Jäähdytysnesteet

2 kommenttia

Osaako kukaan sanoa miksi vihreitä ja punaisia nesteitä ei saa sekoittaa keskenään. Eli mitä haittaa/vaurioita voi syntyä jos sekoittaa kyseisiä nesteitä. Aihe kiinnostaa, koska muistelen emännän autossa uutena olleen vihreät nesteet, mutta nyt viimeksi konepellin alle katsoessani paisuntasäiliössä oli kyllä punaista. Eikä autoon ole vielä suoritettu nesteen vaihtoa, mutta ilmeisesti lisätty viime huollossa punaista.

  
  • En tiedä onko värillä väliä. Mutta sen tiedän että nesteitä on eri perusaineesta, on metyylialkoholia, etyleeniglygolia, glyseriniä ja mahdollisesti näiden seoksia. Etyleeniglykoli lienee se yleisin. Värien luulisin olevan lähinnä väriaineita ihan muuten vaan, tai sitten kertovat miten neste on lisäaineistettu.

    Kuinka eri nesteitä voi sekoittaa? En tiedä. Itse varon sekoittamasta eri tyyppejä keskenään.

    Jollakulla on varmaankin syvällisempääkin tietoa asiasta.

      
  • Aihe alkoi kiinnostaa ja hieman surffailin. löysin ainakin näitä eri perusaineita jäähdytinnesteistä:
    metyylialkoholi, etyleeniglygoli, glyserini, dietyleeniglykoli, monoetyleeniglykoli, propyleeniglykoli.

    Huh. Sitten löysin myös tietoa että punaisia ja vihreitä/sinisiä ei saa sekoittaa keskenään. Muodostuu "möhnää" jäähdytysjärjestelmään. Punainen (tai oranssi?) on ilmeisesti silikaattivapaata, pitkän vaihtovälin nestettä erityisesti täysalumiinimoottoreille. Käsittääkseni perusaine saattaa olla ihan samaa, lisäaineistus erilaista. Löysin kyllä sellaisenkin tiedon että oranssi ja punainen on eri tyypin nestettä, kuinkahan päin se nyt sitten olikaan.

    Joten, kun lisää nestettä, lienee viisainta tietää mitä glykolia ja minkä tyypin nestettä koneessa entuudestaan on. Tätä olen pohtinut nestettä ostaessani ja tavaillessani perusainetta purkin kyljestä.

    Toivottavasti jollakulla on ihan faktatietoa asiasta, oheiset tiedot keräsin eri keskustelupalstoilta ja nesteiden tuoteselosteista sekä käyttöturvallisuustiedotteista.

      
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit