Turvapuskurit

5 kommenttia

Mihin ovat hävinneet autojen puskurit? Verratkaapa vaikka 70-luvun alun Saabin tai Volvon puskureita. Muistaakseni USA:ssa säädettiin asiasta joitain lakejakin. Isoja ne oli puskurit aikoinaan sielläkin. Nykyään puskurin virkaa täyttää pelkkä maali.

  
 • Samaa olen ihmetellyt, eikös nykyajan autoon tule melko kallis remontti pienestäkin ns. puskuriin saatuneesta kosketuksesta.
  Muistelen että jenkeissä vaativat runsas 20 vuotta sitten että puskurin täytyy palautua ennalleen 8 km/h (5 mailia/h) vauhdilla tapahtuneen törmäyksen jälkeen - lieköhän muisti oikein?
  Varsinkin jotkut MB-mallit olivat persoonallisen näköisiä turvapuskureilla.

    
 • Hyväthän nuo vanhanajan puskurit olisi noissa pikku tönäisyissä, mutta miten mahtaisi käydä kovemmissa mälleissä. Autot vaan "kimpoaisi" toisitaan ja olisi ajokuntoisia, mitenköhän sisällä kävisi?

    
 • No eipä ne autoto kimpoaisi. Turvapuskurit, niinkuin niitä nimitettiin kestivät vaurioitumatta muutaman km/h vauhdin. Jos oikein muistan, SAABilla 8 km/h. Niiden tarkoitus oli estää pienien pysäköintivauhdilla tapahtuvien kolhujen syntyminen. Amerikkaisten määräyksiä en tiedä tai muista, mutta eivät ne sen suurempia nopeuksia tainneet olla koska Saabien ja Volvojen puskuritkin sinne kelpasivat.

    
 • "Turva"puskurit ovat tavallaan edelleen olemassa, ovat vain muuttaneet muotoaan design- ja ilmanvastussyistä. Nykyisten autojen etu- ja takapään muoviset korin muotoihin integroidut helmapullistumat joustavat ja kestävät helposti törmäyksen muutaman km:n tuntivauhdilla (en tiedä onko mitään tarkkaa vaatimusrajaa määritelty), mutta tietysti halkevat törmäyksessä kovemmalla nopeudella. Mutta niin repesi 70-luvulla faijan Saabin kumipäällysteinen turvapuskurikin ja koristelista meni mutkalle, kun vähän kovempi törmäys sattui kohdalle.

  Pari kertaa on omakohtaiseti tullut todettua, että nykyautojen helma kestää aika kovaltakin tuntuvan pökkäyksen. Suorassa törmäyksessä "puskurin" maalipintakaaan ei vioittunut, kosteaan pintaan vain jäi joksikin aikaa peräänajajan rekisterinumero näkymään peilikuvana.

    
 • Olisihan se kätevää parkkeerata jos pienet nojaamiset kestettäisiin ja sallittaisiin.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit