetaan poweria.

  Sinälläänhän tuo kulutus ei kyllä sähkölaskuun ihan hirveästi nykyiselläkään vaikuta? Itse kilpailutin täällä juuri vanhan pörssisähkösopimuksen: https://taloudellinen.fi/vertaa/sahko/halvin-sahko-24kk/, jos ongelmana on, että pitäisi saada ennakoitavampi sähkölasku tosta voi olla apua.

    
 • Onko sinulla nettiyhteys kiinni teeveessä.

    
 • Meilläkin oli 43" telkkari, olisi nyt lähes 5 vuotias. Kun sammutti , kulutus hyvin pieni, en nyt enää muista. Mutta kun oli ollut 10-20 tuntia valmiustilassa oli kulutus 20 W. Myös sisälle työnnetyllä lämpömittarilla lämpö nousi noin 28 C.

  Kun huomasin sen, yritin aina sammuttaa jatkojohdosta, valitettavasti en aina muistanut. Se oli aivan olohuoneen vieras telkkari ja joka kuukausikaan ei käytetty. Kun kerran aiottiin katsella, laitoin virran ja käynnistin, tuli ruutuun "jotain" ja siihen sammui lopullisesti. Sammui lopullisesti 3v, oli halvempaa mallia oleva Philips. Onneksi on Facebookissa Roskalaatikko ryhmä, noutaja tuli pian.

    
 • Huomaa että on muitakin hifistelijöitä kyllä ja ennen kaikkea pennin venytysväkeä, minun tyyliin.

  Tuosta valmiustilasta havaintoja telkkareissa ja tietokoneessakin (lepotila), niin poikkeuksetta jokainen malli tässä nyt viiden vuoden aikana on välillä spaikkaillut eli todellisuudessa virrankulutus on pompannut ihan kuin oltaisiin jossain valmistilan ja täydellisen On-mode välissä kun seuraa sähkön kulutuskäyrää.

  Ja on vastakilpailutettu: https://www.talouteen.com/sahkosopimuksen-kilpailutus-kannattaa/ avuilla paras Fortum vielä halvalla vanhalla hinnallakin. Pieniä juttuja. Kesällä tuli paljon seurattua ilmanlämpöpumpun energian syöntiä se kun näkyi ihan konkreettisesti jo sähkölaskunumerossa ja nyt varmaan on sitten talvella ihan sama... Mutta se noista äly TV kokemusistani.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit