Automaattia ei voi hinata

4 kommenttia

Melko kalliiksi tulee automaattivaihteisen auton siirto korjaamolle kun automaattia ei voi hinata.

  
 • Automaattivaihteisen auton hinaus  Automaattivaihteisen auton hinaamiseen liittyy autoilijoiden keskuudessa niin faktaa kuin fiktiotakin. Yleisesti automaattivaihteisen auton omistajat tietävät, ettei hinaamista saa suorittaa perinteisesti esimerkiksi köydellä. Monet myös ovat sitä mieltä, että hinaaminen pitää toteuttaa vain ns. lavakuljetuksena.  Tämä on nyrkkisääntönä hyvä pitää mielessä, sillä automaattivaihteista autoa ei merkistä ja mallista riippuen saa vetää edellä kuvatusti esim. köydellä, koska se voi vahingoittaa vaihteistoa. Kuitenkaan pelkälle lavakuljetukselle ei aina ole perusteita, sillä etu- tai takavetoisen automaattivaihteisen auton hinaamisessa on tärkeää saada sen vetävä pyöräpari ilmaan kuljetuksen ajaksi. Tällöin riskiä vaihteiston rikkoutumiselle ei ole, koska vetävät pyörät eivät ilmaan nostettuna välitä liikettä vaihteistoon.  Joissain automalleissa sallitaan tiettyjen hinausnopeus ja -matkaehtojen rajoissa myös automaattivaihteistoisen ajoneuvon hinaaminen ns. vetävät pyörät maassa, esimerkiksi mikäli hinausnopeus ei ylitä 50km/h eikä matka ole yli 25km. Näissä automalleissa lyhyet siirtymät alhaisella nopeudella eivät valmistajan mukaan aiheuta ongelmia vaihteistolle.  Toki jos auto on jättänyt tielle mahdollisen vaihteistovian takia, on vetävät pyörät nostettava aina ilmaan tai käytettävä vaihtoehtoisesti lavakuljetusta, vaikka valmistaja perinteisen hinaamisen reunaehtoineen sallisikin.

    
 • Joissakin ohjekirjoissa sallitaan hinaus maksimissaan 50 kilometrin matkalle ja 50 km/h nopeudella.

    
 • Amiraalin ohje katsoa mallikohtainen ohjeistus on hyvä.  Kerran jouduin vetämään A-W automaattisen Volvo 244:n pajalle. Ei kerta kaikkiaan omat kynnet riittäneet bensasuodattimen vaihtoon kotikonstein, enkä myöntänyt tappiotani ennen kuin tökkäsin lipsahtaneella työkalulla reiän suodattimeen.  Volvoa oli lupa vetää vähän matkaa hitaasti kardaania irrottamattakin.

    
 • Derrick:

  Melko kalliiksi tulee automaattivaihteisen auton siirto korjaamolle kun automaattia ei voi hinata.


  Ennen ostopäätöstä kannattaa harkita myös suunnitellulla tavalla toimivan automaatin lisähinnan merkitys itselle ja arvioitu todennäköisyys sille, että se ei toimi.  Jos automaatissa on ongelmia, ovat hinauskulut ikävän usein pikku juttu vaihtolaatikkoon verrattuna.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit