Automaatti-ilmastointi?

4 kommenttia

Kertokaapas minulle, mitä ihan virallisesti tarkoittaa ilmastointi tai automaatti-ilmastointi ja mitä niihin sisältyy. Ennen asia oli minulle jotenkin selvä, mutta nykyään esim. rakennusten ilmanvaihdosta käytetään nimitystä ilmastointi, ilman että ilmaa mitenkään jäähdytetään.Tarkoittaako siis ilmastointi vain tulevan ilman jäähdytystä vai kuuluuko termin alaisuuteen myös ilmanvaihto ja lämmitys (sekä kenties myös huurteenpoisto)?

  
 • Kyllä imastointi-käsite autoista puhuttaessa on vakiintunut tarkottamaan jäähdytyksellä varustettua ilmanvaihtoa.  Automaatti-ilmastointeja muutamaa sorttia sitten. On täys automaattista, jossa kaikki hoituu tarvittaessa automaattisesti koneälyllä, eli nopeudet ja suuntaukset, eli säädät vaan asteluvun ja painat "auto"-nappia. Ja sitten on niin sanottuja puoli-automaattisia, eli niissä yleensä joutuu itse säätämään suuntauksen ja nopeuden, eli ainoastaan lämpötilaa hoidetaan itsestään.  Eri automerkit sitten käyttää eri nimityksiä näistä laitteista.  Niin sit vielä se ihan perinteinen manuaali-ilmastointi, jossa vaan kompuralle se on/off kykin.  PS. Oikokoon tai täydentäkööt viisaammat

    
 • Kyllä rakennuksissakin tulisi tehdä ero ilmastoinnin ja ilmanvaihdon välillä.

    
 • Jos pilkkua viilataan, niin käsittääkseni alunperin ilmastointi on tarkoittanut ilmanvaihtoa jollakin keinolla ja jäähdytysilmastointi sitten että sitä vaihdettavaa ilmaa on jäähdytetty.

  Puhekieleen on vakiintunut varsinkin henkilöautokaupassa että ilmastointi tarkoittaa jäähdytysilmastointia. Kai se on kielen muuttumista ajan saatossa ?

  Tosin, kyllä edelleenkin tietyissä yhteyksissä puhutaan jäähdytysilmastoinnista, esim. linja-autoissa ja ilmastointifirmojen esitteissä.

  Mikä on oikea termi nykyään, tietääkö sitä kukaan.  Teemuval yllä taitaa ihan mukavasti selittää henkilöautoissa käytetyt termit.

    
 • ilmastointi = kompuralla ja lauhduttimella varustettu yleensä manuaalisella toiminnolla (nappi on-off) ilmastointilaite, jäähdytystoiminto ja ilman kuivaus.  automaatti-ilmastointi = sama kuin yllä, lisäksi sisäilman kierrätys jolla säädetään ilmankosteus, kompura myös on-off tyyppinen mutta säätö lämpötilatermostaatilla. liikakosteus poistetaan sulkemalla sisäilman kierrätys ja puskemalla kaikki ilma tuulilasille, (ns.huurteen esto automaatti).  jäähdytysilmastointi = suurten ajoneuvojen ilmastointi-järjestelmä jossa mahdollisuus mm. hiilidioksidipitoisuuden mittaukseen ja tehon säätö moottorin kierrosluvun muuttuessa (ns. taukojäähdytys tai mikälie oikealta nimeltään).  onhan noita.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit